Vega Söndag

Dokumenterat Nyckeln till en epok lik vår

 • 8 min
 • ei kuunneltavissa

- Nina Burton om 1500-talets bästsäljarförfattare Erasmus av Rotterdam, föregångare till dagens medierevolution

Erasmus av Rotterdams kontaktnät över Europa kan storleksmässigt liknas vid dagens nätverk på exempelvis facebook. Förutom allt annat han skrev formulerade han cirka sextio brev om dagen. 1500-talets kungar och påvar försökte locka honom till sig, men han gick sin egen väg där han rörde sig kors och tvärs mellan flera av Europas länder. Han är en person som för oss rakt in i en dramatisk tid som på många sätt liknar vår egen.

Då var det bland annat utvecklingen efter Gutenbergs nya tryckteknik och Luthers framfart. I dag lever vi i Internets svallvågor och med andra religiösa motsättningar. I Dokumenterat medverkar Nina Burton vars nya bok Gutenberggalaxens nova är en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution.
Redaktör är Mi Wegelius.

Lähetykset

 • su 16.10.2016 9.05 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Jaksot

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv.

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv.

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv.

 • Oscarfansen Tage Rönnqvist, Lisa Gerkman och Hanna Lagerström snackar sig varma inför Oscarsgalan 2017 tillsammans med Nicke Aldén. Det blir en hel del spekulationer, dissningar och mansplaining inför alla filmälskares julafton. #oscarit

 • Veronica Lassenius är aktuell med en kortfilm för barn om etisk klädkonsumtion. Cecilia Sörensen är en kläddesigner, prisbelönt för att hon i sina kläder återanvänt material. Men "fast fashion" gör att återanvändning blir allt svårare då farten gör att kvalitet får vika. Och hur är det med etiken? Vem betalar för att vi köper för mycket och för billigt? Och vart tar din t-skjorta vägen då du inte mera vill ha den? Textilindustrin är en oerhörd miljöbov, hur kan vi göra ansvarsfulla val? Köp bara det du på riktigt behöver och kommer att använda, säger de!

 • Touko Laaksonens homoerotiska Tom of Finland-bilder har blivit ett fenomen av stora mått under de senaste åren. Muskulösa män finns på lakan och kaffepaket och snart har långfilmen om konstnären premiär. Men vem är egentligen målgruppen för Tom of Finland i dag ? Och kan det här bli ett nytt Mumin som det förutspås?

 • Veronica Lassenius är aktuell med en kortfilm för barn om etisk klädkonsumtion. Cecilia Sörensen är en kläddesigner som är prisbelönt för det att hon i sina kläder återanvänt material. Textilindustrin är en oerhörd miljöbov och etiskt diskutabel då farten gör att det är de fattigaste som betalar. Hur kan vi som konsumenter göra ansvarsfulla val?

 • Det att dokumentera sin verklighet kan vara viktigt, förutom för ens egna efterlevande, också för kommande forskning. Utan att veta hur tidigare generationer har levt och verkat blir vi historielösa och utan sammanhang, säker arkivarie Carola Ekkrem från Svenska Litteratursällskapet. Carola har själv skrivit dagbok sen hon var sju år och är också aktiv med en blogg och på sociala medier. Men hur kommer man i gång?

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Alvar Gullichsens systerson Arthur Franck har gjort en dokumentär om sin berömda släkting, Alvar Gullichsen. Hur är det att jobba tillsammans? Och vad har hänt efter Bonk Bussiness? Programvärd är Pia Abrahamsson

 • Det att vi bör sova tillräckligt för att må fysiskt och psykiskt bra vet vi alla. Men hur är det med att vila? Om vi arbetar åtta timmar och sover åtta timmar så blir det åtta timmar kvar av dygnet. Fylls de timmarna också med hektisk aktivitet eller blir det tid för återhämtning. Och hur vilar man egentligen, har vi glömt bort det? Pia Abrahamsson diskuterar med hjärnforskaren Annika Hultén och psykiater Björn Appelberg.

 • Ljuddesignern Niko Ingman är en viktig person då man gör radioteater. Han gästar Pia Abrahamsson tillsammans med dramaturgen Janina Jansson och radioteaterns producent Jessica Ede'n

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä