Radio Suomi Lahti

Kun kaivattu isä palasi sodasta - taistelun traumat toivat vihan kotiin

 • 13 min
 • toistaiseksi

Sodan murtamat on ohjaaja Timo Korhosen luova dokumenttielokuva nuorista miehistä, jotka lähetettiin puolustamaan rauhaa, mutta toivat sodan kotiin. Tarinan kertovat sodassa järkkyneiden miesten lapset.
Tämä elokuva käsittelee vaiettua kansallista traumaa ja keskittyy nuorimmillaan 17-vuotiaiden rivisotilaiden ja heidän lastensa kokemukseen – toiseen sukupolveen. Elokuvassa haastatellut kahdeksan lasta kertovat rohkeasti, millainen kodin todellisuus oli, kun vuosia kotiin odotettu isä vihdoin palasi sodasta. Kaivattu isä olikin sulkeutunut, tuntematon, väkivaltainen – ei pystynyt palaamaan arjen hyvään, vaan toi vihan kotiin. Yksi elokuvan tarinan kertojista on lahtelainen Sisko Laukkanen, joka kertoi kokemuksistaan ja tuntemuksistaan Hanski Kinnuselle. Elokuvan valtakunnallinen ensi-ilta on 23.9. 2016.

Lähetykset

 • pe 23.9.2016 11.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Työhyvinvointiin on kiinnitetty viime vuosina entistä enemmän huomiota ja työntekijät sekä esimiehet ovat saaneet koulutusta ja valmennusta työelämän haasteisiin ja niistä selviytymiseen.

  Heinolalainen Jyränkölän Setlementti on hyvä esimerkki työyhteisöstä, jossa työskennellään vahvasti ihmisen ilon ja ideakulttuurin puolesta. Rehtori Sirkka Suomi kertoo, miksi Jyränkölän Setlementti lähti hankkeeseen mukaan?

  Heinolassa uskotaan kolmen I:n taktiikkaan. Ihminen, ilo ja ideat. Mikä on johtajan tärkein ominaisuus nykyään?
  Koulu- ja työpaikkakiusaamista on edelleen olemassa, vaikka sitä ei halutakaan myöntää. Miksi kiusaamista ei uskalleta myöntää?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Rakastakaa sitä teidän puutarhaa ja meidän luontoa missä, me eletään, kannustaa puistopuutarhuri, yrittäjä Kirsi Haapala Pihatyökauppa Haapalasta, Lahdesta.

  Mitä sitten, jos pihanomistaja inhoaa nurmikon leikkaamista tai tuskailee sammaleen, rikkaruohojen ja kuivuvan nurmen kanssa? Onko olemassa laiskan puutarhurin nurmikkoa? Kati Turtola toimittaa.

 • Heinäkuu on tyypillisesti juhla-aikaa. Juhlia on monenlaisia häistä, rippijuhliin, sukujuhlista kesäjuhliin.
  Jenny Nilsson on pitänyt lahtelaista juhla- ja hääpukuliikettä kymmenen vuotta. Vastikään hänen liike valittiin pohjoismaisessa gaalassa Suomen parhaaksi. Hääpukumuoti muuttuu hitaasti, edelleen vaalea ja pitkä hääpuku on muodissa, miksi sitten Jenny Nilsson kiertelee erilaisia hääpukumessuja?

  Nykyään hääpuku ostetaan omaksi vuokrauksen sijaan. Myöskin satunnaiset hääpukusovittelijat loistavat poissaolollaan. Ehtiikö hääpukuliikkeen yrittäjä itse sovittelemaan hääpukuja?

  Juhlapukeutumisessa tärkein on etiketin selvittäminen. Miten hyvin lahtelaiset hallitsevat pukeutumisen niksit? Miksi tumman puvun alle ei saa laittaa lyhythihaista kauluspaitaa?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen päiväkerho-ohjaaja Noora Kalpio on uusin Miss Gay Finland 2017.
  Mitä valinta tarkoittaa entiselle Lahden Setan puheenjohtajalle?

  Päijät-Häme tunnetaan seurakuntaelämässä konservatiivisena alueena. Miten Orimattilassa suhtaudutaan seksuaalivähemmistöön kuuluvaan seurakunnan kerhotätiin?
  Seksuaalivähemmistöt marssivat eri puolilla maailmaa Pride-kulkueissa. Miksi Suomessa vielä vuonna 2017 tarvitaan Pride- kulkueita?

  Useammat homoseksuaalit muuttavat pieniltä paikkakunnilta esimerkiksi Helsinkiin, jossa suhtautuminen vähemmistöihin on vapaampaa kuin pienillä paikkakunnilla. Miten seksuaalivähemmistöihin suhtaudutaan Päijät-Hämeessä?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä synnytettiin uusi hyvinvointikuntayhtymä nopealla aikataululla. Muutosjohtaja Jouko Isolauri on ollut Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä nyt vajaan vuoden ja suuntaa nyt sovitusti konsulttihommiin. Mitä hän ottaa täältä vietäväksi mukaansa?

  Hyvinvointiyhtymän alku on ollut riitaisa ja ovi on käynyt. Tämä on luonnollista ja normaalia vastaavissa kokoluokan hankkeissa. Minkälainen mahdollisuudet Päijät-Hämeen mallia on monistaa muualle Suomeen?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Mikko Reitti on urheilumies, joka opettaa koululaisille liikuntaa, järjestää urheilutapahtumia ja toimii urheilutapahtumissa kuuluttajana. Miksi hän haluaa levittää edelleen urheilukipinää?

  Mikko Reitti näkee, että panostuksen Salpausselän urheilupaikkoihin ei ole ollut turhaa, vaan investoinnit hyödyntävät myös tavan liikkujia. Nykyään liikkujia kiinnostaa äärimmäisyyksiin vietävät suoritukset. Miksi tavalliset, perinteiset juoksutapahtumat eivät enää liikkujalle riitä?

  Metsässäliikkuminen kiinnostaa suomalaisia, miksi polkujuoksu ja metsälenkkeily on tehokkaampaa perinteiseen asfalttilenkkeilyyn verrattuna?

  Mikko Reitti on liikunnanopettajana huolestunut myös suomalaisten koululaisten liikkumisesta, miksi? Millaisia liikkujia koululaiset nykyään ovat?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Reijo Mäki-Korvela sai presidentin myöntämän liikuntaneuvoksen tittelin pitkästä puurtamisesta liikunnan eteen. Hän on ollut vaikuttamassa lukuisiin lahtelaisiin urheilupaikkoihin, millä mielin hän seuraa nykyistä, tempoilevaa päätöksentekoa? Onko Lahti edelleen uskottava urheilu- ja liikuntakaupunki?

  Kisapuiston remontista ei meinaa tulla mitään. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 65 vuotta Kisapuiston olympiajalkapallosta. Millämielin urheilumies katselee ränsistyvää pyhättöä?

  Urheiluhalliyhdistys on saanut paljon aikaan lahtelaisten eteen, miksi nykyään kaupungin ja poliitikkojen kanssa on hankalampaa?

  Reijo Mäki-Korvela täyttää heinäkuussa 77 vuotta. Hän on matkoilla. Mitä se tässä tapauksessa tarkoittaa?

  Toimittaja on Taavi Salmivaara.

 • Hallitus pääsi sopuun alkoholilain uudistamisesta. Limuviinat ja vahvat oluet tulevat tämän myötä kauppoihin ja ravintolat saavat nykyistä enemmän vapauksia.
  Miten panimoravintola Teerenpeli on valmistautunut tulevaan?

  Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing uskoo, että pienpanimotuottajat lähtevät uudistuksen myötä tarjoamaan herkemmin tuotteitansa vähittäiskaupalle myytäväksi.
  Kuinka helposti nyt saa tuotteita myyntihyllyille?

  Erikoisoluet kiinnostavat suomalaisia. Siksi myös suuret panimot hamuavat apajille perustamalla omia erikoisolutpanimoita. Lahtelainen Hartwall kertoi taannoin perustavansa omansa.

  Miten pienpanimotuottajat suhtautuvat isojen aikeisiin?

  Anssi Pyysingillä on monen nuoren tavoin kokemusta kiljun tekemisestä. Hän on ollut oluen ystävä vuosia. Rohkenisiko hän ottamaan kiljua myyntivalikoimaansa?

  Toimittajana Taavi Salmivaara.

 • Lahden palosta on 19.6.2017 kulunut tasan 140 vuotta.
  Palo nopeutti Lahden irtautumista Hollolasta ensiksi kauppalaksi ja sittemmin kaupungiksi. Lahden keskusta kaavoitettiin ja rakennettiin ripeästi paloa seuraavina vuosina.

  Lahden museoiden tutkija Eetu Sorvali tietää Lahden palosta.
  Palosta syytettiin pitkään Marolan piikaa, kuka palon sytytti lopulta?

  Lahden keskusta oli palon aikaan tutkijan mukaan slummiutunut hökkelikylä, tiiviisti rakennettu alue. Palon jälkeen keskusta pysyi lähes koskemattomana aina Toriparkin rakentamiseen saakka.
  Mitä Toriparkin kaivaukset paljastivat tutkijoille?

  Toimittajana Taavi Salmivaara.

 • Orimattilan Hennaa suunnitellaan ja rakennetaan parhaillaan. Tontit tulevat jakoon vielä kesäkuun aikana. Hennaa kehitetään älykkääksi kaupunginosaksi, jossa hyödynnetään digitalisaatiota ja uusia innovaatioita. Digitalisti Vesa Ilmarisella on sormensa pelissä miettiessä tulevaa Hennaa.
  Parhaillaan on useampi vastaava hanke kehitteillä. Minkälaisia kokemuksia on älykaupungeista saatu?

  Hennasta tulee älykäs kaupunginosa, jossa arkielämä on tulevaisuudessa nykyistä helpompaa.
  Miten Henna valikoitui kehittämiskohteeksi?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Pekka Savolainen jäi eläkkeelle kesäkuun alussa Hämeen ELY-keskuksen johtajan paikalta. Savolainen ehti olla valtiolla töissä yli 40- vuotta. Miten tuleva maakuntauudistus vaikuttaa ELY-keskusten toimintoihin?

  Savolaisen mukaan väen vähemtäminen ei ole kuormittanut työntekijöitä liikaa, koska tehtäviä on hoidettu uudella tavalla hyädyntäen digitalisaatiota. Päijät-Hämettä on uudistettu ja rakennettu viime vuosina ahkerasti. Pekka Savolainen näkee Päijät-Hämeellä menevän korkeasta työttömyydestä huolimatta.

  Kiinnostaako eläkkeelle sirtynyttä johtajaa maakunnallinen politiikka?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kansainvälinen hiihtoliitto naulasi Salpausselän kisat kisakalenteriin seuraaviksi vuosiksi aina vuoteen 2021 saakka. Hiihtoliiton ja Lahden hiihtoseuran välillä on ollut viime aikoina pientä kädenvääntöä. LHS:n tuleva puheenjohtaja Juha Kolu on sitä mieltä, että riita ei ole niin suuri, miltä se ulospäin näyttää.

  Hiihtoliiton, LHS:n ja Lahden kaupungin välillä tulevien kisojen talouden jako on vielä epäselvä. Mukana on myös tapahtumajärjestäjä Lahti Events, mikä on sen tulevaisuus?

  Juha Kolu toivoo Hiihtoseuran urheilijoille menestystä Korean olympialaisiin. Mitali tuomisina tarkoittaisi hyvää lipunmyyntiä. Mitkä ovat tulevan puheenjohtajan suurimmat haasteet ja miten Hiihtoseuraa kehitetään?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä