Kvanthopp

pe 7.10.2016

 • 56 min
 • 20 v 6 kk

I det här avsnittet gör vi en picknick i Paris och tar reda på mer om Frankrikes beslut att totalförbjuda engångstallrikar, muggar och bestick av plast från och med 2020. Vi talar också med Laura Kolbe, professor i Europeisk historia, om hennes lästips. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Lähetykset

 • pe 7.10.2016 13.30 • Yle Areena

Jaksot

 • I Kvanthopp diskuterar vi den här veckan vatten. Kan någon hävda att den äger vattnet? Frågan går till en av världens främsta experter på vattenrätt, Alistair Rieu-Clarke, professor i juridik vid Northumbria-universitetet i Newcastle. Vi uppmärksammar också en ny och revolutionerande metod för genmodifiering som ska göra det lättare att komma åt ärftliga sjukdomar. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • "Automatisera det som går att automatisera och låt människorna sköta finliret". Det är den princip som har väglett bilindustrin i decennier, och nu börjar den anammas alltmer inom en av vår tids stora tillväxtbranscher: äldrevården. Hör om hur robotarna tar över i Japan när vårdarna inte räcker till. Är det den vägen som också Finland borde gå? Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • I Kvanthopp besöker vi den här veckan en ny utställning om robotar på Science Museum i London. Vi tittar också närmare på NASA:s planetupptäckt som offentliggjordes förra veckan. "Ett betydande steg mot att hitta liv i rymden", säger en expert. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Peter Piot är chef för London School of Hygiene and Tropical Medicine, och han var med i teamet som upptäckte Ebola på 70-talet. Han säger att influensan är det största hotet mot vår hälsa just nu. Förr eller senare kommer nästa stora pandemi i stil med Spanska sjukan som skördade tiotals miljoner liv efter första världskriget. Ändå tycks alla bara vilja tala om HIV / AIDS och Ebola, till exempel.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Peter Vesterbacka, f.d. Mighty Eagle på Rovio, Angry Birds-pappa, vill börja träna astronauter och skicka dem till rymden. Hur ska det gå till? Hör också om en konstgjord näsa som inga bomber tar sig förbi på flygplatsen.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Kvanthopp slår den här veckan hål på myten om att det är de unga som kan allt om IT medan vi medelålders står där med tummen mitt i handen. Det är snarast tvärtom, säger professor Alf Rehn. Vi frågar också vad vi borde göra med plastpåsarna som är ett gissel för miljön. Redaktör: Marcus Rosenlund.

 • Veckans program utan musik med vetenskapsnotiser, musikundervisning på distans på Åland, vetenskap på bokmässan, forskare kring spelberoende, vintertiden i historiskt perspektiv samt om djur som flyr norrut på jakt efter snö och kyla. Programvärd är Ulrica Fagerström.

 • Kommer dagens sociala nätverk en vacker dag att börja tänka för sig själva? Om detta filosoferar Kvanthopps Marcus Rosenlund. Och i vår serie om att läsa för att leva hör vi flosofen Joel Backström.
  Redaktör: Marcus Rosenlund

 • I det här avsnittet gör vi en picknick i Paris och tar reda på mer om Frankrikes beslut att totalförbjuda engångstallrikar, muggar och bestick av plast från och med 2020. Vi talar också med Laura Kolbe, professor i Europeisk historia, om hennes lästips. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Veckans program utan musik.

  Biologen Anders Albrecht är intendent på Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors och känd som mångårig expert i Yle Vegas Naturväktarna. I veckans avsnitt av Kvanthopps läseserie får vi följa med Anders till hans arbetsrum på museet där den stora bokhyllan gömmer skatter från 1900-talets början. Anders läser mycket och gärna om natur och insekter, men privat är också Tove Jansson en av favoriterna. Programvärd: Ulrica Fagerström. E-post: kvanthopp@yle.fi

Klipit

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä