Kaikki kotona

Kaikki kotona -lähetys uppoutuu käsitöiden kiehtovaan maailmaan

 • 25 min
 • ei kuunneltavissa

Kaikki kotona -lähetys pistää puikot heilumaan. Voiko neulomalla päästä nirvanaan? Tuoko ompelukone onnen ja aluslanka autuuden? Vieraina kässämartta Ilona Laulajainen ja Hupsistarallaa -käsityöbloggari Terhi Viinikanoja.

Lähetykset

 • ti 4.10.2016 19.05 • Yle Radio Suomi Pori

Jaksot

 • Kaikki kotona -lähetys ihmettelee mm. kaupunkien jouluvalojen loistetta. Juontajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Kotimme kertoo paitsi meistä, myös ajasta. Arvostuksen kohteet muuttuvat, mutta kuka määrittää sen, mikä on tällä hetkellä "se juttu". Miksi johonkin asuntoon rakastuu heti, kun sisään astuu? Kaikki kotona -lähetyksen vieraina arkkitehti Sanna Meriläinen, joka on kirjoittanut Tavallisia koteja -kirjan sekä kiinteistönvälittäjä Jani Pomell. Juontajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Maallikkosaarnaaja Maasola haaveilee ihmisen talviunista ja uumoilee myös, että tulevaisuudessa Marsiin tonttimarkkinoille matkaavat vaivutetaan horrokseen.
  Meteorologi Marjo Hoikkanen kertoo, että lähipäivinä sää lauhtuu ja viikonloppua kohti taas kylmenee. Juontajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Paula Jokimies tiedusteli gallupissa, mitä mieltä kauneuskirurgiasta.

 • Tissit roikkuu, niihin pitäisi kyllä saada vähän kohennusta ja terhakkuuttakin voisi korjata. Otsaa ja suupieliäkin voisi entrata, ruttuja on - kanjoneita suorastaan.
  Yllättävän useat näitä asioita miettivät, mutta silti harva vie ajatusta pidemmälle, aina kirurgin pöydälle asti. Karsastammeko edelleen kauneuden kohentamista kirurgisin keinoin? Vieraina plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg ja kauneusleikkauksin kehoaan muokannut Minna Klintrup. Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Paula Jokimies.

 • Maallikkosaarnaaja Maasola tunnustaa rakentaneensa temppelinsä eineksillä. Meteorologi Anne Borgström kertoo sään lähipäivinä hieman kylmenevän. Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Paula Jokimies.

 • Sotkun tunnetuin tuote on munkki, mutta tärkeintä toiminnassa ei ehkä ole se sokerinen herkku, vaan läsnäoleva ja välittävä sotilaskotisisar.
  Viivi Lehtinen ajautui lukioikäisenä sotilaskotitoiminnan pariin osin sattumalta. Käynnistävinä tekijöinä toimivat oma kiinnostus historiaan, maanpuolustushenkinen opettaja ja ystävän patistus. Paula Jokimies kävi Santahaminan sotilaskodissa munkkikahvilla sotilaskotisisar Viivi Lehtisen kanssa.

 • Onko armeijan tarkoituksena kasvattaa karskeja tappajia, jotka eivät suotta tunteile vai sallitaanko siellä koko elämän tunnekirjo? Entä rauhanturvaajien koulutus? Miten kohdataan siviilit sodan keskellä? Vieraina kenttärovasti Janne Aalto ja Kosovossa tiedotusupseerina palvellut Mika Virta. Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Paula Jokimies.

 • Ensi vuonna on Suomen suuri Juhlavuosi. Maallikkosaarnaaja Maasola pureksii asiaa Sananen pakinassaan. Meteorologi Anne Borgström varoittaa lauhtuvan sään sateineen liukastavan tiet ja jalkakäytävät. Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Paula Jokimies.

 • Suomeen mahtuu kerrallaan parituhatta julkkista. Tämä arvio pitänee kutinsa, koska sen esittäjä on Seiskan toimituspäällikkö Jari Peltomäki. Ja Seiska puolestaan on taho, jossa julkkiksia tehdään tai jossa heidät unohdetaan.

  Nykyisin erityisesti tosi-tv synnyttää julkkiksia sellaisella vauhdilla, että edes alan rautaisimmat ammattilaiset eivät tahdo perässä pysyä. Jari Peltomäki huokaa hieman haikeana entisten aikojen perään, jolloin julkisuuteen noustiin yleensä jonkin lahjakkuuden avulla ja jolloin julkkiksen tunsivat kaikki. Peltomäki käyttääkin tosi-tv –tähdistä termiä ”varttijulkut”, joka kuvastaa heidän julkisuudessa viettämänsä ajan pituutta. Myös sosiaalinen media on väline, jossa julkkikseksi haluavat voivat itse brändätä itsensä.

  Jari Peltomäki oli itsekin päätyä julkkikseksi, viihdettä rakastava mies on esiintyjä luonnostaan. Eri medioissa toimittajana uraa luonut mies on viihtynyt Seiskan leivissä jo parikymmentä vuotta ja katsoo, että viihde on hänen kutsumuksensa. Tosin iän myötä on mieleen hiipinyt kysymys, että jaksaako viihdeympyröissä pysyä vielä seuraavat parikymmentä vuotta.

 • Helsinkiläisen Haagan VPK:n päällikkö Valtteri Tervala on nukkunut VPK:n pihalla päiväunia jo vauvana. Palokuntalaisuus tulee hänelle verenperintönä, jo isänisä on ollut palokunnassa, ei tosin VPK:ssa. Mutta vapaapalokuntalaisia ovat Valtterin vanhemmat, serkut, sisarukset ja kummisetä. Ja jos on Valtteri vedellyt
  päiväuniaan VPK:n pihalla, niin nyt niin tekee myös Valtterin pieni tytär.

  Valtteri Tervala kertoo teini-iässä pohtineensa, kumpi vetää pidemmän korren, VPK vai jääkiekko. Mutta täysi-ikäiseksi tultuaan ja päästyään mukaan hälytystoimintaan, vei vapaapalokuntalaisuus mennessään. Nyt käytännössä koko hänen vapaa-aikansa menee VPK:n toiminnan parissa.

  Valtteri Tervala kertoo kokevansa vapaapalokuntalaisuutensa osittain jo velvollisuutenakin, kun on siihen pienestä pitäen kasvanut. Hän kuvaa kutsumustaan niin, että siitä ei pääse eroon eikä irti, mutta se myös motivoi ja antaa paljon. Ja Valtterille se on ollut myös portti palkkatyöhön. Hän toimii Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä järjestöpäällikkönä, tosin on juuri nyt vanhempainvapaalla toimestaan.

 • Nunna Elisabet on tehnyt pitkän mutkan maailmalla päätyäkseen lapsuudenkotinsa naapuriin kutsumustaan toteuttamaan. Pitkälti hänen ansiostaan kivenheiton päässä Helsingin rautatieasemasta on nykyisin ortodoksinen Jumalansynnyttäjän syntymän yhteisö ja kappeli. Citynunna myös toteuttaa kutsumustaan hieman toisin mitä yleensä kuvittelemme nunnien tekevän. Virka-aikaan hän on Valviran terveydenhuollon valvonnassa työskentelevä lääkintöneuvos Liisa Toppila.

  Aiemmin nunna Elisabet on kiertänyt myös paljon maailmaa, ensin opiskellen, sitten lääkärinä Punaisen Ristin komennuksilla Afrikassa, Malesiassa, entisen Jugoslavian alueella ja Romaniassa. Ja naimisissakin hän on entisessä elämässään ollut, liitto päättyi eroon.

  Nunnan vihkimyksen nunna Elisabet on saanut viitisen vuotta sitten, mutta tie nunnaksi on ollut hänen sanojensa mukaan vuosikymmeniä pitkä. Kypsyminen nunnaksi on vienyt aikaa ja asiasta on oltava varma, kun lupauksensa antaa. Vanha minä poistuu, kun enkelielämäksikin kutsuttu luostarielämä alkaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä