Ihan pihalla

Kenen tietoon voi luottaa?

 • 37 min
 • toistaiseksi

Miksi saamme erilaisia tutkimustuloksia samasta aiheesta? Netissä oikeaa ja väärää tietoa on hankala erottaa, eikä kansallisiin auktoriteetteihin enää uskota. Kuka tästä kaikesta tietää?
Olga Ketosen vieraaksi saapuu aiheesta juuri kirjan julkaissut tiedeviestinnän maisteri Tiina Sarja.

Lähetykset

 • to 27.10.2016 19.05 • Yle Radio Suomi Tampere

Jaksot

 • Marko Miettinen aloittaa kesäauto-projektin jo nyt tammikuussa. Auton kesäkuntoon saaminen saattaa olla vähintään yhtä aikaa vievää kuin bikinikuntoon pääseminen.
  Juontajana Olga Ketonen ja reportterina Marko Miettinen.

 • Kauko Röyhkä "steppaili" itsensä -80 luvulla suomalaisten sydämiin, niin kirjoillaan kuin musiikillaankin. Suomen satavuotisen taipaleen kunniaksi Ylen kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen valitsivat 101 kirjaa Kirjojen Suomi -listalle ja tällä listalla on myös Röyhkän esikoisromaani Tien laidalla Waterloo. Kirjailija Röyhkä on kovin otettu tästä tunnustuksesta.
  Ihmisten mielikuviin on painunut nuori, majavalakkiselle tytölle flirttaileva Kauko Röyhkä. Olga Ketonen matkasi Turkuun selvittämään, millainen kuva silmiin piirtyy tämän vuosikymmenen Kauko Röyhkästä.

 • Lahti on kisakaupunki -sarjassa testataan huippu-urheilijan vuode. Meteorologi Anne Borgström kertoo loppuviikon säästä. Olga pitää puheen kuvalle. Juontajana Olga Ketonen.

  Lahdessa järjestettävät hiihdon MM-kisat ovat kotikisat ja sekin hyöty on nyt, että Suomen joukkue on päässyt ensimmäisenä esittämään toiveensa majoituksen suhteen. Vierumäen urheiluopistolla nämä toiveet on kuultu ja ne myös toteutetaan. Sanna Pirkkalainen lähti testaamaan, millaisessa sängyssä huippu-urheilija nukkuu. Oppaana Vierumäen urheiluopistolla oli kisakylän päällikkö Tuomo Järvinen.

 • Mitä tehdä, kun astianpesukone hajoaa? Marko Miettinen selvittää.
  Juontajana Olga Ketonen ja reportterina Marko Miettinen.

 • Olga Ketosen vieraana on kasvatuskouluttaja Piia Karjalainen.
  Hän puhuu aikuisuuden puolesta ja antaa ohjeita sekä vanhemmille että isovanhemmille.
  Kolme pikaohjetta: Kehu lastasi siitä, mitä haluat nähdä enemmän. Vietä lapsesi kanssa kiireetöntä aikaa. Pohdi lapsesi kanssa ratkaisuja pulmiin.

 • Lahti on kisakaupunki -sarjassa selviää, mitä MM-kisaturisteille rtarjotaan.
  Meteorologi Kertt Kotakorpi kertoo loppuviikon säästä.
  Olgan puhe miinukselle.
  Juontajana Olga Ketonen.

  700 urheilijaa. Huoltajat ja muu maajoukkueväki sekä median edustajat, yhteensä 3 000 henkilöä. 2 000 vapaaehtoista työntekijää sekä järjestäjien toivomat 250 000 kisavierasta. Lahden MM-hiihdoissa riittää suita ruokittavaksi. Ja silti kisojen catering -päällikkö Petra Riissanen vakuuttaa, että nälkäisenä ei tarvitse kenenkään kisa-alueelta poistua.

  Lahden kisamontussa on MM-hiihtojen aikaan parikymmentä ruokamyyntipistettä, yksi niistä on Suomen suurin ravintola eli Suurhallin 1000 -paikkainen lounasruokala. Tarjolla on ruokaa seisovasta pöydästä mutta vaihteluakin löytyy: on hampurilaisbaaria, poro- ja kalaravintolaa, paikallisia herkkuja, jopa gourmet -tasoista ruokaa. Eikä tietenkään sovi unohtaa kisamakkaraa, tuota hiihtoväen ikisuosikkia! Niitä myydään Petra Riissasen mukaan ainakin 100 000 kappaletta.

  Hiihtäjien ruokailu on järjestetty Lahden jäähalliin, mäkihyppääjät ja yhdistetyn urheilijat saavat oman ravintolansa. Vaikka urheilijoita tulee 60 eri maasta, on tarjolla ihan supisuomalaista kotiruokaa. Tosin ihan kaikkia klassikoita ei pöytään kateta, sillä nakkisoppa ja hernekeitto eivät välttämättä kansainvälisten vieraiden suihin sovi. Petra Riissasen mukaan myös perunaa on tarjolla vähemmän kuin suomalaisessa ruokapöydässä, sitä kun ei maailmalla ihan samaan tapaan mussuteta kuin meillä. Oma erikoisuutensa on myös ruokajuomana tarjolla oleva pullovesi, kansainvälisissä ympyröissä kun ei ole totuttu hanavettä juomaan.

  Vaikka määrät ovat valtavia, haluavat kisajärjestäjät ja mukana olevat kumppaniyritykset pitää kiinni laadusta. Catering -päällikkö Petra Riissasen mukaan on tärkeää, että ruokaa on tarjolla mahdollisimman moneen eri makuun ja että se on hyvää. Olennaista on myös se, etteivät jonot kasva liian pitkiksi ja että kaikille nälkäisille riittää ruokaa.

  Riissasen mukaan kokeneet vapaaehtoiset ovat järjestäjille kullan arvoisia myös ruokapalveluiden järjestämisessä. Hänen joukoissaan on lukuisia vapaaehtoisia, jotka ovat olleet hommassa mukana jo vuosikymmenien ajan sekä Salpausselän kisoissa että aiemmissa MM-hiihdoissa.

 • Suomi aloittaa 100-vuotisjuhlat valtavalla juhlalla uuden vuoden aattona. Miten juhla rakentuu?
  SuomiLOVE-klassikkobiisissä palataan vuoteen 1974. Juontajana Olga Ketonen.

 • Suomi täyttää 100 vuotta ja juhlat ovat alkamassa. Miten Suomi juhlii? Tuleeko juhlista hartaat ja juhlavat vai iloiset ja riehakkaat? Mitä me juhlimme, kun juhlimme 100-vuotiasta Suomea?
  Vieraana Suomi100-hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen. Juontajana Olga Ketonen.

 • Lahti on kisakaupunki -sarja alkaa. Puhe. Juontajana Olga Ketonen.

  Lahti valmistautuu isännöimään pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja helmi-maaliskuussa peräti seitsemättä kertaa. Mikään muu kaupunki missään muussa maassa ei voi leveillä yhtä vankalla kisakokemuksella, joten täällä Radio Suomessakin sukelletaan ainutlaatuisen kisakaupungin sykkeeseen lähestyvien MM-hiihtojen kunniaksi. Lahti on kisakaupunki -sarjassa kurkistetaan kulisseihin ja tavataan tekijöitä tapahtuman takana sekä ihan tavan lahtelaisia, jotka ovat tavalla tai toisella mukana kisahuumassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä