Radio Suomi Rovaniemi

Uni ulkona ja syysmelankolia ruokkivat kirjailijaa

 • 10 min
 • toistaiseksi

Radio Suomen Pikkujuttu -sarjassa kuullaan syyskuussa elämäntaitovalmennusta, joka on lähtöisin kirjailija Mooses Mentulan kynästä. Elokuussa ilmestyi myös toinen romaani Jääkausi, joka käsittelee koulukiusaamista. Aiempi romaani Isän kanssa kahden julkaistiin kolme vuotta sitten ja esikoisteos, Musta timantti vuonna 2011. Tuotteliasta kirjailijaa haastattelee Hillevi Antikainen. (Kuva: Veikko Somerpuro)

Lähetykset

 • ti 13.9.2016 11.49 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomesta tulee toukokuussa arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Arktisesta alueesta kokonaisuudessaan puhuu pakinassaan eurokansanedustaja Heidi Hautala.

 • Jällivaaran lähistöllä kaivosyhtiö suunnittelee kokonaisten kylien ostamista kaivoksen laajennuksen takia. Pätevistä opettajista on kova pula Pohjois-Ruotsissa. Rotat ovat häiriöinä Kiirunassa. Bertil Isakssonille soittaa Tapio Räihä.

 • Lapin marttojen Pippurimylly -ruokaohjelmalta on pyydetty gluteenittomia ohjeita. Pyyntöön vastataan nyt. Valmistamme gluteenitonta pannupizzaa. Marttakeittiössä ovat Juha Mäntykenttä ja martta Eeva-Maija Laurila.

 • Italialainen turisti menehtyi lumivyöryssä. Tulli saa ilmoituksia ulkomaalaisista rekoista jotka tankkaavat verotonta polttoainetta. Vesisaaren uusi koulurakennus on todettu puutteelliseksi, opettajat teippaavat mustia jätesäkkejä verhoiksi luokkahuoneiden ikkunoihin. Syöpätempaus toi Isaac Elliotin Tromssaan, yksi onnellinen 14-vuotias pääsi helikopterilennolle hänen kanssaan. Riitta Leinoselle soittaa Tapio Räihä.

 • Euro-arktinen kokous pidettiin Lenin-jäänmurtajalla. Yukigassen-lumisota -peliä pelataan myös Murmanskissa. Riina Gusevalle soittaa Sirkku Savusalo.

 • Koulukiusaamisesta puhuu pakinassaan Lapin kansanedustaja Eeva-Maria Maijala.

 • 'EU harhailee metsässä ja minun pitäisi toimia oppaana. Onko tämä nyt ihan viisasta?' Tätä kysyy pakinassaan eurokansanedustaja Nils Torvalds.

 • Keskisen Suomen hiihtolomaa vietetään nyt ja ensi viikolla on pohjoisen koululaisten hiihtoloma. Ulkona pitää olla näin keväällä. Ja jos nuotiolle pääsee, niin onhan se mahtavaa! Martta Anna-Liisa Tikkanen ja Juha Mäntykenttä ovat Kemijoen rannalla Alakorkalossa Rovaniemellä. Nuotiolla valmistuvat perunaletut savukalatäytteellä.

 • Lapin kansanedustajan Markus Lohen pakinan aiheita on, että kaikille pitää antaa mahdollisuus uuteen alkuun sekä perhevapaiden uudistaminen.

 • Tuuve Aron yhdeksännen teoksen novelleissa kaikki etsivät sitä jotakin joka tekee minästä minän. Rekka syöksyy nurkan takaa eivätkä jalat löydä pitävää otetta. Niin homokaraoke kuin synnytyssairaalakin voi paljastua odottamattomien tapahtumien näyttämöksi. Olipa pääosassa kiusattu lapsi tai tavarataloa putsaava vanhus, teroitettu mielikuvitus käy aseesta paremmin kuin kirves. Kirjasta kertoo tuttuun tapaansa Juha Pikkarainen. (Kuva: WSOY)

 • Onko Euroopan Unioni kuin poro tiellä ajovaloissa, vai löytyykö suunta huomiseen? Tätä kysyy pakinassaan eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen.

 • Pohjois-Ruotsissa iloitaan Charlotte Kallan hiihtomitalista. Kaunisvaaran kaivoksen omistajat suunnittelevat sen avaamista. 24. helmikuuta juhlittiin ruotsinsuomalaisten päivää. Bertil Isakssonille soittaa Sirkku Savusalo.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kolarilainen taiteilija Riikka Jokiaho on maaliskuussa Lapin taiteilijaseuran ja kulttuuritalo Korundin kuukauden taiteilija. Korundissa esillä oleva pienoisnäyttely on yhden ihmisen uni tajunnan hämäristä. Kuva: Toivo Jokinen. Riikka Jokiahoa haastattelee Bikka Puoskari.

 • Maaliskuun kirkkaat päivät ja viipyilevät illat houkuttelevat matkailijaa hiihtämään tunturissa ja paikalliset yrittäjät kilpailevat hänen suosiostaan. Yrittäjät ovat huomanneet, että itsensä hikeen kiusannut hiihtäjä syö mieluummin pikkusuolaisia välipaloja kuin niitä iänikuisia sokerimunkkeja tai hillolättyjä. Luoston päässä, Torvisen majan porukka tarjoaa poronkäristyksellä täytettyjä lättyjä ja Kiimaselässä, Luoston ja Pyhätunturin puolivälissä, Lomakeskus Lupon väki hirvenkäristyksellä täytettyjä lättyjä. Liisa Tervo sanoo erälättyjen menevän hyvin kaupaksi, vaikka niitä on tarjottu vasta muutaman tovin. Herkkusuu Tapani Niemi kuijottaa Kiimaselän latukahvilassa, että milloin hän saa vuorostaan maistaa hirvenkäristyksellä täytettyjä lättyjä.

  Lomakeskus Lupon väki pyytää ideoita, mikä sopisi parhaiten uuden tuotteen nimeksi. Onko se erälätty, eräohukainen, käristysräiskäle vain lapinlätty. Riistalätty se ei voi olla, koska riista-sana viittaa navetassa keinoruokittuun saksanhirveen. Ideat voi lähettää suoraan Lomakeskus Lupon Facebookiin.

 • Lapin Yliopiston oikeustieteen professorin Juha Karhun läksiäisnäytelmän, Oikeusjuttu 2:n takaa löytyvät tutut miehet, Seppo 'Rintsu' Rintamäki ja Esko 'Rantsu' Ranta. He kertovat Jarmo Siivikkolle kuinka Juha Karhun muodonmuutos Josef K:si on mennyt.

 • Kirjailija Pentti Haanpää on uskomattoman monipuolinen kirjailija. Hänen teoksensa vastustavat aikaa. Ne eivät vaikuta nykypäivänä vanhahtavilta kuten useimpien suomalaisten kansankuvaajien kirjat. Haanpää tarkasteli kansaa vinosti, mikä ei miellyttänyt kaikkia aikalaisia. Haanpää siteerasi mielellään Isoa Kirjaa, vaikka ei uskonut jumaliin eikä varsinkaan kirkkoon. Haanpään uusimman elämäkerran laatija kirjailija Matti Salminen määrittelee Haanpään seitsemän eri kirjailijakuvaa. Ensimmäinen Salmisen listassa on myytti yksinäisestä oppimattomasta korven eläjästä, joka hyppäsi Pohjolan pimentolasta suoraan suomalaisen kirjallisuuden kärkeen. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuva: Into Kustannus)

 • 'Kaksi ihmistä vieretysten. Toinen heistä on pian paluumatkalla kosmokseen, toinen valvoo hänen vierellään päivät ja yöt.' Näin näyttelyään kuvailee valokuvaaja Michael Marnin Jacobs, jonka kuvat heijastelevat tuntoja kuolemansairaan viereltä. San Franciscosta aikanaan Suomeen muuttaneen Michaelin juuret ovat New Yorkissa, mutta Rovaniemi on ollut perheen koti jo parinkymmenen vuoden ajan. Michaelin kulttuuritalo Korundissa tapaa Bikka Puoskari.

 • Kirjailija Pentti Haanpään teokset kestävät hyvin aikaa ja ovat kummallisella tavalla ajattomia sekä myös ajankohtaisia tänä päivänäkin, vaikka Haanpää kirjoitti tuotantonsa ennen viime sotia ja vähän sotien jälkeen. Haanpää kuoli 1955. Nyt jos koskaan kannattaa tutustua esimerkiksi Haanpään purevaan arvioon Suomen 1930-luvun lamasta, työoloista ja köyhän ihmisen kurjuudesta. Kirjailija Matti Salminen on julkaissut viime vuosina erinomaisen Haanpään elämäkerran ja neljä Haanpään novellikokoelmaa, joista mennyt maailma vaikeni. Haanpään Pentti oli kuvien raastaja, vastarannankiiski ja totuuden puhuja, joka itse joutui kirjallisen vainon kohteeksi. Tapani Niemi haastattelee. (Kuva: Teos)

 • Eero Perunka alias Nalle on rovaniemeläinen poromies mutta luvalla sanoen hieman epätavallinen, ei siis outo, vain vähän erikoinen. Nalle on poromies, metsuri, kelorakentaja, jolla on poninhätä, ajatelkaa nyt, viiskymmpisellä ukonrehjakkeella poninhäntä. Nalle puhuu erinomaista saksaa ja hän viettää suuren osan vuotta Etelä-Saksassa ja Turussa ja tulee vain porohommiin Lappiin. Nalle on tehnyt akateemisen loppututkinnon kulttuurihistoriasta eli hän on filosofian maisteri ja vääntää kovaa vauhtia väitöskirjaa 1800-luvun ehkä sensaatiomaisimmasta väärennöksestä Rovaniemellä, joka herätti aikanaan suurta huomiota koko vanhassa läänissä. Tapani Niemi pistäytyi päiväkahvilla Nallen luona Perunkajärvellä.

 • Suurin osa suomalaisista käyttää PC:tä eli tietokonetta. Lyhenne PC tulee sanoista Personal Computer eli henkilökohtainen tietokone. Nykyaika rakastaa lyhenteitä ja uusiosanoja. PC:n yhteydessä puhutaan myös digitaalisesta jalanjäljestä. Tapani Niemi tapasi Helsingissä syntyperäisen lappilaisen Juha Lauhamaan, joka tietää henkilökohtaisesti, mitä digijälki merkitsee käytännössä ja miten digitaalisuus ylipäänsä on vaikuttanut hänen työuraansa. (Kuva: Anssi Lepikko / Yle)

 • Normaalisti kun professorit jäävät eläkkeelle, he pitävät parin tunnin esitelmän menneestä ja kertovat juttuja uransa kohokohdista. Mutta Juha Karhu näyttelee Josef K:n roolin Kafkan oikeusjutussa. Juha Karhu on ollut muutenkin aktiivisesti mukana Rovaniemen kulttuuritapahtumissa, hän on ollut toteuttamassa ohjaaja Seppo Rintamäen kanssa erinäisiä produktioita. Oikeusjuttu-2 esitetään Rovaniemellä kymmenen kertaa, ensi-ilta on lauantaina 22.4.2017 ja viimeinen esitys on keskiviikkona 24.5.2017. Jarmo Siivikko haastattelee.

 • Sodasta jää kahdenlaista muistitietoa. Asiakirjat raportoivat, miten asiat oikeasti tapahtuivat. Lisäksi tapahtuman kokeneet muodostavat asiasta henkilökohtaisen näkemyksen ja muokkaavat muistikuvaansa keskustelemalla ja muistelemalla. Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimusasemalla on käynnistynyt hanke, joka tallentaa partisaanisodan muistelutietoa. Dosentti Kirsi Laurén ei ole kiinnostunut, mitä sodassa oikeasti tapahtui, vaan siitä, miten sitä muistellaan ja miten siitä kerrotaan. Toimittaja: Tapani Niemi. (Kuvassa partisaani-iskun 70-vuotismuistojuhla Savukosken Kuoskussa. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle)

  Ottakaa yhteyttä:
  Kirsi Laurén
  kirsi.lauren@uef.fi
  puh. 0503315870

  Karjalan tutkimuslaitos
  Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus
  PL 111, 80101 Joensuu

 • Kirkolla ja uskonnollisilla yhteisöillä on tuhansien vuosien kokemus tarinankerronnasta. Hyvä saarnaaja ei luennoi tai luettele faktoja asiantuntevasti taivaanvahvuudesta ja Jumalan voimista vaan kertoo tarinoita, mitä maan matosille on tapahtunut elämän mieronteillä ja miten niistä on selvitty. Pyhän Kairosmajan isäntä Kari Hämäläinen luottaa samaan perinteeseen, kun hän vie ihmisiä tunturiin. Pari viikkoa sitten Hämäläinen opasti eteläsuomalaista ryhmää lumikenkävaelluksella Soutajatunturiin. Hälisevä ja elämänhalua pursuava nuorisojoukko hiljentyi täysin, kun Kari alkoi nuotiolla muistella viisivuotiaan tytön tarinaa pari vuosikymmentä sitten. Tytön nimi on muutettu. Toimittajana on Tapani Niemi. (Kuva: Jani Heino)

 • Monien vanhempien viikonloput menevät lasten harrastusten parissa. Rovaniemen judoseura Koyoma ja Sodankylän judoseura Byakuy toimivat erittäin aktiivisesti. Kisa- ja harjoitusreissuja järjestetään ympäri Suomen. Viikonloppuna tehtiin kisamatka Raaheen. Juha Mäntykenttä seurasi judoseurojen matkaa. (Kuvassa lappialaisia judomitalisteja)

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä