Kultakuume

Kolttanaisen tarinat lumosivat sveitsiläiskirjailijan eliniäksi

 • 49 min
 • ei kuunneltavissa

Sveitsiläiskirjailija kirjoitti menestysteoksen kolttasaamelaisen vieraanvaraisuudesta. Tuo ystävällinen koltta on päässyt dokumenttielokuvan aiheeksi. Ohjaaja Katja Gauriloff teki sadunomaisen elokuvan isoisoäitinsä ja sveitsiläiskirjailijan elämänikäisestä ystävyydestä.

Harry Potter ja kirottu lapsi ilmestyy suomeksi. Kultakuume selvittää, saako uusi Potter-tarina fanit vielä sekaisin. Potter itse on tarinassa stressaantunut taikaministeriön virkamies ja kolmen lapsen isä.

Musiikkitalo on tehnyt miljoonatappiot. Taloudelliset realiteetit antoivat turpiin hienolle helsinkiläiselle klassisen musiikin kodille. Toimitusjohtaja Pekka Kauranen kertoo tappioiden syistä ja selviytymiskeinoista.

Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 

Lähetykset

 • ti 8.11.2016 15.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ellen Thesleffistä (1869 - 1954) on tekeillä uusi taiteilijaelämäkerta. Hanna-Reetta Schreck kertoo taiteilijan uskomattomista vuosista maailmalla ja ajalle epätyypillisestä lapsuudenperheestä. Thesleff oli kosmopoliitti, joka oli kuin kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessäkin.

  Vanhojen tie -näyttely kertoo kärrymustalaisten kadonneesta elämäntavasta. Perinteiseen kiertolaiselämäntyyliin on aina liittynyt syrjintää ja ennakkoluuloja valtaväestön suunnalta. Romaniväestöä on asunut Suomessa yli viisisataa vuotta.

  Oi maamme -projektissa meistä kaikista tulee videotaiteilijoita. Yle haastaa kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Ensimmäisten joukossa uutta luomaan pääsivät mm. opiskelija Jasmina Kauta ja elokuvantekijä Mika Taanila.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

 • Oscar-gaalassa historiallinen moka; parhaan elokuvan palkinto annettiin ensin väärälle leffalle. Rakkautta&Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtajan Anna Möttölän mielestä Moonlight ansaitsi voittonsa sekä tarinasta että näyttelijäsuorituksista.

  Panu Aaltio voitti elokuvamusiikkikriitikkojen järjestön parhaan dokumenttielokuvamusiikin palkinnon Järven tarina -elokuvan musiikista. Aaltion mukaan musiikki auttaa pääsemään lähemmäs vedenalaista elämää.

  Kajaanilainen ranskan ja englannin lehtori Tuomo Seppo on omistanut elämänsä taiteen keräämiselle. Ensimmäisen teoksensa hän hankki 13 -vuotiaana kukkakaupan juoksupoikana. Taidetta hän on omien sanojensa mukaan hankkinut, koska on halunnut kauneutta ympärilleen. Ateneumille lahjoitettu kokoelma sisältää kaksituhatta suomalaista teosta.

  Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen Kalevalaan liittyvä ooppera saa kanta-esityksensä Turussa Kalevalan päivänä. 120 vuotta sitten sävelletyn oopperan Die Kalewainen in Pochjola - Kalevalaiset Pohjolassa .- sävelsi vuonna 1890 saksalainen Karl Müller-Berghaus(1829–1907), joka työskenteli Turun soitannollisen seuran kapellimestarina.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Lavarunouden juuret ovat Turun runoliikkeessä 1990-luvulla. Silloin naisia ei saatu lavalle. Tämän päivän lavarunoudesta Kultakuumeessa kertovat runoilijat Aura Nurmi ja Harri Hertell. Hertell on myös kirjoittanut oppaan lavarunoudesta. Yli kaksikymmentä vuotta sitten runokeikat aloittanut Tapani Kinnunen kertoo, miksi runous tuli lavoille 90-luvulla.

  Italialaisilla on opittavaa suomalaisista talkoista. Lokakuussa Suomen Rooman suurlähetystön kulttuurikoordinaattorina aloittanut Hilla Okkonen veisi Italiaan myös lastenkulttuuria ja kirjallisuutta.

  Malesialainen kuvataiteilija Sheiko Reto kokee kotimaassaan vainoa transsukupuolisuutensa vuoksi. Sukupuolen moninaisuutta teoksissaan esille tuova Reto on ensimmäinen Suomen Safe Haven -turvaresidenssistä vuoden paikan saanut taiteilija.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Poliitikot puhuvat meidät helvetistä kiirastulen kautta kohti pelastusta. Yhteisen matkan päässä odottavat uusi toivo ja parempi tulevaisuus. Yhteiskuntatieteiden tohtori Jouni Tilli tutki nykyhallituksen poliitikkojen puhetta ja huomasi, että niiden rakenne muistuttaa uskonnollista julistusta.

  Uudet juhlat ovat helppoja lapsille, mutta vaikeita aikuisille. Koulumaailman haasteista uusien juhlaperinteiden kotouttamisessa kertoo tutkija Pia-Maria Niemi. Helsingin Annantalossa on esillä Suomen monikulttuurisuudesta ammentava Juhlien vuosi -näyttely.

  Lady Macbeth vallanhimon verisessä pyörteessä. Nukketeatteriesityksessä lady on nostettu Shakespearen draaman päähenkilöksi. Näyttelijä Reetta Honkakoski pohtii, ymmärsikö lady unelmansa hinnan etukäteen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Turvapaikanhakijat eri puolilta Suomea kuvaavat tekemissään pienissä sarjakuvissa kotimaataan, pakomatkaansa Eurooppaan, nykyistä arkeaan Suomessa ja tulevaisuuden haaveitaan. Sarjakuvat ovat syntyneet työpajoissa, joita Maailma sarjakuvat -niminen järjestö on pitänyt vastaanottokeskuksissa. Toimittaja Niina Mäkeläinen tapasi sarjakuvien tekijöitä sekä työpajojen ohjaajan Heidi Leinon.

  Turvapaikanhakijoiden sarjakuvanäyttely löytyy internetistä osoitteesta illustratingme.com

 • Miehen haluttomuus on tabu. Mieheni ei halua minua. Minussa täytyy olla jotain vikaa. Kultakuumeen vieraana ohjaaja teatteri Toivon Haluton-näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Sara Salmenmäki ja Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen.

  Naiset on saatu haluamaan sitä, mitä miesten oletetaan haluavan. Kolumnisti Marjo Niemi luki englantilaisen kirjailijan ja feministin Natasha Walterin kirjan Living Dolls, Elävät nuket - seksismin paluu.

  Oma elämä neljässä ruudussa. Turvapaikanhakijat kuvaavat työpajoissa syntyneissä pienissä sarjakuvissa kotimaataan, pakomatkaansa Eurooppaan, nykyistä arkeaan Suomessa ja tulevaisuuden haaveitaan.

  Pariskunta taisteli postikorteilla Hitleriä vastaan. Teatteri Avoimissa ovissa näytellään Mikko Roihan ohjaama tarina lähes turhasta kapinasta.

  Ranskan viimeinen kuningas Lapissa. Rovaniemen taidemuseo Korundissa on esillä ennen näkemättömiä Lappi-aiheisia hovimaalauksia 1800-luvulta.

 • Matkailujulisteet olivat menneiden vuosikymmenien internet. Niillä välitettiin viestiä kaikkialle maailmaan. Itsenäisyyden ensimmäisillä vuosikymmenillä matkailu oli varakkaiden huvia. Kultakuumeen vieraana on julistemetsästäjä Magnus Londen. Tämän päivän matkailumielikuvista kertoo Raija Lehtonen Visit Finlandista.

  Hampurin konserttitalo häikäisee ja huikaisee. Elbphilharmonie on Hampurin uusi maamerkki: kaunis ja kallis sekä akustiikaltaan ylistetty.

  Suomenkielinen Wikipedia käynnistyi 15 vuotta sitten. Tutkija Arto Lanamäki perehtyi suomenkieliseen Wikipediaan ja tutki anonyymien vapaaehtoisten kirjoittajien yhteistyötä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Radiossa oli viihdettä kauan ennen televisiota. Sunnuntaina tuli kuluneeksi sata vuotta radioviihteen uranuurtajan Antero Alpolan syntymästä. Radioviihteen historiaa valottaa Alpolasta kirjan tehnyt Yleisradion pitkäaikainen viihdetoimittaja Tauno Vainio. Nykypäivästä puhuu näyttelijä ja Radioteatterin tuottaja Erja Manto.

  Taksikuski, elokuvaohjaaja ja kulttuuriministeri - tätä kaikkea on Raoul Peck. Haitilainen Peck on maansa tunnetuin ohjaaja. Uusin dokumenttielokuva I am Not Your Negro kilpailee tänä viikonloppuna Oscar-palkinnosta.

  Taide kulkee ilmajousituksilla. Kultakuume on perehtynyt Suomea kiertävän Helene Schjerfbeckin Toipilaan matkaa. Kansallisgallerian johtava konservaattori Kirsi Hiltunen kertoo, millainen riski teokselle tällainen matka on.

  Matkan päämäärä ei ole enää tärkeintä. Palvelumuotoilu ja elämyksellinen suunnittelu houkuttelee jättämään maissa käynnin väliin.

  Kultakuumeen juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Itsenäistynyt Suomi luotti miehiseen uhoon ja naistaitelijat työnnettiin syrjään. Tampereen taidemuseon "Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa" -näyttely nostaa esille 1900-luvun alun tuntemattomaksi jääneet naiset.

  Onko tulevaisuuden Suomessa vain yhteen taiteenalaan keskittyneitä kaupunkeja? Museoiden, teatterien ja orkesterien valtionrahoitus halutaan uudistaa. Rahoitusmallin vaikutuksista kulttuurin käyttäjien elämään ovat keskustelemassa VOS-työryhmän puheenjohtaja muusikko Jaakko Kuusisto, työryhmän jäsen, Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi ja sekä teatteriohjaaja ja kirjailija Aino Kivi.

  Aikuisella iällä voi rakentaa itselleen uuden, taiteilijan identiteetin. 54-vuotias konsultti Vesa Purokuro teki sirkusesityksen siitä, millaista on uskaltaa muuttua taiteilijaksi.

  Säveltäjä Erik Lindströmin flyygeli sai uuden kodin Hietsun paviljongista. Sunnuntaina Hietaniemen puupaviljongissa Helsingissä käynnistyy kahvikonserttisarja, jossa pianisti Emil Holmström ja viulisti Eriikka Maalismaa soittavat Mozartia ja Schumannia.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Iikka Vehkalahti jäi pari vuotta sitten eläkkeelle Ylen Dokumenttiprojektin tuottajan tehtävästä ja perusti oman tuotantoyhtiön. Hän on yksi Machines-dokumenttielokuvan tuottajista. Rahul Jainin ohjaama Machines sai Suomen ensi-esityksensä tammikuussa Helsingin Docpoint-festivaaleilla. Dokumentti kertoo intialaisesta kangastehtaasta, niistä epäinhimillisistä oloista, jossa valmistuvat Zaran ja muiden länsimäisten suurten vaatemerkkien kankaat. Kultakuumeen haastattelussa Vehkalahti pohtii dokumenttielokuvien suosion kasvua ja internetin vaikutusta dokumenttien leviämiseen. Toimittaja on Mari Lukkari.

 • Kokkolan talviharmonikassa kantaesitetään Kalevi Ahon harmonikkakonsertto.

  Netta Skog siirtyi klassisesta haitarinsoitosta digiharmonikalla soitettavaan heviin ja populaarimusiikkiin. Suomalaisen haitarimusiikin historiaa avaa harmonikkataiteilija, professori Matti Rantanen.

  Markku Pirin uudet sisustuskankaat ja uniikkilasikokoelma lähtevät maaliskuussa pitkälle kiertueelle Italiaan.

  Jean-Louis Sauvat’n hevoset laukkaavat Ranskan suurlähetystöön. Ranskalaistaiteilija on maalannut ja veistänyt 60 vuotta – ja ratsastanut 35 vuotta. Hänen tavaramerkikseen muodostunut hevosaiheinen taide valloittaa Ranskan suurlähetystön Kaivopuistossa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Meneillään on vahva dokumenttielokuvabuumi. Dokumenttien levitys menee enemmän ja enemmän verkkoon. Kultakuumeen haastattelussa Iikka Vehkalahti, yksi Machines-dokumenttielokuvan tuottajista.

  Raadollinen ja brutaali kuva ihmisestä. KOM-teatterin Kokki, varas, vaimo ja rakastaja perustuu Peter Greenawayn kulttielokuvaan. Makaaberi tarina antaa näyttämön pimeydestä tähän aikaan pulpahtaneelle mölylle. Onko fiktio siirtynyt näyttämöltä sen ulkopuolelle, kysyy ohjaaja Riiko Saatsi.

  Kolumnisti Otso Kantokorpi puhuu keskeneräisyyden arvosta ja kaipuusta Sansibariin.

  Radion sinfoniaorkesteri on konserttikiertueella Venäjällä. Eilen orkesteri piti ainutlaatuisen konsertin Viipurissa, jossa RSO on viimeksi esiintynyt sota-aikana.
  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

Klipit

 • Poliitikot puhuvat meidät helvetistä kiirastulen kautta kohti pelastusta ja yhteisen matkan päässä odottavat uusi toivo ja parempi tulevaisuus. Tutkijatohtori Jouni Tilli tutki nykyhallituksen poliitikkojen puhetta ja huomasi, että niiden rakenne muistuttaa uskonnollista julistusta. Toimittajana Anna Tulusto.

 • Ranskalainen kuvataiteilija, kansainvälisesti tunnettu Jean-Louis Sauvat (s. 1947) esittäytyy Ranskan suurlähetystössä, jossa hänen vaikuttavia hevostaulujaan on nähtävänä 16 - 17.2 sekä 20 - 24.2.2017 klo 14 - 17.00. Haastateltavina taiteilijan lisäksi Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura ja kulttuurineuvos Jeannette Bougrab. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Kultakuumeen Sari Möttönen seurasi, miten Helen Schjerfbeckin taulua valmisteltiin kiertueelle osana Ateneumin juhlavuoden ohjelmaa.

 • Näyttelijä Antti Holman mielestä teatteri ei enää tavoita ihmisiä. Lontoossa asuva Holma kertoo Kultakuumeen haastattelussa suhteestaan teatteriin ja miten svengaavan suurkaupungin ilmapiiri on muuttunut. MTV3:n Putous- ja Kingi- viihdeohjelmien myötä kuuluisuuteen noussut näyttelijä puhuu kirjoittamisesta sekä julkisuudesta unohtamatta Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä Donald Trumpia.

 • Uudenajan elokuvateattereissa on jotain samaa kuin vanhan ajan, mutta ei kuitenkaan. Helsingin Kallioon on perustettu vanha elokuvateatterin tiloihin uusi teatteri Riviera, joka vastaa nykyihmisen vaatimuksiin. Rivieran yksi perustajista, vähän alle nelikymppinen Atte Laurila ehti monta asiaa elokuva-alalla ennen Rivieraa, ennen kuin unelmasta tuli totta.

  Atte Laurilan lisäksi jututetaan teatteripäällikkö Hannele Pellistä Kino Tapiolasta, joka on vuoden 2013 alusta kuulunut arvostettuun Europa Cinemas -verkostoon. Verkoston tavoitteena on tukea eurooppalaista elokuvakulttuuria ja eurooppalaisen elokuvan näkyvyyttä.

  Pohjoismaiden ja Baltian suurimpaan elokuvateatteriketjuun Nordic Cinema Groupiin kuuluvan Finnkinon teattereissa panostetaan karkkiin, pop corniin ja limonadeihin osana elokuvakokemusta. Suunnitteilla on elokuvasalin ja baarin yhdistelmä ikärajoineen. Miksi pelkkä elokuvakokemus ei enää riitä? Haastattelussa on Finnkinon markkinointi- ja myyntijohtaja sekä herkkumyyntiliiketoiminnan vetäjä Kalle Peltola.

  Lopussa puhetta Helsingin vanhimmasta elokuvateatterista, jonka toiminta uhkaa loppua. Vuodesta 1984 Orionissa elokuviaan esittänyt elokuva-arkisto aikoo siirtää toimintansa Helsinkiin nousevaan keskustakirjastoon. Loppuuko 90-vuotiaan elokuvateatterin tarina tähän? Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja Kavin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta kohtaavat Orionissa.

 • Tapani Bagge on tuottelias kirjailija, joka kouluttaa dekkaristin uraa suunnittelevia ja on kirjoittanut aiheesta myös perusteellisen oppaan "Se murhaa joka osaa". Muista: dekkareita kirjoitetaan rakkaudesta lajityyppiin. Toimittaja Kai Ristolakin haluaisi alalle.

 • Toimittaja Jenni Pääskysaari ja muusikko Mikko Kuustonen kirjoittivat keskustelukirjan isänä ja tyttärenä olemisesta, vaikka eivät ole sukulaisia. Neljän tyttären isä Otso Kautto kirjoitti muutama vuosi sitten isistä ja tyttäristä näytelmän, jonka paikkana oli auto. Kuva: Martial Trezzini/EPA

 • Eläinten tunteet ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisellä. Ainoastaan julmuus on ihmisen ominaisuus. Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla ja Tietokirjailijapalkinnolla tänä syksynä palkittu tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo, millaista on olla eläin. Toimittaja on Kai Ristola.

 • Karhu on ollut toimittaja Kimmo Ohtosen mielikuvitusystävä lapsuudesta saakka. Ohtoselle karhun voima on ennenkaikkea henkistä ja taitoa liikkua metsässä kuin aave. Ohtosen kirja "Karhu – voimaeläin" on vuoden 2016 Tieto-Finlandia-ehdokas. Kimmo Ohtosta haastattelee Jakke Holvas.

 • Ylessä esiteltiin toissapäivänä sitä, miten museot joutuvat mukautumaan nykyhetken vaatimuksiin. Opin muun muassa Helsingin kaupunginmuseon johtaja Tiina Merisalolta sen häkellyttävän seikan, että ”Helsingin kaupunginmuseo lähtee siitä, että museo ei ole vain paikka, jonne mennään katsomaan näyttelyitä.” Tai sen, miten Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levän mukaan ”ihmiset odottavat museolta samaa kuin miltä muulta kohteelta tahansa, missä he viettävät vapaa-aikaansa”.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä