Radio Suomi Helsinki

Rinneradio vetää intiimin keikkasarjan Tapani Rinteen olohuoneessa

 • 10 min
 • toistaiseksi

Elektronista musiikkia ja jazzia yhdistelevä Rinneradio tekee Helsinki Design Weekin yhteydessä varsin erikoisen neljän keikan putken.
Erityislaatuisiksi keikat tekee niiden tapahtumapaikka: Rinneradio esiintyy bändin nokkamiehen Tapani Rinteen ja hänen puolisonsa Leena Kouhian olohuoneessa, aidossa punavuorelaisessa taiteilijaympäristössä.
Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen kävi kurkistamassa, millainen esiintymislava Rinteen kotoa löytyy. Studiossa juontajana Riikka Porttila.

Lähetykset

 • to 8.9.2016 12.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa kehittävä Forum Virium Helsinki, EIT Digital Suomi sekä kansainvälinen Ambiciti-ympäristötietopalvelu järjestivät Vallilassa Ambiciti-mobiilisovellusta hyödyntävän ympäristömittauskävelyn.

  Ambiciti on vuorovaikutteinen sovellus, joka tarjoaa ilmanlaatu- ja melutietoa katutason tarkkuudella.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi lähti kävelylle selvittämään, miksi on tärkeää valita mahdollisimman puhdas tai meluton reitti, kun kotoa lähtee vaikka töihin.

 • Helsingin Herttoniemestä löytyy erikoinen keidas, jossa suomalainen historia ja maaseutu kohtaa urbaanin elämän sykkeen aivan poikkeuksellisella tavalla.

  Stadin puutarhuri on yhdistys, joka viljelee vihanneksia, yrttejä sekä muita kasveja Helsingin kantakaupungin tuntumassa Herttoniemessä. Tilan sato päätyy pääasiassa helsinkiläisten ravintoloiden käyttöön, mutta antimista pääsevät nauttimaan halutessaan myös tavalliset tallaajat.

  Lähituotettujen luomuraaka-aineiden kysyntä on ollut niin kovaa, että Stadin puutarhuri on pyörinyt samassa paikassa jo viidettä vuotta. Tilan konsepti on kehittynyt vuosien varrella ja sitä pyörittävä yhdistys tarjoaa myös kurssitusta kananhoidosta kaupunkiviljelyyn sekä lasten leirikoulutoimintaan ja muihin tapahtumiin.

  Astu Stadin puutarhurin tiluksille yhdessä toimittajamme Juhani Kenttämaan kanssa, joka tapasi tilan perustajan Jan Liesahon, jolle luomu oli ainoa vaihtoehto oman turvallisuutensa kannalta.

 • Nyt on mitä parhain aika kerätä luonnosta ilmaiset ja terveelliset villivihannekset parempiin suihin. Aina ei tarvitse mennä edes merta edemmäs kalaan. Hyvää syötävää voi löytää vaikka kerrostalon takapihalta.
  Maala Nieminen vetää opastettuja villivihanneskävelyitä Helsingissä. Anu Jumppanen sai hänet hortoiluoppaakseen kesän ollessa kukkeimmillaan.

 • 108-vuotias Museoratikka pyörii jo yhdeksättä kesää Helsingin ydinkeskustassa. Sen kuskina on alusta alkaen toiminut eläköitynyt raitiovaunun kuljettaja Pekka Lehtinen, jolla on takanaan 44 vuoden ura kiskojen päällä. Hänen lisäkseen sekä Pekan vaimo että heidän molemmat tyttärensä ovat myös raitiovaunukuskeja.

  Mikä on saanut koko perheen harjoittamaan samaa ammattia? Mikä saa Pekan vielä eläkepäivinä ajamaan erikoisratikkaa? Miten Pekka näkee Helsingin liikenteen kehityksen 70-luvulta tähän päivään? Ja millainen tuo hämmentävän nostalginen raitiovaunu on?

  Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia, kun hypätään Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaan kera Museoratikan ja Pekan kyytiin.

 • Helsinkiläinen Rainer Puittinen jäi sapattivapaalle työstään it-alan yrityksen toimitusjohtajana.
  Sapattinsa aikana hän kokeili vapaatanssia eikä paluuta sen jäljeen ollut entiseen.

  Nyt Puittinen työskentelee somaattisena valmentajana ja opettaa yritysjohtajille kehon kieltä ja sen voimaa.
  Mutta mikä vapaatanssissa hurmasi Puittisen ja miten 49-vuotiaan miehen lähipiiri reagoi yllättävään elämänmuutokseen?
  Mikä tanssissa edelleen pelottaa?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • 73-vuotiaan Heikki Mäntymaan kerrostaloasunnossa ei ole sähköä. Hänellä ei ole televisiota, radiota tai tietokonetta, pankki- tai luottokortteja eikä edes puhelinta. Radio Suomen Helsingin toimituksen reportteri Vesa Marttinen kävi hänen kanssaan kirjeenvaihtoa kuukauden päivät ennen kuin haastattelu lopulta onnistui.

 • Tanja Mikkola, 42 ja Ismo Lehtonen, 50, järjestivät kuukaudessa elämänsä sellaiseen yksinkertaiseen tilanteeseen, että he pystyivät lähtemään reput selässä maailmalle. Mikkola laskee omistavansa kaikkiaan 30 vaatetta, joista pieni osa on matkassa mukana. Valokuvaajana ja toimittajana toimiva pariskunta aikoo elättää itsensä yhdessä töitä tekemällä.

  Se minne työt ja muut seikat vievät, ei ole matkan alkuvaiheessa ollenkaan selvää. Ensimmäinen pysähdys kuitenkin on Serbian pääkaupunki Belgrad.

  Mitä Tanja Mikkola ja Ismo Peltonen haluavat matkansa aikana oivaltaa?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Ulkosuomalaiset ovat saapuneet Helsinkiin juhlimaan 100-vuotiasta synnyinmaataan. Musiikkitalossa pidetään konsertti, jossa esiintyy vain ulkosuomalaisia ja yliopiston juhlasaalissa kokoontuu ulkosuomalaisten parlamentti 20. juhlaistuntoon. Ari Tuhkanen tapasi Perussa nykyään asuvan huilistin Ulla Suokon, joka lähti maailmalle yli 20 vuotta sitten. Miltä Helsinki näyttää ulkosuomalaisen silmin ja miten Ulla Suokosta tuli maailmankansalainen?

 • Näin kesällä Helsingin Esplanadin puistossa on liikkeellä monenlaista esiintyjää ja myyjää. Ari Tuhkanen tapasi Espalla ensimmäistä päivää liikkeellä olleet vedenmyyjät. Kehitysvammaisen Juha Ruohon ja siviilipalvelustaan Lyhty ry:ssä suorittavan Vili Välimäen tavoitteena on myydä kesän aikana Espalla ja tapahtumissa tuhansia pulloja vettä.

 • Helsingin olympiastadionin peruskorjaus etenee. Eilen muurattiin uudistuvan Helsingin Olympiastadionin peruskivi. Stadionin tornin juurelle juhlavaan tilaisuuteen kokoontui iltapäivällä reilut sata kutsuvierasta. Valtion ja kaupungin edustajat muistelivat puheissaan omia hetkiään stadionilla ja korostivat olympiastadionin merkitystä kaikille suomalaisille ja pääkaupungille Helsingille. Muurauksessa käytettävän lieriön toi paikalle nelikertainen olympiavoittaja Lasse Viren, joka vertasi kokemusta Paavo Nurmen olympiasoihdun tuomiseen vuonna 1952. Uudistetun olympiastadionin on arvioitu valmistuvan vuoden 2019 lopussa. Peruskiven muurausta oli seuraamassa Ari Tuhkanen.

 • Herttoniemen kartanolla vietettiin Helsinki-päivää sadan vuoden takaisissa tunnelmissa. Ohjelmassa oli muun muassa hevosajelua, kiertokävelyä kartanon puistossa ja varhaisperunannosto. Sateisen sään vuoksi perunasato jäi pieneksi, mutta nostajaksi valittu kahdeksankymppinen laajasalolainen Sisko-Kaarina Koskela lupasi tulla myöhemmin uudelleen. Ari Tuhkanen tapasi iäkkään perunannostajan ja kysyi onko Helsinki vanhukselle hyvä kaupunki:

 • Suomen ensimmäinen veneiden vertaisvuokrauspalvelu aloitti huhtikuussa. Anna-Leena ja Kristian Raijin perustama Skipperi.fi pyrkii tekemään veneen vuokrauksen mahdollisimman helpoksi. Palvelu on lähtenyt verkkaisesti liikkeelle. Veneitä tarjoaa vuokralle vasta nelisenkymmentä veneenomistajaa, mutta kasvu näkymät ovat Raijin mukaan valtavat ja he aikovat lanseerata heti ensimmäisenä kesänä Skipperin myös Ruotsissa. Miten vene palvelu toimii ja mistä kaikki alkoi? Ari Tuhkanen tapasi Skipperi.fi palvelua pyörittävästä Harmaja 10 Oy:stä yrittäjä Anna-Leena Raijin:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä