Nyländsk förmiddag

ke 19.10.2016

 • 8 min
 • toistaiseksi

- Förmiddagen i Nyland tisdagen den 18 oktober 2018
- Tanja Ljungqvist från Svenska kvinnoförbundet var i september inbjuden till en stor kongress angående kvinnligt ledarskap i New York, Philadelphia och Washington.
Livereporter : Berra Lindell

Lähetykset

 • ke 19.10.2016 13.15 • Yle Areena

Jaksot

 • I Nyland arbetar 14 polishundar i distrikten från öst till väst. Hundarnas färdigheter är färskvara, som måste upprätthållas genom träning varje dag. Alla hundar och förare samlas regelbundet till gemensamma träningsläger. Den här gången i Raseborg.
  En av träningsplatserna var en restaurang, för tillfället stängd. Mycket lämplig träningsmiljö för hundarna, konstaterar en av hundförarna, Teppo Kainulainen från raseborgspolisen.
  Gunilla Ginström följde med ett av träningspassen inne i den mörka krogen:

 • Det kunde ha gått riktigt illa för Beaterice Johansson och hennes man och deras gård Hemdal i Bromarv. En bilbrand bröt ut intill gården, endast några meter ifrån det gamla hönshuset. Tur nog kom paret hem till gården precis i grevens tid. Tack vare deras rådiga släckningsarbete kunde en riktig katastrof undvikas.
  Hör Bea Johanssons berättelse om branden på hennes gamla hemgård.

 • När Borgåbon Peter Flander insjuknade i två olika former av cancer, båda synnerligen allvarliga, beslöt han sig för att lägga om sin kost. Han skippade socker och gluten. I Helsingfors ordnas ett seminarium om alternativa vårdformer för personer som insjuknat i cancer. Här är Peters och hustrun Birgittas berättelse.

 • - Förmiddagen i Nyland onsdagen den 19 oktober 2016
  - Livereporter : Berra Lindell

 • - Förmiddagen i Nyland tisdagen den 18 oktober 2018
  - Tanja Ljungqvist från Svenska kvinnoförbundet var i september inbjuden till en stor kongress angående kvinnligt ledarskap i New York, Philadelphia och Washington.
  Livereporter : Berra Lindell

 • - Förmiddagen i Nyland tisdagen den 18 oktober 2018
  - Tanja Ljungqvist från Svenska kvinnoförbundet var i september inbjuden till en stor kongress angående kvinnligt ledarskap i New York, Philadelphia och Washington.
  Livereporter : Berra Lindell

 • - Förmiddagen i Nyland onsdagen den 12 oktober 2016
  - Första årets studerande ( av c:a 4 år totalt ).
  - Red.: Berra Lindell

 • Hårcoachning, vad är det? Tiina blev nyfiken, stämde träff med Tenalabon Sandra Lindholm, som är frissa, men också sjukskötare och numera också coach.

 • Det blir kallare, blåsigare och mörkare ute i skärgården nu, men det finns dom som trivs bäst denhär årstiden.
  Familjen Holmström bor och lever på Hitis i Åbolands skärgård. Mikaela Stenström är mamman och hustrun i den holmströmska familjen - och företagaren. Det är hon som förestår lantahandeln i Hitis byn och när hösten kommer trivs Mikaela allra bäst, också trots att hon själv är inflyttad hit.

 • Agility är en livlig och rolig hundsport som samlar alltfler hundar och deras hussar och mattar. I Västnyländska Hundföreningens regi ordnas flera kurser för hundar på olika nivåer och den som leder flera av kurserna är agilityinstruktören Christina Råstedt.
  På nybörjarkursen träffas en handfull glada, ivriga, vimsiga och stundom ganska ljudliga unghundar varje vecka.
  Hundarna ska så småningom lära sig forcera en hinderbana så snabbt som möjligt utan att göra fel. Ingen lätt utmaning för unghundarna och deras förare.
  Enligt Christina Råstedt passar denhär hopp, kryp och skutt sporten faktiskt alla hundar, stora och små.
  Medverkar gör också William Enberg med Cheri, Cecilia Rönnblad med Nali och Anne-Louise Fyhrqvist med Lucky.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 11 oktober 2016
  - Hemma hos ordförande Maryelle Lindholm
  - Rsultaten publiceras först i morgon onsdagen den 12 oktober kl. 15 på Lilla teatern i Helsingfors
  - Red.: Berra Lindell

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 12 oktober 2016
  - Viceordf. Yrsa Holmberg
  - Red. Bertel Lindell

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä