Radio Suomi Helsinki

Töölönlahden roskisrumpali on nimeltään Jarmo

 • 4 min
 • toistaiseksi

Rummutuksesta raikaavat roskikset ovat tuttu ääni monelle Helsingin keskustan alueella liikkuvalle. Useat tietävät Töölönlahden roskisrumpalin, mutta harva tuntee miehen kiivaan kompin takana. Juhani Kenttämaa otti selvää, millainen mies Jarmo on, ja miksi hän roskiksia paukuttaa.

Lähetykset

 • pe 7.10.2016 13.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Yksi kuva kertoo jälleen enemmän kuin tuhat sanaa. Ja mielenkiintoisen tarinan! Tämän koettiin, kun Yle Helsinki julkaisi jutun legendaarisen Palace-ravintolan irtaimiston huutokaupasta. http://yle.fi/uutiset/3-9375530
  Jutun julkaisun jälkeen helsinkiläinen Yrjö Palotie otti toimitukseen yhteyttä ja lupasi kertoa tarinan, joka liittyi kuvaan jota uutisjutussa oli käytetty. Kävi ilmi, että Helsingin kaupunginmuseon valokuarkistosta löytyneessä kuvassa olikin melko ajankohtaisia henkilöitä. Ja vielä vakoojakin!

  Haastateltavana Yrjö Palotie, toimittajana Olli-Pekka Kursi.

 • Kukaan ei voi raitistua toisen puolesta. Avun tarve täytyy myöntää ensin itselle, ja häpeän tunne täytyy ylittää. Apua on tarjolla, jos sitä oikeasti haluaa.
  Tällaisia ohjeita on tarjolla nimettömien alkoholistien AA:n tilaisuuksissa. Al-Anon on samankaltainen yhteisö, joka on tarkoitettu alkoholistien läheisille.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri tapasi AA:han kuuluvan Juhan sekä Al-Anoniin kuuluvan Marjaanan yhteisöjen kevätpäivien yhteydessä.

 • Espoolainen Riitta Heljala on nähnyt 30-vuotisen kotitalousopettajan uransa aikana monentasoisia oppilaita. Seiskaluokkalainen saattaa leikata veitsellä teräpuoli ylöspäin. Vihannesten ja hedelmien kuoriminen on teineille outoa puuhaa. Kalankäsittely puistattaa pahemman kerran. Toisaalta joissain kodeissa ruokaharrastus on niin kultivoitunutta, että sushien teko onnistuu vaivatta, mutta tavallinen keitto herättää hämmennystä. Ruoanlaiton ja kodinhoidon lisäksi kotitaloustunneilla opetetaan nuorille sosiaalisten tilanteiden hallintaa sekä parisuhdetaitoa. Tiina von Martens tapasi Vuoden kotitalousopettaja Riitta Heljalan, joka kertoo lähteneensä itse alalle juurikin erinomaisen kotitalousopettajansa ansiosta.

 • Millaisia perusasioita kannattaa kotona tai työpaikalla huomioida kahvia keittäessä? Miten kahvi pitäisi kotona säilyttää? Entä minkälainen kahvi sopii parhaiten pressopannuun?
  Pauligin koulutuspäällikkö Ulla Suoraniemi sekä Kaffa Roasteryn kouluttaja ja paahtaja Antti Luukkonen piipahtivat Radio Suomen Helsingin aamussa vastaamassa kahviin liittyviin kysymyksiin. Samalla tuli puhdistettua toimituksen keittiön kahvinkeitin.
  Toimittajana Vesa Marttinen, juontajana Riikka Porttila.

 • KOM-teatterin näyttelijä Eeva Soivio on vuosia miettinyt veljensä Juhan kohtaloa. Juha Soivio katosi jäljettömiin elokuussa -89 Vaasan ja Sundsvallin välillä matkustavalla risteilyaluksella.
  Viime vuonna ollessaan virkavapaalla Eeva Soiviolla oli aikaa heittäytyä lähes 30 vuoden takaisten tapahtumien vietäväksi. Syntyi veljen katoamista käsittelevä novelli, jonka sai luettavakseen ohjaaja Lauri Maijala. Yhteistyöstä syntyi näytelmä nimeltä Mustarastas eli kadonnut veli.
  Radio Suomen Helsingin-toimituksen reportteri Vesa Marttinen tapasi Eeva Soivion ja Lauri Maijalan.

 • Vantaanjoella on maine kohtalaisen huonokuntoisena vesistönä. Onko joen kunto kuitenkin mainettaan parempi? Mitä mieltä on asiantuntija, joka tutkii työkseen vedenlaatua? Limnologi Heli Vahtera kertoo Vantaanjoen vedestä, joka on parantunut merkittävästi huonoimmista ajoistaan. Haastattelijana Vesa Marttinen, studiossa äänessä Riikka Porttila.

 • Miltä pääsiäinen näyttää eskarilaisen silmin ja mikä on pääsiäisenä tärkeää?
  Riikka Porttila kävi sipoolaisessa musiikkipäiväkoti Pocossa juttelemassa eskareiden kanssa pääsiäisestä ja päiväkodin johtajan Eeva Peltolan kanssa siitä, millaisia asioita pääsiäisestä poimitaan nykyään varhaiskasvatukseen mukaan. Lasten mietteet pääsiäisestä aloittaa Luka.
  Mukana myös Niklas, Urho, Antto, Leo ja Minea Musikantit-ryhmästä. Päiväkodinjohtaja Eeva Peltola summaa lopuksi ajatuksiaan siitä, millä tavoin pääsiäisen sanoma tuodaan mukaan varhaiskasvatukseen.

 • Mitäs roskaa sun kodin läheisyydestä oikein löytyy? Tupakantumppeja, pikaruokapakkauksia, nenäliinoja nyt ainakin.
  Pääkaupunkiseudun kunnissa kannustetaan järjestämään siivoustalkoot vaikka omassa asuinyhteisössä. Välineet, siis keräyspihdit ja roskasäkit saa kaupungilta, kun sinne talkoistaan ilmoittaa.
  Viime viikonloppuna Mellun- ja Vartiokylän omakotiyhdistys järjesti perinteiset siivoustalkoot.
  Toimittajamme Olli-Pekka Kursi hääräsi siellä myös ja ehkä auttoikin hieman..
  Jututettavana Mellun- ja Vartiokylän omakotiyhdistyksen Heidi Tuomi-Nikula. Siivoustalkoita voi ilmoittaa 28. toukokuuta asti Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Toki senkin jälkeen on ihan suotavaa omin nokin roskia kerätä.

  [HKI 1Siivoustalkoot, 00:08:46]

 • Miten romaniväestön asema suomalaisessa yhteiskunnassa on muuttunut 1960-luvulta tähän päivään?
  Entä millainen merkitys kodin siisteydellä on romanikulttuurissa, ja miksi romanit eivät voi asua toistensa ylä- tai alakerrassa?
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen tapasi vantaalaisen Tiina Isbergin, joka on 49-vuotias romani ja tuntee työnsä kautta romanien lähihistorian Suomessa.

 • “Mä kannatan kyllä kuntaliitosta. Yhtä suurta perhettähän tää pääkaupunkiseutu on”, toteaa espoolainen Pauliina. Helsingissä opiskelemassa pistäytynyt kolmen lapsen äiti palasi kotiseuduilleen hyvien lapsiperhepalveluiden perässä: “Mä oon tämmönen tyypillinen tapaus”. Espoon väkimäärä kasvaa n.5000:lla asukkaalla vuodessa: “huomaahan sen, mutta kasvu on ollut hallittua” sanoo puolet vuodesta Yhdysvalloissa asuva Matti. Myös vähemmänkoulutetut maahanmuuttajat ovat Matin mielestä tervetulleita: “tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä, jotta väestöpohja on luonnollinen.” #Kuntarundi-sarjan toimittavat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 25/26.

 • “Helsingissä ei tarvitse autoa, julkisilla pääsee ja täällä on loistavat pyörätiet, joilla mummoikäinenkin uskaltaa pyöräillä”. Näin sanoo Sisko, joka asuu Myllypurossa, mutta käy aina välillä keskustassa tarkistamassa “vieläkö se Stockmann on pystyssä ”. Kahden pienen lapsen isä Jose on adoptoitu Kolumbiasta ja muuttanut Porvoon kautta Helsinkiin. Hänen mielestään Helsingissä on parasta kansainvälisyys ja pahinta työttömyys: “se, jos nuorilla miehillä ei ole muuta tekemistä kun juoda kaljaa ja haastaa riitaa”. #Kuntarundi-sarjan toimittavat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 23/26.

 • “Aikansa pannaan vastaan, mutta lopulta me ollaan yhtä ja samaa. Se on tulevaisuutta, ei mikään maailmanloppu”. Mitä ihmettä? Kauniaisissa asuva vanhempi rouva ei suoralta kädeltä tyrmääkään yhdistymistä Espoon kanssa. Toinenkin ennakkoluulo saa kyytiä, kun nuorimies Mikael kertoo muuttaneensa Kauniaisiin edullisen asunnon takia: “Halvempi vuokra kuin Espoossa ja parempi hinta-laatu-suhde”. #Kuntarundi-sarjan toimittajina Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 26/26.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä