Radio Suomi Jyväskylä

Kodittomat -esityksen tekijät: Ihminen on äärettömän hauras ja vahva

 • 20 min
 • toistaiseksi

Laukaan teatterin Kodittomat - Asuntolan naisten kertomuksia saa ensi-iltansa Asunnottomien yönä 17.10. Jyväskylän Huoneteatterissa. Esitys perustuu VTT Riitta Granfeltin väitöskirjaan. Granfelt haastatteli 1990-luvun lopulla asuntolassa asuvia naisia. Naisten kodittomuuden taustalla on usein esimerkiksi risainen lapsuus ja parisuhteessa tapahtuneet muutokset. Naisten kertomukset näyttämölle muokkasi dramaturgi ja ohjaaja Aila Lavaste.

Lavaste kertoo Yle Jyväskylän haastattelussa, että tositarinoiden tie esitykseksi oli pitkä ja opettavainen. Hän ei halunnut tehdä asunnottomuudesta perinteistä draamaa, vaan tuoda naisten kertomukset mahdollisimman lähelle yleisöä ja näyttää kuinka samanlaisia, haavoittuvia ja hauraita kaikki ihmiset ovat. Kodittomuuskin voi osua kenen tahansa kohdalle ja sen kitkemiseen tarvitaan Lavasteen mukaan konkreettisen avun lisäksi asennemuutosta.

Dramaturgi, ohjaaja Aila Lavaste ja Kodittomat -esityksen tuottaja Päivä Hammarén-Jokela olivat vieraana Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä maanantaina 17.10. Naiset totesivat, että koti on heillekin äärettömän tärkeä paikka. Heli Kaski haastatteli.

Lähetykset

 • ma 17.10.2016 15.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Jos meinaa tehdä dokumenttielokuvan, kannattaa valita riittävän iso aihe. Näin ajatteli jämsäläissyntyinen Noora Kytöharju, joka alkoi vuonna 2011 työstää opinnoissaan käsikirjoitusta kotipaikkakuntansa sisällissodan traumoista. Jämsänjokilaaksossa kevät 1918 oli verinen. Punaisia suorastaan teurastettiin. Juuri valmistuneessa dokumenttielokuvassa tekojen pitkästä varjosta puhutaan paljon ja parantavastikin. Kytöharjun mukaan erityisen haastavaa oli säilyttää hienotunteisuus elokuvan pitkän leikkausprosessin aikana. Mikko Maasola haastattelee.

 • Laukaalaissyntyinen, nykyään Jyväskylässä asuva yrittäjä Suvi Widgren toteutti parikymppisenä unelmansa vaateliikkeestä. Yrittäjyysoppia hän ammensi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiasta. Naisten vaatteita myyvä ketju laajeni kymmenen vuoden kuluessa viiteen kaupunkiin ja Widgrenin alaisuudessa työskenteli yli sata nuorta naista.

  Nyt liiketoiminta on myyty ja vastuu myymälöistä on siirtymässä uusille harteille. Widgren ei toistaiseksi tiedä, mihin seuraavaksi ryhtyy. Hän kertoo pitävänsä tärkeänä, että uskaltaa tehdä isojakin päätöksiä ja seisoa niiden takana. Lähitulevaisuudessa naisen omalla kohdalla siintää ainakin maailmanympärimatka perheen kesken.

  Suvi Widgren oli Radio Suomen päivälähetyksessä vieraana 2. joulukuuta. Haastattelussa puhuttiin muun muassa rohkeudesta, päätösten tekemisestä ja työllistämisestä. Heli Kaski haastatteli.

 • Jyväskyläläinen Jussi Ristonmaa on tutkinut ilveksiä yli kaksikymmentä vuotta. Hän on Ilveskeskuksen perustaja ja kiertänyt kertomassa kissapetojen elämästä muun muassa kouluissa. Ristonmaa kuvaa ilvestä erämaiden äänettömäksi vaeltajaksi ja kuutamoiden salatuksi kulkijaksi.

  Ristonmaan mukaan Keski-Suomessa ilveksiä on tällä hetkellä noin 250 ja Suomessa kanta on noin 2500:n yksilön suuruinen. Jussi Ristonmaa oli Radio Suomen päivälähetyksesä vieraana 5. joulukuuta. Heli Kaski haastatteli. Aivan aluksi ilvestuntija kertoi olevansa samaa mieltä kuin monet muutkin suomalaiset siitä, että maamme luonto on upea.

 • Torstaina Jyväskylän Lohikosken koululla vietettiin MONO-päivää. Vähän erilainen koulupäivä päästi touhuamaan joulujuttuja, kuten askartelemaan kortteja vanhuksille ja päihdekuntoutujille. Tällainen koulunkäynti kelpaisi koulun pojille Antti Luostariselle, Samu Varilalle, Jesse Kukkoselle ja Kaarlo Otsalalle, vaikka välillä piti pulpetissakin istua ja se on välillä vaikeaa. Pojat tapasi välitunnilla Riika Raitio.

 • jYksi tänään valkolakin saaneista syksyn ylioppilaista on Muuramen lukiosta valmistunut Lumikki Tilsala. Hän ansaitsee kolminkertaiset onnittelut kolmoistutkintonsa takia. Ylioppilaan edessä avautuu elämä, aivan sananmukaisesti. Heti lakkiaisten jälkeen on luvassa kaksikin suurta elämänmuutosta. Lumikin tapasi Timo Hytönen.

 • Jukka Kentala muistetaan vuonna 2014 lakkautetun Keuruun Pioneerirykmentin viimeisenä komentajana. Keuruulta hän siirtyi nykyiseen toimeensa johtamaan puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimistoa.

  Kentala kertoo haaveilleensa palomiehen ammatista, mutta armeija-aika Keuruulla sinetöi lopulta tunteen sotilasurasta. Puolustusvoimissa kiehtoi alusta asti muun muassa palvelustoveruus ja hyvät kouluttajat. Kentala sanoo pitävänsä edelleen siitä, että kun tehdään, niin tehdään kunnolla.

  Nykyvarusmiehet saavat aluetoimiston johtaja Kentalalta kehuja motivaatiosta, hyvistä vuorovaikustaidoista ja asenteesta. Maanpuolustustahto on edelleen Suomessa korkealla.

  Everstiluutnantti Jukka Kentala oli Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä vieraana 1. joulukuuta. Haastattelussa puhuttiin muun muassa miehen runoharrastuksesta, alokkaiden ajatusmaailmasta, turvallisuuspoliittisista uhista ja viisaudesta. Heli Kaski haastatteli.

 • Ihmisiin ja heidän tarinoihinsa voi rakastua. Tämän tietää näyttelijä Kristiina Hurmerinta joka muutti 2000-luvulla takaisin Konnevedelle lapsuutensa kotiin, entiseen kauppaan. Hurmerinta on ollut yli viisi vuotta taiteilijaeläkkeellä ja huomannut, että jotain on vain tehtävä. Kirjoittamisesta tuli nopeasti intohimo. Konneveden ihmisten tarinat veivät mukanaan ja nyt Hurmerinta on tehnyt niistä kirjan Kotini on Konnevesi. Mikko Maasola haastattelee.

 • Kirjallisuuden Finlandia-palkintoja kahmineen Atena Kustannuksen toimitusjohtaja Ville Rauvola luonnehtii itseään tietokirjaksi. Nippelitiedot ja tietokilpailut ovat aina sytyttäneet. 43-vuotiasta kahden tyttären isää huolettavat koulutusleikkaukset ja niiden myötä hitaasti rapautuva suomalainen sivistys. Monet eivät enää tiedä yleissivistykseen kuuluvia asioita. Millainen haaste on kustantaa varsinkin tietokirjoja maailmassa, jossa niin moni haluaa elää omassa tietokuplassaan? Rauvolaa haastatteli Riika Raitio.

 • 3,5 -vuotiaana evakkolapsena Arvo Tavi ajatteli, että aikuisilla on oltava joku salaisuus, jonka avulla he pystyvät olemaan iloisia ja rauhallisia sodan kaaoksesta huolimatta. Erityisesti Tavin äiti oli pojalleen tyynen mielen esikuvana evakkoretkien aikana. Pikku-Arvo päätti, että aikuisena hän selvittää, mikä tuo salaisuus on.

  Tyynen mielen ja omien elämänarvojen etsintä johti Arvo Tavin joogan pariin viitisenkymmentä vuotta sitten. Tavi on lajin pioneerejä ja ollut mukana tuomassa joogaa Suomeen 60-luvulta lähtien. Hän on mm. Saarijärvellä sijaitsevan joogaopiston yksi perustajista.

  Arvo Tavi vieraili Yle Jyväskylän Päivän persoonana 28.11. Häntä haastatteli Minna Matintupa.

 • Jyväskylän Kenttäurheilijoiden pika-aituri Elmo Lakka jännittää itsekin tulevia vuosia. Kuinka korkealle ponnistaa, kun tosissaan yrittää. Viime kesänä Lakka kurkotti jo ennätyksellään EM-kisojen välieriin. Yksilöurheilijan tie on taistelua. Elmo Lakan mukaan esimerkiksi itsensä brändääminen on tärkeää yhteistyökumppaneiden haalimisessa. Se vaatii treenien lomassa yleisölle näkymistä ja nettisivujen huolellista rakentelua.

 • Oranssi Myrsky-kaupunkitapahtuma tuo Jyväskylään vuoden pimeimpänä vuodenaikana (24.- 26.11.) ison kirjon erilaisia elämyksiä. Tapahtuma on täysin Humak-ammattikorkeakoulun Jyväskylän kampuksen ensimmäisen vuoden kulttuurituottaja- ja yhteisöpedagogiopiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama. Yhteisöpedagogiopiskelijat Päivi Hartikainen ja Lasse Lyytinen olivat Radio Suomen aamulähetyksessä vieraana 23. marraskuuta. Heli Kaski ja Riika Raitio haastattelivat:

 • Rion olympialaisten jälkeen Ari-Pekka Liukkonen ripusti uikkarit naulaan lähes kahdeksi kuukaudeksi, mutta nyt uinti maistuu taas. Viikonlopun lyhyen radan SM-kisoista saldona oli seitsemän mitalia, joista kaksi henkilökohtaista kultaa. Joulukuun MM-kisoja ajatellen vire on oikea.
  Kahdeksan vuotiaana kilpailemisen aloittaneelle Liukkoselle uinnista on tullut siinä määrin työtä, ettei hän enää innostu kuutamouinneista Suomen suvessa. Vastustajan kanssa viivalle asettuminen saa kuitenkin aina syttymään. Kisaratojen ulkopuolella hän haluaa olla ajamassa yhteisiä asioita. Tulevissa kuntavaaleissa Liukkonen pyrkii Jyväskylän kaupunginvaltuustoon.
  Ari-Pekka Liukkonen oli Yle Jyväskyän Päivän persoona-vieraana 22.11. Toimittajana Minna Matintupa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä