Leikola ja Lähde

Vieraana kirjailija Hannu Salama

 • 54 min
 • ei kuunneltavissa

Hannu Salama on kuvannut kirjoissaan Nyky-Suomen kehitystä ja lähihistoriaa kriittisesti ja sievistelemättä. Millaisena Salama näkee Suomen nykyisen tilan ja tulevaisuuden? Mikä on 100-vuotiaan Suomen suunta?

Lähetykset

 • pe 9.12.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Maaliskuussa 1917 Venäjän tsaari Nikolai II luopui vallasta ja väliaikainen hallitus otti itselleen sekä keisarin, hallituksen että parlamentin valtaoikeudet. Tsaarin eroa edelsivät suuret mielenosoitukset ja sotilaiden kapinointi.  Usko tsaarivaltaan romahti lopullisesti kun sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan 11. maaliskuuta.
  Maaliskuun vallankumous johti sekasortoon, joka mahdollisti boshevikkien vallankaappauksen ja myöhemmin myös Suomen itsenäistymisen.
  Miksi Venäjä ei kyennyt luomaan itsevaltiuden tilalle demokraattista järjestelmää? Kuinka kahden vallankumouksen vuosi 1917 vaikuttaa Nyky-Venäjän politiikkaan ja historiakäsitykseen?
  Vieraina ovat entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ja toimittaja Leonid Laakso.

 • Sote- ja maakuntauudistus muuttavat rajusti kuntien roolia ja tehtäviä.

  Millaisia päättäjiä kunnat tarvitsevät tulevalla vaalikaudella? Millaisia ominaisuuksia tulevaisuuden kunnanvaltuutetuilta vaaditaan? Poliittinen keskustelu ja vaikuttaminen on siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Miten tämä vaikuttaa kuntapolitiikkaan? Miten some vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen?

  Markus Leikola ja Jussi Lähteen vieraina ovat Tampereen yliopiston kuntatutkija Jenni Airaksinen ja Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

 • Koko Eurooppa seuraa jännityksellä Hollanin parlamenttivaaleja, jotka käydään ensi viikolla. Vaalien voittajaksi on veikkailtu  Geert Wildersin johtamaa Vapauspuoluetta,  joka vastustaa ankarasti maahanmuuttoa ja EU-jäsenyyttä.  Tosin vaalivoittokaan ei takaa Wildersillle tietä valtaan koska Vapauspuolueelle ei ole luvassa hallituskumppaneita.
  Kuinka jakautunut Hollannin yhteiskunta on? Alkaako Hollannin vaaleista populististen puolueiden suosion kasvu koko Euroopassa? Muuttuuko suvaitsevaisuuden tyyssijana tunnetun maan politiikka radikaalisti?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat  politiikan tutkija Pasi Saukkonen ja projektipäällikkö Nathan Gaasenbeek.

 • Suomen koulutusjärjestelmä on monenlaisissa muutospaineissa. Peruskoulussa tehdään digiloikkaa, jonka tavoitteista ja tuloksista opettajat ovat kovin erimielisiä. Hyvien Pisa-tulosten arvoa himmentää se, että osa oppilaista jää kauaksi oppimisen minimitavoitteistakin. Varsinkin pojista moni päätyy pudokkaiksi.

  Myös yliopistoissa käy tuuli. Nyt on virinnyt kipakkaa keskustelua siitä, rekrytoivatko yliopistot aina etevimmät tutkijat vai suosiiko hyvä-veli –verkosto samanmielisiä tutkijoita osaamisen kustannuksella. Ja menevätkö tutkimusrahat parhaimmille vai sopivimmille?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

 • Suomen eduskunta on yli 100 vuotta vanha instituutio. Myös puolueiden toimintamalli on viime vuosisadalta. Kuinka hyvin nykyinen poliittinen järjestelmämme toimii nopeasti muuttuvassa ajassa?

  Pitäisikö digitalisaation ja jakamistalouden aikakaudella kehitellä uusia applikaatioita myös poliittiseen päätöksentekoon? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina on kaksi nuoren polven kansanedustajaa, Hanna Sarkkinen (vas.) ja Antero Vartia (vihr.).

 • Suomalaisilla on tähän saakka ollut luja luottamus poliisiin. Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio sai 13 vuoden vankilatuomion muun muassa lahjuksista, virka-aseman väärinkäytöksistä ja huumausainerikoksista.
  Mitä Aarnion juttu kertoo Suomen poliisin tilasta? Miksi poliisin sisäinen valvonta petti?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat  Aarnio-juttua tutkinut ja siitä Susanna Reinbothin kanssa kirjan kirjoittanut toimittaja Minna Passi ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen.

 • Hallituksella on työn alla suuria uudistuksia,  jotka vaativat paljon asiantuntija- ja  virkamiestyötä.  Niin soten kuin liikennekaarenkin suunnittelussa on ollut suuria vaikeuksia.
  Miksi rakenteiden uudistaminen on niin vaikeaa? Ovatko valmistelevat virkamiehet lojaaleja kansalle, veronmaksajille, asiakkaille vai poliitikoille? Kuinka paljon virkamiehillä on valtaa? Miitä on virkamiesetiikka?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen ja valtion virkamieseettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Teuvo Metsäpelto.

 • tävallan Vapauspuolue oli 1990-luvun alussa ensimmäisiä eurooppalaisia populistipuolueita, joka pystyi vakavasti haastamaan perinteisiä valtapuolueita parlamenttivaaleissa. Jörg Heiderin johtaman puolueen vaalivoitto vuoden 1999 vaaleissa johti EU-maiden boikottitoimiin.

  Viime vuoden presidentinvaaleissa Vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer kävi tiukan kamppailun vihreiden ehdokkaan Alexander Van der Bellenin kanssa.

  Onko Itävalta Euroopan politiikan suunnannäyttäjä? Onko Itävalta kahtia jakautunut kansakunta? Millainen on maan suhde Euroopan unioniin?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entinen Suomen Itävallan suurlähettiläs Tom Grönberg ja yliopistonlehtori Kimmo Elo Turun yliopistosta.

 • SDP valmistautuu valitsemaan puheenjohtajaa. Antti Rinteen johdossa puolueen gallup-kannatus on noussut kärkikaksikkoon.

  Millainen on sosialidemokraattien ideologinen suunta? Onko puolueen tulevaisuus ay-vetoisessa vasemmistolaisuudessa vai pitäisikö sen pyrkiä laajojen kansanjoukkojen yleispuolueeksi lähemmäksi poliittista keskustaa? Mikä on SDP:n suhde populismiin?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat toimittaja Yrjö Rautio ja kaksi SDP:n entistä puoluesihteeriä, Markku Hyvärinen ja Ari Korhonen.

 • Kun sanotaan, että joku puhuu ”diplomaattisesti” sillä tarkoitetaan äärimmäisen kohteliasta tai maltillista puhetapaa.  Mutta kuinka diplomaattisesti oikeat diplomaatit puhuvat? Millaiset kielenkäytön ja käytöksen normit diplomaattien  työtä säätelevät? Muuttaako Donald Trumpin arrogantti ulkopolitiikka myös diplomatian pöytätapoja?
  Markus Leikola ja Jussi Lähteen vieraina on kaksi pitkän linjan diplomaattia, entinen suurlähettiläs ja YK:n apulaispääsihteeri ilkka Pastinen ja entinen suurlähettiläs ja ulkoministeri Paavo Rantanen.

 • Miten kuntien talous muuttuu soten ja maakuntahallinnon myötä? Kuka omistaa tulevaisuudessa terveyskeskukset ja sairaalat? Onko sote-ratkaisu kriisikunnille onnenpotku vai viimeinen naula arkkuun?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kuntaministeri Anu Vehviläinen ja Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Pekka Averio.

 • No onkos tullut sote nyt talven keskelle? Tekeekö 100-vuotias Suomi–neito tuottavuusloikan vai lauletaanko ensi vuonna, että päättynyt kaikk´ on työ? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen jouluahjavalvojaisissa katsotaan, kuka lahjat antaa ja lahjat saa.

  Politiikan vuotta käärivät pakettiin myös median moniottelija Elina Yrjölä ja kirjailija Lasse Lehtinen.

Klipit

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä