Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä 16.6.2016 - Työttömien haastatteluja ja turkulaista jääkiekkoa

 • 19 min
 • toistaiseksi

Auttaako työtöntä, että häntä haastatellaan kolmen kuukauden välein? Ja kuinka paljon ne haastattelut työllistävät?

TPS:ltä odotetaan uutta nousukautta, vaikka talouspuolella tulee jatkuvaa tappiota. Kuinka käy kaukalossa ja kuinka kabinetissa?

Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä tällä kertaa Niina Repo, Dennis Rafkin ja Markku Jokisipilä.

Lähetykset

 • pe 16.9.2016 15.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomea on pidetty tasa-arvon mallimaana, ja peruskoulun on uskottu takaavan kaikille samat lähtökohdat elämään. Näin onkin, mutta silti Suomessakin kansa on jakautunut luokkiin ja yksi luokka on siivoojat. Vai heitetäänkö sinulle työssäsi roskia jalkojesi eteen tai testataan hiuksia piilottamalla, miten työsi teet?

  Milja Moilanen on turkulainen Helsingin Taideyliopiston Kuvataideaketemian opiskelija, jonka teoksia on nähty niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen tuorein teoksensa videoteos Siivooja oli juuri näytillä Helsingissä Matter Matter -näyttelyssä. Teos näyttää siivoojan ammatin monet puolet. Milja on itse siivoustyöllä kerännyt kokemuksia teokseensa. Tarja Hiltunen kysyi kokemuksia.

 • Apua! Varsinais-Suomessa on nyt kauhea määrä työpaikkoja, mutta löytyykö tekijöitä? Teemmekö tästäkin ongelman, onko syytä painaa sitä kuuluisaa paniikkinappulaa!?

  Kantapöytä muodosti oman "positiivisen rakennemuutoksen työryhmän", jossa koordinoivat Kalle Talosen johdolla entiset vakkasuomalaiset Pete Poskiparta ja Marko Laihinen sekä Turun entinen kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty.

 • Suomalaiset kansoittavat lentokoneita joulun alla ja reissaavat katsomaan keskieurooppalaisia joulukaupunkeja. Täyttäkääpä tänä vuonna henkilöauto ja menkää katsomaan suomalaista joulukylää Saloon Mathildedaliin. Kyläläiset ja Turun AMK:n Salon toimipisteen kansainväliset opiskelijat ovat rakentaneet kylästä todellisen joulukylän.
  Tiiviisti rakennetetut vanhat ruukkikylät ovat tunnelmallisia paikkoja, esimerkkinä toimikoon Mathildedalin merenrannalla oleva alue vanhoine tiilirakennuksineen. Lauantaina järjestetään iltamarkkinat ja ennen vuodenvaihdetta kylällä kuullaan musiikkia ja runoja, nähdään Tiernapoikia ja osallistutaan piparkakkutalokurssille. Kylän puodit ovat auki ja muun muassa Teijon kansallispuiston luontotalon pihametsässä järjestetään 22. joulukuuta jouluhartaus.
  Tarja Hiltunen tutustui koristeltuun joulukylään yhdessä Elina Rantamäen, Milla Rauman ja Olga Tammen kanssa. Olga on syntyjään mathildedalainen, joten hänen kanssaan aloitamme alueella käyskentelyn ohella juttelun kylän sopivuudesta joulumaisemaksi.

 • Turun Raunistulan kaupunginosassa on avautunut oma joulukalenteri. Mukaan on lähtenyt asukkaita, yhdistyksiä, yrityksiä ja muun muassaRaunistulan lastenseimi. Jokaisena päivänä avautuu uusi luukku jonkun ikkunassa, tai kasvihuoneessa, tai kanakopissa. Ensimmäisen luukun rakensivat Raunistulan lastenseimen lapset, joiden askartelua pääsi seuraamaan Tarja Hiltunen. Robert, Paavo, Hilda ja Isabel kertovat, mitä he ovat tehneet.

 • "Palautteen voi myös pohjustaa, avaa oven ennen kuin rynnii sisään".

  Juhana Helmenkalastajalla on tapana kysyä esimerkiksi ravintolassa saako antaa palautetta ja sitten antaa sitä rehellisesti.

  "On edesvastuutonta valehedella, että ruoka oli ihan jees, jos sen jälkeen somessa sanotaan että ihan hirveetä paskaa. Vuoden kuluttua sitä ravintolaa ei enää ole."

  Palautteen antaminen voi olla haastavaa, mutta niin on sen vastaanottaminenkin. Kallen Kantapöydässä harjoitellaan tällä kertaa muun muassa kehumista.

  Suuressa palautekeskustelussa mukana Helmenkalastajan lisäksi Satu Rasila ja Sinikka Svärd. Palautteet tästä ohjelmasta voi lähettää osoitteeseen kalle.talonen@yle.fi.

 • Ainakin Talosen laskuopin mukaan 4/6 kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista on turkulaisia. Onko täällä siis jotain erityistä kasvualustaa tai vesijohtovettä, joka saa aikaan kirjallista laatua ja määrää vai onko kyse sattumasta?

  Kallen Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa Finlandiasta ja Turusta puhumassa Riku Korhonen, joka sai tiedon omasta ehdokkuudestaan proosallisesti imuroidessa sekä kaksi ei-ehdokasta eli kirjailijat Niina Repo ja Roope Lipasti.

 • Vertaistukea isäksi tuleville! Tai ihan niillekin, jotka jo on.

  Isänpäivän alla Kallen Kantapöydässä muisteltiin isäporukalla sitä, miltä ensimmäistä kertaa isäksi tuleminen tuntui.

  Nenäpäivä-isänpäivä-lähetyksen kantiksina Kalle Talosen kanssa Mikko Kouki, Valtteri Roiha ja Pete Poskiparta.

 • Kuuluuko se turkulaisille kuinka paljon Turun kaupunginjohtaja tienaa? No kyllä kuuluu.

  Miksi Björn Wahlroosilla on pienempi veroprosentti tuloistaan kuin Veijo Hietalalla? Se on mysteeri.

  Muun muassa tällaisiin johtopäätöksiin tultiin Kallen Kantapöydässä, jossa Kalle Talosen kanssa äänessä dramaturgi Satu Rasila, mediatutkija Veijo Hietala sekä ensi kertaa Radio Suomen Turun lähetyksen perjantaikeskustelussa mukana ollut politiikan tutkija Erkka Railo.

 • Turussa on hieno jalkapallostadion Kupittaalla, mutta vain toinen kaupungin jokkueista pelaa siellä. Onko tässä järkeä?

  Veikkausliigakarsinnan ensimmäinen peli TPS-FC Inter pelattiin arkipäivänä kello 15, koska TPS pelaa kotipelinsä yleisurheilustadionilla jossa ei ole valoja.

  Historiallisen toisen karsintaottelun alla Kantapöydässä turkulaisesta jalkapallosta keskustelevat Anna Sorainen, Tapani Kinnunen ja entinen kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty. Lahoniitty allekirjoitti aikoinaan sopimuksen, jolla uuden pääkatsomon rakennuttanut Stefan Håkansin stadionyhtiö vuokrasi maat ja loputkin osat stadionia vuoteen 2049 asti.

 • "Opetushallituksen linjaus: Kouluissa ei ensi vuonna puhuta tytöistä ja pojista"

  "Poikia saa sanoa pojiksi! Opetusneuvos: "Opasta on väärinymmärretty oikein olan takaa"

  Otsikot ovat samasta lehdestä ja samalta päivältä ja molemmilla nettijutuilla valtavat määrät klikkauksia, joilla mainostajat on saatu tyytyväisiksi.

  Väärinymmärtääkö media tahallaan? Olemmeko me kansalaiset mielensäpahoittajahaukkoja, jotka metsästävät näitä väärinymmärryksiä?

  Kallen Kantapöydässä aikuisten medialukutaidosta puhumassa Veijo Hietala, Tuula Vainikainen ja Roope Lipasti. Kantapöytää isännöi Kalle Talonen.

 • Salossa puolitoista vuotta asunut, 26-vuotias Roni Alho laittoi Facebookin Salon Seudun Puskaradioon ilmoituksen, että hän voisi omaksi ilokseen eli ilmaiseksi jelpata haravoinnissa tai tehdä jonkun muun pikkuaskareen. Puskaradio villiintyi, tykkäyksiä on yli 1350, mikä on iso määrä. Tarja Hiltunen tapasi Roni Alhon.

 • Olemmeko työelämän huonelihaa? Istummeko palavereissa tehtävänämme lähinnä syödä pullaa?

  Kallen Kantapöydässä intoutuduttiin Åbo Akademin professori Alf Rehnin provosoimana puhumaan työelämän mielekkyydestä ja mielettömyydestä.

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Anna Sorainen, Markku Jokisipilä ja Satu Rasila.

  Kantapöytä kuullaan Radio Suomen Turun lähetyksessä perjantaisin klo 17.30.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä