Puheen Iltapäivä

Vieraana näyttelijä Mikko Kivinen

 • 33 min
 • toistaiseksi

“Murha on kaikista rikoksista lopullisin ja ratkaisevin, sillä sitä ei saa koskaan sovitettua”

Nämä sanat lausuttiin ensimmäistä kertaa 76 vuotta sitten Mika Waltarin dekkarissa Komisario Palmun erehdys. Viimeistään 1960-luvulla Palmu porautui suomalaisten sydämiin Matti Kassilan elokuvaversiolla. Nyt vihdoin Bruno Ryggsäkin murhaa ratkotaan myös teatterilavalla ja Palmun roolissa nähdään Mikko Kivinen.

Miksi Komisario Palmun erehdys nähdään ensi kertaa teatterissa vasta nyt, 76 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen? Mikko Kivinen Puheen Iltapäivän Matti Ylösen vieraana.

Lähetykset

 • ma 5.9.2016 16.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Albert Edelfelt oli yksi merkittävimmistä suomalaisista taidemaalareista ja taide-elämän vaikuttajista. Kirjailija Venla Hiidensalo on kirjoittanut tästä maamme merkittävimmästä taiteilijasta romaanin nimeltään Sinun tähtesi. Teoksessa Albert Edelfelt näyttäytyy tavallisena miehenä, joka tuskailee tylsien tilaustöiden, riittämättömyyden, intohimottoman avioliiton ja perheen elättämisen kanssa.

  - Tätä kirjaa tehdessä tulimme Edelfeltin kanssa niin tutuiksi, että hän on minulle nykyään Allu, naurahtaa Venla.

  - Kun kirjoittaa kirjan, aiheeseen täytyy olla intensiivinen suhde. Minulla on ollut Alluun suhde koko elämäni ajan, sillä suvussamme liikkuu tarina jonka mukaan hän olisi yksi esi-isistämme. Edelfeltin tarina on siis kiinnostanut minua aina, kertoo Hiidensalo.

  Venla kertoo ottaneensa vapauksia tarinan suhteen, sillä kirja on romaani joka on lähtökohtaisesti fiktiota.

  - Romaanin erityislaatu on siinä, että fiktion kautta voi joskus päästä paljon lähemmäs totuutta kuin minkään muun formaatin kautta. Siitä mihin kirjoitettu historia loppuu, siitä alkaa tarina, kertoo Venla.

  Kirjailija Venla Hiidensalo oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

  [Puheen Iltapäivä: Vieraana Venla Hiidensalo 160117, 00:29:40]

 • Leena Ståhlberg ja Marjaana Herlevi ovat opinto-ohjaajia ja motivaatiovalmentajia. Naiset ovat olleet itse monta kertaa taitekohdassa tai tienristeyksessä omalla työurallaan. He ovat uskaltaneet unelmoida isosti ja muuttaneet elämäänsä. Nyt he ovat kirjoittaneet muille pohdintoja tekeville apupaketin nimeltä Omannäköinen elämä.

  - Kirjamme tärkein viesti on, että uskalla tavoitella omannäköisiä ja omalta tuntuvia unelmia, toteavat Marjaana ja Leena.

  - Kun lähtee tekemään muutosta, kannattaa miettiä aluksi mikä omassa elämässä toimii ja vasta sitten katsoa mikä ei toimi, mitä kaipaisi lisää ja mistä voisi luopua, neuvoo Marjaana.

  - Unelmat tuottavat hyvää oloa ja mieltä sekä leppoisuutta. Kun on rentoutunut, silloin syntyvät ne parhaimmat ajatukset. Unelmointi siis kannattaa, sillä sen kautta voi löytää konkreettisia tavoitteita elämäänsä, sanoo Leena.

  Naiset olivat Puheen Iltapäivässä Tiina Lundbergin vieraina antamassa vinkkejä kuinka elää omannäköistä elämää.

 • Kunnianhimo, uudistus, rajojen rikkominen, monipuolisuus, mm. näillä sanoilla kuvailee itseään Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat eli Kynittäret.

  - Kynittärissä pyrimme tekemään kunnianhimoisesti taidetta musiikki edellä. Tekemisellämme haluamme myös ravistella kuorokonventioita, toteaa KYN:in tuottaja Susanna Kantelinen.

  - Kuoroharrastus on suosittua. Se on yhteisö, jossa ihminen pääsee toteuttamaan musiikillisia haasteita sekä olemaan osa instrumenttia. Se on myös mukavaa yhdessäoloa, kertoo KYN:in taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo.

  Susanna Kantelinen ja Kaija Viitasalo olivat Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraina kertomassa, millaista kuoroharrastus on tänä päivänä.

 • 40 vuoden ajan Seta ry on toiminut Suomessa ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Setan tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta korostaa jokaisen oikeutta määritellä - tai olla määrittelemättä - itse itsensä, perheensä ja ihmissuhteensa.

  Marraskuussa 2016 Setan uutena puheenjohtajana aloitti Viima Lampinen. Hänen mukaansa paljon on saatu aikaiseksi, mutta vielä on matkaa täydelliseen yhdenvertaisuuteen.

  - Ihmisiä on edelleen sukupuoli- tai seksuaalisuuskaapeissa. Suurin varoitusvalo vilkuttaa hätätilaa transihmisten oikeuksien kohdalla. Transihmisten kohtelu on asia, josta Suomi saa huomautuksia ihmisoikeusloukkauksesta. Tilanne on pöyristyttävä, toteaa Viima.

  - Kyse ei ole siitä etteikö meillä olisi Suomessa tarpeeksi tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta, vaan kyse on siitä löytyykö meiltä tahtoa muuttaa asioita. Poliittisessa päätöksenteossa on se jarru, mikä estää yhdenvertaisuutta toteutumasta lainsäädännössä, kertoo Lampinen.

  Viima Lampinen oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

 • Vuosi sitten kukaan ei tuntenut Töölön Ketterää. Sitten tuli levydiili, radiosoittoa, YleX:n läpimurtolistan kakkossija ja viimeisimpänä Vuoden tulokas -ehdokkuus Emma Gaalassa. Töölön Ketterä ja heidän edustamansa grime-musiikki ovat nyt nosteessa.

  - Grime on konemusapohjaista, nopeampaa garage-vaikutteista musaa. Siinä MC on enemmänkin yksi elementti ja taustamusa on se pääpointti, kertoo Matti 8.

  - Vuosi sitten lähdettiin pienestä liikkeelle, niin on todellinen kuunnianosoitus, että meidät on noteerattu Emma Gaalassa Vuoden tulokas -ehdokkuudella. Siistiä, sanooo Handshaking.

  Töölön Ketterän Matti 8 ja Handshaking olivat Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraina.

 • Pikku Kakkosen syntymäpäivä on tänään 11.1.2017.

  Juhlavuoden kunniaksi Yle Areenaan kootaan alkuvuoden aikana mittava nostalgiapaketti vanhoista Pikku Kakkosista. Myös Pikku Kakkosen ohjelmistossa kohotetaan hieman kasvoja - lauantaiaamun ohjelmat alkavat aiempaa varhaisemmin ja lapset pääsevät osallistumaan ohjelmantekoon.

  Pikku Kakkosta on aina pidetty turvallisena ohjelmana, jonka katsomista ei tarvitse vahtia. Vanhemmat voivat rauhassa ottaa omaa aikaa, kun lapset katsovat telkkaria. Toimituksen epävirallinen tunnuslause kuuluukin "Turvallista lastenhoitoa jo vuodesta 1977". Millaisia muistoja löytyy lastenohjelmakonkareiden Pertti Nättilän ja Pekka Salon taskuista? Entä miten Pikku Kakkonen pystyy kilpailemaan tiukassa mediamaailmassa tänä päivän kun jo parivuotiaat näpyttelevät suvereenilla tavalla tablettejaan?

  Tiina Lundberg kävi yleisötilaisuudessa Helsingin kaupunginmuseossa tapaamassa Pikku Kakkosen väkeä.

 • Minkälaista elämää on Suomessa rautakauden, viikinkien ja ristiretkien aikaan vietetty? Tätä yrittävät historian harrastajat selvittää maastoa metallinilmaisimilla tutkien.

  Menneisyyden metsästäjät Mikko Mäkelä, Tomi Virtanen, Reijo Hyvönen ja Pekka Kupila kertoivat Puheen iltapäivässä, mikä vetää koluamaan metsiä ja peltoja.

 • Valokuvaaja Akseli Valmunen on utelias luonne, ja se on yksi syy miehen upeisiin kuviin. Kuvillaan hän on voittanut mm. Kuvajournalismi 2015 -kilpailussa Vuoden haastaja -sarjan ja nyt ihan vasta myös parhaan nuoren pohjoismaisen valokuvaajan palkinnon eli Fotografiska-palkinnon.

  Valmunen voitti Fotografiska-palkinnon Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä julkaistuun, koirien kloonausta käsittelevään juttuun otetuilla kuvilla.

  - Koirien kloonaus oli aiheena sellainen, että sitä aluksi epäröitiin, että saako siitä kuvallisesti mitään kiinnostavaa irti. Itse olin alusta asti superinnostunut aiheesta, koska minua henkilökohtaisesti kiinnostaa tiede ja sen kuvallisesti tylsä, mutta haastava maailma, kertoo Valmunen.

  - On olemassa sellainen sanonta, että jokaisella tilanteella on aina joku häntä ja siellä ovat ne parhaimmat kuvat. Esimerkiksi infotilaisuuden kuvallinen kiinnostavuus on tilaisuuden hännässä kun henkilö poistuu paikalta, ei siinä kun henkilö puhuu mikrofoniin, toteaa Valmunen.

  Hän kertoo, että kuvaajan täytyy olla kiltin röyhkeä.

  - Kameran kanssa pääsee lähelle tilanteessa kuin tilanteessa kun menee vaan. Kun on tilanteessa määrätietoinen niin silloin myös yleensä sitä kuvaajan tilaa kunnioitetaan, sanoo Valmunen.

  Akseli Valmunen oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

 • Klassisen määritelmän mukaan novelli on riittävän lyhyt luettavaksi yhdellä kertaa. Kirjailija Tuuve Aro on ollut jo lapsesta saakka novellin rakastaja niin lukijana kuin kirjoittajanakin.

  - Novellissa on jotain kummaa taikaa. Se intensiteetti ja jännite mitä hyvä novelli pystyy parhaimmillaan tarjoamaan, sitä en ole koskaan kokenut romaanin kohdalla, toteaa juuri novellikokoelman Lihanleikkaaja julkaissut Tuuve.

  Yhtälailla kun Tuuve rakastaa kirjallisuutta, hän rakastaa myös elokuvia.

  - Rakkaus elokuviin näkyy teksteissäni - tapani kirjoittaa on hyvin visuaalinen. Näen tarinan ensin kuvina ja sen jälkeen se siirtyy paperille.

  Kirjailija Tuuve Aro oli Puheen Iltapäivässä Matti Ylösen vieraana.

 • Ilmiöitä, intohimoisia ihmisiä, tarinoita ja tunnetta.Instagram: @ylepuhe

 • Valosuunnittelija Jenni Kääriäisen valotaideteos a Shade on esillä tämän vuoden Lux Helsinki valofestivaaleilla. Hänen teoksensa on ihmismosaiikki, joka rakentuu tuhansista nimettömistä röntgenkuvista. Teos kertoo valon jättämästä jäljestä – muistosta.

  Kääriäinen on mukana luomassa valotaiteen lisäksi myös erilaisten tapahtumien visuaalista ilmettä. Hän on mm. vastannut Slushin visuaalisesta ilmeestä viimeiset viisi vuotta sekä ollut tekemässä Flow Festivaalia ja Tuskaa - metallimusiikkiin keskittyvää festivaalia.

  - Toivon, että visuaalitaiteella ja tapahtumasuunnittelulla pystyttäisiin tulevaisuudessa luomaan yhä enemmän sellaisia ympäristöjä joiden viihtyvyys itsessään saa ihmiset tulemaan paikalle. Flow Festivaali on yksi esimerkki tapahtumasta, jonka kiehtovuus ei perustu vain artisteihin vaan myös itse ympäristöön, kertoo Jenni.

  Jenni Kääriäinen oli Puheen Iltapäivässä Suvi Puukankaan vieraana.

 • Syke sairaalasarjan neljännen tuotantokauden jaksot ovat julkaistu Yle areenassa. Sarjan päähenkilöillä on tällä kaudella yksityiselämässään kinkkisiä tilanteita ratkaistavanaan.

  Kausi muun muassa näyttää sen, miten raskaana oleva Marleena (Tiina Lymi) selviää aivoista löydetystä kasvaimesta, Lenita (Lena Meriläinen) seksuaalisen häirinnän syytöksestä ja sosiaalisesti kömpelö yleiskirurgi Holopainen tilanteesta, jossa hän joutuu hankkimaan seksinnälkäiselle tyttöystävälleen rakastajan.

  Yleiskirurgi Holopaista näyttelee Jarkko Niemi. Hän on Suvi Puukankaan vieraana.

  Sykkeen lisäksi Jarkko kertoo siitä, millainen urakka näyttelijälle on oman kropan muokkaus roolihahmon takia. Jarkko lihotti itseään kymmenen kiloa Love Reocords elokuvaa varten.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä