Mahadura & Özberkan

Syyrian sodasta selvinneet. Miten aloittaa alusta?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Syyrian sisällissota on kestänyt yli 5 vuotta. Sen aikana on kuollut lähemmäs puoli miljoonaa ihmistä. Yli puolet Syyrian väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan Syyrian sisälle tai rajojen ulkopuolelle.

Miten sota vaikuttaa ihmiseen, joka on paennut kotimaastaan? Miltä tuntuu seurata sivusta kun oma kotimaa tuhoutuu? Miten aloittaa uusi elämä täysin uudessa maassa, kun ystävät ja perhe jäävät taakse?

Lähetykset

 • to 27.10.2016 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Rasismi on 2000-luvun mediaseksikäs puheenaihe, jossa valkoinen keski-ikäinen heteromies on saanut ison pahan suden roolin. Vaiettu totuus on, että rasismia esiintyy myös etnisten vähemmistöryhmien välillä.

  Millaista on rasismi ulkomaalaisten kesken? Mitkä vähemmistöryhmät ovat napit vastakkain? Miksi aiheesta ei puhuta?

  Mahadura&Özberkanin vieraana ovat Etnisten vähemmistöryhmien välinen rasismi Suomessa kirjan kirjoittanut Katri Kylläinen sekä opettajana ja nuoriso-ohjaajana toimiva Zahra Al-Take.

 • Vuoden ensimmäisessä ohjelmassa Susania ja Yagmuria puhuttaa seksi ja seksuaalisuus. Aihe on arka tehokaksikolle, mutta aivan turhaan. Myyttejä murtamassa Sinkkublogin ja mielikuvituspoikaystävän kirjoittaja Henriikka Rönkkönen sekä muunsukupuolinen Pii Anttonen.

 • Irtisanoutuneita toimittajia. Sananvapauden riistoa. Sipilä ja Donald Trump.

  Masentaako? Ahdistaako, mihin Suomi ja maailma on menossa?

  Ei hätää. Mahadura&Özberkanin viimeinen lähetys on terapiasessio, jossa käydään läpi kulunutta vuotta ja istutetaan toivon siemen sontakasaan.

  Vieraana Maikkarin uutiskeventäjä Mika Tommola sekä Kioskin juontaja Constantinos Mavromichalis.

 • Miksi poikien ympärileikkaus on hyväksyttävämpää kuin tyttöjen ympärileikkaus? Voiko ympärileikattu nainen nauttia koskaan seksistä? Voiko ympärileikattua tyttöä korjata?

  Mahadura&Özberkan tarttuvat tabuun, joka kuohututtaa ja paheksuttaa. Lähetyksessä pohditaan mm. sitä, mitä Suomi voi tehdä ympärileikattujen hyväksi ja miten estää ympärileikkaukset Suomessa.

  Miltä tuntuu olla ympärileikattu mies? Mitä miehet ajattelevat naisten ympärileikkauksista?

  Studiossa vieraana poliitikko ja juristi Husein Muhammed, ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome sekä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila

 • Esa Holappa on entinen uusnatsi, joka perusti Suomen vastarintaliikkeen. Hän ajautui Oulun skinipiireistä Yhdysvaltoihin vankilaan, jossa FBI tiedusteli miehen kytköksiä Obaman salamurhasuunnitelmiin.

  Mikä ajaa nuoren ääriryhmään? Millainen on maailma uusnatsin silmin? Voiko vihasta luopua täysin?

  Mahadura&Özberkan keskustelevat vihapuheesta ja radikalisoitumisesta entisen natsijohtaja Esa Holapan sekä helsinkiläisaktivisti Suldaan Said Ahmedin kanssa.

 • Oman unelmauran tavoittelu voi olla stressaavaa ja uuvuttavaa, kun nuori aikuinen usein miettii läheisten odotuksia, yhteiskunta luo omat paineensa eikä työpaikkoja välttämättä ole yksinkertaisesti tarjolla ja kilpailu on raadollisen kovaa.

  Mitä kaikkea oman unelmauran tavoittelu vaatii? Miten selvitä paineista? Miten pysyä järjissään?

  Mahadura & Özberkanin vieraana nettikoomikko Seksikäs Suklaa sekä muslimimarkkinoille suunnatun brändäystoimisto Qufi Creativen yksi perustaja Sara Salmani

 • Mahadura & Özberkan jaksossa pohditaan tällä viikolla parisuhteiden eri muotoja. Onko meidän perinteinen parisuhdemalli vanhentunut. Mitä muita mahdollisuuksia meillä on? Ollaanko yhden kanssa, useamman kanssa vai yksin? Miltä tuntuisi elää polyamorisessa suhteessa usemman puolison kanssa. Kuuluuko parisuhteen yhden ja saman henkilön kanssa kestää kuolemaan saakka? Susani suhtautuu rakkauteen kyynisesti. Sitoutumiskammo, tinder, pettämissivustot, avioerotilastot, tylsä arki ja liian kovat odotukset rakkaudesta ovat kaikki esteitä ikuiselle rakkaudelle. Yagmur vanhana romantikkona puolestaan uskoo siihen, että jokaiselle löytyy maailmasta se oikea, jonka kanssa elää elämä onnellisena loppuun asti.

  Vieraina studiossa rakkaustieteilijä Emilia Vuorisalmi sekä Markus Oja Polyamoria - monisuhteisuus yhdistyksestä.

 • Saako buddhalaista patsasta pitää koristeena ravintolan vessassa? Mitä jos suomalainen twerkkaa saamelaisasu päällä? Kuka saa kirjoittaa pakolaisnaisen tarinan?

  Ryöväämistä, lainaamista vai omimista? Missä kulkee raja kulttuurisen vuorovaikutuksen ja hyväksikäytön välillä?

  Studiossa vieraana saamelaistaustainen nuori Petra Laiti sekä taidefilosofian ja kuvataiteiden asiantuntija Anita Seppä.

 • Savossa syntynyt, Espanjassa kasvanut, puoliksi suomalainen ja puoliksi srilankalainen Mahadura etsii itseään vielä 27-vuotiaana. Sen sijaan Turkissa syntynyt, Turun turkkilainen ja osittain myös lappilaiseksi itsensä mieltävä Özberkan ei paljoa identiteettinsä kanssa kamppaile.

  Millaista on elää useamman kulttuurin puristuksessa? Miten monikulttuuriset nuoret voivat luoda eheä minäkuvan, jos eivät koe kuuluvansa mihinkään? Mitä tehdä, kun oma identiteetti on yhtä sillisalaattia?

  Mahadura Özberkanin vieraana kansanedustaja Ozan Yanar sekä toimittaja Sean Ricks.

 • Syyrian sisällissota on kestänyt yli 5 vuotta. Sen aikana on kuollut lähemmäs puoli miljoonaa ihmistä. Yli puolet Syyrian väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan Syyrian sisälle tai rajojen ulkopuolelle.

  Miten sota vaikuttaa ihmiseen, joka on paennut kotimaastaan? Miltä tuntuu seurata sivusta kun oma kotimaa tuhoutuu? Miten aloittaa uusi elämä täysin uudessa maassa, kun ystävät ja perhe jäävät taakse?

 • Mahadura valaistui tutustuessaan buddhalaisiin juuriinsa ja päätti jättää lihan pois ruokavaliostaan. Özberkanille pihvi maistuu, kunhan se ei ole sianlihaa. Mahadura yritti haastaa Özberkania kokeilemaan lihatonta lokakuuta. Voitte vaan kuvitella mitä kävi? Jo toisena päivänä Özberkan jäi kiinni kebabin syönnistä.

  Halal, kosher vai ei lihaa ollenkaan? Miten uskonto vaikuttaa suhtautumiseemme lihaan ja miten se ohjaa eettisiä valintojamme? Jos uskonto ei vaikuta lihankulutukseemme, mikä vaikuttaa? Ympäristöhaitat, painon pudotus, eläinten oikeudet vai terveyssyyt? Voiko tiukka ruokavalio muuttua uskonnoksi? Missä menee raja?

  Tässä Mahadura&Özberkan jaksossa lihansyöjät ja vegaanit asettuvat saman pöydän äärelle debatoimaan lihankulutuksesta. Pelastuuko maailma, jos kaikki söisivät salaattia?

 • Masentaako maanantai? Ahdistaako arki? Kuinka helposti alakuloisuus sekoitetaan masennukseen ja milloin kyseessä on vakava sairaus. Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Missä mättää?

  Hyvinvointiyhteiskunnan yksi haasteista on masennus nuorten keskuudessa. Suomessa masennukseen osataan suhtautua ja sitä osataan hoitaa mutta, mitä tapahtuu nuorelle jonka synkät ajatukset tulevat toisella kielellä.

  Mahadura & Özberkanin vieraaksi saapuvat kolme rohkeaa nuorta jotka ovat valmiita avautumaan omasta kamppailustaan masennuksen kanssa.

  Vahva nainenkin voi masentua, radiojuontaja Renaz Ebrahimi tuli ulos kaapista.

  Fatos Elshani on antanut kenkää sairaudelle ja lähtöpassit masennukselle.

  Joanna Tzortzis sai juuri terveenpaperit ja heitti lääkkeet roskiin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä