Puheen Iltapäivä

Siiri Nordin: ”Mulla on heikkous kaikkea outoa kohtaan”

 • 31 min
 • toistaiseksi

2000-luvun alussa suomalainen musiikki ja musiikkivienti eli huippuaikaa. Maailmalla jylläsivät The Rasmuksen, Daruden ja HIM:n kaltaiset suurnimet. Samoihin aikoihin pinnalla oli myös Killer. ”All I Want”, ”Naughty Boy” ja ”Liar” soivat radiossa ja bändi keikkaili tiuhaan tahtiin. Puheen Iltapäivän Matti Ylösen vieraana kävi Killerin Siirinäkin tutuksi tullut Siiri Nordin.

Mitä kaikkea Siiri Nordin on "tauon" aikana tehnyt? Milloin hänet nähdään jälleen lavalla ja miten valkolakki liittyy Siirin tulevaisuuden suunnitelmiin?

Lähetykset

 • ti 6.9.2016 15.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Matka jatkuu rundauksen merkeissä jo melkein 20 vuotta musiikkia tehneen Hero Dishonest yhtyeen rumpalin Jussi Kenttämaan ja basistin Lasse Klemmin kanssa. Tässä jaksossa selviää muunmuassa miten Espanjalaisen parkkihallin voi hajoittaa, ketkä yrittivät iskeä keikkapaikkaan Puolassa ja mikä toimi Hero Dishonest yhtyeen vessana Irlannissa.

 • Kirjailija Juha-Pekka Koskisen tuoreessa teoksessa eletään tulevaisuudessa, 2100-luvulla. Sijaintina on avaruus ja päähenkilöinä seikkailevat muun muassa kyborgit. Luciferin oppipojat on scifi-jännäri, joka käsittelee petoksia, uskoa ja ihmisyyttä.

  Ovatko kyborgit todellisuutta 80 vuoden päästä? Ja millaista pohjatyötä tulevaisuuteen sijoittuvan romaanin kirjoittaminen vaatii? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Jos joku “increasaa spiidii että me voidaan olla competitive” ei ole uhka suomen kielelle, mutta englantia vastaan on hyvä taistella siinä tapauksessa, jos jonkin tieteenalan tutkimus ja keskustelu käydään vain englanniksi.

  Näin toteaa Suomensuojelija-blogia kirjoittava Lari Kotilainen. Mies on Helsingin yliopiston suomen kielen dosentti, joka julkaisi syyskuussa suomen kielen “elämäkerran” nimeltään Kielen elämä - Suomen kieli eilisestä huomiseen.

  Mistä suomen kieli on tullut? Miten se on muokkautunut nykyiselleen? Entä minne kielemme on matkalla?.

  Tiina Lundberg haastattelee.

 • - Ajattelin että annetaan ihmisille virikkeitä et tällakin tavalla voi päivänsä viettää, toteaa Remu Aaltonen elämäkerrastaan.

  Roisia kieltä ja paljastuksia sisältävän kirjan on kirjoittanut Markku Salo. Matti Ylönen piipahti kirjan julkistamistilaisuudessa ja tapasi kaksikon:

 • Trolls-lastenelokuvan - tai joissain määrittelyissä - musikaalikomedian Suomen ensi-ilta on perjantaina 28.10.

  Alkuperäisessä, englanninkielisessä versiossa pääroolin Poppy-prinsessana tekee Anna Kendrick ja Risuna eli Branch:ina kuullaan Justin Timberlakea, joka on ollut myös mukana tuottamassa elokuvan soundtrackia.

  Suomen version Justin Timberlake on Petrus Kähkönen ja Poppyn-roolin ääninäyttelee Evelina. Mukaan leffaan on päässyt myös muusikko Kasmir, joka kertoo leffakokemuksen olleen iso rasti toivetoiden listassa. Evelina tiivistää puolestaan elokuvan fiilista: "Posin kautta mennään". Onnellisuutta, muffinsseja, perhosia ja sateenkaaria on todellakin tarjolla kun värikylläiset Trollit valtaavat elokuvateatterit.

  Tiina Lundberg kävi Evelinan ja Kasmirin kanssa leffassa katsomassa miltä Trolls näyttää ja kuulostaa.

 • -Mun konserteissa jengin reaktiot näyttävät aika koomisilta: yksi nainen ja järkyttävän monipuolista musiikkia. Kanteleen hienous on siinä, että sillä voi tehdä yllätyksellistä musiikkia
  Koulukonsertit ovat ihan parhaita, kun niissä näkee heti tykkääkö yleisö vai ei. Se lämmittää musiikinopettajan sydäntä, pohtii popkanteletar Ida Elina.
  Toimittaja on Suvi Puukangas.

 • Kukaan ei ole niin väsynyt kuin pienen lapsen vanhempi. Tällaisen kuvan saa kun keskustelee vauvojen isien tai äitien kanssa, ja jos erehtyy netin keskustelupalstoille, kuva lastenvaunuja työntävästä zombiearmeijasta vain vahvistuu. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sitä mieltä on kirjan aiheesta kirjoittanut Laura Andersson.

  Häneltä ilmestyi keväällä "Voit nukkua" -niminen kirja, jossa annetaan neuvoja siihen, miten vauva ja sitä myöten koko perhe nukkuu paremmin. Lisäksi kerrotaan eri maiden erilaisista tavoista saada lapsi nukkumaan.

  Kaikki vanhemmat väsymyksestä puhuu, mutta mikä sai Lauran kirjoittamaan aiheesta kirjan? Matti Ylönen haastattelee.

 • Ala-asteella hän oli liian paksuista hiuksista kiusattu tyttö. 20-vuotiaana hän oli Miss Helsinki, viiden vuoden päästä maailmanmestari, Suomen mestari ja Pohjoismaiden hopeamitalisti. Nyt hän on fitness-urheilija ja malli, jolta ilmestyy tänään lifestyle-henkinen kirja Fit by Sofia, jonka aiheena on fitness-harjoittelu ja -elämäntapa.

  - Kirjan avulla voin avata maailmaani ja motivoida jokaista lukijaa tavoittelemaan omia unelmiaan. Olen löytänyt omat isoimmat kasvunpaikkani juuri vaikeimpina hetkinä. Usko itseesi ja aseta tavoitteita. Onnistuminen on usein lähempänä kuin uskotkaan, Sofia kertoo tiedotteessaan.

  Mikä saavutus on Sofialle hänen uransa, tähän mennessä kaikkein tärkein? Ja miten hän treenasi itsensä huipulle muutamassa vuodessa? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Kolttasaamelaisen elokuvantekijän Katja Gauriloffin uusin dokumenttielokuva Kuun metsän Kaisa kertoo Katjan omasta isoisoäidistä Kaisa Gauriloffista sekä Kaisan ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin ystävyydestä. Tähän tarinaan oman värinsä tuovat maailmanpolitiikan tapahtumat sekä kolttasaamelaisten historia.

  Miltä tuntui saada käsiin Robertin kuvaamat materiaalit vuosikymmenten jälkeen? Miksi tarina on tärkeä kertoa? Entä millaisia tunteita oman kolttasaamelaisen puvun valmistuminen ja sen päälle pukeminen herättää modernissa elokuvaohjaajassa?

  Katja Gauriloff on Tiina Lundbergin haastateltavana.

 • ”Monella kirjailijalla on sitä mitä joskus kutsutaan haavaksi. Joku sellainen joka on jäänyt vaivaamaan ja jota pitää käsitellä mahdollisesti loppuelämä. Ja ehkä sen takia saman kirjailijan kirjat usein muistuttaa toisiaan. Se on sen saman haavan laastarointia”, Tontti kertoo.

  Kirjailija, juristi Jarkko Tontin tuore esseekokoelma Viisastuminen sallittu on läpileikkaus kaksituhattaluvun ajanhenkeen. Kokoelma käsittelee kirjailijana olemista, ennakkoluuloja, vapautta. Miten Tontista tuli kirjailija? Ja millaiset ovat ne tärkeimmät teemat, josta kirjailija haluaa kirjoittaa? Tiina Lundberg haastattelee.

 • Vieraana laulaja-lauluntekijä Jannika B, joka julkaisi tällä viikolla uuden singlen nimeltään Skumppalaulu. Kappale on artistin itse säveltämä ja sanoittama ja se sai alkunsa Jannikan vanhoista päiväkirjoista.

  "Tarina perustuu tositapahtumiin ja kertoo ajasta, jolloin sydänsurut ja Justin Timberlake olivat elämän eliksiiri. Lauantaina ei itketty maailmantuskaa vaan silloin laitettiin lilaa luomiin ja kilisteltiin elämälle.", Jannika kertoo.

  Laulaja teki myös valkokangasdebyyttinsä jokin aikaa sitten julkaistussa Apulanta-elokuvassa. Millainen kokemus elokuvan tekeminen oli? Ja millainen on kiertue-elämä pienen lapsen kanssa? Matti Ylönen haastattelee.

 • Vieraana laulaja-lauluntekijä Pauli Hanhiniemi, jonka uuni tuore elämänkerta julkaistaan tänään. Tässä kuussa on ilmestynyt myös miehen toinen sooloalbumi ”Pölyä, Hiuksia, Risuja”.

  Miten Pauli Hanhiniemi päätyi myös näyttelemään? Ja miksi erosta syntyy niin hyviä tekstejä? Matti Ylönen haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä