Vega Söndag

su 27.11.2016

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv.

Lähetykset

 • su 27.11.2016 12.02 • Yle Vega

Jaksot

 • Depression har kallats vår tids folksjukdom. Samhället blir allt mera individcentrerat samtidigt som arbetslivets krav blir allt hårdare. Ensamheten ökar och människor slås ut redan i ung ålder. Var går gränsen mellan nedstämdhet, orsakad av livshändelser, och klinisk depression? När ska man äta medicin, kan man lita på sin läkare? Och kan vi lita på att forskningen kring psykofarmaka är opartisk eller är den styrd av ekonomiska intressen. Många kritiska röster hörs också bland forskare. Pia Abrahamsson diskuterar med skådespelaren och gestaltterapeuten Marcus Groth och Kristian Wahlbeck som är utvecklingschef på föreningen för mental hälsa i Finland. I programmet hörs också forskaren Mira Karrasch

 • Första hjälpen har vi ju alla hört talas om, och många av oss har säkert gått någon kurs i detta. Men psykiska första hjälpen, hur många känner till en sån kurs? Efterfrågan på psykiska första hjälpen ökar hela tiden, allt eftersom att vi blir medvetna om att det psykiska är minst lika viktigt som det fysiska. Vi hör Ancha Kjelrulf, utbildare inom psyksika första hjälpen, den personliga tränaren Stefan Budd och närvårdare Sofia Laurila som båda gick kursen. Anki Westergård är redaktör.

 • Depression har kallats vår tids folksjukdom. Samhället blir allt mera individcentrerat samtidigt som arbetslivets krav blir allt hårdare. Ensamheten ökar och människor slås ut redan i ung ålder. Var går gränsen mellan nedstämdhet, orsakad av livshändelser, och klinisk depression? När ska man äta medicin, kan man lita på sin läkare? Och kan vi lita på att forskningen kring psykofarmaka är opartisk eller är den styrd av ekonomiska intressen. Många kritiska röster hörs också bland forskare. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Georg August Wallin var en ung akademiker som i mitten på 1800 talet tillbringade sju år i Orienten för att bekanta sig med den arabiska kulturen. Svenska Litteratursällskapet har nu gett ut en bokserie med hans brev och dagboksanteckningar, med kommentarer och transriberingar. Utgivarna Patricia Berg och Kira Pihlflyckt besökte studion för att berätta om denna äventyrare. Pia Abrahamsson är programledare

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • I Monika Fagerholms böcker beskrivs många flickor och deras förhållande sinsemellan och till det omgivande samhället. Här diskuterar hon, utgående ur kretsen kring Charles Manson, med Pia Abrahamsson om subkulturer, skörhet, makt och underkastelse.

 • Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Tvärtom. Det här vet killarna på Ivah Soundssystem, som har som hobby att leta fram det perfekta, rena ljudet. En hobby som har lett dem till att bygga ett eget soundsystem, bestående av 17 högtalare, många förstärkare och ett flertal vinylspelare.
  Ted Urho träffade bröderna Jahkob och Rasmus Tjäder samt Frej Vuori.
  Vegatoppensammandraget med Jukka Isojoki hörs också i denna timme.

 • Det att visa upp sig och ta plats är i dag mycket mera accepterat än tidigare. I sociala medier är det nästan en förutsättning att man delar med sig av sina upplevelser, tankar och foton. Varför har vi det här behovet att visa upp oss, en del mer än andra? Och är det ett sätt att ta makten över hur vi vill synas eller är vi också här styrda av en marknadsekonomi? Pia Abrahamsson diskuterar med burleskartisten Ulrika Bache'r och Josefin Janhonen som är konsult i sociala medier. I programmet hörs också forskarna Hille Koskela och Karoliina Talvitie-Lamberg.

 • Författaren Monika Fagerholm samtalar med Pia Abrahamsson om flickors subkulturer, om att underkasta sig för att slippa ambivalens och hitta sätt att använda makt.

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • För många av oss är det en konstig fråga. Vi vet ju att nazismen är en antidemokratisk rörelse som strävar efter våld och makt. Det är lätt att se den som en symbol för det rent onda, en barbari. Men under nazitiden var det också flera intellektuella, både i Tyskland och även här i Norden, som stödde nazistiska tankegångar. Och i dag samlar olika extremistiska rörelser både unga och gamla, outbildade och bildade anhängare. Vad är det frågan om? Pia Abrahamsson diskuterar med filosofen Fredrik Westerlund och psykologen och psykoterapeuten Axel Aminoff.

 • Här träffar vi bland annat Victoria Nyanjura. Victoria kidnappades tillsammans med tiotals andra flickor från sin internatskola i norra Uganda när hon var 14 år gammal. I åtta år hölls hon som fånge i djungeln av den kristna terroristorganisationen Herrens motståndsarmé innan hon lyckades rymma hem med sina två små barn…Inslaget är gjort av Gustav Antell

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä