Radio Suomi Lahti

Harrastajakalastajat haluavat vapauttaa kisasaaliinsa - haastattelussa haukispesialisti

 • 9 min
 • toistaiseksi

Suomalaiset hauenkalastajat keräsivät Facebookissa adressin, jossa Erä-lehteä pyydettiin muuttamaan kalastuskilpailuiden sääntöjä niin, että niihin voisi osallistua vain vapautetulla suurkalalla, tai että vapautetusta suurkalasta saisi paremmat palkinnot kuin tapetulla kalalla.Tarkoituksena on pitää kalakannat elinvoimaisina. Hollolalaislähtöinen kalastusopas Mika "Haukikoira" Vornanen kävi Lahden studiossa puhumassa suurkaloista ja hauenkalastuksesta. Toimittajana Johanna Talasterä.

Lähetykset

 • ke 21.9.2016 12.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Hallitus pääsi sopuun alkoholilain uudistamisesta. Limuviinat ja vahvat oluet tulevat tämän myötä kauppoihin ja ravintolat saavat nykyistä enemmän vapauksia.
  Miten panimoravintola Teerenpeli on valmistautunut tulevaan?

  Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing uskoo, että pienpanimotuottajat lähtevät uudistuksen myötä tarjoamaan herkemmin tuotteitansa vähittäiskaupalle myytäväksi.
  Kuinka helposti nyt saa tuotteita myyntihyllyille?

  Erikoisoluet kiinnostavat suomalaisia. Siksi myös suuret panimot hamuavat apajille perustamalla omia erikoisolutpanimoita. Lahtelainen Hartwall kertoi taannoin perustavansa omansa.

  Miten pienpanimotuottajat suhtautuvat isojen aikeisiin?

  Anssi Pyysingillä on monen nuoren tavoin kokemusta kiljun tekemisestä. Hän on ollut oluen ystävä vuosia. Rohkenisiko hän ottamaan kiljua myyntivalikoimaansa?

  Toimittajana Taavi Salmivaara.

 • Lahden palosta on 19.6.2017 kulunut tasan 140 vuotta.
  Palo nopeutti Lahden irtautumista Hollolasta ensiksi kauppalaksi ja sittemmin kaupungiksi. Lahden keskusta kaavoitettiin ja rakennettiin ripeästi paloa seuraavina vuosina.

  Lahden museoiden tutkija Eetu Sorvali tietää Lahden palosta.
  Palosta syytettiin pitkään Marolan piikaa, kuka palon sytytti lopulta?

  Lahden keskusta oli palon aikaan tutkijan mukaan slummiutunut hökkelikylä, tiiviisti rakennettu alue. Palon jälkeen keskusta pysyi lähes koskemattomana aina Toriparkin rakentamiseen saakka.
  Mitä Toriparkin kaivaukset paljastivat tutkijoille?

  Toimittajana Taavi Salmivaara.

 • Orimattilan Hennaa suunnitellaan ja rakennetaan parhaillaan. Tontit tulevat jakoon vielä kesäkuun aikana. Hennaa kehitetään älykkääksi kaupunginosaksi, jossa hyödynnetään digitalisaatiota ja uusia innovaatioita. Digitalisti Vesa Ilmarisella on sormensa pelissä miettiessä tulevaa Hennaa.
  Parhaillaan on useampi vastaava hanke kehitteillä. Minkälaisia kokemuksia on älykaupungeista saatu?

  Hennasta tulee älykäs kaupunginosa, jossa arkielämä on tulevaisuudessa nykyistä helpompaa.
  Miten Henna valikoitui kehittämiskohteeksi?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Pekka Savolainen jäi eläkkeelle kesäkuun alussa Hämeen ELY-keskuksen johtajan paikalta. Savolainen ehti olla valtiolla töissä yli 40- vuotta. Miten tuleva maakuntauudistus vaikuttaa ELY-keskusten toimintoihin?

  Savolaisen mukaan väen vähemtäminen ei ole kuormittanut työntekijöitä liikaa, koska tehtäviä on hoidettu uudella tavalla hyädyntäen digitalisaatiota. Päijät-Hämettä on uudistettu ja rakennettu viime vuosina ahkerasti. Pekka Savolainen näkee Päijät-Hämeellä menevän korkeasta työttömyydestä huolimatta.

  Kiinnostaako eläkkeelle sirtynyttä johtajaa maakunnallinen politiikka?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kansainvälinen hiihtoliitto naulasi Salpausselän kisat kisakalenteriin seuraaviksi vuosiksi aina vuoteen 2021 saakka. Hiihtoliiton ja Lahden hiihtoseuran välillä on ollut viime aikoina pientä kädenvääntöä. LHS:n tuleva puheenjohtaja Juha Kolu on sitä mieltä, että riita ei ole niin suuri, miltä se ulospäin näyttää.

  Hiihtoliiton, LHS:n ja Lahden kaupungin välillä tulevien kisojen talouden jako on vielä epäselvä. Mukana on myös tapahtumajärjestäjä Lahti Events, mikä on sen tulevaisuus?

  Juha Kolu toivoo Hiihtoseuran urheilijoille menestystä Korean olympialaisiin. Mitali tuomisina tarkoittaisi hyvää lipunmyyntiä. Mitkä ovat tulevan puheenjohtajan suurimmat haasteet ja miten Hiihtoseuraa kehitetään?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suunnistajat ovat kirmanneet kesän kynnyksellä metsiin iltarastikauden alettua. Samaan aikaan suunnistusihmiset valmistautuvat jokavuotiseen Jukolan viestiin. Vuoden päästä pihkaniskat kirmaavat LahtiHollola Jukolassa Hälvälässä.

  Ihmisten kiinnostus luonnossaliikkumiseen näkyy myös suunnistuksen harrastusmäärissä.

  Kilpailunjohtaja Jorma Aherto valmistautuu urakkaan, joka on hyvällä mallilla, mutta tekemistä vielä riittää.
  Miten suunnistusväki hyödyntää MM-hiihtojen kokemuksia omassa tapahtumassaan?
  LahtiHollola Jukola hyödyntää paikallisia oppilaitoksia suurtapahtuman järjestelyissä ja kiinnittävät huomiota yleisön tarpeisiin.
  Milloin kuntosuunnistajan pitää aloittaa harjoittelu ensi vuoden Jukolaa silmälläpitäen?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden demarit saavat uuteen kaupunginhallitukseen puheenjohtajan paikan.
  Paikka jaetaan Pekka Komun ja Sirkku Hildenin kesken nelivuotis kauden ajan.
  Miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin?

  Demarit uskovat ihmisten halunneen vaaleissa muutosta ja sitä he ryhtyvät ajamaan Lahden kunnallispolitiikassa. Demarit pyrkivät pääsemään eroon kaupunkikorsernin nollatuntisopimuksista ja saamaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden takaisin. Lisäksi työllisyyden kohentaminen vaatii kovaa työntekoa.
  Minkälaisia yhteisiä tavoitteita tulevilla kaupunginhallituksen puheenjohtajilla on seuraavalle nelivuotiskaudelle?

  Nähdäänkö Lahdessa tulevaisuudessa kaupunkia johtamassa kaupunginjohtajan sijaan pormestari?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Peking järjestää vuonna 2022 talviolympialaiset. Kiinalaiset etsivät parhaillaan tietotaitoa kisojen järjestämiseen ja useat tahot tarjoavat omaa tietotaitoaan. Siinä joukossa on mukana suomalaiset ja päijäthämäläiset tahot.
  Pajulahden urheiluopiston projektipäällikkö Sari Eloranta oli Kiinassa suomalaisen delegaation matkassa, joka esitteli kiinalaisille suomalaisten mahdollisuuksia.
  Miksi kiinalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisten tietotaidosta?

  Lahtelaiset vievät tulevaan olympiakaupunkiin talviurheiluosaamista, ennen kaikkea maastohiihtoa.
  Kiinalaisten talviurheiluosaaminen on vasta lapsenkengissä.
  Miksi Pajulahti haluaa oman osansa kiinalaisten talviurheilusta?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hämeen poliisin uutena poliisipäällikkönä on vastikään aloittanut oikeustieteiden lisensiaatti Ilkka Koskimäki. Aiemmin hän on työskennellyt Helsingin poliisissa apulaispoliisipäällikkönä.
  Pääsikö poliisipäällikkö Hämeeseen turvaan viime vuosina Helsingin poliisia kohdannutta kovaa turbulenssia?

  Ilkka Koskimäki tiedostaa, että syrjäseuduille poliisin tulo kestää, vaikka maakunnassa vasteaika on alle keskiarvon. Lisäksi hän on huolissaan hämäläisten huumausaineiden käytöstä.
  Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki aikoo uudistaa Hämeen poliisin rakenteet ja työkulttuurin.
  Mikä on poliisipäällkön mielestä suurin Suomea koskeva turvallisuusuhka?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Työuupumuksesta on puhuttu viime vuosina enenevissä määrin.
  Väsymys, asenne työtä kohtaan ja heikentynyt ammatillinen itsetunto ovat asioita, jotka on merkkejä työuupumuksesta.

  Työterveyslääkäri tunnistaa myös nykyajan kiukkuloma-ilmiön. Siinä jäädään sairauslomalle, kun ei huvita mennä töihin.

  Työuupumus ei ole sairaus, kertoo työterveyshoidon erikoislääkäri Riikka Mattila.
  Työnantajat suhtautuvat nykyisin vakavasti työhyvinvointiin liittyviin asioihin. Työuupumista voi ennalta ehkäistä sekä työntekijä itse että työnantaja.
  Onko työuupumus uusi flunssa?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelaisesta Jussi Ahosesta vuoden nuorkauppakamarilainen.

  Suomessa nuorkauppakamaritoimintaa on ollut 1950-luvun lopusta lähtien. Nuorkauppakamari pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntaan kehittämällä jäsentensä johtamistaitoa, sosiaalista vastuuta, yrittäjyyttä ja kansainvälisyyttä.
  Joulupuu-projekti on ehkä nuorkauppakamarilaisten tunnetuin aikaansaannos.

  Lahdessa toimintaan kuuluu henkilöitä toimitusjohtajista parturikampaajiin. Miksi Lahdessa nuorkauppakamaritoiminta on vireää?

  Jussi Ahonen on ollut nuorkauppakamaritoiminnassa nyt viisi vuotta. Hän liittyi toimintaan opiskelukaverin innoittamana.
  Onko nuorkauppakamari salaseura?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomalainen muotoilu nosti päätään ensimmäisen kerran jo 1950-luvulla. Eero Aarnion pallotuolit, Aalto-maljakot ja Iittalat ovat monelle tuttuja suomalaisen muotoilun huipputuotteita.
  Nykyään muotoilussa suositaan vaaleita puupintoja. Tuotteet ovat kompaktimpia ja pienempiä kuin ennen. Miksi suomalaista muotoilua ei osata viedä maailmalle?

  Iskun muotoilujohtaja Antti Olinin mukaan Lahti on edelleen muotoilukaupunki, jota arvostetaan kovasti.
  Hänet on valittu vuoden 2017 Ornamo-muotoilupalkintoehdokkaaksi. Lisäksi Olin on ollut vahvasti vaikuttamassa huonekalualan kehittämiseen. Muotoilujohtajan mukaan suomalainen muotoilu on järkevää, selkeää ja puhdasta.
  Miltä muotoilu tulevaisuudessa näyttää?
  Millainen suhde Antti Olinilla oli nuoruudessa Legoihin ja muovailuvahaan?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä