Konsertteja

Viulisti Vadim Repin HKO:n solistina

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Helsingin kaupunginorkesterin konsertin keskiössä on venäläinen säveltäjä Sofia Gubaidulina, jonka kaksi teosta kuullaan konsertin alkupuolella. Gubaidulina on tämän hetken arvostetuimpia säveltäjiä, joka on ammentanut sävellyksiinsä aiheita uskonnosta. The rider on the white horse on saanut vaikutteita mm. Gubaidulinan Johannes-passiosta. Teoksen ensimmäinen jakso kuvaa Jumalan laskeutumista maan päälle ja Hänen ruumiillistumistaan. Toinen osa on välisoitto ja kolmas osa kuvaa kirkastumista ja Kristuksen nousua taivaaseen.

Säveltäjän viulukonsertto ’Offertorium’ on Gubaidulinan tunnetuin teos ja sen lisänimi viittaa esimerkiksi Kristuksen kuolemaan ristillä. Teoksen pääteema on Preussin kuningas Fredrik Suuren Johann Sebastian Bachille antamasta teemasta, joka muodostaa Musikalisches Opfer –teoksen perustan. Konserton kuluessa Bachin teemasta otetaan pois vähitellen nuotteja mutta konserton loppua kohden nuotit jälleen palautuvat ja teema kuullaan sävellyksen lopussa kokonaan.

Konserton solistina soittaa yksi aikamme tunnetuimmista viulisteista, Vadim Repin, joka on todennut että hän on nauttinut teoksen esittämisestä, työ sen kanssa on ollut loogista, intohimoista ja myös sisäänpäin kääntynyttä. Repinin soitin on Stradivarius vuodelta 1733 ’Rode’.

Illan päättää Felix Mendelssohnin sinfonia nro 5 D-duuri ’Uskonpuhdistus’. Siinä soi kaksi tunnettua teemaa, ns. Dresdenin aamen, jota Wagner käytti myöhemmin oopperassaan Parsifal ja viimeisessä osassa koraali Jumala ompi linnamme.

Helsingin kaupunginorkesteri
Andres Mustonen, kapellimestari
Vadim Repin, viulu

Sofia Gubaidulina: The rider on the white horse orkesterille ja uruille (Julia Tamminen, urut)
'Offertorium' konsertto viululle ja orkesterille

Väliajalla vieraina viulisti Vadim Repin, toimittaja Elizabeth Marschan ja kapellimestari Andres Mustonen. Toimittajina Jaani Länsiö ja Helena Hannikainen.

Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 5 D-duuri 'Uskonpuhdistus'

Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.
Konsertin ja siihen liittyviä haastatteluja voi katsoa verkossa alkaen klo 18.15 yle.fi/klassinen. Klo 18.15 haastateltavana on viulutaiteilija Vadim Repin.

Kuva: Harald Hoffman

Lähetykset

 • to 10.11.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • W.A. Mozart kuvasi Joseph Haydnille omistamiaan jousikvartettoja "pitkän ja vaivalloisen työn hedelmiksi". Lontoon Wigmore Hallissa taltioidussa konsertissaan Cuarteto Casals esittää Mozartin Jousikvartetot nro 17 B-duuri KV 458 "Metsästys", nro 18 A-duuri KV 464 ja nro 19 C-duuri KV 465 "Dissonanssi".

  Haastateltavana Cuarteto Casalsin alttoviulisti Jonathan Brown sekä Lontoon King's Collegessa vaikuttava Mozart-tutkija Cliff Eisen.

  Tammikuun 8. päivänä Wigmore Hallissa taltioidun konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Kuva: Susanna Kekkonen

  Gustav Djupsjöbacka, piano, Monica Groop, mezzosopraano, sekä Kristian Lindroos ja Henri Tikkanen, baritoni

  Pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka jättää tämän kevätlukukauden jälkeen pitkäaikaisen virkansa Sibelius-Akatemian liedmusiikin lehtorina. Virkauran päätöstä hän juhlistaa läksiäiskonsertin muodossa. Djupsjöbackan ensimmäisestä julkisesta esiintymisestä on tullut kuluneeksi 42 vuotta.

  ”Kerrankin jätin rakentamatta temaattista tai kokeellista kokonaisuutta enkä yrittänyt uudistaa liedperinnettä”, Djupsjöbacka kirjoittaa konsertin käsiohjelmassa. ”Halusin yksinkertaisesti lahjakkaiden partnerien kanssa tehdä kolme laulusarjaa, jotka ovat minulle olleet tärkeitä urani aikana ja joita pidän liedkirjallisuuden eräinä kaikkein hienoimpina edustajina.”

  Ohjelmaan valikoitui laulusarjoja siksi, että niistä muodostuu pitempiä kaaria kuin yksittäisten laulujen kokonaisuuksista. Pianistin partnereina ovat puolestaan baritonit Kristian Lindroos ja Henri Tikkanen sekä mezzosopraano Monica Groop.

  Konsertissa kuullaan Robert Schumannin laulusarja Dichterliebe, Francis Poulencin laulusarja Telle jour telle nuit sekä Edvard Griegin laulusarja Haugtussa.

  Väliajalla Gustav Djupsjöbacka kertoo haastattelussa illan teoksista sekä liedmusiikin asemasta ja sen opettamisesta.

  Robert Schumann: Dichterliebe (Heinrich Heine)

  Francis Poulenc: Telle jour, telle nuit (Paul Éluard)

  Edvard Grieg: Haugtussa (Arne Garborg)

  Suoran lähetyksen Musiikkitalon Camerata-salista toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • West-Eastern Divan Orchestra, joht. Daniel Barenboim, sol. Kian Soltani, sello, ja Miriam Manasherov, alttoviulu.

  West-Eastern Divan -orkesteri on kapellimestari Daniel Barenboimin luomus ja silmäterä. Hän perusti sen vuonna 1999 yhdessä ystävänsä, palestiinalaisen kirjailijan ja tutkijan Edward Saidin (1935-2003) kanssa. Nimensä orkesteri sai Johann Wolfgang von Goethen runokokoelmasta West-östlicher Divan.

  Alun perin Barenboimin ja Saidin ajatus oli vain järjestää kertaluontoinen, yhteinen workshop israelilaisille ja arabitaustaisille nuorille. Kahdeksassatoista vuodessa West-Eastern Divan -orkesterista on kasvanut paitsi loistava täysimittainen sinfoniaorkesteri, myös toivon ja inhimillisyyden vahva symboli. Työstään Barenboim orkestereineen on saanut kosolti kansainvälisiä palkintoja.

  "Se, että meitä kutsutaan rauhan orkesteriksi, on imartelevaa, mutta se ei ole aivan totta", sanoo Barenboim. "Rauha merkitsee Lähi-idässä oikeutta palestiinalaisille ja turvallisuutta israelilaisille, emmekä me sitä pysty antamaan. Mutta tänään täällä Helsingissä nämä muusikot pystyvät soittamaan yhdessä ja antamaan suurenmoisen konsertin, koska täällä me kaikki olemme samanarvoisia. Se merkitsee yhtäläisiä oikeuksia ja yhtäläisiä velvollisuuksia."

  Helsingin Musiikkitaloon orkesteri tulee osana Euroopan kiertuettaan, ja konsertti on osa Helsingin Juhalviikkojen ohjelmaa. Konsertin aloittaa Wolfgang Amadeus Mozartin sinfonia nro 39 Es-duuri. Väliajalla haastateltavina ovat kapellimestari Klaus Mäkelä, orkesterin soittajat Liina Leijala, Michael Barenboim ja Jussef Eisa sekä illan solisti, itävaltalais-persialainen sellisti Kian Soltani, joka muistetaan mm. Paulon sellokilpailun voitosta neljän vuoden takaa. Konsertin päättää Richard Straussin Don Quixote, sinfoninen runo sellolle ja orkesterille .

  Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 39.
  Richard Strauss: Don Quixote.

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Kapellimestari Richard Egarr

  Johann Sebastian Bach:
  Orkesterisarjat nro 4 D-duuri, nro 1 C-duuri, nro 2 h-molli ja nro 3 D-duuri.

  Väliajalla haastateltavana englantilainen kapellimestari-cembalisti Richard Egarr.
  Taiteilijaa puhuttaa Outi Paananen, joka myös toimittaa suoran konsertin Musiikkitalosta.

  Missä ikinä Johann Sebastian Bach vaikutti, hänen työmääränsä oli aina nykykatsannossa jättimäinen. Saatuaan paikan Leipzigin Tuomas-koulun kanttorina 1723 hänen panoksensa kaupungin musiikkielämässä muotoutui varsin keskeiseksi. Vuonna 1729 häntä pyydettiin ottamaan vastaan Collegium Musicumin musiikinjohtajan tehtävät. Bach viihtyikin tämän pääosin opiskelijoista sekä joistakin ammattilaisista koostuvan yhdistyksen johdossa kahteen otteeseen, yhteensä noin kolmentoista vuoden ajan.

  Collegium Musicum kokoontui Gottfried Zimmermannin omistamissa kahviloissa. Talvella soitettiin Katharinenstrassella ja kesäaikaan taas puutarhakahvilassa, joka sijaitsi kaupunginlaitamilla. On varsin todennäköistä, että RSO:n konsertin ohjelma eli Bachin neljä loisteliasta orkesterisarjaa sisältyivät Collegium Musicumin vakio-ohjelmistoon, aivan kuten Bachin cembalokonsertot sekä monet hänen maallisista kantaateistaan. Näihin lukeutuu tietysti kahviloiden nimikkoteos Kahvikantaatti.

  Bachilla on ollut käytössään aivan varmasti loistoluokan muusikot. Brittiläinen kapellimestari-cembalisti Richard Egarr epäilee - pilke silmäkulmassa - Bachin olleen jonkin sortin sadisti, sillä esimerkiksi C-duuriorkesterisarjassaan hän ei anna oboisteille hetkenkään rauhaa, säällisistä hengityspaikoista puhumattakaan.

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Anna-Maria Helsing
  Solisti Otto Virtanen, fagotti

  Jean Sibelius: Rakastava-sarja

  Jaakko Kuusisto: Konsertto fagotille ja orkesterille (kantaesitys, Ylen tilaus).

  Edward Elgar: Enigma-muunnelmat

  Minkälainen soitin on fagotti ja millainen sille sävelletty uusi konsertto?
  Haastateltavina Jaakko Kuusisto ja RSO:n fagotistit Jussi Särkkä, Tuukka Vihtkari ja Arvid Larsson. Toimittajana Outi Paananen.
  (Äänitetty Ennnen illan konserttia -tilaisuudessa samana iltana).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Joht. Susanna Mälkki, sol. Truls Mörk, sello.

  Leevi Madetoja: Okon Fuoko, unitaikuri balettisarjasta Okon Fuoko. Ernest Bloch: Schelomo, heprealainen rapsodia sellolle ja orkesterille.

  Väliajalla haastateltavina sellistit Truls Mörk ja Juho Laitinen ja klarinetisti Osmo Linkola. Toimittajina Jaani Länsiö, Helena Hannikainen ja Satu Simola.

  Jukka Tiensuu: Sinfoniaviis (kantaesitys). Maurice Ravel: Daphnis et Chloé, balettisarja nro 2.

  Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

 • - Slovenin Radion sinfoniaorkesteri, joht. En Shao. - Benjamin Britten: Neljä merellistä välisoittoa oopperasta 'Peter Grimes'. Philip Glass: konsertto saxofoni kvartetille. Igor Lunder: Charlton. Igor Stravinsky: Petrushka. - Gallus konserttisalissa, Ljubljanan kulttuuri- ja konserttikeskuksessa 9.6.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Vesa Kytöoja.

 • Concerto Copenhagen. joht. Lars Ulrik Mortensen, sol. Joanne Lunn, sopraano, Alex Potter, kontratenori, Nicholas Mulroy, tenori, sekä Jakob Bloch Jespersen ja Felix Schwandtke, basso, sekä Hanna Kappelin, sopraano, Jonathan Darbourne, kontratenori, ja David Lee, tenori. - Kööpenhaminan Holmenin kirkossa 22.3.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Pohjois-Saksan radio-orkesteri ja -kuoro sekä Hannoverin poikakuoro, joht. Andrew Manze, sol. Mari Eriksmoen, sopraano, Marianne Beate Kielland, altto, Simon Bode, tenori (Evankelista), Ben Johnson, tenori, ja Karl-Magnus Fredriksson, basso. - Hannoverissa Pohjois-Saksan radion konserttisalissa 18.3.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Timo Asikainen.

 • Kapellimestarina Herbert Blomstedt

  Jean Sibelius:
  Sinfonia nro 4 a-molli

  Ludwig van Beethoven:
  Sinfonia nro 5 c-molli

  Haastateltavana RSO:n ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Eija Kujala
  Toimittajana Lotta Emanuelsson.

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Kataloniassa El Vendrellin Pau Casals -konserttisalissa 16.7.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Tatu Tamminen.

  Bach: Sonaatti viola da gamballe ja klaveerille nro 3 g-molli

  Stravinsky (sov. Piatigorsky): Italialainen sarja Pulcinellan mukaan

  Johannes Brahms: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 1 e-molli

  Marie-Elisabeth Hecker, sello, ja Michail Lifits, piano

 • Kapellimestari Heinz Holliger,
  Solisti Isabelle Faust, viulu.

  Heinz Holliger:
  Tonscherben

  Alban Berg:
  Viulukonsertto

  Väliajalla: Alban Bergin viulukonserton kätketyt viestit.
  Toimittajana Lotta Emanuelsson

  Robert Schumann:
  Sinfonia nro 2 C-duuri

  Myöhäisillan kamarimusiikki

  Jukka Harju, käyrätorvi,
  Jouko Harjanne ja Tomas Gricius, trumpetti,
  Teppo Alestalo, pasuuna,
  Anders Hauge, tuuba, ja
  Kazutaka Morita, lyömäsoittimet.

  Giovanni Gabrieli: Canzona per sonare nro 4.

  J.S. Bach (transkriptio Arthur Frackenpohl): Contrapunctus nro 1 teoksesta Die Kunst der Fuge.

  Viisi tanssia Tylman Susaton julkaisemasta kokoelmasta ""Danserye" 1551 (sov. John Iveson).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä