Puheen Aamu

”Suomalaiset pelaajat eivät uskalla voittaa”

 • 30 min
 • toistaiseksi

Puheen Aamun vieraana elektronisen urheilun maailmanmestarit, Suomen Counter Strike - Global Offensive -maajoukkueen kultamitalistit Miikka 'suNny' Kemppi ja Aleksi 'Aleksib' Virolainen.

Joukkue osallistui Indonesian Jakartassa järjestettäviin CS:GO:n maailmanmestaruuskisoihin. Kyseessä on kansainvälisen e-urheiluliittojen kattojärjestön kisat.

Ammattimainen kilpapelaaminen on iso juttu. Kymmenet miljoonat katsojat seuraavat kisoja maailmanlaajuisesti, kisojen palkintopotit kasvavat ja lajien ammattilaiset ovat julkkiksia siinä missä perinteisten urheilulajienkin tähdet.

Mikä on pelaamisessa henkisen puolen merkitys? Ja millaisella pelitavalla voi voittaa? Juuso Pekkinen haastattelee.

Lähetykset

 • ti 18.10.2016 10.20 • Yle Areena

Jaksot

 • M. A. Numminen on 76-vuotias taiteilija, joka tunnetaan persoonallisesta lauluäänestä, provokatiivisesta musiikista ja siitä, että hänet on kirjoitettu suomalaisen undergroundin historiaan. Moni tuntee hänet myös lastenlauluista ja syvästä sivistyksestä, joka huokuu miehen tekemisistä.

  - Pienestä pitäen minussa on ollut kansanvalistajan vikaa. 1960-luvulla meistä kulttuuriradikaaleista oli hauskaa vähän härnätä yhteiskunnan mielenrauhaa, mutta samalla tietysti yritimme parhaamme mukaan parantaa Suomen kansan syvien massojen hyvinvointia. Me kuitenkin haimme muutosta rauhan aattein, ilman väkivaltaa, kertoo Numminen.

  Vuonna 1966 hän perusti levy-yhtiön Eteenpäin, jonka neljän ensimmäisen vuoden harvinaisetkin tuotokset julkaistaan nyt yhdessä paketissa.

  - Julkaisimme aikoinaan mm. pitkäsoittosinglen presidentti Kekkosen vaalilaskennasta. Levyn B-puolelta löytyy katkelma, jossa ääntenlaskija menettää tajuntansa Kekkonen sanaan. Se oli niin avantgardistinen taideteos, että se kannatti julkaista. Teos on varmasti kannustanut myöhempiä taiteilijoita kokeilemaan myös sellaisia ideoita, jotka tuntuvat täysin epäkaupallisilta, toteaa Numminen.

  M. A. Numminen oli Puheen Aamussa Juuso Pekkisen vieraana.

 • Muun muassa Aavikko, K-X-P ja Cityman -kokoonpanoissa vaikuttava Tomi Leppänen tunnetaan muusikkopiireissä rumpalina, joka ei jäädy yllättävienkään haasteiden edessa. Hänet esimerkiksi hälyytettiin kuusi vuotta sitten Flow-festivaaleilla syyrilaisen dabke-muusikon Omar Souleymanin rumpaliksi vain muutamaan minuutin varoitusajalla. Souleymanin musiikki ei ollut Leppäselle entuudestaan tuttua, mutta siilinjärveläislähtöinen rumpali selvitti yllättävän syyrialaishaasteen muitta mutkitta.
  Mistä kumpuaa Leppäsen ennakkoluuloton suhtautuminen musiikkiin ja rumpujen soittoon? Ja miksi mies järjestää festivaalia, joissa keikat kestävät vain viisi minuuttia? Muun muassa näistä asioita Tomi Leppänen valottaa Puheen Aamun Alina Kulon haastattelussa.

 • - En halunnut katsoa yhtään Nina Hartleyn filmiä, koska en halunnut lähteä siitä tulokulmasta liikkeelle, että hän on pornotähti vaan nimenomaan maalaamaan kuvaa kuka Hartley on ihmisenä, kertoo vaatesuunnittelija, elokuvantekijä Paola Suhonen.

  Hän tuo näytille Helsingin Taidehalliin näyttelyn jonka keskiössä on Nina Hartley, yksi aikuisviihteen isoista nimistä, yli 30 vuotta alalla toiminut yhdysvaltalainen supernainen.

  - Rohkeus Hartleyssä kolahti minuun ensimmäisenä. Nina on rakentanut omaehtoisesti omannäköisensä elämän ja maailman. Hän on exhibionisti jolle seksi on intohimo. Hän on ottanut missiokseen puhua siitä, että seksi ei ole tabu eikä nautinto, ole tabu, kertoo Paola.

  Paola Suhonen oli Puheen Iltapäivässä Juuso Pekkisen vieraana.

 • Perinteiset Teollisuustaiteen liitto Ornamon Design Joulumyyjäiset kokoavat Kaapelitehtaalle tänä viikonloppuna 270 suomalaisen designin ja taidekäsityön tekijää.

  Myyjäisissä pääse tapaamaan suunnittelijoita ja hypistelemään tuotteita - kerrankin saman katon alla. Ornamon projektipäällikkö Petra Ilonen sanookin, että suomalaisen designin yksi kipukohta on saatavuus ja löydettävyys - moni haluaisi ostaa kotimaista mutta tuotteita ei löydy.

  Verkkomaailma on tuomassa tähän apua. Muun muassa Ornamon uudistunut finnisdesigners.fi -hakupalvelu, josta löytyy tekijöitä, tuotteita ja verkkokauppoja, tuo esille laajaa suomalaista designosaamista. Lisäksi markkinoille on syntynyt kaupallisia eri brändeja kokoavia alustoja, jotka helpottavat tuotteiden löydettävyyttä.

  Tiina Lundberg piipahti designmyyjäisissä yhdessä Ornamon projektipäällikkö Petra Ilosen kanssa.

 • Laulaja-lauluntekijä Astrid Swanin englanninkielinen musiikki on ihastuttanut niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kolmisen vuotta sitten musiikki jäi taka-alalle kun hän sairastui aggressiiviseen rintasyöpään. Nyt vakavasta sairaudesta toipunut artisti on jälleen julkaisemassa musiikkia, jossa hän käy läpi sairauteen ja siitä toipumiseen liittyviä tuntemuksiaan.

  - Uuden albumini From The Bed and Beyond biisit avaavat tuntemuksiani nimenomaan kehon kautta - mitä mulle tapahtui maallisena, materiaalisena naisena, kertoo Astrid Swan.

  Hän kertoo myös sairauden antaneen hänelle varmuutta omaan tekemiseen.

  - Ennen aina mietin, että onko tässä musiikin teossa mitään järkeä vai onko tämä ihan höpöhöpö touhua. Nyt olen tajunnut, että musiikin tekeminen on minulle todella tärkeää ja arvokasta, ja että mulla on oikeus tehdä sitä, toteaa Swan.

  Astrid Swan vieraili Puheen Aamussa kertomassa sairaudestaan ja siitä selviämisestä sekä sen ajan synnyttämästä uudesta albumistaan. Alina Kulo haastattelee.

 • Puheen Aamussa puhuttiin maantiepyöräilyn suurimmasta ja kauneimmasta spektaakkelista, Tour de France -kisasta. Vieraana oli aiheesta kirjan kirjoittanut, urheilutoimittaja Tapio Keskitalo.

  - Vauhti oli ensimmäinen asia mikä pyöräilyssä viehätti. 10 vuotta sitten kun olin ensimmäistä kertaa Tour de Francessa työkomennuksella kuvaajana jäi kuvat ottamatta kun pyöräilijät vain viuhahtivat ohitseni, naurahtaa Tour de France - enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirjan kirjoittanut Tapio Keskitalo.

  Hän kertoo, että meno Tourilla on kuin rockfestareilla.

  - Musiikki soi ja sponsoreiden karavaani ampuu tuotteitaan yleisölle. Mielestäni “krääsää”, mutta ihmiset tuntuvat olevan niistä innoissaan ja luulenpa, että jotkut tulevat vain ilmaisten tuotteiden takia paikalle, kertoo Keskitalo.

  Toimittajana on Juuso Pekkinen.

 • Kauko Röyhkä on tuottelias muusikko ja kirjailija. Miehen uusin levy Aamuöiseen sateeseen julkaistaan pian ja hiljattain häneltä ilmestyi Lapinpoika-niminen kirja. Nämä luomukset eivät kuitenkaan rauhoita taiteilijan tahtia, sillä uutta kirjaa jo pukkaa ja keväälle on kaavailtu albumillinen jazz-musaa.

  - Tykkään tehdä koko ajan niin musiikkia kuin kirjoittaakin. Kirjojen maailma on rikastuttanut biisejäni ja musiikista on tullut vaikutteita kirjoihini, kertoo Röyhkä.

  Röyhkän uusin levy sisältää myös vanhoja biisejä uudelleen versioituina. Yksi vanhoista on hänen uransa tärkein biisi Lauralle.

  - Meillä oli jo 80-luvulla kova julkaisutahti joka aiheutti sen, että emme ehtineet levyttää biisejä kunnolla. Esimerkiksi Lauralle-biisin tunnelma on uudella levylläni nyt juuri sellainen miksi sen aina halusinkin olevan eli eroottinen ja hypnoottinen, toteaa Röyhkä.

  Kauko Röyhkä oli Puheen Aamussa Alina Kulon vieraana.

 • Slush-perheeseen kuuluva Smash on maailman ensimmäinen liikuntaan, terveyteen ja urheiluun keskittyvä startup-tapahtuma. Helsingissä päivää ennen Slushia järjestettävä Smash yhdistää liikunnallisen intohimon, uuden teknologian ja sporttibisneksen.

  - Kun puhumme urheilumarkkinasta, puhumme huippu-urheilusta, kuntoilusta ja terveysliikunnasta sekä huippu-urheiluun liittyvästä katsojakokemuksesta ja viihdebisneksestä, kertoo Smash tapahtuman tuottaja Hanna Iiskola-Kesonen.

  Hän oli Puheen Aamussa Jere Pehkosen vieraana kertomassa Smash-tapahtumasta ja sen vaikutuksista niin Suomen kuin koko maailman urheilukenttään.

 • Michelin-tähden vuonna 2014 saaneen Chef & Sommelier -ravintolan keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo ruoanlaittonsa ideologian lähtevän raaka-aineista.

  - Maistelen ja testaan raaka-aineita joiden kautta syntyvät ideat ruokiini. Pyrin myös käyttämään raaka-aineen kokonaan heittämättä hukkaan mitään, kertoo Laukkonen.

  Sasu Laukkonen on perehtynyt myös lentokoneruokaan. Hänen suunnittelema Signature Menu Finnairin business-luokkaan valittiin Monocle-lehdessä vuoden parhaaksi lentokoneateriaksi. Sasulla onkin aikaisempaa kokemusta lentokoneruoasta, sillä hänen äitinsä oli pitkään Finnairin lentoemäntänä ja lukiolaisena Sasu itse hankki taskurahansa työskentelemällä lentokoneruoan parissa.

  Sasu Laukkonen vieraili Puheen Aamussa Alina Kulon vieraana.

 • Jussi Nikkilä on tuttu mies elokuvien ja television katsojille. Hänet muistetaan mm. Pussikaljaelokuvasta, Hulluna Saaraan -leffasta ja nähtiinpä hänet Talvivaaran kaivoksen inspiroimassa Jättiläinen-elokuvassakin. Televisiossa hänet on nähty mm. Koukussa-tv-sarjassa. Hän on myös ohjaaja ja teatterintekijä. Nikkilän ohjaus Shakespearen Rikhard III saa ensi-iltansa Kansallisteatterin lavalla.

  - Kun lähdin etsimään perusvirettä näytelmälle ajattelin viime vuosien tragedioita kuten kouluampumisia sekä ennen kaikkea koulukiusaamista. Ne herättävät isoja satuttamisen ja koston tunteita, jotka näkyvät tulkinnassani Rikhard III -näytelmässä, kertoo Nikkilä.

  Jussi Nikkilä oli Puheen Aamussa Juuso Pekkisen vieraana.

 • Timo Korpi a.k.a. Timo Wilderness on tubettaja ja toimittaja, joka on YouTubessa julkaistuilla Welcome to Finland -videoillaan tehnyt Suomea tutuksi muulle maailmalle.

  - Perinteinen Suomi-kuva on hyvin sliipattua ja kauniin puhtoista. Itse olen kiinnostunut tuomaan esiin ilmiöitä ja ihmisiä. Kuvaamaan ennen kaikkea tämän hullun, oudon ja kokeilunhaluisen kansan mielenmaisemaa, kertoo Timo.

  Timo Korven vaihtoehtoisiin matkailuvaltteihin pureuduttiin Puheen Aamussa Alina Kulon ja Juuso Pekkisen haastattelussa.

 • Musiikintekijä Kalle Lindroth on ollut parrasvaloissa jo teini-iästä lähtien. Esiintymislavat ovat miehelle tuttuja niin musiikin kuin teatterin puolelta. Tänä vuonna hän on julkaissut yhdessä Ida Paulin kanssa kaksi sinkkua, jotka ovat soineet menestyksekkäästi suoratoistopalveluissa. Hän on myös mukana järjestämässä Slush Music - nimistä tapahtumaa Helsingissä.

  Slush Music syntyi tarpeesta saattaa yhteen uusien teknologia innovaatioiden kehittäjät sekä “old school” musiikintekijät.

  - Näiden tyyppien välillä ei ole suoraa keskustelua, ja vaikka olisikin niin ongelmia tulee lainsäädännön puolelta. Slush Music on tapahtuma jossa nämä innovaatiotyypit ja musiikintekijät voivat kohdata ja käydä keskustelua tulevaisuuden musiikkialasta. Sillä halusimme tai emme, teknologia on mullistanut koko musabisneksen - me voimme vain määrittää miten kukin siitä hyötyy, toteaa Kalle Lindroth.

  Hän oli Puheen Aamussa Alina Kulon vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä