Nyländsk förmiddag

ke 7.9.2016

 • 10 min
 • toistaiseksi

10.9 - 9.10 2016
Utställningskoordinator Ninaria Oförsagd
Red.: Berra Lindell

Lähetykset

 • ke 7.9.2016 11.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Jaksot

 • Det kan vara besvärligt det här med testamenten. Det gäller att följa den avlidnes, dvs testamentatorns vilja, men vad händer om den som mottagit ett testamente inte längre finns, åtminstone inte som verksamhet. Vi ska ta ett exempel. Det här exemplet heter Bromarfhemmet där ett testamente nu intresserar Raseborgs stad. Minns ni kanske att Bromarfhemmet stängde för en tid sedan? Huset är nu tömt på på pensionärer, Bromarfhemmet är till salu. Men Bromarvhemmet har i tiderna mottagit ett testamente av en före detta Bromarvbo, Axel A Dahlström. Dahlström som emigrerade till USA, gjorde sig en förmögenhet och när han dog - visade det sig -hade han testamenterat sin egendom till Bromarvhemmet. Vad ska nu ske med de här pengarna som finns i en fond i USA? Vi ska lite backa i tiden. Berndt Rehnberg satt länge med i den kommitté som under årens lopp har beslutat hur de här så kallade Dahlströmska pengarna ska användas. Det att Axel Dahlström testamenterade sina pengar till Bromarvhemmet har också sin naturliga förklaring. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Hur populärt är det att ha en egen kompost för mat eller trädgårdsavfall i dag? Hmm, en del är mer ivriga än andra. Hör du till den grupp som inte är så där speciellt ivrig så ska du lyssna nu. Det kostar en del om man måste köpa en kompostor, men i stället får du på sikt prima, näringsrik mylla och ditt avfällskärl för blandavfall måste inte heller tömmas lika ofta. Så på tid sparar du till och med pengar. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • Nu ska ni få träffa en person som jobbar bakom kulisserna för att stjärnorna ska få lysa på scenen. Det är Maggi Ahlfors, som varit aktiv inom amatörteatern sen mitten av 1970-talet. Hon är en av frivilligjobbarna i Västnyländska ungdomsringen. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • Viktorina är en av de drygt 20 Stenlundare som ännu finns kvar. Också hon kunde ha gått ett sorgligt öde till mötes om inte Lotta Söderlund hade bestämt sig: fiskebåten Viktorina från år 1950 ska fixas i skick och sjösättas igen!
  De såkallade Stenlundarna är byggda av Runar Stenlund från Julö i Ekenäs skärgård. Under sitt 60-åriga liv hann han bygga drygt 80 vackra och sjödugliga fiskebåtar av denna modell plus ett antal roddbåtar i trä. Runar Stenlund reste omkring i skärgården och byggde båtarna hos beställarna. Mest i Ekenäs skärgård och Snappertuna, men också t.ex i Hitis.
  Idag står Viktorina inne i ett litet båtvarv utanför Ekenäs och det är där hon sakta mak ska få sin forna glans. Med spanter i ek, ett däck gjort av björk och sudarna av furu.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Ove Öhman undrar om hemvården i Borgå faktiskt sköter sitt jobb som de ska. På Borgå stad säger servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim att många inom hemvården varit sjuklediga under vintern, vilket lett till att staden fått ta in vikarier och anställt nya vårdare. Helena von Alfthan följde med när Ove Öhman hälsade på sin mamma Eila - som är 87 år gammal och har svårigheter med minnet.

 • I Finnbygränd i Tenala finns Filip Karlssons privata Lantbruksmuseum med tusentals maskiner och prylar som anknyter till lantbrukets historia. Skördetröskor, hästredskap, traktorer, verktyg, redskap men också kaffeburkar, spritflaskor och kaffekoppar fyller hallarna på Karlssons hemgård.
  Under sommaren håller han öppet på söndagar. Andra tider av året öppnar han dörrarna för grupper på beställning.
  Husgerådsavdelningen öppnade Filip Karlsson för några år sedan. Mest för att också kvinnorna skulle trivas i hans museum.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 17 maj 2017
  - Pansarvagnen skall i sommar medverka i uppsättningen av "Okänd soldat" i Hangö.
  Då är ägaren Gunnar Baarman med som chaufför
  - Reporter : Bertel "Berra" Lindell

 • - Nyländsk förmiddag onsdagen den 17 maj 2017
  - Pansarvagnen skall i sommar medverka i uppsättningen av "Okänd soldat" i Hangö-
  Då är ägaren Gunnar Baarman med som chaufför
  - Reporter : Bertel "Berra" Lindell

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 16 maj 2017
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell
  - Sist i inslaget hörs HGK:s ordf. Håkan Gabrielsson

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 16 maj 2017
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 15 maj 2017
  - Axel har sin salong vid Fredsgatan 8 i Helsingfors. Han har fått sin barberarutbildning i Storbritannien.
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell
  (damen på bilden hörde oss i radion och ville komma och titta på hur hårklippandet tog sig ut :) )

 • Om man riktigt brinner för något - ja då kan man fixa nästan vad som helst. Så var det för Milla Rantala, född och uppvuxen i Hangö.
  Milla är violinpedagog, älskar klassisk musik och har spelat violin sen barnsben. Skolor och jobb har fört Milla Rantala bort från hemstaden, men nu är hon tillbaka i Hangö, åtmistone sommartid. För sex år sedan arrangerade Milla de första klassiska sommarkonserterna i Hangö. Inte nog med ett flera dagar långt konsertprogram, under Hangö musikdagar har Milla tillsammans med ett litet produktionsteam också hållit musikläger för barn och unga. Redaktör är Tiina Grönroos. Hamgö musikdagar ordnas 14-19.7.2017. I intervjun hörs också Katarina Sjöblom.
  I sommar är det dags för sjunde Hangö musikdagar. Programmet har vuxit för varje år och är idag väldigt internationellt. Det berättar Milla Rantala och Katarina Sjöblom, en av de nya producenterna för Hangö musikdagar:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä