Eurooppalaisia puheenvuoroja

Pelko paikastaan maailmassa vei britit tuuliajolle

 • 13 min
 • toistaiseksi

Esa Aallas esittelee Blackpoolissa syntyneen englantilaisen historioitsija Benjamin Grob-Fitzgibbonon teosta Continental Drift, Britain and Europe from the End of Empire to the Rise of Euroscepticism. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

Lähetykset

 • la 29.10.2016 12.35 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kristiina Koivunen esittelee ruotsalaisen Jesper Söderin kirjaa "När världen tittade bort", joka kertoo siitä kuinka hän taisteli vapaaehtoisena Syyriassa kurdien YPG:n sissien kanssa Isistä vastaan. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Vuonna 2012 säädetty laki kansalaisjärjestöistä ulkomaisina agentteina ja muut järjestöjen toimintaa rajoittavat lait ovat voimakkaasti kaventaneet kansalaisaktiivisuuden tilaa Venäjällä ja pakottaneet järjestöt elämään uusien lainsäädännöllisten uhkien varjossa. Suurin painostus kohdistuu ihmisoikeusjärjestöihin, mutta agenttirekisteriin on pakkoliitetty myös muita, esimerkiksi ympäristöjärjestöjä ja kansalaisjärjestötyön kehittämiskeskuksia. Millainen on agentin arki ja miten rekisteriin joutuminen leimaa järjestöjä? Entä miten agenttilaki vaikuttaa kansalaisaktivismiin yleensä? Airi Leppänen esittelee venäläisten aktivistien näkemyksiä. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Espanjalaisen kemian, filosofian ja teologian tohtorin Raimon Panikkarin ajatuksia rauhasta esittelee Juha Kulmanen. Näytteet lukee Ari Kallio. Ohjelma on uusinta vuodelta 2003. Raimon Panikkar kuoli vuonna 2010 92-vuotiaana.
  Eurooppalaisia puheenvuoroja sarjaa on Yleisradiossa lähetetty 35 vuoden ajan.

 • Yhteiskunnallinen epätasa-arvo vaarantaa talouskasvun. Populismi ja protektionismi ovat pahimmat vaarat, joita vastaan EU:n on nyt yhteistuumin taisteltava. Näin sanoo Saksan suurimman taloustutkimusinstituutin DIW:n johtaja Marcel Fratzscher.
  Fratzscherin analyysi osoittaa, että ihmisten taloudellinen epätasa-arvo on lisääntynyt merkittävästi jopa Euroopan vauraimmassa maassa Saksassa.
  Tulonjaossa heikoille jääneet ihmiset ajautuvat usein äänestämään oikeistopopulisteja, mikä pahentaa vastakkainasettelun ja hajaannuksen leviämistä Euroopassa. Siksi käännös kohti oikeudenmukaisempaa talouspolitiikkaa on tärkeää, sanoo Marcel Fratzscher,
  jonka tapasi Berliinissä Jorma Mattila. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

 • Juutalais-kristillinen sivilisaatio on tiensä päässä ja kuolee pois. Niin on käynyt aina muillekin sivilisaatioille. Näin kirjoittaa ranskalainen filosofi Michel Onfray uutuuskirjassaan 'Dekadenssi'.
  Kirjan esittelee Ismo Nykänen ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Juha Kulmanen esittelee Alain Duhamelin näkemyksiä Ranskan asemasta Euroopassa.
  Näytteet lukee Antti Einari Halonen.

  Ohjelma on uusinta vuodelta 1999 ja Duhamelin kirja valittiin tuolloin Ranskassa myös vuoden poliittiseksi teokseksi.

  Eurooppalaisia puheenvuoroja on lähetetty Yleisradiossa 35 vuoden ajan.

 • Italialainen Roberto Saviano, nyttemmin 37-vuotias, on tullut kuuluisaksi jo kymmenen vuotta sitten,
  Roberto Saviano kertoo uudessa teoksessa “La paranza dei bambini”., miten lapsista kasvaa rikollisia Napolissa, mutta nykymaailmaa jäljitellen. Pirkko Peltonen-Rognoni esittelee Savianon näkemyksiä. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Miksi Vladimir Putinin kaltainen henkilö nousi vuonna 1999 Venäjän johtoon ja mitä siitä on seurannut yhteiskunnan tasolla? Miten putinilainen järjestelmä on kehittynyt ja miten ovat muotoutuneet sen pelisäännöt, jotka ovat johtaneet Venäjän talouden täydelliseen romahdukseen? Onko Venäjä jotenkin erityinen kuten usein väitetään ja mitä on odotettavissa Putinin jälkeen? Näitä kysymyksiä pohtii tunnettu pietarilainen ekonomisti, modernisaatiotutkija ja yhteiskunnallinen keskustelija Dmitri Travin uusimmassa kirjassaan Säilyykö Putinin järjestelmä vuoteen 2042 saakka (Prosuštšestvujet li putinskaja sistema do 2042 goda)?

  Toimittajana on Airi Leppänen ja lukijana Pekka Kyrö

 • Tuoreessa kirjassa Los totalitarismos blandos - (Pehmeät totalitarismit) - Ezkerra puhuu postmodernista populismista, joka tavoittelee valtaa demokraattisen järjestelmän sisällä. Hän kutsuu sitä uudenlaiseksi, pehmeäksi totalitarismiksi - jonka on naamioiduttava demokraattiseksi, esiinnyttävä pehmeänä. Jyrki Palo esittelee Espanjan baskilaisen kirjailijan Iñaki Ezkerran teosta `Los totalitarismos blandos´. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Populismin voimistuminen herättää pelkoja Saksan juutalaisten keskuudessa. Vaihtoehto Saksalle, eli AfD-puolue harjoittaa ulkomaalais-, ja islamvastaista politiikkaa. Saksan juutalaisten keskusneuvoston puheenjohtaja Josef Schuster sanoo, että AfD:n kannatuksen kasvu on nostanut myös antisemitismin jälleen sallituksi ja salonkikelpoiseksi puheenaiheeksi Saksassa. Populistipuolue tarjoaa kanavan myös äärioikeistolaiselle kiihotukselle.
  Eurooppalaisia puheenvuoroja toimittaa Würzburgista Jorma Mattila. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • EU:n komission ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin syksyllä ranskaksi ilmestyneen 'Veljeys' -kirjan punainen lanka on, kuinka estää Euroopan historian suistuminen
  raiteiltaan jälleen kerran. Vuoden 2016 myrskyisät tapahtumat vaikkapa vain pakolaisongelman, oikeistopopulismin ja välinpitämättömyyden kanssa pistävät Timmermansin puolustamaan, edistämään ja rakastamaan maanosamme arvoja.
  Veljeys -kirjan esittelee Ismo Nykänen ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Esa Aallas esittelee Blackpoolissa syntyneen englantilaisen historioitsija Benjamin Grob-Fitzgibbonon teosta Continental Drift, Britain and Europe from the End of Empire to the Rise of Euroscepticism. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Euroalueen toiseksi suurin maa Ranska elää edelleen yli varojensa. Entisen suurpankin pääjohtajan Jean Peyrelevade`in tuoretta kirjaa esittelee Ismo Nykänen ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

 • Vuonna 1966 Torontossa, Kanadassa virolaisperheeseen syntynyt Andres Kasekamp on Baltian politiikan professori Tarton yliopistossa. Kasekamp, joka on asunut Virossa jo kaksikymmentä vuotta julkaisi vuosi sitten Baltian valtioiden historiaa vertailevan teoksen A history of the Baltic States.

 • EU:n viisaiden neuvoston puheenjohtajan ja Espanjan entisen pääministerin Felipe Gonzálezin uuden toeksen ´Mi idea de Europa` esittely. Toimittajana on Juha Kulmanen ja näytteet lukee Pekka Kyrö.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä