Radio Suomesta poimittuja

Mikael Jungner: Yle on Suomen epäseksikkäin mediatalo

 • 30 min
 • toistaiseksi

Ihan pihalla -lähetyksessä pohdinnassa oli 90-vuotias Yle. Mikä merkitys Ylellä on nyt ja millainen se on ollut menneiden vuosien aikana? Olga Ketosen vieraana oli entinen Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner. Hän oli toimitusjohtajana vuosina 2005-2010.

Jungner mainitsee oman toimitusjohtakautensa suurimmaksi saavutukseksi digitaalisuuden.
- Omassa päässä oli niin vahva visio, jota juuri kukaan ei jakanut. Oli aika vimmainen juttu kääntää Yleä verkkoon, melkeinpä väkisin. Jälkeenpäin paljastui, että se oli ihan fiksua, syntyivät Yle Areena ja Elävä arkistokin. Tiukkoina aikoina panostettiin 15 miljoonaa vuodessa verkkoon. Tämä työ kaikkineen on määritellyt suomalaista mediamaisemaa. Suomi on ainoa maa pohjoismaissa, jossa Netflix ei ole käytetyin palvelu, vaan Yle Areena. Tämä johtuu siitä että Yle aloitti Areena -julkaisun ajoissa.

On mahtavaa, että Ylen rahoituksessa päästiin sopuun ja rahat säilyivät, tuumaa Mikael Jungner.
- Samalla kuitenkin tuntuu, että Yle ajaa vähän käsijarru päällä. Kun on sellainen asenne, että meitä vainotaan ja piiritetään, se heijastuu siihen, että otetaan turhankin varovaisesti. Yle on täynnä rohkeita ihmisiä, mutta jostain syysta se ei välity. Ehkä itsesensuuri on liian suuri.

Eipä pääse Ylen entinen toimitusjohtaja Jungner Ihan pihalla -lähetyksestä kuin koira veräjästä. Olga Ketonen haastaa hänet pitämään juhlapuheen Ylelle ja toki yllätyksistä pitävä Mikael Jungner tähän haasteeseen tarttuu.

- Yle, kun sinä olit nuori, sinä käyttäydyit kuin vanha ja viisas. Talutit suomalaiset kädestä pitäen läpi sotien, läpi teollistumisen, kaupungistumisen - läpi kaiken sen, jossa suomalaiset tarvitsivat viisasta Yleä itseään johdattamaan.

- Nyt Yle, kun sinä olet vanha, sinun tulisi käyttäytyä kuin nuori ja intohimoinen. Aivan uudet haasteet pyörivät edessämme - pakolaisaalto ja työpaikatkin katoavat ulkomaille. Kaikki se, mihin on uskottu romahtaa, instituutiot eivät nauti enää arvostusta ja kaiken tämän kaaoksen keskellä Yleisradion ei suinkaan tulisi taluttaa, vaan ottaa suomalaisia kädestä kiinni.

- Yleisradion tulee tulevaisuuteen luottaen, intohimosta rinta pahkuen, hypätä huomiseen käsi kädessä yhdessä suomalaisten kanssa.

Mikael Jungner oli Olga Ketosen vieraana Ihan pihalla -lähetyksessä tiistaina 8.9.2016.

Lähetykset

 • pe 9.9.2016 16.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Uuden vuosituhannen menestyneimpiin lauluntekijöihin lukeutuva Anssi Kela lataa bändinsä kanssa riemastuttavan setin. Luvassa on lauluja koko Kelan uran varrelta. Taltioitu syyskuussa 2015.
  Uuden vuosituhannen menestyneimpiin lauluntekijöihin lukeutuva Anssi Kela lataa bändinsä kanssa riemastuttavan setin. Luvassa on lauluja koko Kelan uran varrelta. Taltioitu syyskuussa 2015.

  Anssi Kela: laulu, kitara, Antti Karisalmi: basso, taustalaulu, Ville Kela: rummut, Saara Metsberg: kosketinsoittimet, taustalaulu, Tuomas Wäinölä: kitara, taustalaulu

  1. Puistossa
  2. Levoton tyttö
  3. Kaatua kuin puu
  4. Karhun elämää
  5. Nostalgiaa
  6. Aamu
  7. 1972
  8. Kuolleen miehen kitara
  9. Nummela

 • Täysi nolla, yhenlainen, kaksimielinen. Siinä esimerkkejä numeroilla arvioinnista. Vaan kumpi on lopulta pahempi - numeroarvostelu vai sanallinen arviointi? Maallikkosaarnaaja Maasola purkaa traumaa Sanasessa, sappinestesaarnassaan.

 • Radio Suomen kuuntelijat muistelivat presidentti Mauno Koivistoa tämän kuolemaa seuranneena päivänä. Suorassa lähetyksessä kuultiin toinen toistaan hienompia tarinoita. Yhden hienoimmista kertoi Mika Kangasalta.

  Pieni poika muutti perheineen kauas kavereista, ja lohtua yksinäisyyteen toi taikatemppujen harjoitteleminen. Ainoa ongelma oli, että taikurille kuuluva silinterihattu puuttui. Uutta aitoa silinterihattua oli mahdotonta löytää, ja löytyessäänkin sellainen olisi ollut liian kallis. Kun osto- ja myyntiliikkeistäkään ei löytynyt käytettyä, päätti poika kirjoittaa silloiselle pääministeri Koivistolle ja kysyä, mistä tämä oli oman silinterihattunsa löytänyt.

  Miten sitten kävikään? Kuuntele koko uskomaton tarina. Haastattelijana on Markus Turunen.

  Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuus radioidaan Yle Radio Suomessa helatorstaina 25.5.2017 kello 13 alkaen.

  Kuva:
  Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
  Mauno Koiviston muistopöytä

 • Maailma on täynnä puhetta ja sanoja. Pahimmillaan tulee joka tuutista mielipiteitä, joilla yritetään saada ihmiset reagoimaan.
  Tähän saumaan tulee norppalive. Se muistuttaa, miten kaunista voisi elämä olla.
  Maallikkosaarnaaja Maasola tarjoilee arkisaarnassaan livelähetykseen vain muutaman parannusehdotuksen.

 • Lauantaielämää suorana Suomesta. Vierailupaikkakunnat Mikkeli, Turku, Heinola, Tampere ja Rovaniemi.

 • Lauantaielämää suorana Suomesta. Vierailupaikkakunnat Jämsä, Hämeenlinna, Lieksa, Lappeenranta ja Kokkola.

 • Suomen Euroviisu Blackbird kerää kiitosta kansainvälisillä areenoilla. Millaisissa tunnelmissa Suomen delegaatio valmistautuu tulevaan Euroviisu-koitokseen? Mitä viisumaita kannattaa pitää silmällä vuoden 2017 Euroviisuissa? Satu Järveläisen kokoamissa Euroviisu-uutisissa kisaraportti Kiovasta.

 • Ennen kesä tuli keikkuen. Nyt toinen käsi on palanut ja toisessa on paleltumia. Säänmukainen pukeutuminenkaan ei onnistu. Maallikkosaarnaaja Maasola pureutuu kuin toukokuinen halla älyttömien vaatteiden maailmaan.

 • Interaktiiviset kauhuesitykset ovat rantautumassa Suomeen. Emme tyydy enää olemaan passiivisia havainnoitsijoita ja todistajia, vaan haluamme olla osa kauhutarinaa.

  Toimittajamme Justus Laitinen laittoi itsensä likoon ja syöksyi päätä pahkaa After Dark Helsingin järjestämään interaktiiviseen kauhuesitykseen nimeltä Motel.

  Esityksen ohjaaja Antti Wuokko valottaa Motellin taustoja. Kanssakokijoina Motel-kauhuesityksessä Justuksen kanssa olivat Sofia ja Erkko.

 • Ei ole hyvä, jos ihminen on ihan alussa tai ihan lopussa. Puolessa välissä tapahtuu kaikki oleellinen.
  Siksi kai hallituskin fiilistelee puoliväliriihessä. Elämänsä puolitangossa on myös Maallikkosaarnaaja Maasola. Se ei estä häntä saarnaamasta, siis - Sananen!

 • Jotenkin sitä ajattelee, että Suomen juhlavuonna yritetään vähän tsempata kulttuurituotteittemme laadussa. Että tulee originellia ja hätkäyttävää. Ja sitten kerrotaan jääkiekon MM-95 -elokuvasta.
  Maallikkosaarnaaja Maasola kertoo, mistä kaikesta kauniista jäät paitsi.

 • Näyttelijä, käsikirjoittaja ja sekatyömies Kai Lehtinen elää perheensä kanssa Karjalohjalla suurten metsien keskellä.

  Alkuvuodesta tulipalo vei Lehtisiltä maatilan lisärakennuksen ja samalla mm. kaikki näyttelijän kirjoitukset ja työkalut. Pääsiäisviikolla hän saatteli matkaan tyttärensä, joka suuntasi vuodeksi USA:han vaihto-oppilaaksi.

  Kai Lehtinen kertoo myös vaativista vaelluksistaan pohjoisen erämaihin, yksinäisistä hetkistään mökillä ja kymmen vuotta sitten kuolleesta esikoispojastaan, joka kulkee aina matkassa taivaspoikana.

  Toimittajana Markus Turunen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Radio Suomen kuuntelijat muistelivat suorassa lähetyksessä edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa. Lähetyksessä kuultiin myös tunnelmia Koiviston synnyinkaupungista Turusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä