Nyländsk förmiddag

ti 20.9.2016

 • 24 min
 • ei kuunneltavissa

- Förmiddag i Nyland tisdagen den 20 september 2016
- Researrangör Folke West
- Reporter Berra Lindell

Lähetykset

 • ti 20.9.2016 15.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Nu en ny, eventuellt blivande stjärna på den finlandssvenska musikhimlen. Det är Lisa G som kommer från Åland, sedan en tid tillbaka bosatt i Västnyland och nu gör hon sin radiodebut, med en sång som hon skrivit text och musik till själv. Redaktör Tiina Grönroos.

 • Tiina Grönroos träffat en söt, liten hund som jobbar med barn, men också med vuxna ända upp till riktigt hög ålder. Det är jackrusselltiken Ella som är terapihund, utbildad kompishund och som nu också är på slutrakan av sin skolning till läshund.

 • Motoristhundar...vad är det? Jo, hundar som följer med husse och matte på motorcykel. En "trend" kanske man kan kalla det, för allt fler väljer att ta hunden med sig på kortare och längre resor på motorcykel.Hur är det för hunden? Och hur jobbigt blir det för husse eller matte, som ska koncentrera sig både på trafiken och på sin passagerare? Gunilla Ginström har träffat Thomas Wikholm och hans hund Demi, en sex månader gammal pomeranian. De har just varit på en premiärtur på motorcykel, hur gick det?

 • Margareta Åkesson i Kyrkslätt har ett rum fullt av vantar, varje vantpar är unikt. Ingen vante är enfärgad eller vanligt randig. Nej, nej. De är mönsterstickade och mönstren kommer från olika länder, regioner och orter. En del mönster är till ochmed flera hundra år gamla. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • Juha Pekka Peltonen eller JP har varit med om att blåsa nytt liv i den finländska kniv- eller puukkokulturen, bland annat genom Puukkoföreningen. Han är också själv knivmakare och en stor och passionerad samlare av olika knivar från olika världsdelar och tidevarv. Många har träffat honom i Fiskars, men vi börjar i Åboland, där JP har vuxit upp. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 21 juni 2017
  - Hortonom Pekka Engblom i Alprosparken och Azalea-avdelningen i södra Haga i Helsingfors (Aino Ackte´s väg 10-14)
  - Tusentals rhododendronbuskar blommar som aldrig förr, och azaleorna likaså !
  - Livereporter : Bertel "Berra" Lindell

 • Marina Boström kände att hon inte passar in på dagis. Själv kallar hon sig för en högkänslig person. Redan under åren som dagvårdare hittade de mer känsliga daghemsbarnen henne. De tydde sig till varandra, barnen och Marina.
  Idag har dagvårdssektorn inom Hangö stad skräddarsytt ett halvtidsjobb för Marina. När föräldrar till barn med specialbehov behöver avlastning rycker Marina in. Eller när föräldrar måste återvända till jobbet trots att barnet är lite för litet. Eller när ensamstående föräldrar har skiftesarbete. Här behövs Marina Boström för barnen och deras familjer.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Om du skulle få en inbjudan att delta i en föreläsning om "egenproducerad energi för en levande landsbygd", sku du bli intresserad? Daniel Nyman jobbar med fastighetsplanering och det visade sig att det bor en liten tekniknörd i Pölckå i Tenala. Ganska snabbt kom Daniel och Yle Vega NYlands Tiina Grönroos in på den här egenproducerade energin, som inte visade sig vara så enkel att producera på egen hand ändå, men nog en framtida enrgikälla att tänka mera på, nämligen biogas.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 20 juni 2017

 • Vet inte om ni minns, men våren 2017 ringde en Samuelsson från Karis till Bytesbörsen. Han berättade för kollegan Gunilla att han ska rusta upp en gammal Harley Davidson motorcykel, årsmodell 1917. Det här samtalet väckte Tiinas och säkert också en och annan nylännings intresse. Vad har han för delar hemma, hur har han kommit över en så här pass gammal motorcykel och vad har han eventuellt för andra fina grejer hemma hos sig? Det visade sig att det är Guy Samuelsson, som är en händig karl med många museibesiktigade motorcyklar hemma. Och en del halvfärdiga bilar också. Bland andra Göran Schildts gamla Mercedes. Så en regnig dag här i förra veckan for Tiina Grönroos på besök till Guy, för att kolla närmare alla motorcyklar och också hans fina italienska Bennelli, en sexcylindrig snygging. Men vi börjar med HD:n från 1917.

 • Guldmedaljören i OS i Helsingfors 1952, Torvald Strömbergs tid på 10 000 meter var 47.22,8. Minnesmärket över hans bravad återinvigs då hemmaklubben Wågen firar 70 års jubileum i år. Anneka Pitkänen och Henrik Forsman från kanotklubben håller i trådarna för festligheterna den 1 juli. Skärgårdskännaren Sven "Julö-Sven" Stenlund berättar om paddlingsivern som rådde i Ekenäs decennierna efter kriget.
  Festligheterna hör till firandet av Finland 100 år och samtidigt fyller loppet Gullö Runt 40 år i år.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 19 juni 2017
  - Nisse Häggblom har tävlat internationellt både med segelbräde och racerbåt, bland annat med rallyföraren Timo Mäkinen
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä