Lindgren & Sihvonen

Vieraana Leo-Pekka Tähti

 • 56 min
 • toistaiseksi

Kokeellinen urheiluohjelma, jossa kelaaminen alkaa jo ennen lähtölaukausta.
Vieraana viisinkertainen paralympiakultamitalisti, pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti.
Kun on voittanut päämatkallaan neljässä perättäisissä paralympialaisissa kultaa ja pitää nimissän lajinsa maailmanennätystä, voidaan puhua todellisesta urheilulegendasta. Leo-Pekka Tähti on kaikilla mittapuilla mitattuna yksi maamme historian menestyneimpiä urheilijoita. Mutta joko vihdoin katajainen urheilukansamme ymmärtää ja osaa arvostaa hänen saavutuksiansa? Ja mikä merkitys tällä menestyksellä on urheilijalle itselleen?

Lähetykset

 • pe 23.9.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa näytetään missä on ralliraidat ja piirretään ne kartalle.
  Vieraana sorateiden virtuoosi Jari-Matti Latvala.
  Twitter: #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa vapaauimari voi olla vapaa myös altaan ulkopuolella.
  Vieraana maamme menestynein naisuimari Hanna-Maria Seppälä.
  Viime viikonloppuna Kanadassa päättyi yksi hieno sinivalkoinen huippu-urheilijaura, kun 17-kertainen arvokisamitalisti Hanna-Maria Seppälä löi simmarinsa naulaan lyhyen radan MM-kilpailujen jälkeen. Syyskauden päätösjaksossa Lindgren ja Sihvonen kertaavat Hanna-Marian kanssa hänen uraansa ja tarkastelevat suomalaisen uinnin kehitystä 2000-luvulla. Kuulemme myös ohjelmassa, millä mielin 15-vuotias Hanna-Maria Seppälä oli lähdössä uransa ensimmäisiin olympialaisiinsa kesällä 2000.
  Syyskauden viimeisessä väittelyssä aiheina Kanervan valinta Huuhkajien luotsiksi, salibändyn arvostus ja Venäjän doping-skandaali.
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa hetken kestää elämää ja sekin on vain osa suomalaista jalkapalloa.
  Vieraana jalkapallotoimittaja, -valmentaja ja -kirjailija Mitri Pakkanen.
  Mitä me suomalaiset voisimme oppia italialaisesta jalkapallosta? Urheiluitoimittaja Mitri Pakkanen tuntee italialaisen yhteiskunnan ja jalkapallokulttuurin. Jalkapallosta kirjoittamisen lisäksi Pakkanen toimii myös futisvalmentajana.
  Väitellyssä aiheena Nico Rosbergin uran lopetus, Mika Lehkosuon jatko HJK:ssa ja Finlandia-hymin asema Jokerien KHL-pelissä.

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa albatrossi lepäämättä liitää heikommallakin tasoituksella.
  Vieraana golf-ammattilainen Mikko Ilonen.
  Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä : #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa hypätään aina syvään päähän.
  Vieraana uimavalmentaja Marko Malvela.
  Missä urheilussa tulos syntyy? Entäpä mitä on voittamisen kulttuuri? Muun muassa näitä asioita Tommy ja Petteri pohtii yhdessä kokeneen uintivalmentaja Marko Malvelan kanssa. Malvela tällä hetkellä valmentaa suomalaisuimareista Ari-Pekka Liukkosta ja Mimosa Jallow'ta. Aiemmin Malvela toimi kolminkertaisen Euroopan mestarin Jere Hårdin taustalla. Teknisen puolen lisäksi Malvela on perehtynyt myös psyykkisen valmentamiseen.
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

 • Espanjassa on El Clásico, mutta meilläpä Suomessa on El Romantico.
  Käsipalloa Suomessa pidetään lähinnä ruotsinkielisen rannikon marginaalilajina. Urheilusivujen pääotsikoissa käsipallo harvoin komeilee, mitä nyt joskus silloin kun urheilutoimittajat vääntävät hauskoja sanaleikkejä miesten pääsarjakoukkueiden Cocksin ja Dickenin kohtaamisista. Kaksimielisten ja -kielisten mielikuvien takaa on kuitenkin aistittavissa kotimaisen käsipallon pienoista nousua. Tästä esimerkkinä miesten maajoukkueen hieno yllätysvoitto Itävallasta nyt käynnissä olevissa EM-karsinnoissa. Miten maajoukkueen kantava voima Teemu Tamminen näkee Suomen mahdollisuudet päästä ensimmäiseen EM-lopputurnaukseensa? Entäpä kuinka Riihimäen Cocksin laitahyökkääjä kokee ylipäätänsä käsipallon nykytilan ja tulevaisuuden Suomessa?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa alastulo on vain osa suoritusta. Vieraana entinen telinevoimistelija ja Kansainvälisen voimisteluliiton hallituksen jäsen Jani Tanskanen.

  Jani Tanskanen on rekin maailmanmestari vuosimallia 1997, ja ainoa suomalainen telinevoimistelun MM-mitalisti vuoden 1950 jälkeen. Uransa jälkeen hän on toiminut vuodesta 2009 Suomen Voimisteluliitossa miesten telinevoimistelun lajipäällikkönä sekä lukuisissa luottamustehtävissä. Lokakuussa Tanskanen valittiin ensimmäisenä suomalaisena Kansainvälisen voimisteluliitto FIG:n hallitukseen.

  Suomi oli Lontoon olympialaisissa 1948 paras telinevoimistelumaa, mutta millainen on kilpavoimistelumme tulevaisuus? Onko voimistelulla mahdollista elättää itsensä, ja saako laji houkuteltua puoleensa riittävästi nuoria harrastajia?

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa saadaan mellakka aikaiseksi ilman gräbiakin.
  Vieraana lumilautailija Enni Rukajärvi.
  Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

 • Antti Muurinen on valmentajaurallaan saavuttanut seitsemän Suomen mestaruutta, mutta olisiko syytä laskea mukaan myös tämän kauden saavutus Helsingin IFK:n peräsimessä? Kun Muurinen siirtyi kesken kauden HIFK:n valmentajaksi, hän ilmoitti, että kymmenes sija on joukkueelle mestaruus. Ja kymmenes sija oli joukkueen lopullinen sijoitus viime viikonloppuna päättyneessä Veikkausliigassa. Sijoituksen myötä HIFK säilytti paikkansa korkeimmalla sarjatasolla. Kun Muurinen aloitti HIFK:ssa, hänen ensimmäinen viesti joukkueelle kuului, että: “hymyilkää”. Kuinka paljon jalkapallojoukkeen menestys on mentaalipuolesta kiinni? Ja miten entinen maajoukkuevalmentaja palauttaisi ilon myös Huuhkajien pukukoppiin?

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jolla on tuloksellinen historia ja sitäkin voitokkaampi tulevaisuus.
  Vieraana jalkapallovalmentaja ja tv-kommentaattori Marianne Miettinen.
  Marianne Miettinen on toiminut tienraivaajana suomalaisessa jalkapallossa. Hän oli ensimmäinen suomalaisvalmentaja, joka toimi päävalmentajana Ruotsin naisten jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla. Lisäksi kesällä Miettinen hämmensi konservatiivista jalkapallokansaa toimimalla Ylen tv-kommentaattorina miesten EM-kisalähetyksissä. Nykyään Miettinen toimii alle 18- ja 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentajana. Kuinka kokenut koutsi näkee suomalaisen jalkapallon nykytilan, sukupuoleen ja ikään katsomatta?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twittterissä: #LSPuhe

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa ammattitaitoa löytyy mikrofonin jokaiselta puolelta.
  Vieraana entinen pituushyppääjä, mm-pronssimitalisti Tommi Evilä.
  Pari vuotta sitten piikkarit naulaan lyönyt pituushyppääjä Tommi Evilä tunnettiin suorapuheisena ja ketään kumartelemattomana urheilijana. Evilä uskalsi sanoa sanottavansa niin urheilupäättäjistä kuin -mediastakin. Ja varaa Evilällä on sanoakin, miehen saavuttama pronssimitali Helsingin yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2005 kuuluu kiistatta maamme urheiluhistorian merkkipaaluihin. Nyt Evilä toimii Suomen urheiluliiton Tampereen alueen valmennuspäällikkönä.

 • Kokeellinen urheiluohjelma, jossa hakkurinkin passaa iskeä.

  Vieraana lentopalloilija Mikko Oivanen. Lentopallon mestaruusliiga starttaa ensi viikolla. Yksi liigan ennakkosuosikeista on Loimaan Hurrikaani, eikä vähiten hakkurinsa Mikko Oivasen ansiosta.

  Mikko Oivanen on yksi maamme menestyneimmistä lentopalloilijoista maailmalla, hän on pelannut urallaan muun muassa Puolassa, Turkissa, Kiinassa ja Iranissa. Kuinka kokenut hakkurikonkari näkee Suomen mestaruusliigan nykytason? Ja millä mielin jo maajoukkueuransa päättänyt Oivanen on katsonut lentopallomaajoukkueen taivalta kohti ensi vuoden EM-kisoja?
  Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

Klipit

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä