Radio Suomi Kuopio

Kahvila kohtaamisia -toiminta on läsnä ihmisen arjessa

 • 6 min
 • toistaiseksi

Siilinjärven seurakunnan diakoniatyön Kahvila Kohtaamisia -toiminta käynnistettiin noin puolitoista vuotta sitten.
Ideana on mennä sinne, missä ihmiset kokoontuvat. Diakonian ja seurakunnan tehtävä on olla arjessa ihmisten rinnalla.
Diakoniatyöntekijä Auli Hokkanen ja Siilinjärven seurakunnan kirkkoherra Seppo Laitanen kertovat Kahvila Kohtaamisista Juha Vauhkosen haastattelusssa.

Lähetykset

 • to 1.9.2016 11.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Milloin sinä olet laulanut yhdessä jonkun kanssa? Kannattaisipa kokeilla, koska laulamisen ilo voi pidentää ikää. Kun kerran aloittaa laulamisen, ei malttaisi lopettaa koskaan.
  Tänä vuonna Kuopion kansalaisopiston kuoro Veljsiskot on laulattanut jo 100 vuotta. Ryhmässä on nykyisin 45 laulajaa.
  Kuoron puheenjohtaja Eino Huusko kertoo, miksi lauluretkellä Venäjän Uhtualla piti pysähtyä samassa kohtaa kaksi kertaa. Haastattelijana Mari Karjalainen.

 • Kuopion kansalaisopisto sekä sen kuoro Veljsiskot täyttävät tänä vuonna sata vuotta. Kuoro soi kauniisti edelleen, sillä vuosien aikana porukka on nauranut, laulanut ja liikuttunut yhdessä.
  Merkkivuonna kuoroa liikuttaa erityisesti Kallavesj-laulu, joka sekin täyttää sata vuotta. Toimittaja Mari Karjalainen oli paikalla, kun Veljsiskot kajauttivat savolaisille rakkaan Kallvesj-laulun Puijonnokalla.

 • Moni hieraisi Yle Kuopion toimituksessa silmiään, kun sisään marssi eläintenkouluttaja, joukko opiskelijoita ja kolme kanaa. Toimittaja Marianne Mattila otti selvää, miksi koirankouluttajalle on hyötyä kanan kouluttamisesta. Kanakursseja Pohjois-Savon opistolla pitävä Harri Katainen sanoi kanojen opettaneen hänestä eläintenkouluttajan. Vieraana olivat myös muun muassa Mikael Hytönen, Anni Heiskanen ja kana numero 8.

 • Kuopiolainen Kari "Dj Nite" Niiranen on tehnyt yhtäjaksoisesti soittokeikkaa vuodesta 1968 lähtien. Uraan mahtuu nuorisodiscot, yökerhot, lukuisat teemaillat, Dannyshow ja Hurriganesien kiertue. Menestyksekkäästä urasta hänelle myönnetään elämäntyöpalkinto Suomi-disco 50v-tapahtumassa Tampereella. Millaisella kalustolla homma lähti pyörimään ja mihin Niten suosio perustuu? Juhani Forsman haastattelee Dj Niteä hänelle unohtumattomassa soittopaikassa Työnkulman eli Ruplan edustalla Kuopiossa.

 • Millaisia kujeita Jaakko Teppo keksi nuorena siskoilleen ja mitä kansantaiteilija itse miettii esiintymisestä? Varsinaisen musiikkiyllätyksen juhllin toivat kaukolasipartiolaiset. Kirjailija Antti Heikkisen kirjoittaman elämäkerran julkistamistilaisuudessa oli lähimpiä sukulaisia, toimittajia ja faneja. Haastattelussa Jaakko Tepon lisäksi ovat poika Ilja Teppo, siskot Sirpa Teppo ja Eira Pironetti, fani Jukka Ylönen ja toimittaja Salli Saastamoinen. Toimittajana Juhani Forsman.

 • "Vesku muistetaan tekijänä, joka laittoi itsensä peliin", muistelee radiotoimittaja Jussi Tuovinen entistä työkaveriaan mediapersoona Vesa Toivasta. Hänet tiedetään lukuisista radio-ohjelmista, videotöistä, esiintymisistä ja Erich Dorf Band-yhtyeestä. Hän oli myös keihäänheittäjä Antti Ruuskasen tiedottajana. Muistokonsertissa on moni savolainen esiintyjä mukana ja tilaisuutta värittää Vesan kuvatuotannosta koostettu multimediallinen osuus. Juhani Forsman haastattelee Jussi Tuovista Kuopion torin kulmilla:

 • Facebookin paikallisryhmien suosio kasvaa valtavasti juuri nyt. Kuopiossa Puskaradio- ja Viidakkorumpu-ryhmissä on pitkälle toistakymmentä tuhatta jäsentä. Seuraavassa Puskaradio Kuopion ylläpitäjä Oki Husso kertoo ryhmän taustoista. Sen jälkeen haastattelussa on Viidakkorumpu Kuopion Heidi Julkunen-Räsänen. Toimittajina Kaisu Nevasalmi ja Mari Karjalainen.

 • Pelkästään kunnianloukkauksiin liittyviä rikosilmoituksia tehdään vuosittain viitisen tuhatta, mutta niistä vain pieni osa johtaa syytteisiin. Kenen on vastuu, kun FB-sivustolla julkaistaan kunnian- ja yksityisyydensuojaa luokkaavia tai kansanryhmää vastaan kiihoittavia viestejä? Toimittaja Kaisu Nevasalmi kysyi vientintäoikeuden professori Päivi Korpisaarelta, millaisia oikeudellisia vastuita FB-ryhmien perustajilla tai ylläpitäjillä on.

 • Siilinjärvellä järjestetään huomenna mielenilmaisu, "siilinjärveläisten turvallisuuden puolesta". Sen takana on Suomi Ensin -niminen Tampereelta käsin toimiva liike. Lauantaina on myös vastamielenosoitus "Ei vihapuhujia Siilinjärvelle". Tapahtumien taustalla on viikko sitten ollut kahakka, jossa kantasuomalaiset ja ulkomaalaistaustaiset ottivat yhteen. Setlementti Puijolan viestintäpäällikkö Katja Hedberg kertoo, että siilinjärveläisen Tarinan vastaanottokeskuksen väki aikoo toteuttaa mielenilmauksista huolimatta oman tilaisuutensa, jossa juhlitaan vuosi sitten avattua vastaanottokeskusta. Turvapaikanhakijoiden kanssa on keskusteltu päivän tapahtumista etukäteen.

 • Myös äidit väsyvät, vaikka aiheesta ei aina uskalla puhua ääneen. Hanna Lehtonen väsyi niin pahasti, että alkoi kärsiä unettomuudesta. Tätä jatkui vuosikausia. Tilanteen mentyä äärimmilleen asiat kuitenkin kohenivat. Nyt Hanna on kirjoittanut kirjan Väsynyt äiti, koska hän haluaa jakaa kokemuksensa ja auttaa muita. Kuuntele podcast, jossa Hanna kertoo tarinansa. Otteita Väsynyt äiti -kirjasta lukee Mari Karjalainen. Kohdassa 9:10 kuulet Varpu Mäntymäen toimittaman haastattelun, jossa Hanna kertoo halustaan auttaa muita, sekä kirjan saamasta palautteesta.

 • Yle Kuopio teki suoraa lähetystä Kauppakeskus Minnasta. Puhuimme elonmerkeistä Kuopion keskustassa. Mukana olivat Nuorkauppakamarista Terhi Roivainen, kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksestä Tilla Martikainen, Kuopion Yrittäjistä Jouni Ortju, kehittämispäällikkö Ulla-Riitta Moilanen Outokummusta ja lukuisa joukko kaupunkilaisia. Toimittajina Marianne Mattila ja Varpu Mäntymäki.

 • Mattojen paukuttaminen kangaspuilla saa kaikki raajat liikkeelle. Toimittaja Mari Karjalainen vierailee Ylä-Savon Taito ry:n käsityökeskuksessa, missä hän kokeilee ensimmäistä kertaa maton kudontaa kangaspuilla.
  Opastamassa ovat käsityökeskus Alliinan toiminnanjohtaja Eija Rasanen ja neuvoja Anne Luosola.

  Kun mattojen paukuttaminen yltyy liian kiivaaksi, keskuksen henkilökunta kutsuu kutojat kahville. Takahuoneen jäähyaitoissa Sinikka Nousiainen kertoo, että ohjeiden mukaan matossa pitää näkyä mummon selkäranka.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä