Konsertteja

Martin Grubinger taituroi Kalevi Ahon lyömäsoitinkonserton "Siedi" solistina

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Kapellimestarina Gustavo Gimeno.
Solistina Martin Grubinger, lyömäsoittimet.

Charles Ives: Central Park in the dark.
Kalevi Aho: Sieidi, lyömäsoittimille ja orkesterille.
Antonín Dvorák: Sinfonia nro 9 e-molli "Uudesta maailmasta".

Väliajalla toivotetaan tervetulleeksi lyömäsoitinkioskille. Lyömäsoittimien saloihin opastavat illan solisti Marin Grubinger ja RSO:n lyömäsoittaja Jani Niinimäki.

Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Kalevi Aho kertoo sävelsi lyömäsoitinkonserton Colin Currien pyynnöstä: "Lupasin tehdä teoksen, ja siitä tuli myöhemmin kolmen instituution, Lontoon filharmonisen orkesterin, Luosto Classic
-festivaalin ja Göteborgin sinfoniaorkesterin yhteistilaus. Kantaesitys tapahtui Lontoossa 18.4.2012 Osmo Vänskän johdolla. Myöhemmin myös itävaltalaisvirtuoosi Martin Grubinger otti teoksen ohjelmistoonsa, ja hän esitti sen ensimmäistä kertaa Wienin Sinfonikkojen (Wiener Symphoniker) konsertissa Wienissä 17.6.2015. Sieidistä on tullut lyhyestä ajasta yksi kaikkein soitetummista teoksistani.

Konserton säveltämiselle ylimääräisen haasteen muodosti se, että Luosto Classic -festivaalilla esityspaikka poikkesi akustisilta olosuhteiltaan ratkaisevasti Lontoon ja Göteborgin konserttisalikonserteista, sillä kyseessä oli ulkoilmakonsertti Luostotunturin rinteellä. Koska tiesin, että samassa konsertissa Luostolla esitettiin elokuussa 2012 myös 12. sinfoniani (2002–03), joka myös on sävelletty ulkoilma-akustiikkaan tälle festivaalille, lyömäsoitinkonserton piti olla sellainen, että se sopii hyvin yhteen lisäksi "Luosto-sinfonian" kanssa.

Sieidissä solistin käyttämiä soittimia on vain yhdeksän, ja solisti on koko ajan muun orkesterin edessä. Hänen käyttämänsä instrumentit on sijoitettu riviin lavan eteen, alkaen djembestä lavan oikealla reunalla (katsomosta katsoen) ja päätyen tam-tamiin vasemmalla reunalla. Solisti soittaa teoksessa vain yhtä lyömäsoitinta kerrallaan. Teos alkaa djembe-soololla, jota seuraa orkesterin välikkeen jälkeen darabuka-osuus. Käsirumpusoittimista siirrytään rumpukapuloin soitettaviin kalvosoittimiin, viiteen tom-tomiin ja pikkurumpuun. Näitä seuraavat puiset lyömäsoittimet, 5-oktaavinen marimba sekä puublokit ja temppeliblokit (wood blocks, temple blocks). Lopulta solisti päätyy metallisiin lyömäsoittimiin vibrafoniin ja tam-tamiin, lavan etuosan vasemmalle reunalle. Tam-tam-kadenssi on teoksen käännekohta; sen jälkeen solisti palaa käänteisessä järjestyksessä takaisin ja päättää teoksen djembellä, jolla sen aloittikin. Tällä tavoin kuulija voi myös visuaalisesti seurata teoksen etenemistä."

Lähetykset

 • to 17.11.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Anna-Maria Helsing
  Solisti Otto Virtanen, fagotti

  Jean Sibelius: Rakastava-sarja

  Jaakko Kuusisto: Konsertto fagotille ja orkesterille (kantaesitys, Ylen tilaus).

  Edward Elgar: Enigma-muunnelmat

  Minkälainen soitin on fagotti ja millainen sille sävelletty uusi konsertto?
  Haastateltavina Jaakko Kuusisto ja RSO:n fagotistit Jussi Särkkä, Tuukka Vihtkari ja Arvid Larsson. Toimittajana Outi Paananen.
  (Äänitetty Ennnen illan konserttia -tilaisuudessa samana iltana).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Joht. Susanna Mälkki, sol. Truls Mörk, sello.

  Leevi Madetoja: Okon Fuoko, unitaikuri balettisarjasta Okon Fuoko. Ernest Bloch: Schelomo, heprealainen rapsodia sellolle ja orkesterille.

  Väliajalla haastateltavina sellistit Truls Mörk ja Juho Laitinen ja klarinetisti Osmo Linkola. Toimittajina Jaani Länsiö, Helena Hannikainen ja Satu Simola.

  Jukka Tiensuu: Sinfoniaviis (kantaesitys). Maurice Ravel: Daphnis et Chloé, balettisarja nro 2.

  Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

 • - Slovenin Radion sinfoniaorkesteri, joht. En Shao. - Benjamin Britten: Neljä merellistä välisoittoa oopperasta 'Peter Grimes'. Philip Glass: konsertto saxofoni kvartetille. Igor Lunder: Charlton. Igor Stravinsky: Petrushka. - Gallus konserttisalissa, Ljubljanan kulttuuri- ja konserttikeskuksessa 9.6.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Vesa Kytöoja.

 • Concerto Copenhagen. joht. Lars Ulrik Mortensen, sol. Joanne Lunn, sopraano, Alex Potter, kontratenori, Nicholas Mulroy, tenori, sekä Jakob Bloch Jespersen ja Felix Schwandtke, basso, sekä Hanna Kappelin, sopraano, Jonathan Darbourne, kontratenori, ja David Lee, tenori. - Kööpenhaminan Holmenin kirkossa 22.3.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Pohjois-Saksan radio-orkesteri ja -kuoro sekä Hannoverin poikakuoro, joht. Andrew Manze, sol. Mari Eriksmoen, sopraano, Marianne Beate Kielland, altto, Simon Bode, tenori (Evankelista), Ben Johnson, tenori, ja Karl-Magnus Fredriksson, basso. - Hannoverissa Pohjois-Saksan radion konserttisalissa 18.3.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Timo Asikainen.

 • Kapellimestarina Herbert Blomstedt

  Jean Sibelius:
  Sinfonia nro 4 a-molli

  Ludwig van Beethoven:
  Sinfonia nro 5 c-molli

  Haastateltavana RSO:n ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Eija Kujala
  Toimittajana Lotta Emanuelsson.

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Kataloniassa El Vendrellin Pau Casals -konserttisalissa 16.7.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Tatu Tamminen.

  Bach: Sonaatti viola da gamballe ja klaveerille nro 3 g-molli

  Stravinsky (sov. Piatigorsky): Italialainen sarja Pulcinellan mukaan

  Johannes Brahms: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 1 e-molli

  Marie-Elisabeth Hecker, sello, ja Michail Lifits, piano

 • Kapellimestari Heinz Holliger,
  Solisti Isabelle Faust, viulu.

  Heinz Holliger:
  Tonscherben

  Alban Berg:
  Viulukonsertto

  Väliajalla: Alban Bergin viulukonserton kätketyt viestit.
  Toimittajana Lotta Emanuelsson

  Robert Schumann:
  Sinfonia nro 2 C-duuri

  Myöhäisillan kamarimusiikki

  Jukka Harju, käyrätorvi,
  Jouko Harjanne ja Tomas Gricius, trumpetti,
  Teppo Alestalo, pasuuna,
  Anders Hauge, tuuba, ja
  Kazutaka Morita, lyömäsoittimet.

  Giovanni Gabrieli: Canzona per sonare nro 4.

  J.S. Bach (transkriptio Arthur Frackenpohl): Contrapunctus nro 1 teoksesta Die Kunst der Fuge.

  Viisi tanssia Tylman Susaton julkaisemasta kokoelmasta ""Danserye" 1551 (sov. John Iveson).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

 • Ismo Eskelinen, kitara, Pekka Kuusisto ja Jaakko Kuusisto, viulu, Anna Kreetta Gribajcevic, alttoviulu, Marko Ylönen, sello, ja Jarmo Julkunen, ukulele.

  Ludwig van Beethoven: Serenadi
  Luigi Boccherini: Kitarakvintetto "Fandango"
  Radames Gnattali: Sonaatti sellolle ja kitaralle
  Manuel de Falla: Viisi osaa sarjasta Siete canciones populares Españolas
  Béla Bartók: Romanialaisia kansantansseja
  Veli Kujala: Vertex - Perigee-syzygy sähköukulelelle ja jousikvartetille
  Aaron Jay Kernis: 100 Greatest Dance Hits

  Väliajalla haastattelussa Ismo Eskelinen ja Jarmo Julkunen. Suoran lähetyksen Hämeenlinnan Verkatehtaalta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Orkesteria liidaa Meta4 -jousikvartetti ja Paganinin vauhdissa on viulusolisti Ilja Gringolts. - Niccolò Paganini: Viulukonsertto nro 1 Es-duuri (alkuperäisversio). Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 4 A-duuri "Italialainen" (3. ja 4. osan välissä tuntemattoman tekijän Tarantella Napoletana del 1600 - detta anche Tarantella di Masaniello). Musiikkitalossa 31.1.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Timo Asikainen. (Uusinta)

 • Romanian radion sinfoniaorkesteri, joht.Gabriel Bebeselea, ja Romanian radion akateeminen kuoro, joht. Ciprian Tutu, sol. Florentina Soare, mezzosopraano, Leontina Vaduva, sopraano, George Ionut Virban, tenori, Florin Estefan, baritoni, ja Clara Cemat, viulu.
  - Charles Gounod'n, Gioachino Rossinin, Henryk Wieniawskin, Jules Massenet'n, Giuseppe Verdin, Pjotr Tshaikovskin, Thierry Huillet'n ja Filaret Barbun oopperamusiikkia. - Bukarestissa, Romanian radion Mihail Jora -konserttisalissa 7.10.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Vesa Kytöoja.

 • Oulu Sinfonian konsertti

  Johannes Gustavsson, kapellimestari
  Håvard Gimse, piano

  Aki Yli-Salomäki:
  Uneen (kantaesitys)

  Edvard Grieg:
  Pianokonsertto a-molli

  Jean Sibelius:
  Sinfonia nro 2 D-duuri

  Väliajalla suoraa puhetta Oulusta.
  Lähetyksen Madetojan salista toimittaa Outi Paananen.

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä