Vega Söndag

Sprider läromedlen fördomar?

 • 39 min
 • ei kuunneltavissa

Pia Mikander har forskat i hur läromedlen innehåller antaganden och livsuppfattningar som dikteras av vår västerländska syn på världen. Icke västerlänningar framställs ofta som på något sätt underlägsna. Här diskuterar hon lärarens roll och medvetenhet med Petter Wallenius som är historielärare. Programvärd är Pia Abrahamsson.

Lähetykset

 • su 30.10.2016 11.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv.

 • Det bor omkring 65 000 muslimer i Finland i dag varav ungefär en tredjedel har fastat under fastemånaden Ramadan . Och festen Eid al-Fitr som traditionellt sätter punkt för ramadan infaller då idag här i finland.. Vi ska höra vilka de nyaste trenderna är när det gäller Eid al-Fitr-firandet i huvudstadsregionen. Arshe Said är ordförande för somaliska förbundet i Finland, Han bor i Vanda och Kristian Svensson träffade honom i torsdags för att höra hur han förberedde sig för veckoslutets festligheter. Nadia Hellsten firar också och berättar bl.a om barnens glädje, gemenskapen och om hur välgörenhet är en viktig del av festen.

  Dessutom pratar vi om sommarpraten i Yle Vega och om icke simkunniga vuxna

 • Veckans kulturdebatt handlar om sommarteater, borde den vara mera experimentell?

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Orden värderingar och värdegrund har varit på tapeten den senaste tiden, inte minst i den politiska diskussionen. Med vad betyder då värdegrund och stämmer det att det inte finns rätt eller fel värderingar utan bara olika värderingar? Pia Abrahamsson diskuterar med filosofen Bernt Österman och Maria Swanljung som är informatör för diskrimineringsombudsmannen.

 • I vår serie hjälparna talar vi nu med i pastorn och missbrukarvårdaren Leif Olin. Leif Olin är känd runt om i Svenskfinland bland annat för sitt arbete på det numera stängda Tolvis behandllingshem. Och de som kommit i kontakt med honom vet att han ställer upp när det kör ihop sig. Redaktör är Jessica Morney

 • Orden värderingar och värdegrund har varit på tapeten den senaste tiden, inte minst i den politiska diskussionen. Med vad betyder då "värdegrund" och stämmer det att det inte finns rätt eller fel värderingar utan bara olika värderingar? Pia Abrahamsson diskuterar med filosofen Bernt Österman och Maria Swanljung som är informatör för diskrimineringsombudsmannen.

 • Ulf Stark läser några av sina dikter från boken " Djur som ingen har sett utom vi" Mikaela Weurlander har talat med honom och illustratören Linda Bondestam om bilder i huvudet. Intervjun gjordes i samband med att biken tilldelades pris vid Umeå litt fest. Jenny Lucander berättar om sitt arbete som illustratör och Kjell Westö om sin kärlek till musik.

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Peter Lüttge har levt hela sitt liv i skärningspunkten mellan katolicism och protestantism. Hur har det inverkat på vem han är och vad han tänker om livet? Pia Abrahamsson diskuterar med honom.

 • Meditation och mindfullness har blivit något som intresserar allt fler människor i en stressig värld. Pia Abrahamsson diskuterar med buddhisten Huija Lindeberg och Harald Antskog som mediterat i över tjugo år.

 • Vi ringer upp Maria Lundström som regisserat Viirus: Ramy - In the Frontline som tilldelades Antonia-priset på Hangö teaterträff :

  RAMY – IN THE FRONTLINE erbjuder ett nytt perspektiv i flyktingkrisen genom att ge röst åt Ramy Essam, en världskänd artist, aktivist och fristadskonstnär i Helsingfors. RAMY – IN THE FRONTLINE visar att teatern kan omförhandla fördomar, spegla världen i stort och möjliggöra möten som påminner oss om att vi alla är världsmedborgare.

  *************************
  I vår serie Hjälparna uppmärksammar Peter Båsk på Stundars i Solf i Korsholm.
  De som drömmer om att bo i gamla, fint restaurerade hus vänder sig ofta till " Mr Stundars", Peter Båsk, för att få hjälp och vägledning. Peter Båsk är byggmästare och brinner för vårt byggnadsarv och har alltid gjort vad han kunnat för att rädda äldre byggnader.
  Idag är han pensionär från sitt arbete som chef för Stundars museum, men ställer fortfarande upp både för museet och för privatpersoner som hjälpare och rådgivare när det gäller byggnadsvård. Han bor också på det Bullerbyliknande bostadsområde invid museibyn, som han och andra entusiaster skapat. Redaktör är Jessica Mourney

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä