Puheen Aamu

Riikka Pulkkinen: "Se on aina palkitsevaa, kun astuu esiin tekijänä”

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kuinka vaiettu perhetragedia revitään auki kirjailija Riikka Pulkkisen neljännessä romaanissa, juuri ilmestyneessä Paras mahdollinen maailma -kirjassa? Entäpä miksi romaanin ihmiskohtalot on nivottu yhdistyneen Saksan historiaan? Riikka Pulkkinen Juuso Pekkisen vieraana.

Lähetykset

 • pe 9.9.2016 9.10 • Yle Puhe

Jaksot

 • Jos mielikuvasi kansanmusiikista on jotain tanhun ja itkijänaisten välimaastosta, kannattaa seuraavaan spotifyhakuun naputella Pekko Käpin nimi. Käppi on jo usemman levyn verran loihtinut 2000-luvun kansanmusiikkia pääinstrumenttinaan jouhikko.

  Käpin sävelet ja poljento nojaavat vahvasti kansanmusiikkiin, mutta millaisista aiheista hän laulaa? Entä millainen soitin on jouhikko?

  Käppi piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Rap-kolmikko Solonen, Kosola ja XMies ovat tehneet töitä jo vuosikausia, mutta nyt vasta kokoonpano sai yhteisen nimen Lyömättömät sekä ensimmäinen virallinen biisikin on ulkona. Miksi näin? Muun muassa siitä puhuttiin Puheen Aamussa kun Lyömättömät piipahtivat Matti ylösen ja Jere Pehkosen vieraina.

  Lyömättömät YleX:llä joka lauantai klo 17-20.

 • Seinäjokelainen Benedek Olah nousi toden teolla suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen Rion olympialaisissa. Koko kansan “Pingis-Pentiksi” noussut pöytätennisammattilainen on nykyään niin kiireinen ettei meinaa ehtiä treenata ollenkaan. Seuraava tähtäin Olahilla on Tokion olympialaisissa.

  - Rion eteen tein 18 vuotta töitä. Jos en olisi päässyt Rioon olisin jatkanut opiskeluja. Rion menestyksen jälkeen opiskelut saivat jäädä, ja selvää oli, että lähdetään pelaamaan pingistä, kertoo Olah.

  Benedek "Pentti" Olah piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Matti Ylösen vieraana.

 • Lännenelokuvat eli westernit on genre, joka on elokuvahistorian alusta asti valloittanut valkokankaat. Mutta miten lehmipaimenten ja Amerikan alkuperäiskansojen seikkailut sopivat tämän päivän supersankareiden sekaan?

  Lännenelokuvista keskusteltiin Puheen Aamussa, kun vieraana oli elokuvakriitikko Pertti Avola, joka on juuri julkaissut western-elokuvia käsittelevän Ruutia valkokankaalla -kirjan.

  Toimittajina matti Ylönen ja Miia Krause.

 • Kauko Röyhkä on viimeisen vuosikymmenen aikana pyrkinyt tekemään mahdollisimman erilaista musiikkia eri kokoonpanojen kanssa.
  ”90-luvulla joku kriitikko sanoi ilkeästi, että Röyhkän levyt ovat kuin Espoon bussit: Jos myöhästyy yhdestä, niin tulee kohta toinen tilalle”, kertoo Kauko Röyhkä yhtenä esimerkkinä sille, miksi nykyään haluaa risteillä erilaisten tyylien ja muusikkojen parissa. Nyt Röyhkä on tehnyt levyllisen musiikkia vibrafonisti ja kosketinsoittaja Severi Pyysalon kanssa. Röyhkä toimitti Pyysalolle vanhoja tekstejään, jotka jazz-muusikkona tunnettu Pyysalo herätti henkiin. Parivaljakon Turmion Suurherttua -albumilla on mukana myös laulaja Maarit Hurmerinta. Kauko Röyhkä ja Severi Pyysalo kävivät Puheen Aamun Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

 • Saattokeikka on elokuva, joka marssittaa valkokankaalle mielenkiintoisen härkäparin - lähes 50 vuoden mittaisen näyttelijänuran omaavan Heikki Nousiaisen sekä ensimmäistä kertaa näyttelijänä nähtävän räppäri Noah Kinin. Elokuvan on ohjannut Samuli Valkama.

  Millainen ohjattava kaksikko Nousiainen-Kin oli? Entä miten hyvä keino komedia on käsitellä rasismia ja ennakkoluuloja? Muun muassa näistä kertoi Samuli vieraillessaan puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Anu Pentik on jo yli 45:n vuoden ajan valloittanut Posiolta käsin suomalaisia ja myös kansainvälisiä koteja Pentik-tuotteilla. Nyt kun yrityksen vastuuta on siirretty seuraavalle sukupolvelle, on Pentikillä itsellään aikaa omistautua taiteelle. Viime perjantaina Helsingin Taidehallissa avattiin Kolme Tilaa niminen näyttely.

 • Eletään sotavuotta 1941 ja 10-vuotias Joonas muuttaa isänsä kanssa etelästä pohjoiseen äidin kuoleman jälkeen. Tästä alkaa romaani nimeltä Kotirintama jonka on kirjoittanut Puheen Aamun vieras, kirjailija-muusikko Jarno Mällinen.

 • Räppärit valloittavat suomalaisia valkokankaita. Viime vuonna Pahan kukat -leffaa tähdittivät Mikael Gabriel ja Juno ja nyt tuoreessa Saattokeikka-elokuvassa pääosaa esittää muusikkona paremmin tunnettu Noah Kin.

  Noah on vasta 23-vuotias, mutta hän on nuoresta iästä huolimatta julkaissut jo kolme levyä, joista ensimmäisen 17-vuotiaana. Uusin biisi Nostalgia ilmestyi viime viikolla.

  Musiikki vai näytteleminen vai molemmat? Tätä kysyivät häneltä Puheen Aamussa Matti Ylönen, Miia Krause ja Jere Pehkonen.

 • Stand up! - Mika Eirtovaara ja muut tv:stä tutut koomikot aloittavat laajan Suomen kiertueen. Mukana ovat mm. Jaakko Saariluoma, Ilari Johansson, Heli Sutela, Ali Jahangiri, Jussi Simola ja Anitta Ahonen. Kyseessä ei oole kuitenkaan ainoa stand up -kiertue - tänä keväänä stand up -koomikoita nähdään eri kokoonpanoissa ympäri Suomea.

  Mistä stand uppien jalkautuminen oikein kertoo, ja millainen skaba Suomen stand up -maailmassa on?

  Mika Eirtovaara valotti asiaa Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana.

 • Ville Leinonen on muusikko, joka tunnetaan aika monen genren miehenä. Popista jatsiin, rock-rumpalista iskelmäsolistiksi ulottuu tamperelaismuusikon skaala. Nyt Leinonen menee discoon. Miehen uusi albumi Hei taas on jytäävää jatkumoa kymmenen vuoden takaiselle Hei! -iskelmälevylle. Mikä ajaa Leinosta musiikissaan eteenpäin? Tätä pohdittiin Puheen Aamussa kun mies saapui Miia Krausen, Mikko "Peltsi" Peltolan ja Jere Pehkosen vieraaksi.

 • Reilun kahden vuoden ajan nettiyhteisö Lilyssä on julkaistu Ruskeat Tytöt -blogia joka on keskittynyt käsittelemään rasismia suomalaisessa yhteiskunnassa. Blogin takana on toimittaja, blogisti ja kirjailija Koko Hubara, joka on kirjoittanut myös kirjan rodullistetusta feminismistä ja pian päivänvalon näkee myös esseekokoelma nimeltä Ruskeat tytöt.

  Koko Hubara oli Puheen Aamussa Miia Krausen, Jere Pehkosen ja Mikko "Peltsi" Peltolan vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä