Radio Suomi Helsinki

Kadonneet skeittiaarteet huutokaupataan hyväntekeväisyyteen

 • 5 min
 • toistaiseksi

Helsingin Pakilan nuorisotalon hyllyltä pölyttymästä pelastettiin usean sadan euron rullalautaharvinaisuuksia. Zorlac-merkkisiä 80-luvun lopun käyttämättömät arvoskeitit on laitettu Nuorisoasiainkeskuksen toimesta facebook-huutokauppaan, jonka tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaa tyttöskeittauksen tukemiseen maissa, joissa naisten polkupyöräily on kielletty. Juhani Kenttämaa tapasi skeitit pelastaneen nuoriso-ohjaajan, joka kertoo tempauksesta lisää.

Lähetykset

 • pe 7.10.2016 17.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Syksyn ylioppilaat ovat saaneet valkolakkinsa. Toimittaja Juhani Kenttämaa kävi Vantaalla, Tikkurilan lukiossa aistimassa juhlien alustunnelmia ja sai haastateltavakseen todella mielenkiintoisen ylioppilaskaksikon. Heistä toisen taival ylioppilaaksi ei ole ollut aivan ilmeisin. Valkolakki kun painettiin 69-vuotiaan Keijo Lehdon päähän. Mitä hän saavutuksestaan ajattelee? Entä millä mielin häntä 50 vuotta nuorempi tuore ylioppilas Leona Pälvimäki katsoo tulevaan?

 • Kahdeksankymppiset "Perjantaipojat" tapaavat ravintola Salvessa joka perjantai puolen päivän aikaan. Näin on tehty yli neljänkymmenen vuoden ajan. Ravintola ja kantapöydät ovat välillä vaihtuneet, mutta ystävyys on ja pysyy. Pari sääntöä Perjantaipojilla on: tytöiltä pääsy kielletty ja sairauksista ei puhuta. Tästäkin huolimatta Tiina von Martens kutsui itsensä herraseurueen lounaalle ja sai vielä suukon jälkiruoaksi.

 • Jazziin liittyy paljon kummallisia tapoja ja itsestään selvinä pidettyjä käytäntöjä. Mikä virka on bassosooloilla? Miksi jazz-kappaleet ovat niin pitkiä? Miksi jazz toistaa aina samaa kaavaa: ensin esitellään teema, sitten kaikki soittavat soolot, sen jälkeen palataan teemaan ja biisi loppuu?
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen tapasi Suomen työllistetyimpiin kuuluvan jazz-muusikon, rumpali Teppo Mäkysen, ja pyysi tätä kommentoimaan jazziin liittyviä ennakko-oletuksia ja stereotypioita.

 • Askolassa on tänä vuonna tempaistu koko kunnan yhteisen joulukalenterin rakentamiseksi. Mukana ovat mm. Askolan kylät ja moni Askolassa toimiva yhdistys. Idea on yksinkertainen: joka päivä jouluun asti Askolassa tapahtuu tai on nähtävillä jotain erityisen jouluista. Juhani Kenttämaa vieraili Tammenterhon päiväkodissa, jonka panos joulukalenteriin on yhdessä lasten kanssa tehty joulutupa. Siitä kertoo enemmän päiväkodin ohjaaja Sanna Manninen. Jutussa äänessä ovat myös päiväkotilapset Justus Paavilainen ja Emilia Pråhl sekä joulukalenteri-idean äiti, Askolan kunnan toimistosihteeri Minna Järvinen.

 • Helsingin Kalliossa avataan marraskuun lopussa uusi elokuvateatteri. Harjukadulla sijaitsevassa liiketilassa on toiminut korttelikino kahdesti aiemminkin: elokuvateatteri Kruunu toimi paikassa 50-luvun puolivälistä 70-luvun lopulle ja elokuvateatteri Riviera vuosina 1977–82.
  Nyt Riviera palaa Kallioon yli 30 vuoden jälkeen. Jo etukäteen suuri puheenaihe on ollut Rivieran poikkeuksellinen tarjoilukäytäntö: elokuvasalin puolelle saa viedä mukanaan oluen tai vaikkapa viinilasin.
  Radio Suomen Helsingin toimituksen aamureportteri Vesa Marttinen kävi kurkistamassa Rivieran tiloihin avajaispäivän aamuna.

 • Helsingin humu vaihtui kerralla maalaisrauhaan, kun Länsi-Pasilassa vuosia asunut pariskunta päätti muuttaa osakehuoneistosta pieneen puiseen omakotitaloon. Miina Poikolainen ja Veli-Pekka Mikkola asuvat nyt Maija-tyttärensä sekä kahden poninsa kanssa tyytyväisinä Pukkilassa. Yle Helsingin Juhani Kenttämaa meni nuoren perheen pikku ranchille ihmettelemään, mitkä asiat vaikuttivat muuttopäätökseen ja millainen paikka alle kahden tuhannen asukkaan kunta on lapsiperheelle.

 • Leppävaaran Pyrintö tekee marraskuun lopulla maailmanennätyksen, kun 90-vuotias Maj Forsman-Vakio pelaa koripalloa 3.divisioonan ottelussa. Samaisessa ottelussa juhlitaan lisäksi 85-vuotiaan LePyn ja 45-vuotiaan LePy Ladiesin taivalta. Tiina von Martens kävi tapaamassa maailman vanhinta ja hurmaavinta korismummua Espoon Lähderannassa

 • Viime kesänä ja alkusyksystä saimme julkisuudessa tutustua pukkilalaiseen yrittäjään, jonka iloisesta asenteesta moni sai uskoa tulevaan. 11-vuotias Arvi Martikainen tekee kotipajassaan koruja ja kauppa käy. Ja hyvä että käy, sillä Arvilla on suuri tavoite: oma hevonen. Mitä Arville kuuluu nyt, kesän mediasirkuksen ja televisioesiintymisten jälkeen? Juhani Kenttämaa lähti kysymään.

 • Maailman suurin tieteiskirjallisuustapahtuma tulee Helsinkiin elokuussa 2017. WorldCon -tapahtuma kokoaa Suomeen sci-fin ystäviä, kirjailijoita, taiteilijoita ympäri Tellusta. Erityisen ainutlaatuiseksi järjestyksessä 75. Maailmannäyttelyn tekee myös se, että tapahtumaa on järjestetty vain muutaman kerran angloamerikkalaisten maiden ulkopuolella, eikä koskaan näin pohjoisessa, eikä näin pienen kielialueen maassa, kuin Suomessa. Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaa tapasi tapahtuman toisen pääjärjestäjän Jukka Halmeen, joka kertoo, millaisesta tapahtumasta on kyse, ja millä keinoin suomalaisen sci-fin maailmanvalloitus taataan.

 • Pii Anttonen käy läpi sukupuolenkorjausta, joka on muuttanut hänet miehestä naiseksi. Millainen on tuo vaativa prosessi, ja millaista transihmisen elämä on meillä ja maailmalla? Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaa tapasi Piin, jonka kanssa he juttelivat muun muassa TransHelsinki -tapahtuman sekä maailmanlaajuisen transtietoisuuskuukauden merkityksestä.

 • Markus-sedästä Binna Bánnaan sekä Popsi popsi porkkanaa -näyttelyt Kansalliskirjastossa ovat Ylen lastenradion sekä lasten musiikkiin liittyvät katsaukset, jotka tarjoavat sekä nostalgiaa että näkökulmaa suomalaisen lasten radiotarjonnan historiaan. Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaa tapasi näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavan toimittaja Tiina Harpfin sekä lastenmusiikin pitkäaikaisena esittäjä ja niin ikään Ylen toimittajanakin tunnettu Liisa Lääverin. Sokerina pohjalla ääneen pääsee myös Suomen yksi tunnetuimmista pianisteista sekä lastenradion kuunnelmissa itsekin lapsena näytellyt Seppo Hovi.

 • Tuulikki Storgård on ollut kiviharrastaja jo kolmekymmentä vuotta. Hän kertoo Radio Suomen Helsingin iltapäivälähetyksessä kuinka luonnosta löydetty, röpelöinen ja rumakin kivi, voi osoittautua hyvinkin kauniiksi, kun sen halkaisee.
  Laakson sairaalan alueella olevassa Kivikappelissa hiomakone pyörii ja taitavissa sormissa kivikin saa kiiltävän pinnan.
  Miksi kivet sitten kiinnostavat? Jotain selittämätönkin niiden vetovoimassa saattaa olla...
  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä