Aktuellt 17

ti 8.11.2016

 • 30 min
 • ei kuunneltavissa

- nyheterna på djupet (poddsänds)

Lähetykset

 • ti 8.11.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • - President Putin kommer gärna till Helsingfors på arktiskt toppmöte med president Trump. Idag möttes de i Arkangelsk.
  - Halonen fick en katt, Merkel en hund av Putin. De gåvorna har man inte glömt! Ambassadör Harry Helenius om etikett och vänskap mellan presidenter.
  - Bolagisering av barnrådgivningen nästa på Samlingspartiets agenda. Oppositionen oroad över barndödlighet och folkhälsa.
  - Varför lyssnar politikerna inte? Österbottningarnas tilltro till demokratin fick en knäck av sjukhusfrågan.
  - Småpartierna - missnöjda finländares val? Några har en chans att lyfta nya frågor och bli stora.
  - Asylsökarnas hälsa värre än väntat. ÅA-forskning kartlägger 500 flyktingars upplevelser.

 • -Nu är skilsmässopappren inlämnade. Stormig Brexit-debatt i britttiska parlamentet om villkor, vänskap, Skottland och Irland. Daniel Olin rapporterar från London.
  -För EU: Demonstrationsrörelsen Pulse of Europe blir större i Tyskland.
  -Ange dina regeringskritiska landsmän. Råkar också turkar i Finland ut för den uppmaningen?
  -Förhandsröstningen inleddes. Och det är inte svårt. Ändå väntas valdeltagandet bli lågt.
  -Vilken roll har sannfinländarna i kommunalvalet? Deltagarna på valmöte i Hnaken verkar inte övertygade. Professor Åsa von Schoultz analyserar.

 • Regeringen lovar att ta i tu med den utbredda utslagningen bland unga. Tiotals tusen unga saknar både studieplats och arbetsplats.

  Bland ungdomsarbetare på fältet påpekar man ändå att det inte finns några snabba och enkla lösningar. En fungerande grundutbildning är a och o.

  De gröna går till kommunalval med riksfrågor i fokus. En medveten risktagning, som kan fungera bra, bedömer Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap.

  Turkiets systematiska kartläggningar av regimkritiker runtom i Europa drabbar också turkar här i Finland.

  Vi besöker också den ryska hamnstaden Archangelsk, som hoppas på att ett intensivare arktiskt samarbete ska ge ett nytt lyft.

 • -Stor rädsla för våldsam hemsändning bland asylansökarna. Varje dag anlitas nu polisen för tvångutvisningar.
  -Demonstrationsvåg i Ryssland i helgen. Rysslandsforskaren Hanna Smith kommenterar korruptionsdiskussionen.
  -Säljläge - eller köpläge - på börsen? Olika slutsatser om den politiska osäkerheten i Europa.
  -Vem sa att partierna har slätat ut sig för att passa alla? Centermedlemmarna fortfarande gamla bönder, vänsterförbundarna arbetare och de gröna unga intellektuella.
  -Hur viktigt är det att politikern är snygg? Och är prydliga kandidater alltid höger? Ny forskning tangerar temat.
  -Föga överraskande val av teaterdirektör. Joakim Thibblin vill inte ännu avslöja sina planer för Svenska teatern.

 • På lördag den 25 mars firar Europeiska unionen 60-årsjubileum, bland annat genom att underteckna en Romdeklaration. Europakorrespondent rapporterar om innehållet i deklarationen. EU-kommissionär Jyrki Katainen säger att Finland borde vara med i alla samarbetsformer i EU och urtikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen påpekar att man måste se på historien för att förstå EU:s framtid.

  I Sverige försöker Moderaterna få stopp på ett ras i väljarstöd. Stockolmskorrepsondent Ingemo Lindroos konsaterar att en orsak till det har varit ett försök från moderaternas lednings sida att samarbete med Sverigedemokraterna.

  Synen på genus håller på att förändras. De som varken kan kategoriseras som män eller kvinnor betonar att det är viktigt att bli bemött med respekt.

  Kosovo är Europas yngsta land och ett av de fattigaste. Dagens unga vuxna var barn under kriget mot Serbien för snart 20 år sedan. I dag ser framtiden dyster ut och många drömmer om att flytta utomlands.

 • Opinionsnämnden för massmedier prickar Yle prickas för att ha gett efter för påtryckning från statsminister Jua Sipilä. Statsministern får för sin del kritik för att ha utövat påtryckning i konflikten kring Yles nyhet om kopplingar mellan Sipilä och företaget Terrafame. I Sverige säger tidigare pressombudsman Yrsa Stenius att "Finland har en tråkig kultur".

  Londonborna gör sitt bästa för att återgå till det normala trots terrorattacken på onsdagen.

  Svenska folkpartiet är både ett litet parti och på sina håll ett maktparti. Kommunforskaren Siv Sanberg analyserar vad det för med sig för kommunalvalet.

  Sjukvårdarna är skeptiska till vårdrefomen, visar en opinionsmätning. Framtiden känns osäker, säger man på vårdarhåll.

 • Det har gått exakt ett år sedan Europa chockerades av terrordåden i Bryssel. Yle Nyheters Europakorrespondent Daniel Olin minns tillbaka till den dagen och konstaterar att den har lämnat ett sjup spår hos brysselborna.

  På årsdagen av Brysselattackerna utsattes också London för ett terrordåd. Fem döda och 40 skadade i närheten av brittiska parlamentet - gärningsmannen uppges inspirerad av "internationell terrorism".

  Terrorhotet finns ändå fortfarande kvar i Europa, vilket dagens skottlossning vid brittiska parlamentet i London vittnar om.

  Här hemma har avsikterna och tolkningarna av statsminister Juha Sipiläs uttalande om studentsvenskan fortsatt debatteras. Enligt Göran Djupsund, professor i statsvetenskap, är det helt klart att återinförandet av den obligatoriska studentsvenskan inte är aktuellt.

  I vår satsning Fokus på partiet, står idag Vänsterförbundet i tur - inför kommunalvalet går partiet hårt ut mot privatiseringen av vården.

  Fritt vårdval är också något man gått inför i Sverige, men som fortfaraden väcker debatt.

 • Statsminister Juha Sipilä öppnar överraskande för en återgång till den obligatoriska studentsvenskan. Han anser att tjänstemanna svenskan har försämrats för mycket. Uttalandet vöcker mycket politiska reaktioner.

  Överlag har Sipilä ändå svårt att förstå oron över svenskans försvagade ställning. Det här framkommer i tankesmedjan Agendas färska pamflett.

  Sipiläs Centerparti står också i tur i vår partigranskning inför kommunalvalet. Kan kritiken mot den sittande regeringen och vårdreformen rubba Centerns dominans ute i landsbygdskommunerna? Osannolikt, anser statsvetaren Lauri Rapeli.

  Finlands humanitära bistånd hyllas i en färsk rapport, men sågas samtidigt av många. Det statliga biståndsbolagets misstänkta skatteparadsikopplingar ökar inte precis på förtroendet för Finlands biståndspolitik.

  Det ska också handla om de djupa spår som de systematiska våldtäkterna under Kosovokriget har lämnat hos landets kvinnor, som nu tjugo år senare hoppas på upprättelse.

 • USA:s två högsta underrättelsechefer har förhörts av kongressen med anledning av president Donald Trumps misstänkta kontakter med Ryssland. Den exceptionella ufrågningen kan leda till en politisk skandal, om misstankarna kan bekräftas.

  Här hemma uppmanas våra politiker från forskarhåll att tydligare ta ställning mot invandringsfientliga grupper, innan spänningarna blir ohanterliga. Det här med anledning av gårdagens gasattack på Järnvägstorget i Helsingfors.

  Långtidsarbetslösheten bland unga fortsätter att öka, samtidigt är högtutbildade arbetlösa frustrerade över att inte få hjälp av arbets- och näringsbyråerna.

  Klimatförändringen är ett växande problem i USA , som ändå nonchalleras av den nya klimatskeptiska politiska ledningen.

 • - Debatten om företagens samhällsansvar tar fart efter Nordeas bolagsstämma.
  - Skattepress från utlandet kan ge effekt? Måste Finland sänka företagsskatterna - igen.
  - Allt fler tar privat sjukförsäkring. Vem vill betala skatt för offentliga vården?
  - Hungersnöd i Afrika. Men Jemen värst drabbat igen.
  - Merkels första visit i ointresserat Washington. Trump twittrar om Nordkorea.
  - Har SFV några vänner kvar? Tre styrelsemedlemmar förklarar inför årsmötet.

 • -Nederländerna gick högerut, statsministern lyckades överleva. Timo Soini talar om misslyckande för ensakspopulister.
  -"Alla partier talar ju om samma sak". Kristdemokraterna i Finland har svårt locka väljare bakom kristna värderingar i politiken.
  -Hot om Nordeaflytt från Stockholm: Kanske redan i år, inom Skandinavien, om inte svenska regeringen ändrar avgiftsplaner.
  -Terrorhot och spionage i svenska säkerhetspolisens årsberrättelse

 • -FN-soldaterna i Centralafrikanska republiken skyddade lokalbefolkningen. Men aktionen urartade också i sexövergrepp, och barnen blev utan hjälp. Marko Hietikko om en aktuell granskning.
  -Socialdemokraternas dag inför kommunalvalet. Praktiska välfärdsfrågor ger röster och kanske seger.
  -Längre köer när migrationsverket tog över polisens utlänningshantering. Svårare i akuta situationer.
  -Vem tar ansvaret för robotarna. Eu söker svar.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä