Ajantasa

Potilaiden kohtelu sairaaloissa puhuttaa - "Potilaat eivät uskalla kertoa epäkohdista, koska pelkäävät hoitonsa huonontuvan"

 • 13 min
 • toistaiseksi

Kansalaisten kohtelu potilaina on noussut jälleen julkiseen keskusteluun. Ajantasan haastateltavana oli Suomen Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen, jonka mukaan terveydenhuollosta puuttuu empaattisuus ja inhimillisyys sekä kyky kohdata ihminen. - Se koskee koko terveydenhuollon henkilökuntaa, niin sairaanhoitajia kuin lääkäreitä, hän sanoo. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

Lähetykset

 • to 15.9.2016 10.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Viljelijät ovat ahdingossa, mutta toisaalta suomalaiset haluavat syödä kotimaista ruokaa! Miten ristiriita selittyy? Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja kansallisruokavastaava Susanna Haavisto ovat vieraina. Ruokakeskustelua luvassa myös eduskunnassa Vallattomasti valtiopäivillä-osiossa, jossa hallituksen ruokalinjauksia arvioivat keskustan Anne Kalmari, sdp:n Tytti Tuppurainen ja kokoomuksen Timo Heinonen.
  Mopoauto on tärkeä kulkupeli nuorille, mutta autoilijoita hidas liikkuja voi ärsyttää.

  Toimittajana Jakke Holvas

 • Tasa-arvoinen avioliittolaki koettelee kirkon yhtenäisyyttä. YouTuben suosio kasvaa yhä, se on jopa kymmenkertaistunut vuodesta 2012. Myös Facebook on pitänyt pintansa. Massojen some-palvelujen käyttöä avaa yleisötutkija Anne Hyvärilä. Suomen ja EU:n rajaturvallisuus, mikä on nykytilanne? Joensuun keskustassa voi törmätä lutra lutraan eli citysaukkoon.

  Toimittajana Jakke Holvas.

 • Ilmailualan lakko on peruuntunut, mutta alalla neuvottelut jatkuvat vielä. Päivitämme tilanteen valtakunnansovittelija Minna Helteen kanssa. Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään? Sote-päätökset irtoavat kuntapäättäjien lapasesta vuonna 2019, mutta valtuutetuille jää vielä paljon valtaa ja tehtäviä, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen. Ylen Uutisluokan kuntavaalitentti on ensimmäinen. Tunnelmia illalla TV1:ssä esitettävän uutisluokan tentin valmisteluista. Viljelijöillä on vaikeuksia jaksaa työssään. Viljelijöiden ahdistus on jopa aiemmin tiedettyä syvempää, kertoo Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Välitä viljelijästä -projektin vetäjä Pirjo Ristola. Romanien värikäs historia. Viimeisiä niin sanottuja kärrymustalaisia esitellään Vanhojen tie -näyttelyssä. Myyttien Kalevala ja historia. Haastattelussa Kalevala-seuran palkitsema Perinteen tutkimuksen emeritusprofessori Seppo Knuuttila. Kisatunnelmaa Lahdesta, jossa naiset hiihtävät perinteisellä tyylillä kymmenen kilometrin kilpaa. Toimittaja Aki Laine.

 • Suomalaisilla on tuhansia harvinaisia tauteja. Haastattelussa Harvinaiset-verkoston puheenjohtaja Hanna Eloranta. Uhkaako kuntavaaleissa ehdokasromahdus? Listoilla olisi tilaa vielä tuhansille ehdokkaille. Vastaamassa puoluesihteerit Jouni Ovaska Keskustasta, Antton Rönnholm SDP:stä ja Riikka Slunga-Poutsalo Perussuomalaisista. Kansallispuistojen kaverit. Suomen kansallispuistoille on valittu 12-18 vuotiaita kummeja. Mitä he tekevät? Haastattelussa kansallispuistokummit Sara Suomela ja Laura-Lotta Kauneela sekä Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöppy. Lahdessa on nyt MM-kisat ja paljon ihmisiä niin liikenteessä kuin katsojina talviurheilutapahtumissa. Kisajärjestäjät vinkkaavat parhaat keinot luovia kisapaikoille. Toimittaja Aki Laine.

 • Lumivyöryt yleistyvät keväisin. Laskettelu- ja patikointirinteiden vaaranpaikoista kertoo Ajantasassa vuoristo-opas Jussi Muittari. Eduskuntatalon näköispressu poistuu, koska remontti valmistuu?
  Suomen suurin leikkipuisto tähyää Saksaan. Saimaannorppa synnyttää Nestorin päivän tienoossa, kuutti on luonnon ja rasvaisen maidon varassa.
  Toimittajana on Tuukka Pasanen.

 • Nasan tutkijat ovat löytäneet seitsemän Maan kaltaista planeettaa, joista kolme on elinkelpoisella vyöhykkeellällä, eli niillä voi olla esimerkiksi sulaa vettä. Avaruus on Ajantasan Suoran linjan aiheena ja voit kysyä avaruustutkimuksesta, löydöksistä, elämästä, kaikesta, mitä olet halunnut tietää avaruudesta. Vieraana on Turun yliopiston tähtitieteen laitoksen dosentti, yliopistotutkija Harry Lehto.

  Toimittajana on Tuukka Pasanen.

 • Suomalainen vaatesuunnittelu kerää kehuja maailmalla, mutta muoti ei elätä kotimaan markkinoilla. Kuulemme Ajantasan alkupuolella oman vaatemerkin lopettavan suunnittelijan mietteitä 12 vuoden urakan jälkeen.

  Puhumme myös urheilijoiden apurahoista. Niihin ovat tulossa tulorajat, jotka rajaavat terävimmän kärjen urheilijoita avustuksen ulkopuolelle.

  Presidentti Sauli Niinistön retoriikka on äärimmäisen kiehtovaa, tätä mieltä on tutkija Jouni Tilli poliitikkojen puheita ruotivassa uutuuskirjassaan. Tässä lähetyksessä lisää analyysiä siitä, mitä poliitikot todella sanovat.

  Lahdessa käymme tietysti myös, tällä kertaa kuulemme miten neljäkymmentä vuotta sitten oli vain yksi hyppääjä.

  Ja lähetyksen lopussa katsastetaan miten tieliikenne sujuu vilkkaan liikenneviikonlopun alkaessa.

  Ajantasan studiossa on Aki Laine

 • Lahden MM-hiihdot ovat päässeet hyvään vauhtiin. Monen muun asian ohella kisat ovat myös edellisten kisojen haamujen hautaamista, sen myöntävät kisajärjestäjätkin. Haastattelussamme Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.
  Ajankohtainen asia on myös vaaligalleria. Vielä ehtii jokainen kuntavaaliehdokas tekemään esittelyvideon itsestään.
  Saksassa on noussut kohu lapsiavioliitoista. Otamme yhteyden Berliiniin ja Pertti Rönkköön. Ylihuomenna on laskiaissunnuntai. Sen kunniaksi puhumme paastosta. Paastoperinnettä noudattavat monet meilläkin.
  Toimittajana Aki Laine

 • Viroon on siirtynyt tuhansia suomalaisia yrityksiä. Mitkä ovat etelänaapurin valttikortit? Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ja Viroon panimon perustanut Heikki Uotila vastaavat.
  Etelän hiihtolomakausi on meneillään, miltä meno näyttää Tahkolla Kuopion lähellä.
  Lahden MM-kisoissa viestitään myös viittomalla monikielisesti.
  Miljoona linnunpönttöä alle vuodessa.
  Toimittaja Iida Ylinen.

 • Miehet ampuvat yli, naiset ovat realisteja. Tähän on törmännyt moni työvoimaa rekrytoiva lukiessaan hakijan arvioita osaamisestaan työhakemuksesta. Mitä työnantaja päättelee hakemuksista, siitä kertovat Susanna Kärki Opetushallituksesta ja Taru Pietikäinen Eilakaislalta.

  Urheilusankaruus koki kovan kolauksen Lahden hemohes-katastrofin myötä, katsoo professori Hannu Itkonen.
  Kalastaja Pekka Rintamaan apajilla Pirkanmaan Pyhäjärvellä kyttää saalista jopa kymmeniä merikotkia.

  Toimittajana Iida Ylinen.

 • Kunnilta Kelaan siirtynyt toimeentulotukipäätösten teko takkuaa pahoin, etuusjohtaja Anne Neimola, Kela. Kuopion Sote-kokeilu, toimittajana Veli-Pekka Hämäläinen. Ruotsi ja Ruotsi-kuva. Keskustelussa mediatutkija Anu Koivunen ja Suomen Tukholman-instituutin johtaja Anders Eriksson. Piipahdus MM-Lahdessa. Vallattomasti valtiopäivillä: työelämä. Keskustelemassa kansanedustajat Tarja Filatov, SDP, Harri Jaskari, Kok. ja Jari Myllykoski Vas. Juontajina Elina Päivinen ja Jari Niemelä.

 • Lahden MM-hiihdot alkavat; koko lähetys Lahdesta hiihtostadionilta. Toimittajina Aki Laine ja Mira Stenström.

Klipit

 • Suomen kansallispuistot saavat tänä vuonna nuoret kansallispuistokummit. Kansallispuistokaverit ovat iältään 12 - 18 -vuotiaita, ja heidän tehtävänään on tutustua puistoon jakaen kokemus muille.

  Puistokummeja haetaan kahdessa haussa: puolet puistoista on jo saanut kumminsa, toinen puolikas on vielä kummeja vailla.

  Toimittaja Mira Stenström tapasi vantaalaiset puistokummit Sara Suomelan ja Laura-Lotta Kauneelan. Mukaan otettin metsässä tarpeellisia tavaroita.

 • Vaatesuunnittelija Ilona Hyötyläinen on luotsannut Miun-vaatemerkkiä 12 vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika laittaa pillit pussiin. Hyötyläinen jatkaa päätyötään Aalto-yliopistossa tulevien vaatesuunnittelijoiden opettajana muotoilun laitoksella, mutta oma vaatemallisto päättyy ainakin toistaiseksi.

  Hyötyläisen mukaan lopettamispäätökselle on useampia syitä: yhtäältä oma bisnes nielee liikaa aikaa, toisaalta sitä ei saatu koskaan kannattavaksi. Elina Päivinen tapasi suunnittelijan päättäjäisnäyttelyssä Helsingissä.

 • Kelan palvelut ovat ruuhkautuneet pahoin toimeentulotukihakemusten takia. Kelaan on tullut n. 174 000 uutta hakemusta. Hakemuksia ei pystytä käsittelemään määräajassa 7 päivässä. Käsittelyä hidastaa mm. se, ettei kunnista siirtynyt Kelalle pohjatietoja asiakkaista. Toimeentulotuki tuli kunnilta Kelan myönnettäväksi vuodenvaihteessa. Etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan tavoitteena on selvittää ruuhka kesään mennessä, mutta tavoitteen toteutuminen on vielä epävarmaa. Elina Päivinen haastattelee.

 • Teköalyllä voidaan tehdä parempi maailma ja ratkaista elämän isoja kysymyksiä. Tähän uskoo 30 vuotta tekoälyä tutkinut professori Timo Honkela. Hän haluaa tekoälyn humanismin palvelukseen. Rauhankone on kirjahanke ja projekti, joka kokoaa professori Honkelan elämäntyön. Samalla kirja on aivosyöpää sairastavan Honkelan testamentti. Miten kone voi auttaa meitä ymmärtämään toisiamme? Professori Timo Honkela on Ajantasan Kati Lahtisen vieraana.
  Kuva: Matthias Hiekel/EPA

 • Onko sietämättömistä kivuista kärsivällä kuolemansairaalla ihmisellä oikeus saada lääkärin tekemä eutanasia? Yli 63 000 ihmistä on allekirjoittanut aloitteen siitä, että eduskunta ryhtyisi valmistelemaan eutanasialakia. Esko Seppänen on yksi kansalaisaloitteen vireillepanojoista. Hän sanoo, että kivunlievitys ei aina riitä. Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto pitää avustettua kuolemaa inhimillisenä vaihtoehtona. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vastustaa eutanasia-aloitetta ja puhuu tappamisesta. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Minä luen sinulle -kampanja tuo yhteen suomea opiskelevia maahanmuuttajia ja vanhuksia ympäri maan. Opiskelijat lukevat ääneen selkotekstejä yli 80:ssa kehitysvamma- ja vanhustyön yksikössä. Selkokeskuksen kampanja huipentuu 16.2. maailman ääneenlukemisen päivään.

  Helsingin aikuisopiston kotoutumiskoulutuksen opiskelijat Fayaz ja Sarala ovat opiskelleet suomea kuusi kuukautta. He kävivät opiskelutovereineen lukemassa Helsingissä Koskelan monipuolisessa palvelukeskuksessa. Elina Päivinen kävi lukutuokiossa.

 • Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että yli kolme miljoonaa tyttöä on vuosittain vaarassa joutua sukupuolielinten silpomisen kohteeksi. Tyttöjen sukuelinten silpomista tehdään WHOn mukaan yleisimmin Afrikan läntisillä, itäisillä ja koillisilla alueilla, mutta myös joissain Lähi-idän ja Aasian maissa. Ympärileikkaus tehdään yleensä varhaislapsuuden ja teini-iän välillä, ja operaatio aiheuttaa vakavia terveysriskejä. - Silpomisen vastainen työ on pitkäjänteistä asenteisiin vaikuttamista. Tulosta tulee pikkuhiljaa, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen. Toimittaja on Mira Stenström.
  Kuva: Felipe Trueba / EPA

 • Asuntopula on vaivannut varsinkin pääkaupunkia jo yli sadan vuoden ajan. Asunnon etsijät ovat kärsineet korkeista vuokrista ja asuntokeinottelusta jo 1900-luvun alkupuolella. Tuore asunto-osakeyhtiöiden historiikki paljastaa, että valtion tuki rakentamiselle ja verohelpotukset ovat ohjanneet suomalaisia omistusasumiseen.

  1960-luvulla asuntosäästämisestä tuli kuin toinen valtionuskonto: säästämisen ja arava-asuntojen ansiosta oman asunto-osakkeen hankkiminen tuli mahdolliseksi entistä useammalle suomalaiselle. Asunto-osakeyhtiö taas on nimenomaan suomalainen ilmiö, sillä missään muualla se ei ole näin yleinen asuntojen hallintamuoto.

  Nykyään asunto-osakeyhtiöiden haasteena on mittava korjaustarve. Miten hoitaa vanhenevan asuntokannan remontit kunnialla?

  Elina Päivisen haastattelussa on yksi Kansan osake -historiikin kirjoittajista Esko Nurmi ja Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

 • Lempeä merituuli, vehreä keto jalkojen alla, puiden havina korvissa. Tämä kattojen tasalla, asunto samassa talossa.

  Helsingin Jätkäsaaressa olevassa rakennushankkeessa viherrakentaminen tuodaan katoille ja talon seinille. Hankkeessa mukana olevaa monitieteistä tutkijatiimiä vetää dosentti Susanna Lehvävirta Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

  Vaikka kasvit eivät vielä loppukesästä täydessä mitassa olekaan, pystyy talosta jo ulkoapäin päättelemään, että ihan mikään peruskerrostalo ei ole kyseessä.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Uuden tutkimuksen mukaan harvinainen itämerensuomalainen kieli lyydi saattaa olla karjalan ja vepsän pohjana. Asiaa on selvittänyt väitöstutkimuksessaan Miikul Pahomov, suvultaan Kuujärven lyydiläisiä Karjalan tasavallasta. Hänet tapasi Katariina Lahtonen.

 • Qatar Airwaysin lento Qatarin Dohasta Aucklandiin Uuteen-Seelantiin oli maailman pisin kaupallinen reittilento. Kestoltaan se oli 16 tuntia 23 minuuttia.

  Jo lyhyillä lennoilla korvissa tuntuu painetta liki koko matkan, kun nousu ja lasku seuraavat toisiaan niin nopeasti. Tukisukat puristavat säärtä jo pikkupompulla Joensuuhun. Mitä kaikkea elimistölle tekeekään yli puoli vuorokautta kestävä yhtäjaksoinen matkustajalento?

  Toimittaja Kati Lahtisen haastattelussa ovat ilmailulääkäri Jukka Terttunen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista ja matkustamohenkilökunnan ja lentäjien työsuojeluvaltuutettu, Finnairin purseri Keijo Lyhykäinen.

  Kuva: Robin van Lonkhuijsen/EPA

 • Menet myymälään. Siellä myymälässä tai mainosnäytössä on kamera, joka kuvaa sinua. Teknologia päättelee kuvasta esimerkiksi ikäsi ja sukupuolesi. Tämä aiheuttaa puolestaan sen, että sinulle kohdennetaan mainontaa: automaattisesti juuri oikeaa.

  Informaatioteknologiayritys Affecto on kehittänyt tätä teknologiaa ja kokeillut sitä pilottikohteissaan. Liiketoimintajohtaja Mikko Eerola (kuvassa) kertoo, millaista on kohdennettu mainonta ja kuinka mainosnäyttö toimii. Oulun yliopiston professori Matti Pietikäinen valottaa puolestaan, mihin konenäkö ja kasvojentunnistusteknologia tänä päivänä pystyvät. Haastattelijana Mira Stenström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä