Vega Kväll

Nordiska rådets priser

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Nordiska rådets priser delas ut på tisdag kväll på en storstilad gala i Köpenhamn. I Vega Kväll diskuterar vi kandidaterna till film-, musik- och litteraturprisen - vilken bild är det vi får av Norden och den nordiska mentaliteten via de olika verken, och varför vänder nordiska författare i så hög grad blicken inåt i sina texter? I studion bl.a. Silja Sahlgren-Fodstad, Johanna Grönqvist, Marit Lindqvist, Bertil Blom och Mårten Holm. På Svenska Yles webb kommer vi också att livestreama prisgalan från Köpenhamn med start kl. 21.

Lähetykset

 • ti 1.11.2016 17.28 • Yle Vega

Jaksot

 • Världsmusiken i dag kommer från Sydafrika och Zimbabwe.
  På fredagen ordnas en stor paneldebatt om jämställdheten inom den nordiska filmbranschen. Medieforskaren & professorn Anu Koivunen kommer att leda debatten.

 • Philip Teirs nya roman heter Så här upphör världen. Den skildrar en vilsen familj som ställs inför sina egna känslor och nya grannar under en sommar. Anna Dönsberg berättar om romanen.
  Programvärd Camilla Kivivuori.

 • Intervju med Mikko Mattlar, som skrivit boken Stadin diskohistoria om dj-kultur och diskohistoria i huvudstadsregionen under åren 1966-1988.

 • Johanna Dikert är med i en uppsättning på Svenska teaterns Nicken-scen som heter Festen.
  Hur kan du och jag branda oss för att skilja oss ur mängden? Wille Wilenius ger goda råd.
  Programvärd Camilla Kivivuori

 • En av de stora dansbandsartisterna Sven-Erik Magnusson har dött. Vi pratar om honom med Hans-Åke Manelius.

 • Seniorkonsult Wille Wilenius berättar hur artister medvetet bygger upp sitt brand för att skilja sig ur mängden.
  Idag är det världspoesidagen och vi diskuterar med litteraturvetarna Tatjana Brandt och Maïmouna Jagne-Soreau om den finlandssvenska poesin.
  Historien om evergreenen We'll meet again.
  Programvärd Camilla Kivivuori

 • Jenny Stenberg-Sirén är nyvald ordförande för damkörsförbundet. Vad planerar hon för framtiden, hur ser hon på damkörssången i Svenskfinland idag?
  Programvärd Camilla Kivivuori.

 • Hur lockar man fram läslusten hos barn? Marit Lindqvist besöker Drumsö förskola i Helsingfors och tar del av en lektion i ordkonst tillsammans med ordkonstledaren Lotta Sanhaie och ett gäng ivriga barn. Mycket skoj och stoj med ord utlovas. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Hur gick det till när discokulturen landade i Helsingfors år 1966? Ralle Sandell har läst journalisten och dj:n Mikko Mattlars bok Stadin diskohistoria och pratar med författaren. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Krista Siegfrids siktar på att slå igenom i hela Norden. Här hör vi henne i en akustisk version av låten Can you see me som hon skrev för sin far som dog när hon bara var 15 år gammal. Niklas Rosström samtalar med pop- och showartisten Krista Siegfrids om livet och musiken. Produktion: Make My Moment Nordic Ab 2017. Fyra artister däribland Sonja Aldén, Enrique Iglesias och Francesco Gabbani är också med i fredagens sändning i skivrådet med sina nya alster. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Ulla Billquist, en av Sveriges mest kära schlagersångerskor genom tiderna, gick ett tragiskt öde till mötes och begick självmord bara 38 år gammal när hon var på toppen av sin karriär. Billquist var bisexuell till sin läggning, nånting som var både kriminellt och straffbart under 1930 och 40-talet. Nu har många unga vuxna i trettioårsåldern återupptäckt henne och hennes mytomspunna liv på nytt. Mårten Holm träffade regissören Lasse Zackrisson som i sin dokumentärfilm om stjärnan, upptäckte något som kan ge svar på gåtan runt det mystiska självmordet. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Världsmusik från Argentina, Portugal, Spanien, Kap Verde och Beliz.
  Peter Pan går för tillfället på Vaasan Kaupunginteatteri. Jessica Morney som träffat Jakob Höglund som regisserat Peter Pan.
  Programvärd Camilla Kivivuori

Klipit

 • Jonna har jobbat som sångare och skådespelare i tre decennier och firade med jubileumskonsert tisdagen den 22.2. Camilla Kivivuori träffade henne strax före konserten.
  Här kan du höra hela hela intervjun.

 • Lasse Grönroos och Joakim Rundt öppnar den stora Pink Floyd-boxen "The Early years 1965-1972".

 • Tänk dig att leva så miljömedvetet och sparsamt att allt ditt skräp ryms i en liten glasburk! Det är precis så som åbobon Julia Degert lever. Hon låter bli att köpa mat, kläder och kosmetik som är förpackade i plast. Allt ska gå att sortera och återanvända. Det lilla som sedan blir kvar och som då är enbart skräp, ska rymmas i en glasburk. Den här livsstilen kallas zero waste och Julia har nu levt enligt de här principerna sedan maj i år

 • Många unga mår dåligt. Det finns de som varken går i skola eller jobbar och får höra att de är lata. Sedan finns det de ungdomar som nästan slår en knut på sig själva för att hinna prestera så mycket som möjligt i jakten på det perfekta livet. Ylva Hellgren och Miivi Selin-Patel som jobbar med unga beklagar att psykisk ohälsa ännu är väldigt tabu. Få vågar pratar om sitt illamående, samtidigt som allt fler unga insjuknar i depression.

 • Generellt sett mår dj kulturen rätt bra i Finland just nu. Men mycket har hänt både här och ute i världen under de senaste åren. Den tekniska utvecklingen har lett till att i princip vem som helst kan ta sin bärbara dator under armen och kalla sig dj. Red. Lisa Forss.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä