Radio Suomi Turku

Uutislähetysten jännitystä Ylen Turun toimituksessa

 • 1 min
 • toistaiseksi

Jännitystä lähetyksissä. Toimittajat Pia Ekholm ja Tuire Flemming ovat monille tuttuja radiopersoonia. Flemming aloitti työnsä jo Konserttitalon toimituksessa 1970-luvun alussa. Uutisten lukeminen suorassa lähetyksessä oli jännä kokemus. Ekholm saapui Käsityöläiskadun toimitukseen 70-luvun lopulla. Häntä opasti työn saloihin kirjailijaksi lopulta siirtynyt Jukka Parkkinen.

Lähetykset

 • pe 9.9.2016 12.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Vuonna 2014 Turun kaupunginvaltuusto äänesti toriparkkikaavan puolesta äänin 34-33. 2015 se päätti että toriparkista ei järjestetä kansanäänestystä.

  Uudessa valtuustossa toriparkin vastustajilla on enemmistö. Pitäisikö vanha kunnon toriparkkipäätös siis kaivaa jälleen kerran käsittelyyn? Tätä moraalifilosofisdemokraattista kysymystä pohtivat Kalle Talosen kanssa kantiksina Armas Lahoniitty, Marko Laihinen ja Satu Rasila.

 • Turussa on vuosikymmenet tehty niin kuin kokoomus ja sdp ovat tahtoneet? Hyväveliverkostoista ja Turun Taudista on puhuttu. Nyt mielipidemittauksissa vihreät on kuitenkin kiilannut jo näiden valtapuolueiden väliin.

  Loppuuko kokoomuksen ja sdp:n valtakausi ja mitä se voisi tarkoittaa Turun kannalta? Näitä pohtivat Kantapöydässä Dennis Rafkin, Satu Rasila ja Marko Laihinen. Kantapöydän puheenjohtajan pallilla istuu vielä toistaiseksi Kalle Talonen.

 • Kuorsaako vaimosi? Onko arka aihe?
  Kallen Kantapöydässä nostetaan taas kissoja pöydälle ja puhutaan siitä miksi kuorsaamisesta voi joskus olla vaikeaa mainita toiselle ihmiselle.

  Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa tällä kertaa Juhana Helmenkalastaja, Niina repo ja Pete Poskiparta.

 • Turun kaupunginvaltuutettu Ville Tavio (ps.) väittää, että Turun suurimpien valtuustoryhmien johtajat kielsivät valtuutettujaan pitämästä puheenvuoroja Turun kaupunginvaltuuston maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevässä kokouksessa. Tavio toteaa tiedotteessaan olevansa huolissaan sananvapauden ja demokratian merkityksestä. Tavio puhuu kokoomuksesta, SDP:stä, vihreistä ja keskustasta puolueina, joissa ei sallita maahanmuuton kyseenalaistamista.
  Yle Turun toimittaja Hannu Vähämäki seurasi kokousta eikä voi vahvistaa Tavion väittämiä. Näin hän kertaa valtuustokokouksen tapahtumia.

 • Tappouhkauksia pussilakanoiden takia? Turun kaupunginteatterin johtaja Mikko Koukin mukaan myös Tom of Finland -musikaali poiki kansanedustajia myöten palautetta, jossa kauhisteltiin että nyt kasvatetaan lapsistakin homoja.

  - Niin kauan kuin tämä teema herättää tällaisia intohimoja niin tällaisen tekeminen on varmasti tarpeellista, Kouki toteaa Kallen Kantapöydässä.

  Kalle Talosen ja Mikko Koukin kanssa Tom of Finland -hypeä miettivät Kantapöydässä Tuula Vainikainen ja Marko Laihinen.

 • Sopisiko Kakolanmäelle sinne suunniteltu 45-metrinen näkötorni? Ollaanko Turussa liian arkoja korkean rakentamisen suhteen vai tarvittaisiinko rohkeita maamerkkejä lisää?

  Kallen Kantapöydässä korkeita rakennuksía Turkuun ovat sovittelemassa näkötornikriitikko Satu Rasila, Empire State Buildingin katolla liikuttunut "pilvenpiirtäjäfriikki" Veijo Hietala sekä näiden välimaastoon itsensä sijoittava Markku Jokispilä.

  Puhetta johtaa Kalle Talonen

 • Meille on sanottu, että kunnille ei jää kunnon tehtäviä. Sote uudistaa kunnilta rahat ja vastuut pois. Jorma Tuominen epäilee Jorma järeissä, ettei se ihan niin mene. Kunnilla on tilaisuus syntyä uudelleen, kun terveydenhoidon taloudelliset riskit siirtyvät maakunnille.

  [tku 020317 jorman järeät kunnat, 00:03:45]

 • Facebookiin on ilmestynyt ryhmä, joka kantaa nimeä 'Piispanmunkki on piispanmunkki'. Turkulaisille tämä asia on ihan selvää, mutta muupaikkakuntalaiset voivat olla autuaan tietämättömiä, millainen herkku on piispanmunkki, tutummin 'piispis'. Muualla Suomessa samainen munkki yhdistetään ylenssä Berliiniin, mutta sitä toista nimeä turkulaiset eivät suostu sanomaan edes ääneen. Päivi Leppänen kutsui Facebook-ryhmän aktivistit Tiina Pirilän ja Dani Saarisen munkkikahville avaamaan piispanmunkin syvintä olemusta.

 • Viisi tarinaa uskonpuhdistuksen alkuajoilta –sarja kertoo reformaation eli uskonpuhdistuksen jännittävistä tapahtumista. Miksi kuningas Kustaa Vaasa tarvitsi reformaatiota. Miten hänen miniänsä kuningatar Katariina Jagellonica edelleen pystyi harjoittamaan kiellettyä uskontoaan muun muassa Turun linnassa? Miten porvarit suhtautuivat valtaansa menettäneisiin pappeihin? Miten kirkkojen koristelu muuttui? Asiantuntijoina ovat dosentti Anu Lahtinen, dosentti Susanna Niiranen ja filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen. Sarjan taustalla on teos Pohjoinen reformaatio. Radiosarjan toimittajana on Minna Rosvall. Tässä koosteena kaikki viisi tarinaa.

 • Viisi tarinaa uskonpuhdistuksen alkuajoilta –sarja kertoo reformaation eli uskonpuhdistuksen jännittävistä tapahtumista. Ohjelmasarja perustuu kirjaan Pohjoinen reformaatio. Vuonna 2017 on julistettu maailmanlaajuisesti reformaation merkkivuodeksi. Silloin on kulunut 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkisti 95 teesiään. Dosentti Anu Lahtinen kertoo seuraavassa muun muassa, mitä Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa Vaasa teki. Miten nopeasti esimerkiksi Naantalin luostari suljettiin. Toimittajana on Minna Rosvall.

 • Turun historiallisessa keskustassa voi edelleen aistia reformaation eli uskonpuhdistuksen ajan tunnelmia. Se onnistuu menemällä Luostarinvälikadulle eli Brinkkalan talon ja Katedralskolanin väliselle kadulle. Filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen kertoo seuraavassa toimittaja Minna Rosvallille, mitä muutoksia kaupunkinäkymiin ja hartaudenharjoituksiin tuli reformaation myötä.

 • Keskellä reformaation myrskyjä Ruotsi-Suomessa asui Suomen herttua Juhanan puoliso Katariina Jagellonica. Myöhemmin Juhanasta tuli kuningas ja Katariinasta kuningatar. Jo asuessaan Juhana-herttuan kanssa Turussa, hän sai harjoittaa yhä katolista uskoaan. Miten se onnistui esimerkiksi Turun linnassa? Tästä kertoo dosentti Susanna Niiranen. Toimittajana on Minna Rosvall.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä