Brysselin kone

EU:n kauppapolitiikka on vaikeuksissa

 • 44 min
 • toistaiseksi

EU:n kauppapolitiikka on alkanut kohdata vaikeuksia. Vastustusta on ollut Kanadan ja EU:n välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen CETA:n ja myös samantapaisen, mutta vielä melko keskeneräinen EU:n ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen TTIP:in suhteen. EU:lla on myös vapaakauppaneuvottelut vireillä Japanin kanssa. Onnistuessaan vapaakauppasopimus helpottaisi EU:n tuotteiden pääsyä hyvin isoille Japanin markkinoille.

Mikä näiden sopimusten tilanne nyt on? Haastateltavana osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta.

Toimittajana Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 26.10.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa käydään lähitulevaisuudessa EU:n kannalta tärkeitä vaaleja.
  Onko EU:n edessä hajoaminen, jos EU-vastaiset puolueet voittavat näissä vaaleissa. Vai onko edessä kertakaikkinen muutos kahden raiteen EU:ksi, jossa eri jäsenmaat jakautuvat kiinteämmän yhteistyön ja väljemmän yhteistyön jäsenmaiksi. Mitä kahden raiteen EU:n malli voi käytännössä tarkoittaa. Ja miten maahanmuuttotilanne EU:ssa vaikuttaa siihen, mitkä puolueet EU:ssa vaaleissa menestyvät. Aiheesta keskustelee entinen EU:n oikeusasiamies ja entinen SDP:n kansanedustaja Jacob Söderman. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan toukokuussa 2018 ja se tulee mm. vahvistamaan EU:n alueella käytävässä kaupassa yritysten asiakkaiden yksityisyydensuojan huomattavasti vahvemmaksi, kuin mitä vastaava yksityisyydensuoja on meidän isoilla kauppakumppaneillamme.
  Samalla tämä uusi tietosuoja-asetus edellyttää yrityksiltä isoja satsauksia asiakkaidensa tietosuojaan, ja mikäli näitä sääntöjä rikotaan, siitä seuraa kovimmillaan sakot, joiden arvo voi olla enimmillään jopa 20 milj. € tai 4 % yrityksen edeltävän tilikauden vuotuisesta maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta.
  Haastateltavana on asianajaja Jukka Lång ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Onnistuuko Suomi tavoitteessaan saada metsien kyky sitoa itseensä hiiltä huomioonotetuksi haluamallaan tavalla, kun EU:ssa käsitellään sitä, miten jäsenmaiden tulee hillitä ilmastonmuutosta maankäytön avulla. Ja miten EU muuten vaikuttaa Suomen metsätalouteen. Haastateltavana on Metsäneuvos Heikki Granholm maa- ja metsätalousministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Vaikka Trumpin valinta on nostanut esiin keskustelun siitä, ollaanko nyt maailmassa siirtymässä protektionismin aikaan kansainvälisessä kaupassa, niin on syytä muistaa, että myös EU on toiminut ja toimii kansainvälisessä kaupassa huomattavan protektionistisesti.
  Mutta miten EU, jonka kauppapolitiikkaa usein sanotaan sen kruununjalokiveksi, suhtautuu vapaakauppaan ja protektionismiin.
  Haastateltavana on kansainvälisen talouden professori Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta. Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Tulossa oleva Kiinan itärannikon ja Euroopan länsiosan yhdistävä suuri logistiikkahanke, erilaisine rauta- ja moottoriteineen tulee yhdistämään Kiinaa ja EU:ta entistä tiiviimmin toisiinsa
  Miten USA:n haluttomuus solmia jo suunnitteilla olleita vapaakauppasopimuksia Tyynenmeren alueelle ja Atlantin ylitse EU:hun tulee vaikuttamaan Kiinan ja EU:n taloudellisiin suhteisiin? Ja entä miten paljon EU vaatii kaupankäynnissään Kiinaa noudattamaan länsimaisia arvoja.
  Haastateltavana on Lapin yliopiston Kiinan kulttuuri- ja yhteiskuntatutkimuksen professori Matti Nojonen ja toimittajana Maija Elonheimo

  Kuva: Kiinan presidentti Xi Jinping (O) toivottaa Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin (V) tervetulleeksi Kiinan Hangzhoussa järjestettyyn G20-huippukokoukseen syyskuussa 2016. EPA/HOW HWEE YOUNG

 • Miten huono Suomen kilpailukyky palkkojen suhteen verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan jJa mitkä sellaiset asiat, joista EU voi päättää, vaikuttavat siihen, miten maan taloudella menee. Tästä puhuu erikoistutkija Pekka Sauramo Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.
  Lisäksi hän puhuu siitä, että kun tämä nykyinen sukupolvi loi paljon huolia aiheuttaneen rahaliitto EMU:n, niin onko oikein, että EMU:n mahdollisen purkamisen huolet jäävät tulevien sukupolvien huoleksi. Kannattaisiko ja pitäisikö meidän kokoontua yhteen ja purkaa EMU ja siis lopettaa euron käyttö? Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU vaikuttaa rikoslakiin jäsenmaissaan monin tavoin. Se vaikuttaa myös siihen, minkälaisia ovat rasismiin ja terrorismiin liittyvät rikokset ja niiden rangaistukset jäsenmaissa.

  Samalla EU määrittää rikoslain kautta osaltaan myös sitä, miten sen alueella määritellään rasismin ja terrorismin käsitteitä.

  Haastateltavana on apulaisprofessori Sakari Melander Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten valtasuhteet EU:ssa ovat muuttuneet ja muuttumassa? Mikä on eri jäsenmaiden, komission vai europarlamentin rooli? Toteuttaako EU Saksan perässä ordoliberalistista talousoppia ja miten populistisin perustein päätöksiä EU:ssa tehdään.

  Haastateltavana tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta.

  Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Miten EU:n antama humanitaarinen apu kehittyy? Esimerkiksi niin, että tammikuusta alkaen EU jakaa Turkissa hädänalaisimmille pakolaisille pankkikortteja joihin ladataan 30 euroa kuussa. Samalla autetaan pakolaisia integroitumaan yhteiskuntaan - ja usein pakolaisleirien ulkopuolella.

  Turkin pakolaisten lisäksi suuri humanitaarisen avun kohde Euroopan itäpuolella on Ukraina, jossa kriisi tuntuu jatkuvan. Humanitaarisen avun lisäksi EU toimii myös pelastuspalvelua, eli on auttamassa esimerkiksi äkillisissä luonnonkatastrofeissa ympäri maapalloa.

  Mutta miten EU toiminta humanitaarisessa avussa ja pelastuspalvelussa on kehittymässä?

  Haastateltavana on yksikön päällikkö Juha Auvinen Euroopan komissiosta.

  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Suomen pysyvässä edustustossa Brysselissä ajetaan hallitusten ohjeiden mukaisesti Suomen etuja EU:n päätöksenteossa ja välitetään EU-asioista asioista tietoa Suomeen.
  Tällä hetkellä Brysselin päässä etenkin pakolaistilanne vaatii paljon huomiota, mutta miltä EU:n asiat muuten Brysselissä näyttävät. Haastateltavana on suurlähettiläs Pilvi-Sisko Vierros, joka on Suomen pysyvä edustaja EU:ssa. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Miten EU etenkin sisämarkkinoidensa ja harjoittamansa talouden ohjauksen kautta vaikuttaa siihen, minkälaista sosiaalipolitiikkaa sen jäsenmaissa harjoitetaan?
  Aiheesta kertoo hyvinvointisosiologian professori Juho Saari. Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Minkälaisia muutoksia EU:ssa voi aiheuttaa Yhdysvaltain Presidentinvaalien tulos.
  Mikä on vaalien tuloksen vaikutus EU:n kauppa- ja turvallisuuspolitiikkaan.
  Miten se voi vaikuttaa EU:n alueen poliittiseen keskusteluun ja pakolaispolitiikkaan.
  Ja lisääkö vai vähentääkö tulos Britannian halukkuutta erota EU:sta.
  Näistä aiheista keskustelee huomenna Eurooppa-tutkimusverkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.
  Toimittajana on Maija Elonheimo.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä