Radio Suomi Jyväskylä

JYPin toimitusjohtaja Aku Vallenius: Ottelu on kuin leirinuotio

 • 16 min
 • toistaiseksi

Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

Lähetykset

 • ti 4.10.2016 14.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Jani Kokko valmistelee väitöskirjaa USA:n presidenttien retoriikasta. Trumpin ensimmäinen kuukausi on ollut Twitterissä sotaa perinteisiä medioita vastaan ja toisaalta yhtä kiihkeitä tunteenilmaisuja kuin ennen valtionpäämiesrooliakin. Mihin Trumpin kiivas ja hämmentävä retoriikka johtaa? Mikko Maasola haastattelee.

 • Kulunut talvi on ollut teiden kunnossapidon kannalta haastava. Erityisesti liukkaudentorjunta on teettänyt töitä. Keski-Suomessa muun muassa Saarijärvi-Kannonkoski välin, seututie 648:n kunto on huolestuttanut tienkäyttäjiä. Tie on ollut heidän mukaansa usein jäinen, todella raiteinen ja hiekoittamaton.

  Kunnossapitoyksikön aluevastaava Satu Pekkanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo, että Kannonkoskentie kuuluu talvihoitoluokkaan II. Liukkaudentorjunta hoidetaan tieosuudella pääosin karhentamalla polanne ja tarvittaessa pistehiekoittamalla. Linjahiekoitus tehdään ainoastaan kaikkein ongelmallisimmilla keleillä. Vaikeissa säätilanteissa, esimerkiksi sään äkillisesti lauhtuessa tai heti lumisateiden jälkeen liikenteeltä edellytetään varovaisuutta.

  Kunnossapidon vastaavat muistuttavat myös, että alemmilla hoitoluokilla II ja III on pitkät toimenpideajat. Hoitoluokassa II tien pinta on pääosin polannepintainen ja polanne voi olla osittain urautunut. Risteysalueet, mäet ja kaarteet hiekoitetaan niin, että normaali liikkuminen on turvallista. Tie 648 on kuulemma tarkastettu viimeksi viime viikolla ja väylän on todettu olevan laatuvaatimusten mukaisessa kunnossa.

  Radio Suomen aamulähetyksessä tutkailtiin Kannonkoskentien kuntoa maanantaina 20. helmikuuta. Jussi Lindroosin jututettavana oli päivittäin reilun 35 kilometrin työmatkaa Kannonkoski-Saarijärvi välillä ajava Irmeli Karjalainen.

 • Jyväskylän Talvi on perinteikäs työväen kulttuuritapahtuma. Välillä meni toistakymmentä vuotta ilman Talveakin, mutta vuonna 2012 tapahtuma heräsi uudestaan henkiin. Uuden Jyväskylän Talven alkuperäisjärjestäjiin kuuluva kirjallisuustoimittaja Jani Tanskanen näkee tapahtuman tärkeänä keskustelufoorumina. Tänäkin vuonna kolmen päivän aikana keskustellaan ainakin sodasta ja rauhasta, kenellä on oikeus tulla toimeen työllään ja vaihtoehtokulttuureista. Mikko Maasola haastattelee.

 • Suomalaiset pitävät vieraiden ihmisten huomioimista tärkeänä, mutta jopa noin 65 prosenttia kokee, ettei kontaktia vieraisiin oteta riittävästi. Asia käy ilmi Punaisen Ristin hiljattain teettämästä tutkimuksesta. Tammikuussa 2017 tehtyyn kyselyyn vastasi 1005 15-79-vuotiasta henkilöä. Kyselystä käy myös ilmi, että yli 90 prosenttia uskoo yksinäisyyttä voitavan vähentää juttelemalla kanssaihmisille ja huomioidaan heitä. Huomioiminen, joka ilahduttaa voi olla hyvinkin yksinkertaista. Tästä saatiin elävä esimerkki ihan tavallisena tiistaina Suolahdesta. Radio Suomen iltapäivälähetykseen soitti yli 80-vuotias nainen, joka kertoi, että koululaispojan yllättävä pyyntö oli päivän kohokohta. Heli Kaski haastatteli.

 • Jussi Lehmusveden unelma kustantajan julkaisemasta romaanista syntyi jo 90-luvulla Vakiopaine-baarin pöydässä risupartaista miestä katsellessa. Työ journalistina, nykyisin Helsingin sanomien kulttuuritoimittajana, ei lakaissut isoa haavetta mielestä. Esikoisromaani Vainikkala on huuruinen kuvaus sanojen täyttämästä maailmasta ja äkkiväärästä rock-elämästä. Kirjan hahmoihin ovat antaneet mausteensa oikeasta elämästä niin Radiopuhelimet-yhtyeen muusikot kuin Juha Hurmekin. Teos on kirjoittajan mukaan jäähyväiset nuoruudelle. Mikko Maasola haastattelee.

 • Nyrkkeilijä Tarmo Uusivirta kulki pitkän matkan Säynätsalon köyhistä oloista Euroopan mestariksi. Maailma osoittautui liian kovaksi herkälle miehelle. Elämä päättyi oman käden kautta 1999 vain 42-vuotiaana. Nyrkkeilijänä mies oli poikkeuksellinen lahjakkuus ja nyt hän on saanut vihdoin elämäkertakirjankin. Kirjoittaja Simo Rantalainen Mikko Maasolan haastattelussa.

 • Jämsäläinen Ulla Pajala sanoo olevansa "kenkäkaupan takahuoneessa kasvanut". Hän on miehensä ja lastensa kanssa jatkanut vuonna 1969 vanhempiensa Keijo ja Liisa Pajalan perustamaa perheyritystä. Ullan suurin onni on edelleen löytää sopivat kengät, jotka saavat asiakkaan silmät loistamaan. Riika Raitio piipahti Ullan vieraana, sai ainakin pari kosteaa pusua ja hullaantui hieman itsekin runsautta, kuoseja ja värejä uhkuvassa kenkäparatiisissa päivän persoonan Ullan opastamana. Keskustelu polveili kengissä, kaupassa ja elämässä.

 • Ihmiset eivät ole hölmöjä, sanoo jyväskyläläinen yliopistonlehtori Mikko Jakonen, vaikka ehkä meitä välillä johdetaan kuin hölmöjä. Tuorein esimerkki itsevaltaisesta johtajasta on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Trumpin kaltainen karismaattinen populisti on taipuvainen kääntymään sisäänpäin, ajattelemaan ääri-isänmaallisesti ja olemaan kärsimätön vallantavoittelussaan. Vertaus esim. Adolf Hitleriin kuitenkin ontuu, koska Jakonen ei tunnista Trumpin toiminnassa etniseen puhdistukseen tai suoranaiseen rasismiin liittyviä piirteitä. Propagandaa on ollut aina, mutta valehtelun volyymi on kuitenkin tässä ajassa huipussaan. Elämme hämmentävää vaihtoehtoisten faktojen aikaa, jossa jokaisen on tunnettava vastuunsa - vaikkapa vain siinä, millaisia asioita levittämme eteenpäin sosiaalisessa mediassa. Lehtori Jakonen on tutkinut viime aikoina muuttuvaa asiantuntijuutta ja pohtinut mm. sitä, kuinka meihin vaikutetaan ja kuka on oikea asiantuntija. Häntä haastatteli Yle Jyväskylän toimittaja Riika Raitio.

 • Saarijärveläisen Jaakko Kuusimäen käyntikortissa lukee nykyään "Kansan palvelija". Kuusimäki työskenteli pitkään sähkötekniikan alalla toimivan Eforen palveluksessa, kunnes elektroniikkateollisuus karkasi muille maille. Työttömyyden kokeneena Kuusimäkikin tietää, että kun ovet sulkeutuvat edestä, ihminen alkaa helposti kyseenalaistaa omaa osaamistaan ja kelpaamistaan. Kuusimäki ryhtyi työttömyyden jälkeen yrittäjäksi ja pyörittää nyt keilahallia Saarijärvellä. Mies toteaa, että elämä on taas omissa käsissä. Ihmisarvo ei hänen mukaansa kuitenkaan määrity vain työn kautta. Jaakko Kuusimäkeä haastatteli keilauksen kolistessa taustalla Riina Mäentausta.

 • Perjantaina Yle Jyväskylän studiossa piipahti päivän persoonavieraana musiikin tekijänä reippaita askelia ottava äänekoskelainen Joni Bister. Oma sävellyksiään ja sanoituksiaan verkkoon youtube-videoina tuottanut Joni uskoo, että omaleimainen ote musiikin tekijänä tullaan huomaamaan. Omaa materiaalia on kertynyt niin paljon, että oman levyn omista sävellyksistä on jo näköpiirissä. Mikko Maasolan haastattelussa Joni kertoo muun muassa, mistä ideat lauluihin tulevat.

 • Jyväskylän työllistämisyhdistyksen Sirpa Nieminen on tehnyt vuosikymmenet erilaista vapaaehtoistyötä. Erityisen toimeliaana hän on tätä nykyä työllistämisyhdistyksen Sirpakka-hankkeessa, jossa järjestetään toimintaa ja virkistystä muun muassa työttömille ja maahanmuuttajille. Hänet tunnetaan myös työstä muistisairaiden kanssa ja ensimmäisestä Suomessa järjestetystä velkamessusta. Nieminen on kiertänyt takaisin syntymäsijoilleen Jyväskylään pitkän kierroksen kautta ja istahti tiistaina Timo Hytösen kanssa studioon päivän persoonavieraaksi.

 • Keski-Suomessa uuden sairaalan peruskivi muurattiin Jyväskylässä 1. helmikuuta 2017. Uusi sairaala on maakunnan historian suurin julkinen investointi. Yli 400 miljoonaa maksava rakennushanke käynnistyi viime syksynä ja on edennyt jo runkovaiheeseen.

  Radio Suomi teki historiallisena päivänä lähetystä nykyisestä Keski-Suomen keskussairaalasta. Varhain aamulla lähetyksessä vierailtiin ensihoidon operatiivisessa keskuksessa ja haastateltiin yövuorossa ollutta kenttäjohtaja Petri Huikkosta. Aamun mittaan perehdyttiin myös uuteen lasten päiväosastoon, jonka toiminta tähtää jo vahvasti uuden sairaalan mukaisiin hoitokäytäntöihin. Lasten päiväosaston toiminnasta kertoi ylilääkäri Juhani Lehtola. (haastattelu alkaa kohdasta 6.06)

  Uuden sairaalan valtavaa rakennusurakkaa valottivat lähetyksessä projektipäällikkö Jari Ilves (haastattelu alkaa kohtasta 12.28) ja projektijohtaja Mikko Jylhä. (haastattelu alkaa kohdasta 17.45)

  Mikä muuttuu potilaan arjessa uuden sairaalan myötä? Tätä pohdittiin keskipäivän lähetyksessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen kanssa. (haastattelu alkaa kohdasta 28.29) Sairaalan aulassa tavattiin osastonsihteeri Päivi Hakkarainen, joka tietää hyvin, että sairaalaan tulo on monelle jännittävä paikka. Hakkarainen opastaa potilaita muun muassa itseilmoittautumisessa. (haastattelu alkaa kohdasta 39.50)

  Iltapäivälähetyksessä oltiin peruskivenmuuraustilaisuuden tunnelmissa. Uusi sairaala -hankkeen kehittämispäällikkö Tiina Aho paljasti muun muassa mitä kaikkea peruskiveeen opotettavaan ns. aikakapseliin piilotetaan. (haastattelu alkaa kohdasta 44.18)

  Toimittajina sairaalalla olivat Titta Puurunen, Mikko Maasola, Riina Mäentausta ja Salla Syvänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä