Nyländsk förmiddag

ti 20.9.2016

 • 24 min
 • ei kuunneltavissa

- Förmiddag i Nyland tisdagen den 20 september 2016
- Researrangör Folke West
- Reporter Berra Lindell

Lähetykset

 • ti 20.9.2016 15.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Konditionssalen för seniorerna i Raseborg blir bara mer och mer populär. Många vill träna både muskler och balans i förebyggande syfte, vilket är mycket klokt, konstaterar också fysioterapeuterna inom den rehabiliterande verksamheten. Alla 65 år fyllda raseborgare är välkomna till konditionssalen som är öppen dagligen. Dessutom är en fysioterapeut alltid på plats för att instruera och handleda.
  Konditionssalen är inrymd i servicehuset Villa Anemone i centrala Karis.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hur är det med dagens unga beväringar? Hur bra känner de till militärspråket och har det kommit in mycket nya uttryck, militärslang i den kamouflagefärgade vardagen? Tiina Grönroos har varit till Nylands brigads beväringskommitté och träffat beväringskommitténs ordförande, undersergeant Olli Puumalainen och fritidsombudsman, jägare Janne Kinnunen.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 15 februari 2017
  - Många skrinnare och långfärdsskrinnare har börjat undra över vem det är som håller skridskobanan i så ypperligt skick på Bodomträsk.
  De har vetat att det inte är Esbo stad, och inte heller någon idrottsförening.
  Det visade sig att mannen bakom epitetet Esbos Robin Hood heter Mikael Blom.
  Han njuter av att gratis kunna erbjuda skridskointresserade möjlighet att utöva sin sport och motion, och han skrinnar gärna själv också.
  Berra Lindell har träffat Mikael intill hans fyrhjuling med plog vid skridskobanan på Bodom träsk

 • Yle Vega fortsätter serien "Rädda den nyländska landsbygden". En ung helsingforsfamilj har valt att sälja bostaden i huvudstaden för att flytta till en gammal skola i Tenala. Där bor de och där ordnar de också kurser och läger.Vi ska nu till Villa Christine. Där bor Victoria Lindqvist och Jon Lindström samt barnen Arvin 4,5 år och Evin 1 år.

 • Vänstugan r.f i Ekenäs firar 20 års jubileum. På Alla hjärtans dag bjuds det på både god lunch och vänskapstårta. Alla är välkomna. Och många kommer. Endel dagligen, andra mer sporadiskt. För att äta morgongröt eller lunch, men mycket för att umgås och prata bort en stund. Det finns faktiskt många ensamma också i en småstad som Ekenäs, konstaterar verksamhetsledaren Marianne Roswall som brinner för sitt jobb.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 14 februari 2017
  - Jonas bor i Paipis och kartlägger skog med sin kamerakopter på vintern, och registrerar förekomsten av ogräs och besprutningsbehovet, eventuellt torra och fuktiga fläckar på åkrarna, och naturligtvis också grödorna på sommaren.
  Jonas har numera övergått till ekoodling av havre, vete och råg, och funderar på att också utnyttja sin drönare i annan kommersiell verksamhet, såsom att fotografera gårdar och hus i Sibbo från luften. Bland annat.
  Redaktör : Berra Lindell

 • Kungsens över våning i Ekenäs står klar för folk som vill bo mitt i centrum. 17 lägenheter står klara, ytterligare fyra ska byggas i en ny våning ovanpå huskroppen. Initiativtagaren och byggaren Roger Lindberg har fått vänja sig vid att affärshuset aldrig riktigt blev som planerat. När Kungsen stod klart i slutet av 80-talet väntade den ekonomiska depressionen bak hörnet. Både byggföretaget och affärsinnehavarna som hade flyttat in fick stora problem.
  Nya ägarens stora utmaning är att få lägenheterna sålda. Bostäderna har anpassats för folk som vill bo bekvämt och fira sina pensionärsdagar mitt i centrum av Ekenäs.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Risto Tammilehto känner Svartå bruk på sina fem fingrar. Han är uppvuxen med slottet och slottsparken som sin barndoms lekplats och idag har han över 30 år bakom sig som timmerman anställd av den linderska släkten. Det var Magnus Linder som engagerade Risto i slutet av 80-talet och sen dess har han deltagit i renoveringsarbetena som pågått i slottsmiljön. Idag har Svartå bruk både hotell, konferensutrymmen och restaurang, meda Risto kan dra sig tillbaka. Hans pensionärsdagar kommer att fyllas av mycket musik.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Alldeles för ofta hör man om resursbrist inom äldrevården - pengarna räcker inte till och hemvården har så bråttom att de knappt hinner stanna och prata med sina klienter. Robotar serverar mat och många äldre känner sig väldigt ensamma. Men det finns ju också en annan sida - en sida vi inte hör om lika ofta. Många kommuner har till exempel ordat en frivillig dagverksamhet för seniorer som bor hemma och klarar sig rätt bra med eller utan hemvård. Den här dagverksamheten är ofta väldigt uppskattad bland de äldre, så också i Pojo i Raseborg där den ordnas tre gånger i veckan på Sophiehemmet på Mariabacken. Maria Wasström tog sig dit häromdan när det var bingo på programmet.

 • Det är dags igen för båtmässa i Helsingfors. Ett jätteevenemang med över 400 företag som ställer ut, 600 båtar och ett stort antal uppvisningar, föreläsningar och presentationer. Det är ett viktigt evenemang för dem som säljer båtar men faktiskt också för andra organisationer och till och med kommuner som vill visa upp sig och marknadsföra sig.
  Maria Wasström träffade en båttillverkare i Ingå som satsar stort på just båtmässan.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 8 februari 2017
  - Före detta Ylejournalisten Barbara Savolainen vill ta ställning till vår flyktingpolitik, och ta parti för de asylsökande och papperslösa i och med sina tavlor som är utställda i Drumsö bibliotek till och med den 28 februari.
  - Utställningen är ett samarbete mellan Barbara, Drumsö bibliotek och Johannes församling
  - Red.: Berra Lindell

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä