Kvanthopp

su 20.11.2016

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

I veckans Kvanthopp hör vi bland annat om ett franskt projekt där man ska kartlägga människors minnen av terroristattentatet i Paris för ett år sedan. Man ska följa upp frågorna med ett års intervaller för att se hur de här minnena utvecklas med tiden, och hur folk lär sig att leva med dem. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

Lähetykset

 • su 20.11.2016 15.02 • Yle Vega

Jaksot

 • I Kvanthopp besöker vi den här veckan Vetenskapsdagarna som gick av stapeln i Helsingfors. I samband med det här ordnade Helsingfors universitet en svenskspråkig paneldiskussion, och vi ska få en glimt därifrån. Vad tycker de lärda panelisterna om tanken på att kolonisera Mars, om att genmanipulera plantor så att de producerar till exempel hemoglobin eller vaccin, och om Donald Trumps klimatpolitik? Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Peter Vesterbacka, f.d. Mighty Eagle på Rovio, Angry Birds-pappa, vill börja träna astronauter och skicka dem till rymden. Hur ska det gå till? Hör också om en konstgjord näsa som inga bomber tar sig förbi på flygplatsen.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Kvanthopp slår den här veckan hål på myten om att det är de unga som kan allt om IT medan vi medelålders står där med tummen mitt i handen. Det är snarast tvärtom, säger professor Alf Rehn. Vi frågar också vad vi borde göra med plastpåsarna som är ett gissel för miljön. Redaktör: Marcus Rosenlund.

 • Veckans program utan musik med vetenskapsnotiser, musikundervisning på distans på Åland, vetenskap på bokmässan, forskare kring spelberoende, vintertiden i historiskt perspektiv samt om djur som flyr norrut på jakt efter snö och kyla. Programvärd är Ulrica Fagerström.

 • Kommer dagens sociala nätverk en vacker dag att börja tänka för sig själva? Om detta filosoferar Kvanthopps Marcus Rosenlund. Och i vår serie om att läsa för att leva hör vi flosofen Joel Backström.
  Redaktör: Marcus Rosenlund

 • I det här avsnittet gör vi en picknick i Paris och tar reda på mer om Frankrikes beslut att totalförbjuda engångstallrikar, muggar och bestick av plast från och med 2020. Vi talar också med Laura Kolbe, professor i Europeisk historia, om hennes lästips. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Veckans program utan musik.

  Biologen Anders Albrecht är intendent på Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors och känd som mångårig expert i Yle Vegas Naturväktarna. I veckans avsnitt av Kvanthopps läseserie får vi följa med Anders till hans arbetsrum på museet där den stora bokhyllan gömmer skatter från 1900-talets början. Anders läser mycket och gärna om natur och insekter, men privat är också Tove Jansson en av favoriterna. Programvärd: Ulrica Fagerström. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Den här gången hör vi om en ny potentiellt revolutionerande raketmotor som egentligen inte borde kunna fungera utan att bryta mot en hel hög med fysikens lagar, men den fungerar ändå.
  I vår serie om läsande träffar vi medeltidsforskaren Tuomas Heikkilä vars läsmiljö just nu präglas av att han bor och forskar i Italien där han är chef för Finlands Rom-institut.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi inleder en ny serie om läsande. Den här gången hör vi astronomen Thomas Hackman, som har märkt att det som händer oss i livet påverkar hur vi läser. En tumör ändrade på hans läsande för några år sedan – flera gånger.
  Vi kollar också in projektet Kaboom vars syfte är att öka på intresset för nyfikenhet och problemlösning i skolorna.
  Dessutom tar vi en titt på planeten som alla har talat om på sistone, den som kretsar kring vår närmaste stjärngranne, Proxima Centauri. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

Klipit

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä