Nyländsk förmiddag

to 6.10.2016

 • 12 min
 • 8 kk 12 pv

Företagarna vid Kungsgatan i Ekenäs möter kritiken om för snäva öppethållningstider med en glimt i ögat. Från och med torsdag 13 oktober håller butikerna kvällsöppet på torsdagar fram till klockan 17.57. Det här som ett svar på sommarens diskussioner om att Kungsgatan är för folktom under vardagskvällar, sena lördagar och söndagar.
Centrumföretagarna använder klockslaget 17.57 som en ögonöppnare, i marknadsföringssyfte.
"Vi försöker möta kundernas önskemål på ett lite roligt sätt, säger centrumföreningens verksamhetsassistent Alexandra Ekholm.

Lähetykset

 • pe 7.10.2016 9.10 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Jaksot

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 24 januari 2017
  - Torsten är hedersorförande i WWF:s havsörngrupp, en grupp som startade sin verksamhet i december 1972. Torsten valdes till dess första ordförande. Numera har Nyland fått en separat havsörnsgrupp.
  - Havsörnen lever och mår allt bättre också i Nyland.
  - Red.: Berra Lindell

 • I Hangö är Carola Tigerstedts mammalådor ett känt begrepp. I sju års tid har hon samlat på Folkpensionsanstaltens gamla moderskapsförpackningar av papp och fyllt dem med hela, nytvättade och strukna babykläder och sängkläder. Mammalådorna går till Lettland.

 • Hangöborna Christine och Tom Suvanto är paret bakom företaget CoachCompanion, med kurser i professionell coaching. Klienterna är privatpersoner ute efter en personlig utveckling, men också många företagsledare och arbetsteam som vill förbättra ledarskapet och arbetsgemenskapen på arbetsplatsen.
  Förutom jobbet är paret Suvanto också partners i det privata. Som 15-åringar inleddes deras gemensamma vandring och sen dess har de hållit ihop. Till familjen hör tre barn.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 23 januari 2017
  - I dag fyller Annegårdens konstcentrum för barn 4 månader - 19 år prick 30 år
  - Kursplanerare Eeva Mussaari (på fotot intill napp-tukanen dit barn som vill sluta suga på nappen kan lämna sin nappa - ett 30 -40 tal nappar finns där ).
  - Direktreporter : Berra Lindell

 • Sällskapet för släkt- och hembygdsforskare i Hangö har gett ut en ny bok som handlar om handelslivet i Hangö - det vill säga hurdana butiker och kiosker det funnits i Hangö samt hur torghandeln sett ut. Tidspannet är från när Hangö grundades år 1874 till strax innan första världskriget 1913.
  Yngve Malmén och Ben Ferm har skrivit boken, som innehåller annonser, bilder, berättelser om Hangös rika affärsliv för ungefär hundra år sedan.
  Tiina Grönroos intervjuar Johan Signell och Benita Forsman från Sällskapet för släkt- och hembygdsforskare i Hangö.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 17 januari 2017
  - Helinä Ylisirniö, verksamhetsledare vid Finlands djurskyddsföreningars förbund
  - Reporter : Berra Lindell

 • De bingoansvariga inom Österby Sportklubb i Ekenäs vevar tombolan varje söndag kväll. Det har de gjort i 48 års tid. Österbybon Nils Jansson tog med sig idén från en bingohall i Helsingfors vintern 1968-69. Efter bara några kvällar fylldes föreningshuset till bredden av folk som ville spela. Bingon upplevde en boom som höll i sig under hela 70-talet.
  Ännu idag sköter Jansson och Leif Mildh bingokvällarna för ÖSK. Den 19 januari 2017 fyller bingon 48 år för Österbys del.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Också de mest vana talare eller artister eller skådisar kan bli för jättenervösa inför ett uppträdande. Då gäller det att ha knep att ta till för att komma vidare.
  Skådespelerskan och sångerskan Mia Hafrén, känd från Mamma Mia musikalen på Svenska Teatern i Helsingfors och som sångerska i gruppen Fork, leder kurser för folk som ska tala eller uppträda inför publik.
  För Mia Hafrén var uppträdandena som ung pianist en plåga, som gjorde henne riktigt nervös i tiderna.
  Redakktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 17 januari 2017
  - Verksamhetsledare Katariina Styrman vid Finska bastusällskapet
  - Reporter : Berra Lindell

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 17 januari 2017
  - Verksamhetsledare Katariina Styrman vid Finska bastusällskapet
  - Reporter : Berra Lindell

 • - III Finnish Blues Awards i Virgin Oil i Helsingfors
  - Låten som vann heter "The Road You're On"
  - Foto på årets pristagare (Pepe Ahlqvist saknas) Foto: arrangörerna
  - Förmiddag i Nyland 16 januari 2017
  - Pratare : Berra Lindell

 • - III Finnish Blues Awards i Virgin Oil i Helsingfors
  - Låten som vann heter "The Road You're On"
  - Foto : Ben Granfelt Band
  - Förmiddag i Nyland 16 januari 2017
  - Pratare : Berra Lindell

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä