Pyöreä pöytä

Edustuksellinen demokratia on parempaa demokratiaa kuin kansanäänestykset

 • 29 min
 • toistaiseksi

Keskustelijoina ovat ex-keskuspankkiiri Sirkka Hämäläinen, kirjailija Juha Itkonen ja muusikko Maija Vilkkumaa. Puhetta johtaa tällä kertaa Pekka Seppänen.

​Pyöreä pöytä keskustelee isoista teemoista Venäjästä, Deutsche Bankista ja kansanäänestyksistä.

Keskustelijat myös listaavat ihmisiä, joista voisi tehdä elokuvan - Tuukka Temonen kun on nyt ilmoittanut tekevänsä elokuvan Jari Sarasvuosta. Nimiä löytyi: Esa Saarinen, Jörn Donner, Sirkka Hämäläinen ja nyhtökaurayrittäjä Maija Itkonen (Juha Itkosen puoliso).

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 5.10.2016 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Aiheina ovat kunniamerkit, rakentava nationalismi ja poikien Pisa-tulokset.

  Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Mika Pantzar ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Edellispäivän itsenäisyyspäivän juhlien huumassa Pyöreä pöytä laski, kuinka montaa kertaa kukin on ollut presidentin vieraana: Juha 3, Pauli 2, Mika 1, Olavi 0 - !

  Uusivirta tuo puheenaiheeksi kunniamerkkien merkityksen. Linnan juhlissa ainakin entiset ministerit Paavo Arhinmäki ja Erkki Tuomioja tulivat juhlaan ilman kunniamerkkejä rinnassaan.

  Mitaleita myös ideoidaan ja (huumorimielellä) jaetaan: Ruben Stiller saa Pyöreältä pöydältä Ritari Ässän ritarikunnan komentajamerkin. Pääministeri ja Yle uutisten päätoimittaja saavat Onnekkaan epäonnistumisen ritarikunnan merkin.

  Mika Pantzarin johdolla Pyöreä pöytä etsii rakentavaa nationalismia.
  Kansallisuusaatteesta ja kansallisesta itsemääräämisoikeudesta pitäisi hänen mielestään voida puhua neutraalisti tai arvostavasti.

  Juha Itkonen lukee Pisa-tuloksia ja oh huolissaan suomalaisten poikien koulumenestyksestä. Pantzar huomauttaa, että Suomessa tytöt ja pojat ovat koulumenestyksessä lähellä toisiaan, mutta monessa muussa maassa menestyvät vain pojat.

 • Itsenäisyyspäivä, Slush, Guggenheim ja Sipilä – ajankohtaiset suuret aiheet suorapuheisen Pyöreän pöydän keskustelun aiheina.
  Keskustelijoina Juha Itkonen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Kaarina Hazard.

  - Slushista puuttuu terve pessimismi, suree Ruben Stiller, kun Maija Vilkkumaa ja Juha Itkonen puhuvat paraikaa Helsingissä meneillään olevan tapahtuman moraalista ja taloudellisesta merkityksestä.

  Juha Itkonen muotoilee vastausta poikansa kysymyksiin: Mikä on Guggenheim? Mikä on valtion raha?
  - Guggenheim on ihme, joka on saanut punavihreän kuplan ja persut löytämään toisensa. Silta yli synkän virran, hän keksii.
  - Valtion raha on rahaa, jota on aina hyvin paljon itselle mieluisiin kohteisiin ja hyvin vähän kun puhutan sellaisista kohteista, joista ei pidä, kuvaa Itkonen.

  Puheenjohtaja ehdottaa, ettei Guggenheim olekaan taidehanke vaan turismi- identiteettiprojekti.

  Ruben Stiller nostaa aiheekseen päivän puheenaiheista pääministeri Juha Sipilän ja median suhteet. Stiller näkee, että monet poliitikot tekevät mediasta osapuolta, ja silloin median odotetaan ryhtyvän varovaiseksi.

  Maija Vilkkumaa on huomannut, että mediakin loukkaantuu, kun joku esim. taitelija loukkaantuu saamastaan kritiikistä. Politiikassa Vilkkumaa näkee pitkän perinteen, hänestä Suomessa pääministerit ja presidentit ovat aina loukkaantuneet medialle.

  Kommentteja voi lukea ja jakaa Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väiteltiin apokalyptisista aiheista. Mukana keskustelemassa olivat Anu Koivunen, Kaarina Hazard sekä Taru Tujunen Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Aluksi pohhdinnassa oli kaikkialta esiin tuotava synkkä maailmankuva, onko se harhaa?
  Lisäksi puhuttiin kuinka vaikeaa on olla rohkea muutosjohtaja, jätämmekö tulevaisuuden johtajille virheemme korjattaviksi ja lopuksi nousi esiin natsikortti. Mutta onko natsikortti tänä päivänä jo ihan aiheellinen argumentaatio? Mitä me voimme tehdä pelastautuaksemme?

 • Keskustelijoina Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa Ruben Stiller.

  Sananvapauden ritarit puhuvat median linjasta ja liberaalien ajatusten "ujuttamisesta" sekä kahdesta valistuskampanjasta (Helsingin kaupunki ja energiayhtiö Helen), jotka kumpikin herättävät närää. Sipilän piposta he eivät tuntuneet olleen moksiskaan. Olisiko Hankkijan lippis ollut parempi?

  Kannattaa kuunnella, miten näyttelijä, muusikko Olavi Uusivirta ääninäyttelee Helsingin kaupungin mainoksen. Siinä vanhempien laitepäätteiden näplääminen rinnastetaan välinpitämättömyyteen ja samastetaan se väkivaltaan. Ja mitä edustaakaan musta korppi - isääkö? Kampanjaa pidetään monin tavoin epäonnistuneena.

  Yrittäjä, Talouselämä-lehden entinen päätoimittaja Pekka Seppänen nostattaa keskustelua tiedotusvälineiden arvoista ja niiden "ujuttamisesta" - termi on Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutisten päätoimittajan Matias Turkkilan Helsingin Sanomissa esittelemä.

  Ihmettelyn kohteeksi nousee lopuksi energiayhtiö Helenin mainoskampanja säästää energiaa. Tutkimusprofessori Mika Pantzar näkee kampanjassa uskonnollista hurmosta. Hän ei sitä paitsi halua vähentää kotinsa sisälämpöä 21:een asteeseen - häntä neuvotaan käyttämään villasukkia Aleksis Kiven tavoin.

  Kommentoi Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Pyöreä pöytä keskittyy Yhdysvaltain vaalitulokseen monelta eri kantilta. Ritareista vain Sirkka uskoi Donald Trumpin voittoon presidentinvaaleissa. Ruben sanoi olleensa aamulla tuloksen kuultuaan aivan äimän käkenä.

  Keskustelussa muun muassa ihmeteltiin tiedotusvälineiden ja professoreiden pieleen menneitä ennustuksia. Puheenjohtajan mukaan kukaan ei enää usko mielipidemittauksiin. Kaarina arvelee, että kansalaiset eivät enää vastaa lainkaan tai eivät vastaa totuudenmukaisesti näihin kyselyihin.

  Rubenin mielestä Trumpin puheiden kauhistelu liberaalissa mediassa vaalikamppailun eri vaiheissa antoi Trumpille nostetta. Kaarina puhuu "usutusjournalismista": siinä toimittaja vain kirjaa toisen hätkähdyttävät puheet ja sitten vetäytyy. Hän toivoo toimittajilta tutkivaa journalismia galluppien ihmettelyn ja tyylipisteiden jakelun sijaan.

  Lisäksi mainittiin sanoja fakta ja fiktio, Michelle Obama 2020 ja perhedynastiat.

  Lähetyksen aikana odotettiin hävinnen Hillary Clintonin puheen alkamista, mutta puhe lykkääntyi ja alkoikin vasta puoli tuntia Pyöreän pöydän suoran lähetyksen jälkeen.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa. Puheenjohtajana pöydän ääressä istuu tällä kertaa Pekka Seppänen.

  Viisareiden siirtely voittaa äänin 2-1.

  Hämäläinen lyttää kellojen siirtelyn taloudellisesti idioottimaisen tyhmänä. Vilkkumaalle ja Itkoselle normaali- ja kesäajan vaihtelu on hieno siirtymäriitti ja valoisten kesäiltojen mahdollistaja.

  "Trump on ihmisvihaaja"

  Juha Itkonen suree Yhdysvaltain viikon kuluttua koittavia presidentinvaaleja, koska Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Asteikolla 1-5 Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.

  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Esivallan kunnioitus vähentynyt?

  Maija Vilkkumaan valitsemasta aiheesta keskustellessaan Pyöreän pöydän ritarit päätyvät - kerrankin - kehumaan Perussuomalaisten puheenjohtajaa, ulkoministeri Timo Soinia.

  Suola verolle!

  Kun Sirkka Hämäläinen ehdottaa suolan verollepanoa kansakunnan terveyden parantamiseksi, hän tulee sytyttäneeksi kipakan keskustelun. Hän haluaa, että suolalle laitettaisiin riittävän korkea vero, jotta ruuan valmistajat vähentäisivät suolaa ruuissaan. Itkonen ei ehdotusta ainakaan purematta niele.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Ruben Stiller.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Aluksi puheenjohtaja testaa älykköjen lintutietämystä - ja joutuu vastaukset kuultuaan toteamaan ymmärtävänsä nyt, miksi ritareita ei kutsuta Luontoillan asiantuntijoiksi. (Oikea vastaus oli palokärki.)

  Missä voidaan keskustella ilman somekohua?

  Lidl-kauppaketjun humoristiseksi tarkoitettu maitomainos on synyttänyt tuoreimman somekohun. Ensin meni Kaarina Hazardin mukaan mönkään Lidlin markkinointi, sitten meni espoolaisen koripallojoukkueen general managerin Aleksi Valavuoren Twitter-viestittely päin honkia.
  - Miten voimme hallinnoida ja tulkita sosiaalisen median ympäristöä?
  - Missä julkinen keskustelu tapahtuu, jos elämme some-kuplassa?

  Stiller on sydämistynyt yleensäkin kaikesta mielensäpahoittamisesta, ja Pantzar uskoo, että Lidlisssä ollaan tyytyväisiä, että heidän maitomerkistään keskustellaan tässäkin ohjelmassa.

  Murhe ja suru ovat yksityisiä eikä niitä jaeta somessa

  Ruben Stiller väittää, että ihmiset tuotteistavat ja brändäävät oman elämänsä sosiaalisessa mediassa. - Eikö mikään ole enää yksityistä?

  Aalto-Setälän mielestä Ruben elää vitriinissä. Muutkaan eivät tunnista tätä ongelmaa, ja Stiller joutuu antamaan lisää perusteluja.

  Samassa veneessä ja yhteinen hiili eivät olekaan totta

  Hyvinvointitalouden professori Juho Saaren esitelmä on saanut Mika Pantzarin aidosti hämmästymään: suomalaiset eivät koekaan olevansa samassa veneessä.

  Pantzarin kuuleman mukaan Kokoomuksen, Keskustan ja Perussuomalaisten kannattajilla oli Saaren esittelemässä kyselyssä täysin eri asenteet sosiaaliturvan suhteen kuin oppositiopuolueiden kannattajilla.

  Kuulostaa siltä, ettei tämä ole muille yhtä suuri uutinen. Hazard intoutuu analysoimaan samassa veneessä olemisen ja yhteinen hiili - puheen kansallista propagandatarkoitusta.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Pyöreä pöytä puhui kiihkeästi poliittisesta korrektiudesta, sukupuolten tasa-arvosta sekä Hillary Clintonin suhteesta Monica Lewinskyyn.
  - Valehteleeko itkevä naishiihjtä, Therese Johaug? kysyy aluksi Aalto-Setälä ritareilta.

  Poliittinen korrektius ottaa päähän toimittaja Ruben Stilleriä. Viimeinen esimerkki on hänestä Aku Ankka -uutinen Ilta-Sanomissa.
  - Tämänkin ohjelman aluksi pitäisi varoittaa: Saattaa sisältää ajatuksia, jotka voivat muuttaa mielipiteitäsi, ehdottaa puheenjohtaja.

  Mediatutkija Anu Koivunen on tuohtunut Opetushallituksen tasa-arvo-ohjelman saamasta nostattamasta - Anun mukaan väärinymmärrykseen perustuvaa - kohusta.

  Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa itse Pauli Aalto-Setälä.

  Aluksi puheenjohtaja Pauli Aalto-Setälä kyseli smalltalkista, mikä on sen merkitys? Kaarinalla oli tarjota hieno tarina siitä, mitä suomalainen smalltalk ei ole.

  Ensimmäisenä aiheena pöydän ääressä keskusteltiin Kaarinan johdattamana siitä, mitä tarkoittaa Suomelle se, että puolet suomalaisista asuu alle 200 kilometrin säteellä Helsingistä.
  Kulttuuritutkija Anu Koivunen maalasi kuvan mielikuvan tavallisesta suomalaisesta, joka asuu Tampereella ja jonka me kuvittelemme olevan suomalaista. Pöydän ääressä oltiin melkein yksimielisiä siitä, että tästä asiasta ei puhuta tarpeeksi.

  Anu puolestaan halusi tietää miten keskustelijat ovat juhlineet Bengt Holmströmin ja tietysti Suomeen tullutta taloustieteen Nobelia. Olavin mielestä olemme valjastaneet Holmströmin palkinnon kaikki omien tarkoituksiemme ajamiseen. Lisäksi pöydän ääressä ihmeteltiin mediassa olleita listoja siitä, ketkä eivät onnitelleet tuoretta nobelistia.

  Olavin aiheena oli suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön, MTK:n ja Maa- ja metsätalousministeriön järjestämä kansallisruokaäänestys, jossa yhtenä ehdokkaana on pitsa. Millaisia asioita valjastamme oman nationalismimme puolelle? Eikö pitsa voisi olla yhdistävä tekijä yli kansallisten symbolien, ihmetteli Anu. Onko karjalanpiirakka itse asiassa pitsa?

  Keskutelua twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat ex-keskuspankkiiri Sirkka Hämäläinen, kirjailija Juha Itkonen ja muusikko Maija Vilkkumaa. Puhetta johtaa tällä kertaa Pekka Seppänen.

  ​Pyöreä pöytä keskustelee isoista teemoista Venäjästä, Deutsche Bankista ja kansanäänestyksistä.

  Keskustelijat myös listaavat ihmisiä, joista voisi tehdä elokuvan - Tuukka Temonen kun on nyt ilmoittanut tekevänsä elokuvan Jari Sarasvuosta. Nimiä löytyi: Esa Saarinen, Jörn Donner, Sirkka Hämäläinen ja nyhtökaurayrittäjä Maija Itkonen (Juha Itkosen puoliso).

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Olavi Uusivirta.
  Puhetta johtaa Ruben Stiller.

  Pyöreässä pöydässä puhutaan poliisien asenteista, ministerien osallistumisesta mielenosoitukseen sekä ääriliikkeiseen kuulumisen syistä.

  Kaarina Hazard on lukenut Helsingin Sanomien pääkirjoitusta, jossa erityisesti yksi virke pisti hänen silmäänsä: "Hyvä kysymys on, miksi poliisia pitää erikseen kannustaa lakien toimeenpanoon."
  Hän liittää kysymyksen maaliskuiseen Lännen Median tekemään poliisikyselyyn. Hazardin mielestä pitää voida keskustella siitä, näkyvätkö poliisin puoluepoliittiset asenteet virkatehtävissä.

  Anu Koivunen pohdituttaa Pyöreää pöytää siitä, miksi hallituspuolueiden (Kokoomuksen ja Keskustan) ministereitä osallistui viime lauantain Peli poikki - mielenosoitukseen Helsingissä. Itse pääministeri Juha Sipilä osallistui Kuopion tapahtumaan.
  - Sipilän oli pakko, arvioi Uusivirta.
  - Oliko läpsy omaan poskeen? kysyy Hazard.
  - Kolme hallituspuoluetta yrittivät kaikki olla oppositiossa, tiivistää Koivunen.

  Olavi Uusivirta haluaa tietää, mikä ihmisiä ääriliikkeissä kiehtoo. Voiko syy olla ideologisen ajattelun lisäksi tai sijaan muiden tarpeiden tyydyttäminen? Vaikka kohahduttamisen tai erottautumisen tarpeen?
  Hazard ja Koivunen löytävät selitykseksi eri syitä.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Pekka Seppänen kertoo, kuinka kehnosti Suomi on menestynyt Rion olympialaisissa ja jääkiekon World Cupissa. Pitäisikö lakata haikailemasta urheilumenestystä, niin ei pety?

  Lähetysikkunassa urheilua keskustelua kommentoitiin mm. näin:
  - Posman: Suomen huono menestys johtuu ilman muuta suomalaisista keski-ikäistä äijistä Ne ovat syypäitä kaikkeen.
  - EJariP: Palkkaurheilijoita tarvitaan. Muutama kymmen urheilijaa jaksaa veronmaksajat maksaa.
  - Leksa-R11: Tiaroks pyäriän pöytään jääkiakon kanaracupis ja sen jatkees EI jaeta mitalei

  Maija Vilkkumaa olisi halunnut pää- ja ulkoministeriltä selkeät kommentit Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyyn. Vilkkumaasta pääministeri Juha Sipilä ei ole tarpeeksi irtisanoutunut tarpeeksi SVL-järjestöstä.

  Kommenttina Seppänen kysyy, että entä jos mielenosoitus Asema-aukiolla olisi ollut jonkun muun järjestön pitämä, niin olisiko tähän valitettavaan tapahtumaan reagoitu eri tavalla. Itkonen ihmettelee puheita ääripäistä.

  Juha Itkonen puhututtaa Pyöreää pöytää taksiuudistuksesta.
  Seppänen toivoo, ettei hinnoista tarvitsisi neuvotella kuten Ruotsissa aikoinaan. Hän matkustaa nykyään Tukholmassa busseilla ja metrolla.
  - Säälittävä uudistus, tiivistää kantansa Vilkkumaa.
  Seppäsellä on selvä ehdotus: Hiljaisina aikoina taksimatka voisi olla halvempi ja ruuhka-aikoina kalliimpi.

  Maijalle on osoitettu kommentti Twitterissä:
  - r.hyvönen @onniin: #pyöreäpöytä
  #uber tuomittiin juuri tänään #hovioikeus laittomaksi.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

Klipit

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä