Ajantasa

Donald Trump on Yhdysvaltain uusi presidentti

 • 52 min
 • toistaiseksi

Tulos ja sen merkitys. Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen Olli Seurin haastattelussa. Tulos ja talous, taloustoimituksen esimies Antti Oksanen. Puhelut Brysselin ja Moskovan kirjeenvaihtajille. Pääministeri Juha Sipilä kommentoi. Voittajan puhe, Mira Stenström kertaa sisällöt. Kommentteja kerää Kaija Kellman. Juontajana Jari Mäkäräinen

Lähetykset

 • ke 9.11.2016 10.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Luovien alojen tekijänoikeudet kunniaan, vaatii Jaana Nissinen Kopiostosta.
  Ketkä ehdolla 10 000 euron Runeberg-palkinnon saajiksi, Seppo Puttonen arvioimassa. Luvassa on myös kuorolaulua Sibeliuksen päivän kunniaksi. Juhlimme myös rauhanturvaajia, 60 vuoden perinteet velvoittavat.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Miten voi demokratia, tutkija Hanna Wass. Virossa valtaan uusi nuorempi hallitus, minkälaisia muutoksia Venäjä-suhteisiin luvassa? Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivänä puhumme Sibeliuksen säveltämistä joululauluista, tutkija Markku Hartikainen. Mikkelistä on löydetty maapallon ensimmäinen häivelude!

  Toimittajana Jari Mäkäräinen.  

 • Sudenkaatokiintiöt liian suuret, Jari Luukkanen, WWF. Postilaki ja taajamien postinkannon supistaminen, jouluposti ja jakeluongelmat, Postin Postipalvelut-liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto, Postin jakelujohtaja Juhani Vuola. Valeuutiset pelottavat venäläisiä matkailijoita, Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen oikoo Pietarissa vääriä tietoja. Pisa-tulokset ja koulun uudistaminen, koulutussosiologian ja -politiikan professori Hannu Simola ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Vallattomasti valtiopäivillä, Jari Niemelän kanssa kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, sd., Kari Tolvanen, kok. ja Ulla Parviainen, kesk. Toimittajana Tuukka Pasanen

 • Viron Pisa-tulokset, Suomen-lähetystön lehdistövirkamies Hannele Valkeeniemi. Sisäministeri Paula Risikko turvallisuudesta. Linnan juhlat -kooste. Suomalainen koulu, Leena Mannila, Maolin puheenjohtaja, matematiikan opettaja Maarit Rossi ja vuoden opettaja Maarit Korhonen. Toimittajana Tuukka Pasanen.

 • Italian pääministeri eroaa, Kreikan velkataakkaa puntaroidaan, yhteydet Roomaan ja Ateenaan. Saara Aalto piipahtaa Suomessa, tunnelmia lentokentältä. Presidentinlinnassa juhlitaan, toimittajakonkarit tentittävinä niin hauskoista hetkistä kuin kommelluksistakin ja huomisen odotuksista! Sotavainajat kotiin rajan takaa, vieraana Pertti Suominen Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksestä.

  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Miten sinä juhlit itsenäisyyttä?

  Suomi täyttää 99 vuotta. Ajantasan suora linja kysyy: mitä itsenäisyys merkitsee? Onko sinulla tai suvullasi omia itsenäisyypäiväperinteitä? Miten sinä juhlit ja miten itsenäisyyttä mielestäsi pitäisi juhlia. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Puoluekannatuksen muutokset. Puolueiden järjestys kannatusmittauksessa ei ole muuttunut, mutta mielenkiintoista on mikä on vaikuttanut ja varsinkin mikä ei ole vaikuttanut puolueiden kannatukseen. Politiikan toimittaja Pekka Kinnunen kertoo kyselystä. Eduskunnan politiikan viikko. Kooste siitä, mikä lämmitti ja puhutti kansanedustajia eilisessä eduskunnan täysistunnossa. Haastattelussa teatteriohjaaja, kirjailija Aino Kivi, joka on aloittanut kampanjan "En olisi tässä". Siinä ihan tavalliset ihmiset kertovat mitä hyvinvointivaltio on heille antanut. Listassa ovat muun muassa kirjasto, peruskoulu, keisarinleikkaus ja lapsilisät. Maanpuolustustahto. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tuoreen tutkimuksen mukaan kansalaisten maanpuolustustahto on laskenut viime vuodesta seitsemän prosenttiyksikköä. Haastattelussa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan pääsihteeri Heli Santala ja Nuorisotutkimusverkoston tutkija Tiia Laukkanen. Ysärikatsaus. Mitä uutisoimisen arvoista tapahtui 20 vuotta sitten? Ainakin Suomen pääministeri oli huolissaan Baltian maiden yllyttämisestä Natoon. Myös EMU-hanke ja Tshernobyl puhuttivat. Toimittaja Kati Lahtinen.

 • Eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja tutkiva professori Marja-Liisa Hänninen on palkittu eläinlääketieteen merkittävimmällä Topi Salmi -palkinnolla. Paljastamme, mitä Ylellä on plakkarissa satavuotiaan Suomen kunniaksi ensi vuonna. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaalla on monta rautaa tulessa kasvuyritystapahtuma Slushissa, kuulemme myös tunnelmia Messukeskuksesta paikanpäältä.
  Toimittajana Jari Mäkäräinen.

 • Millainen on Guggenheimin brändi, entä Helsingin brändi ja suomalaisten brändikulttuuri, vieraana dosentti ja brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo. Uudet kunniamerkkien saajat julkaistaan, mutta millä perusteella kunniaa jaetaan? Rovaniemellä ennakoidaan kansainvellusta paikallisen teatterin joulupukkinäytelmään, joka saa miehetkin itkemään. 
  Toimittaja Jari Mäkäräinen

 • Pääministeri Sipilän tiedotustilaisuus eduskunnasta. Suomen Kuvalehti on julkaissut jutun, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä on painostamalla vaikuttanut Ylen uutisointiin. Sipilä on luvannut kommentoida syntynyttä kohua hieman klo 14 jälkeen ja siinä tilaisuudessa on kuulolla Ajantasakin. Yhdysvallat nyt. Professori Mikko Saikku. Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell Douglas -professori Mikko Saikulla on matkalaukku täynnä havaintoja nyky-USA:sta, nyt kun hän on kiertänyt suurvaltaa ennen ja jälkeen presidentinvaalien. Vallattomasti valtiopäivillä. Haastattelussa kansanedustajat Leena Meri Perussuomalaisista, Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitosta ja Anders Adlercreutz Ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Aiheina muun muassa energia- ja ilmastostrategia ja kansalaisten yhdenvertaisuus. Toimittaja Aki Laine.

 • MM-hiihdot tarvitsevat designia. Lahden ensi vuoden hiihdon MM-kisat ei aio rakentua pelkästään urheilun varaan. Kisojen menestyminen riippuu paljon myös muun muassa onnistuneesta designista ja siitä jaksetaanko kisaturisteille hymyillä. Lahden MM-hiihtojen markkinointijohtaja Esa-Pekka Nykänen kertoo, miten aiotaan toteuttaa onnistuneet kisat. Maahanmuuttajan työmentorointi. Väestöliitolla on ohjelma, jolla autetaan maahanmuuttajia työllistymään. Siinä suomalainen asiantuntija neuvoo suomea jo osaavaa, korkeakoulutettua maahanmuuttajaa parantamaan työnhakutaitojaan. Väestöliiton valitsemat parit tekevät tavoitteistaan kirjallisen sopimuksen siitä, mihin mentoroinnilla pyritään. Haastattelussa Väestöliiton erityisasiantuntija Gunta Ahlfors, Finnfactsin vanhempi tiedotusvastaava Elena Piñero Martinez ja Ezyinsightsin kehitysjohtaja Christel Vearnerberg. Slush menossa. Mitä kaikkea on kasvuyritystapahtuma Slush? Mihin se pyrkii? Mitä se on saavuttanut? Haastattelussa digitalisaation ja työelämän muutoksen tutkija Esko Kilpi. Toimittaja Aki Laine.

Klipit

 • Matematiikka on parhaimmillaan oppimisen ja oivaltamisen iloa, muistuttavat Maarit Rossi ja Leena Mannila.

  -Matematiikan opetusta täytyy muuttaa. Se ei voi olla enää opettajajohtoista. Meidän nuorisolla on niin rikas ympäristö, että he eivät voi tulla kouluun toistamaan jotain tehtäviä, jotka eivät liity millään tavoin heidän elämään. Opetukseen tarvitaan käytäntöön sitomista ja toiminnallisuutta. Myös opettajien opetusmenetelmiä on laajennettava. On annettava mahdollisuus, että lapsilla syntyy halu oppia matematiikkaa.

  Suomen kouluosaamista mittaavien Pisa-testien tulokset ovat laskeneet vuodesta 2006 vuoteen 2012 ja nyt suunta tutkimuksessa on jälleen lievästi alaspäin. Tuoreessa Pisa-tutkimuksessa keskityttiin luonnontieteisiin. Miksi Suomen tulokset ovat laskusuunnassa? Mitä esimerkiksi matematiikan opetuksessa tuossa ajassa on tapahtunut tai tuota edeltävässä ajassa että näin on käynyt?

  Kysymyksiin ovat vastaamassa Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton MAOL ry:n puheenjohtaja Leena Mannila ja mm. Global Teacher Prize -opettajakilpailun maailman parhaimpaan kymmenikköön valittu opettaja Maarit Rossi. Puhelimen päässä myös mm. vuoden luokanopettajaksi valittu Maarit Korhonen. Toimittaja on Tuukka Pasanen.

 • Menestystarina on jo nyt taattu, mutta uusia kehityssuunnitelmia on paljon mielessä, kertoo Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen. -Kutkuttaa ajatus, miksi emme myisi museokortti-ideaa muihin Euroopan maihin!
  Kirkkaankeltainen, pankkikortín kokoinen, mutta kokoaan suurempi museokortti on ollut Suomessa menestystuote. Viime kesästä puhuttiinkin kaikkien aikojen museokesänä. Toimittaja on Kati Lahtinen.

 • Guggenheim olisi tuonut Helsingille erottuvuutta, arvostusta ja turistien tarvitsemia uusia kokemuksia, harmittelee brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo.

  Helsingin valtuusto päätti illlalla selvin äänin 53-32, että Guggenheim-museota ei rakenneta. Hanketta mm. pidettiin liian kalliina Helsingille, sen rahoituspohjaa ja todellisia kustannuksia veronmaksajille epäiltiin ja ulkomaisen museon rakentamista näyttävälle paikalle Helsingin keskustaan arvosteltiin.

  - Suomea on erittäin vaikea markkinoida pelkkänä Suomena vaan tarvitaan jotain muutakin. Saunat ym helsinkiläiset brändit ovat aika tuntemattomia maailmalla. Suomen täytyy tarjota luontokokemusten lisäksi bling-blingiä mm. aasialaisille turisteille. Olemme erittäin hyviä brändin tekijöitä, mutta brändit tarvitsevat isompia markkinointipanostuksia.
  -Slush-sukupolvi haluaa ostaa sushia eikä raakaa kalaa. Nuoret haluavat brändätyn konseptin, jossa on design-elementit mukana. Se ei ole hintaan kytketty vaan vetävä brändi voi olla halpakin, jos siinä on vaan miellyttävät elementit mukana, tietää markkinoinnin dosentti ja brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo.

  Toimittaja on Jari Mäkäräinen.

 • Sipilä kommentoi syytöksiä, joiden mukaan hän olisi yrittänyt vaikuttaa Yleen.

 • Syömishäiriöt ovat psykosomaattisia kehon ja mielen sairauksia. Niiden taustalla on psyykkistä pahoinvointia, joka ilmenee häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä ja muutoksina sairastuneen fyysisessä tilassa. Käyttäytyminen on epänormaalia erityisesti suhteessa ruokaan, painoon ja liikuntaan. Myös käsitys itsestä ja omasta kehosta on usein vääristynyt.

  Tapaamme syömishäiriöön 19-vuotiaana sairastuneen nuoren naisen, "Annin". Tampereella tällä hetkellä työskentelevän naisen sairastumisessa urheilulla oli merkittävä osuus. -Alun hurmion jälkeen tunsin itseni sairaaksi vanhukseksi enkä elinvoimaiseksi nuoreksi, kertoo “Anni”.

  Sitä ennen äänessä Reita Nyberg, jonka tytär sairastui syömishäiriöön kahdeksannella luokalla. Paranemisprosessi kesti vuosia ja vasta tänä keväänä tytön voidaan sanoa olevan terve. Muun perheen tuki ja sitoutuminen oli kokonaisvaltaista, kertoo äiti Reita Nyberg.

  Toimittaja on Kaisu Jansson.

 • -Alt-right on termi, joka ei varsinaisesti tarkoita mitään vaan termin käyttäjä ja tulkitsija voi ladata kulloiseenkin haluamansa merkityssisällön, avaa tutkija Niko Hatakka.
  Yhdysvaltalaisesta alt-right-liikkeestä kirjoitettiin tällä viikolla enemmän myös Suomessa, kun Washingtonissa alt-rightin edustajat äityivät Heil Trump -huutoihin kädet ojossa natsitervehdykseen. Millainen on alt-right, alternative right eli vaihtoehtoinen oikeisto. Haastattelussa on tutkija Niko Hatakka Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Ajantasan Iida Ylinen haastattelee.

 • -Avun hakeminen ei ole häpeä vaan iso rohkeuden osoitus. Se on osoitus siitä, että aina on toivoa. Usein häpeä hälvenee, kun hakee apua, sanoo suunnittelija Leena Marila-Penttinen Ensi- ja turvakotien liitosta.
  - Meidän on rikottava hiljaisuus välkivallasta. Tähän tarvitaan meitä kaikkia eikä vain naisia, jotka ovat kokeneet väkivaltaa. Voimme vaikuttaa omalla toiminnalla puhumalla asioista avoimesti. Nyt Suomessa on tapahtunut edistymistä, aiheesta puhutaan enemmän kuin ennen, kiitos tv:n keskusteluohjelmien, sanoo toiminnanjohtaja Elina Multanen YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenista.

  Tänään vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Suomessa mukana kampanjoimassa ovat mm. Amnesty International, Naisten Linja, Monika-naiset ja Lyömätön Linja, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja Ensi- ja turvakotien liitto. Miten väkivaltaa on saatu kitkettyä meillä tai maailmalla?

  Toimittaja on Ajantasan Iida Ylinen.

 • -Asejärjestelmiin tulee koko ajan lisää älyä. Vedenalaiset miinanraivausrobotit ovat jo tätä päivää ja esimerkiksi hornettien suojatoimenpiteet ovat jo pitkälle automatisoituja. Panssarivaunut ovat sitten seuraavana vuorossa, kertoo sotilasprofessori Mika Hyytiäinen.

  Robotiikka ja älykkäät järjestelmät tekevät tuloaan tai ovat jo osin tehneetkin tulonsa myös sodankäyntiin ja asejärjestelmiin. Tulevaisuudessa voi olla, että asekalusto ei toimi pelkästään automaattisesti, vaan jopa autonomisesti eli itsenäisesti, myös päätöksiä tehden. Asiaa valottaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Mika Hyytiäinen. Toimittaja on Tuukka Pasanen
  Kuva: Puolustusvoimat

 • Helsingin ja Tallinnan välille on pitkään kaavailtu rautatietunnelia Suomenlahden alitse. Miltä tunnelin tilanne tällä hetkellä näyttää ja olemmeko moista yhteyttä manner-Eurooppaan todella saamassa?
  Tallinna on lähempänä pääkaupunkiseutua kuin kotimaan muut suuret kaupungit, mutta liikenneyhteydet ovat hankalammat - luonnollisista syistä. Helsingissä järjestettiin seminaari, jossa on pohdittu Suomenlahden ylittävän liikenteen sujuvoittamista. Joko lapiot otettiin esille, siitä kertoo toimittaja Markus Myllyoja. Äänessä myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, FinEstLink-projektia vetävä Kari Ruohonen Uudenmaan liitosta sekä Ajantasan juontaja Tuukka Pasanen.

 • Puista pudonneet lehdet päätyvät tällä hetkellä usein kompostiin tai poltettaviksi. Teknologian tutkimuskeskus VTT etsii nyt lehdille uutta käyttöä teollisuuden raaka-aineena, sillä ruskan lehdistä on mahdollista uuttaa erilaisia ainesosia esimerkiksi kosmetiikkaa ja tekstiilien värjäystä varten. VTT kehittää parhaillaan lehtien käsittelymenetelmiä eri ainesosien talteen saamiseksi. Toimittaja Mira Stenström tapasi VTT:n erikoistutkijan Liisa Nohynekin ja johtavan tutkijan Anna-Stiina Jääskeläisen.

 • Uudellemaalle Vihtiin perustettiin vuosi sitten Riuttarannan vastaanottokeskus seurakunnan leirikeskuksen tiloihin. Turvapaikanhakijoille järjestettiin heti erilaista tekemistä, pihansiivoamisesta alkaen.
  Sittemmin seurakunnan kirkkoherra keksi järjestää vapaaehtoisille turvapaikanhakijoille metsänraivauskurssin, joka sai osakseen suursuosion. Tämä hanke noteerattiin muuallakin ja vastikään Suomen metsäyhdistys huomioi tunnustuspalkinnollaan seurakunnan aktiivisuuden. Talvella lopetetun Riuttarannan vastaanottokeskuksen johtaja, johtava diakoni Päivi Tapaninen kohtasi turvapaikanhakijoiden työllistämisen vaikeudet silmästä silmään. Työhaluisten ohjaaminen työhön osoittautui erittäin vaikeaksi ja vähintäänkin työlääksi tehtäväksi.
  Toimittaja Olli Ihamäki

 • Kansaneläkelaitos Kelan uusi pääjohtaja, Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen ei alentaisi diabeteslääkityksen korvaustasoa. - Olemme tekemässä diabeteksestä uutta kansansairautta, sillä diabeteslääkitystä ei käytetä sitä ehkäisevässä mielessä vaan sairastutaan siihen kroonisesti. Tässä vaiheessa en alentaisi diabeteslääkkeen korvaustasoa.
  Aaltosen mukaan lääkkeet yleisesti ottaen maksavat meillä liikaa eurooppalaisessa vertailussa. Toimittaja on Jari Tanskanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä