Politiikkaradio

Ahvenanmaa ja pienet vihreät miehet

 • 29 min
 • toistaiseksi

Ahvenanmaan demilitarisoitu asema nousi tällä viikolla isolla otsikoihin. Mikä on analyysi debatista? Keskustan eduskuntaryhmän pj. Antti Kaikkonen blogasi keskiviikkona, että nyt pitäisi hallituksessa pidättäytyä sudenkuoppien rakenteluista ja puhaltaa ns. yhteen hiileen. Miksi porisee? Ensi viikon torstaina tiedämme kenestä tulee Olli Rehnin seuraaja elinkeinoministerinä. Kuka hän on - tämä perjantain poliittisessa vakioveikkauksessa. Entä Timo Soinin ja Antti Rinteen nokittelu eilisellä eduskunnan kyselytunnilla -isänmaallisuudesta? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen politiikan toimituksesta.

Lähetykset

 • pe 21.10.2016 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Hallituksen sote-laeissa uskotaan, että terveydenhoidon kilpailua lisäämällä pystytään paremmin saavuttamaan sote-uudistuksen tavoitteet, eli hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen saatavuuden turvaaminen sekä kustannuksien kasvun hillitseminen. Puitteet terveysmarkkinoiden toiminnalle luodaan valinnanvapauslaissa, jota eduskunta parhaillaan käsittelee.

  Onko kansanterveyden edistäminen ristiriitainen vai mielekäs tavoite hoidettavaksi kilpailuilla terveydenhoidon markkinoilla? Laskeeko kilpailu terveydenhuollon kustannuksia vai käykö päinvastoin?

  Vieraana on Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen pitää mahdollisena jopa kolmen prosentin talouskasvua kotimaassa kuluvana vuonna. Miksi ja mitkä seikat selittävät Suomen viennin piristymistä tähän mennessä?

  Looginen jatkokysymys on, kuinka piristyneet talousennusteet heijastuvat työmarkkinasyksyyn ja tuleviin liittokohtaisiin palkkavääntöihin? Paperi avaa työmarkkinasyksyn.

  Palkansaajajärjestöistä on jo ehtitty vaatia palkankorotuksia. Työnantajapuolelta on puolestaan viestitelty malttilinjaa. Millaisella asetelmalla mennään?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat viime viikon keskiviikkona perustetun Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä työmarkkinoista vastaava johtaja Jyrki Hollmén Kemianteollisuudesta. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen on puhelimessa.

 • Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja valitaan Jyväskylässä 10.6. Siis kolmen viikon päästä noin. Kumpi voittaa: Sampo Terho vai Jussi Halla-aho? Millaiset ovat asetelmat? Mikä on Timo Soinin rooli? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan historian tutkija, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander ja tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta. Puhelimessa on politiikan tutkija Mari K. Niemi.

 • Angela Merkel ja Emmanuel Macron tapasivat maanantaina. Tapaamisen saldona molemmat johtajat linjasivat ajatuksiaan EU:n kehittämisestä ja sen olemassaolon oikeuttamisesta. Mihin suuntaan ollaan menossa? Merkelin ja Macron EU-linja, Saksa-Ranska -akseli - millaiseksi se koskaan muodostuukaan - on jo ehditty nimetä Mercron-linjaksi. Jos sitten arvioidaan Suomen EU-linjaa, onko havaittavissa ristiriitaa Mercron-linjan mahdollisten suuntaviivojen kanssa? Studiossa Ranskan Strasbourgissa ovat europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok), Mia-Petra Kumpula-Natri (sd) ja Paavo Väyrynen (kesk). Euroopparadiota toimittaa Sakari Sirkkanen.

 • Vuonna 2018 on edessä presidentinvaalit Venäjällä. Mikä on presidentti Vladimir Putinin kausien perintö Venäjälle? Millä eväillä Putin jatkaa presidenttinä, jos ja kun jatkaa? Millä eväillä Venäjä jatkaa?

  Minkälainen jatkonäytös on edessä Putinin suuressa projektissa: Venäjän suurvalta-aseman, maineen ja kunnian palauttamisessa, sekä omien kansalaistensa että toisten maailmanpolitiikan pelureiden silmissä?

  Studiossa keskustelemassa ovat tutkijat Veera Laine ja Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista, sekä tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista. Puhelimitse keskusteluun osallistuvat akatemiatutkija Sanna Turoma sekä tutkijatohtori Kaarina Aitamurto.
  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Hallitus yrittää "aktivoida" työttömiä. Lausuntokierroksella olevassa uudessa lakipaketissa työttömiltä vaaditaan "aktiivista työnhakua". Uutta on tarkka määritelmä sille, mitä pidetään aktiivisena työnhakuna: työttömyystuen saaminen edellyttää, että työtön hakee keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Esitys kantaa nimeä "aktiiviseen työnhakuun ja yrittäjyyteen kannustava työllisyyslakipaketti".

  Onko kyse pelkästä työttömyystuen leikkauksesta, vai aidosta yrityksestä parantaa ja lisätä työnhakua ja saada työttömille töitä?

  Luotetaanko aktiivimallissa työttömään itseensä, vai puetaanko päälle vain uusi pakkopaita?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) sekä saman valiokunnan jäsen Juhana Vartiainen (kok.).

  Toimittaja on Tapio Pajunen.

 • Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin ja liittokansleri Angela Merkelin ensitapaaminen ennakoi uutta alkua Euroopan unionille. Berliinissä tavanneet Marcron ja Merkel ilmoittivat Saksan ja Ranskan alkavan työstää uudistusohjelmaa EU:lle. Molemmat sanoivat maiden olevan valmiita jopa unionin perussopimusten muuttamiseen. Uudistukset voisivat tarkoittaa entistä tiiviimpää rahaliittoa, tai yhä syvempää puolustusyhteistyötä.

  Ottaako EU uuden suunnan perinteisen EU-voimakaksikon siivittämänä? Joutaako pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hahmottelema prosessikaavio "keskitien unionista", jossa perussopimuksen avaaminen torjutaan, romukoppaan?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • FBI:n johtajan James Comeyn erottaminen on nostattanut Yhdysvalloissa mediamylläkän erottamisen mahdollisista syistä ja jupakan jatkosta. Näitä asetelmia arvioidaan aluksi, myös suhteessa Watergate-skandaaliin, joka on myös noussut yhdysvaltalaismediassa jälleen esille. Kiina hakee uutta ja vahvempaa roolia maailmanpolitiikassa. Maan presidentti Xi Jinping lanseerasi eilen uuden "silkkitiestrategian". Perjantaina puolestaan Yhdysvallat ja Kiina solmivat kauppasopimuksen. Millaiselta kahden voimamaan suhde näyttää? Viikonlopun korvilla Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyi Suomelle. Alaskassa pidetyssä kokouksessa kuultiin Yhdysvaltojen linjauksia koskien Pariisin ilmastosopimusta. Näitä valottaa Politiikkaradiossa johtava asiantuntija Rene Söderman ulkoministeriöstä. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen sekä ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Keskustelu valinnanvapaudesta ja hallintarekistereistä käy kuumana eduskunnassa. Miksi valinnanvapauslakia eduskunnassa esitellyt ministeri Juha Rehula (kesk.) tuskastui käytyyn keskusteluun? Miksi debatti on hämärärekistereistä on niin latautunutta?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Tullilta saatiin hyviä viennin ennakkolukuja maanantaina. Teollisuuden tilauksista niin ikään saatu tuoreeltaan myönteistä dataa. Kuluvan vuoden talouskasvun suhteen on myös niin sanotusti reivattu ennusteita ylös pitkin matkaa. Mihin voidaan päätyä, jopa yli kahteen prosenttiin? Voiko palveluvienti, jonka osuus Suomen kokonaisviennistä, yllättää? Saadaanko palveluvientiyllätys? Työ- ja elinkeinoministeriöstä puolestaan kerrottiin eilen myönteisiä näkymiä työllisyyden, myös pitkäaikaistyöttömyyden kehityksestä. Kuinka voimistuva talouskasvu voi parhaimmillaan heijastua työllisyysasteeseen? Voiko hallituksen 72% sittenkin toteutua? Suomen talous siis nosteessa – mutta mihin veto riittää? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen Pankin neuvonantaja Lauri Kajanoja ja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Puhelimessa ovat Paltan pääekonomisti Matti Paavonen ja neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo TEM:stä.

 • Breaking news Yhdysvalloista on Trumpin päätös erottaa FBI:n johtaja James Comey. Mistä on kysymys? Mitä comeygatesta voi seurata?

  Maailmanpolitiikan isossa kuvassa neliakseli Yhdysvallat-Kiina-Venäjä-EU näyttelee pääroolia. Millaisia trendejä akselilta nyt löytyy? Macronin valinta Ranskan presidentiksi ja Brexit nostavat jälleen etulinjaan kysymyksen kahden EU-mahdin välisestä suhteesta. Mihin suuntaan ollaan EU:ssa menossa ja mikä on Suomen asemointi osana EU-palapeliä?

  Sakari Sirkkasen vieraina ovat johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista, suurlähettiläs René Nyberg sekä kansainvälisten suhteiden professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta. Puhelimessa on Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta.

 • Hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi annetaan tänään eduskunnalle. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vakuuttaa Politiikkaradiossa, että esityksen ansiosta jonotusajat lääkärille vääjäämättä lyhenevät.

  Uudistuksen kireää aikataulua kuitenkin kritisoidaan edelleen voimakkaasti: tietojärjestelmät eivät ehdi valmistua ja kireä aikataulu hyödyttää lähinnä suuria kansainvälisiä terveysyhtiöitä. Näin väittävät sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöt että oppositio eduskunnassa. Julkinen puoli ei ehdi mukaan kilpailuun, sanoo Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

  Vieraana ovat perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sekä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä