Jaksot

 • Suomalainen muotoilu nosti päätään ensimmäisen kerran jo 1950-luvulla. Eero Aarnion pallotuolit, Aalto-maljakot ja Iittalat ovat monelle tuttuja suomalaisen muotoilun huipputuotteita.
  Nykyään muotoilussa suositaan vaaleita puupintoja. Tuotteet ovat kompaktimpia ja pienempiä kuin ennen. Miksi suomalaista muotoilua ei osata viedä maailmalle?

  Iskun muotoilujohtaja Antti Olinin mukaan Lahti on edelleen muotoilukaupunki, jota arvostetaan kovasti.
  Hänet on valittu vuoden 2017 Ornamo-muotoilupalkintoehdokkaaksi. Lisäksi Olin on ollut vahvasti vaikuttamassa huonekalualan kehittämiseen. Muotoilujohtajan mukaan suomalainen muotoilu on järkevää, selkeää ja puhdasta.
  Miltä muotoilu tulevaisuudessa näyttää?
  Millainen suhde Antti Olinilla oli nuoruudessa Legoihin ja muovailuvahaan?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara

 • Avoimien työpaikkojen ja työntekijöiden määrä ei Suomessa täsmää. Lisäksi on piilevät työmarkkinat.
  Toisinaan yritykset saattavat hakea työntekijän suoraan toisesta yrityksestä.
  Headhunter auttaa yrityksiä löytämään oikeat henkilöt oikeille paikoille mihin on tarve
  Yleensä headhunteriin turvaudutaan, kun yritys hakee päälliköitä, asiantuntijoita ja johtajia.

  Timo Viljakainen on headhunter, joka hakee työntekijöitä eri kokoisille toimeksiantajille, kun on saanut tiedon yritykseltä, mitä haetaan, millaiseen tehtävään, ennen kaikkea millaista ihmistä yritys tarvitsee.

  Miten headhunterilta tulevaan puheluun kannattaa suhtautua ja miten toimia seuraavaksi?
  Tulevaisuudessa työpaikkojen saanti on kiven takana. Mitkä asiat on tärkeitä pitää kunnossa?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara

 • Alli Sormunen muutti 1960-luvulla Savosta Lahteen ja pääsi Luhdalle töihin. Lastenvaatteita Vesavaate Oy:ssä vieretysten ommelleet Aili Leino ja Helena Högmander tapasivat vuosikymmenten jälkeen toisensa, nyt palvelutalossa. Lehtiojan palvelukeskuksessa asuvat ompelijarouvat muistavat vielä vaatetusteollisuuden kultakauden Lahdessa.Toimittajana Tuija Veirto.

 • Leena Mörttinen on taloustieteilijä, joka kutsutaan median ohjelmiin aina kun puhutaan taloudesta ja rahasta, taantumasta tai inflaatiosta.
  Aiemmin eri pankeissa ja elinkeinoelämän keskusliitossa vaikuttanut Leena Mörttinen on viihtynyt sukutilalla Kärkölän rauhassa, josta on helppo pendelöidä eri puolille.
  Leena Mörttinen työskentelee nykyään Perheyritysten liiton toimitusjohtajana, jonka johtajana hän sai olla julkaisemassa selvitystä, jossa kotimaakunnan perheyritykset loistivat menestymisellään.

  Mörttinen kertoo paljonko kukkarossa kannattaa pitää käteistä mukana ja vieläkö suomalaisille on rahasta puhuminen jonkinlainen tabu?
  Kultaa kokeiltiin ennen rahana, miksi se oli jarruna taloudelle ja investoinneille?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Näyttelijä-muusikko Nestori Hellgren toimii vanhusten ja muistisairaiden parissa. Jatkossa mietitään, millä tavalla taide- ja kulttuuripalvelut voisi tuoda pysyväksi osaksi so-te -palveluja. Toimittajana Tuija Veirto.

 • Päijät-Hämeen urheilugaala palkitsi elämäntyö-palkinnolla pitkän linjan lahtelaisen jalkapallovaikuttaja Urpo Lampisen.
  Lampinen liittyi seuratoimintaan jo 1980-luvun lopussa, aluksi joukkueenjohtajana.
  Sittemmin aikaa on vierähtänyt 20 vuotta seuran johtokunnassa ja viimeiset neljäkautta Kuusysin puheenjohtajana.

  Pitkän linjan jalkapallovaikuttaja Urpo Lampisen tarina urheiluseuratoimintaan liittymiselle on se perinteinen. Lapsi liittyi seuraan ja isälle oli kysyntää myös toiminnassa.

  Toimittajana Taavi Salmivaara.

 • Vuoden urheilijan valitsee Urheilutoimittajain liitto, jonka alaisuudessa toimii 16 paikallista urheilutoimittajakerhoa.
  Päijät-Hämeen kerhon nimi on Lahden Urheiluneekerit. Nimi juontaa 1930-luvulle. Sen jälkeen maailma on muuttunut, mutta yhdistysten nimet ovat pysyneet samoina. Lehtineekeri-sana perustuu siihen, että toimittajien sormet värjäytyivät mustiksi lehdissä käytetyn painovärin vuoksi.

  Lahden kerhon puheenjohtajana on toiminut muutaman vuoden ajan Seppo Virtanen, joka kommentoi kerhon mahdollista nimen muutosta.
  Lisäksi vuoden urheilijan valinnassa saattaa tapahtua tänä vuonna murros, kun paralympia urheilija saattaa kelvata urheilutoimittajille ensi kerran vuoden urheilijaksi. Tämä siksi, koska keihäänheitossa ja hiihdossa ei ole niitetty erityisen hyvää menestystä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Krista Kohosen, 21, päätös laihduttaa syntyi pari vuotta sitten lokakuussa. Silloin hän painoi 123 kiloa. Kahdessa vuodessa painoa on tippunut noin neljäkymmentä kiloa.

  Kristalle muutos on ollut ennen kaikkea henkinen. Aiemmin kiukkuinen Krista on muuttunut iloiseksi ja onnelliseksi.

 • Pitkät pyhät lisäävät yksinäisyyttä ja se kuuluu myös Kirkon palvelevassa puhelimessa. Euroopassa 1950-luvulla alkanut toiminta rantautui Suomeen vuonna 1964, Lahdessa toiminta alkoi vuonna 1968. Päivystäjät ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä.

  Palvelevan puhelimen Lahden yksikön toiminnanohjaaja Sari Ahola kävi kertomassa, että yleisimmät keskustelun aiheet ovat tällä hetkellä ihmissuhteet ja niiden ongelmat, taloudellinen hätä ja arjen tilanteet. Moni aiheista on kestoaiheita, talousongelmat ovat viime aikoina nousseet esille.
  Yleisimmin yksinäisyys koetaan puolen yön aikana, kun muu kaupunki nukkuu.

 • Uusi tupakkalaki tuli voimaan syksyllä 2016. Se antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin muihin ulkotiloihin.
  Lopullisen päätöksen tupakointikiellon hakemisesta tekee lopulta yhtiökokous ja kiellon määrää kunta. Kiellon rikkomisesta seuraa sakkorangaistus.
  Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen kehottaa taloyhtiöitä olemaan hätäilemättä ja ottamaan asiat maltilla. Tupakointikiellon hakeminen on pitkä prosessi, joka vaatii huolellisia valmisteluja. Tammikuussa julkaistaan useamman tahon laatima ohjeistus, joka selvittää, miten hakemus ja kuulemiset tulee tehdä.
  Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen Toiminnanjohtaja Raimo Kiljusen mukaan laki olisi voinut olla nykyistä selkeämpi ja vastakkainasettelu asukkaiden välillä varmasti kiristyy.

 • Joulutähti saapuu Suomeen keskellä kesää pistokkaana. Heikki Kiseleff kävi Mäntsälässä Saaren kartanossa katsomassa joulukukkamerta vastaava puutarhuri Risto Konosen kanssa.

  [LTI MA-aamu Joulutähti ja Saaren kartano, 00:04:29]

 • Suomen kielen taito korostuu edelleen maahanmuuttajien työllistymisessä. Jopa korkeasti koulutettujen osaaminen jää käyttämättä, koska huomio kiinnittyy kielitaitoon. Lahdessa pidetyssä seminaarissa koulutusalan ammattilaiset pohtivat torstaina 1.12. maahanmuuttajien ammattitaidon tunnistamisen ongelmia. Usein maahanmuuttaja päätyykin perustamaan oman yrityksen. väkeä, mutta he eivät löydä koulutustaan vastaavaa työtä. Asiantuntijoiden mukaan maahanamuttajien osaamista ei tunnisteta ja usein kielitaitovaatimukset ovat korostuneessa asemassa.
  Kati Turtola tapasi marokkolaissyntyisen Amal Nacirin ja kiinalaislähtöisen sairaanhoitaja Zeng Jiang Zhengin. Haastateltavana oli myös koulutuskeskus Salpauksen projektipäällikkö Maija-Liisa Pusa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä