Lukupiiri

L.Onervan Mirdja

  • 2 h 57 min
  • 30 pv

Radion Lukupiiri täyttää 10 vuotta. Lokakuun Lukupiirin kirja on L.Onervan Mirdja. Lauantaina 29.10. Mirdjasta keskustellaan Helsingin kirjamessuilla Aleksis Kivi -lavalla klo 13-14. Tuo keskustelu striimataan Yle Areenaan. Myöhemmin saman ilta Mirdjasta puhutaan Yle Radio 1.ssä klo 19:03 alkaen.

Lukupiirin vetäjät teatteriohjaaja Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka odottavat jo nyt lukijoiden kommentteja ja kysymyksiä osoitteessa luku.piiri@yle.fi. Ja lähetyspäivän iltana voi tietysti soittaa suoraan lähetykseen numeroon 09-144 800.

Vuonna 1908 ilmestynyt L. Onervan Mirdja piirsi suomalaiseen kirjallisuuteen uudenlaisen naistyypin. Mirdja oli boheemi ja dekadentti hahmo. Nainen, jolle perhettä ja avioliittoa tärkeämpiä asioita olivat itsensä kehittäminen ja vapaa elämä. Kirjallisista ansioistaan Mirdja palkittiin valtion kirjallisuuspalkinnolla, mutta romaani aiheutti myös moralistisen kohun. Useiden miesten kanssa seurusteleva, eroottisesti latautunut taiteilijanainen oli aikalaisille liikaa. Naislähetystö ilmestyi L. Onervan ovelle esittämään paheksuntansa ja Kotimaa-lehdessä julkaistiin naisten vastalause Mirdjalle ehdotetun palkinnon johdosta.

Radion Lukupiirissä L. Onervan Mirdjasta kuulijoiden kanssa keskustelevat kirjallisuudentutkija Viola Parente-Capková, teatterintekijä Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka.

Lähetykset

  • la 29.10.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

Ei kuunneltavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä