Radio Suomi Helsinki

Helsingin iltapäivä

 • 11 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • ti 11.10.2016 17.19 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Kiinalaiset pehmolelut osoittavat mieltään suomalaisen mikroyrittäjyyden puolesta ja vaativat arvonlisäveron alarajan nostamista 10 000 eurosta 50 000 euroon.
  Pehmeä mielenosoitus on vantaalaisen Jaana Tuomiston teos, ja osa 22 taiteilijan teoskokonaisuutta nimeltä Sano se käsin.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen keskustelee Tuomiston kanssa alv-vapaan tulorajan merkityksestä pienyrittäjälle.
  Studiossa Riikka Porttila.

 • Helsingin Töölössä toimiva Kulttuuritehdas Korjaamo saa maaliskuun alussa uuden toimitusjohtajan. 38-vuotias Sara Norberg siirtyy tehtävään Rakkautta & Anarkiaa ry:n toiminnanjohtajan paikalta.
  Minkälaisia ajatuksia Norbergilla on Korjaamosta, joka on reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut tapahtumakeskukseksi, johon kuuluu konserttisalien lisäksi muun muassa ravintolatoimintaa, elokuvateatteri, Escape Room sekä Rautatientorin Jääpuisto ja Katajanokan kylpylä?
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen tapasi Norbergin aamukahvien merkeissä. Studiossa juontajana Riikka Porttila.

 • Helsingin suurlähetystöistä on kirjoitettu kirja. Historioitsijat Janne Ridanpää, Jukka Lahe ja Mikko Koskela kiersivät kaikki yli 60 lähetystöä reilussa vuodessa ja tuloksena syntyi Maailmanympärimatka Helsingissä –teos. Toimittaja Ari Tuhkanen lähti kaupunkikierrokselle ja sai oppaakseen kirjoittajista kaksi, Ridanpään ja Lahen. Mikä lähetystöistä on miehille jäänyt mieleen loisteliaana, mikä vaatimattomana?

 • Fysioterapiaan saa lähetteen, kun vartalo tarvitsee kuntoutusta. Psykoterapiassa taas käydään läpi sitä, miten mieli on reagoinut tai reagoi elämäntilanteisiin. Mutta mitä on Psykofyysinen fysioterapia? Toimittajaharjoittelija Mirja Kolttola haastatteli Suomen Psykofyysisen Fysioterapian yhdistyksen varapuheenjohtajaa Hannele Laitista.

 • Turun joulurauhan julistus on vuosisatoja vanha perinne ja monelle erottamaton osa joulua.
  Joulurauhan julistus on kuitenkin kohtalaisen yleinen tapa myös Uudellamaalla: joulurauha julistetaan esimerkiksi Länsi-Uudenmaan jäteastioille, Paloheinän hiihtoladulle kuin Kallion kaupunginosalle.
  Radio Suomen Helsingin-toimituksen reportteri Vesa Marttinen otti selvää, millaisia joulurauhoja Uudenmaan alueella julistetaan.

 • Yleislääkäriä saatetaan pitää erikoislääkäriä vaatimattomampana tittelinä. Todellisuudessa yleislääkärikin on erikoislääkäri, sillä hän on erikoistunut yleislääketieteeseen. Yleislääkärien arvostusta halutaan myös korostaa Vuoden yleislääkäri -tittelillä. Tänä vuonna Vuoden yleislääkäriksi valittiin Kirkkonummen Veikkolan terveysasemalla työskentelevä Johanna Rauste. Juhani Kenttämaa tapasi palkitun lääkärin.

 • Säveltäjämestari Jean Sibelius sai nuorena poikana sedältään viulun. Hän lainasi sitä vähävaraiselle luokkatoverilleen, joka oli kiinnostunut viulunsoittamisesta, mutta perheellä ei ollut varaa hankkia hänelle omaa viulua.
  Tämä luokkatoveri innostui soittamisesta, eikä Sibelius tohtinut vaatia soitintaan takaisin. Niinpä Sibelius lähetti kirjeen sedälleen Pehrille, jolla oli siemenkauppa Turussa. Hän kertoi tilanteen, ja sanoi tarvitsevansa uuden viulun, kun ei kehdannut pyytää lainaamansa viulua takaisin.
  Tuo Pehr-sedän lähettämä Serafin-viulu soi nyt Sibeliuksen tyttärentyttärentyttären Kaisa Porra-Hännisen kotona Helsingin Östersundomissa.
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen lähti Sibeliuksen 151. syntymäpäivänä katsomaan, millainen tuo maineikas viulu oikein on.
  Studiossa juontajana on Riikka Porttila.

 • Syksyn ylioppilaat ovat saaneet valkolakkinsa. Toimittaja Juhani Kenttämaa kävi Vantaalla, Tikkurilan lukiossa aistimassa juhlien alustunnelmia ja sai haastateltavakseen todella mielenkiintoisen ylioppilaskaksikon. Heistä toisen taival ylioppilaaksi ei ole ollut aivan ilmeisin. Valkolakki kun painettiin 69-vuotiaan Keijo Lehdon päähän. Mitä hän saavutuksestaan ajattelee? Entä millä mielin häntä 50 vuotta nuorempi tuore ylioppilas Leona Pälvimäki katsoo tulevaan?

 • Kahdeksankymppiset "Perjantaipojat" tapaavat ravintola Salvessa joka perjantai puolen päivän aikaan. Näin on tehty yli neljänkymmenen vuoden ajan. Ravintola ja kantapöydät ovat välillä vaihtuneet, mutta ystävyys on ja pysyy. Pari sääntöä Perjantaipojilla on: tytöiltä pääsy kielletty ja sairauksista ei puhuta. Tästäkin huolimatta Tiina von Martens kutsui itsensä herraseurueen lounaalle ja sai vielä suukon jälkiruoaksi.

 • Jazziin liittyy paljon kummallisia tapoja ja itsestään selvinä pidettyjä käytäntöjä. Mikä virka on bassosooloilla? Miksi jazz-kappaleet ovat niin pitkiä? Miksi jazz toistaa aina samaa kaavaa: ensin esitellään teema, sitten kaikki soittavat soolot, sen jälkeen palataan teemaan ja biisi loppuu?
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen tapasi Suomen työllistetyimpiin kuuluvan jazz-muusikon, rumpali Teppo Mäkysen, ja pyysi tätä kommentoimaan jazziin liittyviä ennakko-oletuksia ja stereotypioita.

 • Askolassa on tänä vuonna tempaistu koko kunnan yhteisen joulukalenterin rakentamiseksi. Mukana ovat mm. Askolan kylät ja moni Askolassa toimiva yhdistys. Idea on yksinkertainen: joka päivä jouluun asti Askolassa tapahtuu tai on nähtävillä jotain erityisen jouluista. Juhani Kenttämaa vieraili Tammenterhon päiväkodissa, jonka panos joulukalenteriin on yhdessä lasten kanssa tehty joulutupa. Siitä kertoo enemmän päiväkodin ohjaaja Sanna Manninen. Jutussa äänessä ovat myös päiväkotilapset Justus Paavilainen ja Emilia Pråhl sekä joulukalenteri-idean äiti, Askolan kunnan toimistosihteeri Minna Järvinen.

 • Helsingin Kalliossa avataan marraskuun lopussa uusi elokuvateatteri. Harjukadulla sijaitsevassa liiketilassa on toiminut korttelikino kahdesti aiemminkin: elokuvateatteri Kruunu toimi paikassa 50-luvun puolivälistä 70-luvun lopulle ja elokuvateatteri Riviera vuosina 1977–82.
  Nyt Riviera palaa Kallioon yli 30 vuoden jälkeen. Jo etukäteen suuri puheenaihe on ollut Rivieran poikkeuksellinen tarjoilukäytäntö: elokuvasalin puolelle saa viedä mukanaan oluen tai vaikkapa viinilasin.
  Radio Suomen Helsingin toimituksen aamureportteri Vesa Marttinen kävi kurkistamassa Rivieran tiloihin avajaispäivän aamuna.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä