Politiikkaradio

Miten painajainen Syyriassa saataisiin loppumaan?

 • 29 min
 • toistaiseksi

Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä ovat syyllistyneet sotarikokseen pommittaessaan siviilejä Aleppossa, sanovat Ranskan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläät. Sotarikokset eivät saa jäädä rankaisematta ja rankaisemattomuus ei kerta kaikkiaan ole vaihtoehto, sanoi Ranskan YK-lähettiläs.

Perusteet sotarikossyytöksille ovat olemassa, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).

”Perusteita varmasti näinkin kovalle syytökselle on olemassa. Kyllä nämä on äärimmäisen julmia pommituksia, jossa kohteena ei missään tapauksessa voi olla pelkästään niin sanotut kapinalliset tai sotilaalliset kohteet. Siellä on valtava määrä siviilikohteita joukossa”, sanoo Vanhanen Politiikkaradiossa.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mukaan Syyrian hallitus näyttää hakevan Venäjän tukemana sotilaallista ratkaisua, jollainen ei ole Syyriassa mahdollinen.

”Asia on päivänselvä. Poliittinen ratkaisu on ainoa mahdollisuus. Mitään muuta keinoa ei ole. Kuinka kauan sen kypsyttäminen kestää? Me emme tiedä”, sanoo Salolainen.

Jotta ratkaisu syntyisi, Venäjän pitäisi ottaa uudenlainen asenne suhteessa tukemaansa Syyrian presidenttiin al-Assadiin, sanoo Vanhanen.

”Jos tästä joskus ratkaisu syntyy, niin al-Assad ei mielestäni voi toimia yhtenäisen valtion johdossa. Al-Assadin suhteen ratkaisevassa asemassa on Venäjä. Venäjän pitäisi ottaa uudenlainen asenne suhteessa al-Assadiin.”

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Lähetykset

 • ti 27.9.2016 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • ”Perinteiset poliittiset ideologiat eivät ole onnistuneet ratkaisemaan syrjintää, seksismiä ja rasismia”, kirjoittaa puoluetulokas Feministinen puolue. Puolueen suuri tavoite on yhdenvertainen yhteiskunta, jossa ei esiinny syrjintää sukupuolen, ihonvärin, kansalaisuuden tai vammaisuuden perusteella.

  Vähemmistöjen aseman ohella Feministisen puolueen ohjelma keskittyy sukupuolen käsitteeseen: ohjelmassa puretaan maailma miehestä ja naisesta. Sukupuoli on subjektiivinen kokemus: ei ole kahta sukupuolta, on vain kokemuksia sukupuolesta.

  Minkälaista politiikkaa tekee puolue, jonka keskeisin käyttövoima on eksistentiaalinen kysymys, tai mentaalinen tila, ei kouriintuntuvan näkyvä yhteiskunnallinen epäkohta?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Kenelle kuuluu kunnia Suomen talouskasvusta: Sipilän hallitukselle, edeltäjälle, markkinoille, EKP:lle, vientiyrityksille? Entä ajankohtainen Suomen malli? Onko vientialojen palkankorotuksiin sidottu palkkamalli hylätty? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat pääekonomistit Reijo Heiskanen OP:sta, Juhana Brotherus Hyposta ja Ralf Sund STTK:sta.

 • 60 vuotta sitten Roomassa valettiin perustukset Euroopan yhdentymiselle. Puolessa vuosisadassa kuuden maan talousyhteisöstä kasvoi 28 jäsenmaan unioni, mutta nyt EU-johtajat joutuvat juhlistamaan unionin merkkipäivää keskellä eksistentialistista kriisiä: ensimmäistä kertaa historiassaan EU on laajenemisen sijaan kutistumassa. Onko pitkään jatkunut Euroopan yhdentyminen kääntynyt kohti hajoamiskehitystä?

  Ajaako EU:n sisällä kukoistava poliittinen populismi EU:n arvoyhteisönä nurkkaan? Kuinka suuri uhka ulkoinen populismi on EU:lle, kuten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump? Selittyykö Iso-Britannian brexit-päätös pelkällä populismilla?

  Entä millä idealla EU voi jatkaa epävakaisesta nykypäivästä kohti epävarmaa tulevaisuutta? Pärjääkö unioni vanhoilla ideoillaan vapaakaupasta ja liberaaleista poliittisista arvoista?

  Keskustelemassa ovat Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sekä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Münchenin vuotuinen turvallisuuskonferenssi järjestettiin jälleen viikonloppuna. Kokouksesta on muodostunut erittäin tärkeä globaalin turvallisuuspolitiikan näyttämö. Mukana olivatkin niin Yhdysvaltain varapresidentti, ulkoministeri ja puolustusministeri, Venäjää edusti ulkoministeri Lavrov. Ohjelmajohtaja Mika Aaltola summaa kokouksen saldoa, jonka keskiöön on noussut Lavrovin viestittämä "lännen jälkeinen aika". Läpikäydään myös viimeisimpiä Trump-uutisia: Ruotsi-lausuntoa, media-sodan käänteitä ja Trumpin hallinnon sekaannusta. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

 • Kolme asiaa, jotka on julkilausuttu Yhdysvaltain ulkopolitiikan virallisista tiedotuskanavista: pakotteiden purkamisesta ei nyt neuvotella, Yhdysvallat pitää Nato-suhdettaan kunniassa ja - pisteenä i:n päälle - Krim on valloitettu. Jos Kremlissä siis poksauteltiin samppanja-pulloja ja duuma faktisesti nousi seisten aplodeeraamaan Trumpin uudelleenvalinnalle, moodi on muuttunut. Näin sanoo suurlähettiläs Renè Nyberg Politiikkaradiossa. Nyberg edelleen uskoo, Munchenin turvallisuuskokouksen aattona, että Venäjä tulee esiintymään tällä globaalin turvallisuuspolitiikan näyttämöllä ns. kieli keskellä suuta. Ja puheet Big Dealista voidaan tänä ajan hetkenä unohtaa. Miksi? Sakari Sirkkanen haastattelee. Politiikkaradion jatkoilla syvennetään vielä Yhdysvallat-Venäjä ja Venäjä-Saksa suhteiden kulmia.

 • Politiikkaradion Euroopparadiossa ollaan kiinni ajankohtaisessa teemassa. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) kommentoi muutama päivä sitten kotimaan medialle, että hän kannattaa Suomen EU-eroa. Halla-aho, joka pyrkii "hyvin todennäköisesti" Perussuomalaisten puheenjohtajaksi, suhtautuu myös myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen, joskaan ei näe tätä suomalaisten enemmistön vastustuksen vuoksi ajankohtaisena. Kuinka vastaavat Halla-ahon ulostuloihin europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk). Sakari Sirkkanen toimittaa Politiikkaradiossa kerran kuukaudessa kuultavaa Euroopparadiota.

 • Työpaikat takaisin, globalismista patriotismiin, monikeskisestä kahdenkeskiseen ja niin edelleen. Aikamme suuri kysymys on, mihin suuntaan globalisaatio etenee? Politiikkaradio Extra pureutuu tähän. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta ja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen

 • Ylen julkaiseman Nato-kyselyn mukaan entistä suuremmalla osalla suomalaisista ei ole selvää Nato-kantaa. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia ei osaa sanoa, tulisiko Suomen liittyä sotilasliitto Natoon vai ei. Kokonaisuudessaan kansan Nato-mielipide vaikuttaa vakaalta: noin 20 prosenttia kannattaa, reilut puolet vastustaa ja noin kolmannes ei tiedä mitä mieltä olisi.

  Miten maailmantilanteen epävakaus näkyy kansan Nato-mielipiteissä? Mitä johtopäätöksiä entiset ulkoministerit Ylen kyselyn tuloksista vetävät?

  Vieraina ovat eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Kannattaako työtä ottaa vastaan, jos uhkana on tukien menettäminen? Tähän kysymykseen perustulo tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun. Osallisuustulo tarjoaa samaan kysymykseen toisenlaisen ratkaisun: osallistumistulon ehtona on osallistuminen yhteisön toimintaan, siinä missä perustulo maksetaan vastikkeetta jokaiselle.

  Perustuloa Sipilän hallitus on päättänyt kokeilla. Osallisuustulosta hallitukselle laadittiin asiantuntijaselvitys. Kumman nimiin vannomme tulevaisuudessa, osallistumistulon vai perustulon?

  Minkälaisen sosiaaliturvan tarvitsemme, jos palkkatyö on katoava luonnonvara?

  Vieraina ovat kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Anna Kontula (vas.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Euroalue on päässyt kiinni kasvuun, mutta hyvin maltilliseen. Rinnakkain jatkuu ennätyksellisen kevyt keskuspankin rahapolitiikka, ja pinnan alla voi edelleen nähdä euromaiden talousepätasapainon. Taloushistorioitsija Markku Kuisma kuvaa aluksi EU:n kehittymistä kulmasta, joka harvoin nousee esiin. Tämän jälkeen Kuisma arvioi, voivatko EU ja toisaalta euroalue pysyä koossa nykymuodossaan, ja jos eivät, mitkä ovat vaihtoehdot. Löytyisikö ratkaisu Euroopan unionin integraation syvenemiseen sittenkin järjestelmän osittaisesta hajoamisesta? Suomen ja Pohjoismaiden historian professori, taloushistorioitsija Markku Kuisma on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Keskustelu valtion velasta on usein perinteistä politiikan numeropeliä. ”Fakta on se, että velkaa on tullut lisää vain 2,5 miljardia euroa”, väitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eduskunnassa tällä viikolla. ”Faktat kohdalleen.. 1,3 miljardia euroa siirrettiin kassasta pois”, vastasi Paavo Arhinmäki (vas.).

  Onko Sipilän väite velanoton puolittumisesta fakta? Onko Arhinmäen syytös valtion kassan syömisestä totuus? Vai puhuvatko molemmat omalla tavallaan totta?

  Entä puhuuko eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) kuin presidentti ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuin Kekkonen?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Politiikkasana juontaa juurensa kreikan sanasta politikos, "kansalaisia koskevaa". Politiikka paitsi koskettaa myös koskee. Nyt globaalimaailmanjärjestys on murroksessa. Mannerlaatat ovat liikkeessä esimerkiksi Trumpin presidenttiyden ja Euroopan yhtenäisyyden näkökulmasta. Populismi sai vaalivoiton rapakon takana, voiko näin käydä edelleen tänä vuonna Euroopassa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat kristillisdemokraattien pj. Sari Essayah sekä keskustan kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan pj. Matti Vanhanen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä