Kultakuume

Toivoa ja itseironiaa 100-vuotiaalle Suomelle

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Kovat k:t eli Kom-teatteri ja kirkko kohtaavat Kultakuumeen vuoden toiseksi viimeisessä lähetyksessä. Kirjailijapastori Jaakko Heinimäki ja Kom-teatterin taiteelliset johtajat Lauri Maijala ja Juho Milonoff pohtivat, millaisin arvoin he aloittavat Suomen uuden vuosisadan. Kaikilla kolmella on myös osansa maamme satavuotisjuhlinnassa.

Itsenäisen Suomen juuret ulottuvat uskonpuhdistukseen.

Suomen kirjakielen isä Mikael Agricola opiskeli Wittenbergissä Martti Lutherin aikaan. Miehiä yhdisti ajatus omaan kieleen perustuvasta identiteetistä ja sivistyksestä. Ensi vuonna Suomi täyttää sata vuotta ja reformaatiosta on 500 vuotta.

Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

Lähetykset

 • to 29.12.2016 15.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miehen haluttomuus on tabu. Mieheni ei halua minua. Minussa täytyy olla jotain vikaa. Kultakuumeen vieraana ohjaaja teatteri Toivon Haluton-näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Sara Salmenmäki ja Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen.

  Naiset on saatu haluamaan sitä, mitä miesten oletetaan haluavan. Kolumnisti Marjo Niemi luki englantilaisen kirjailijan ja feministin Natasha Walterin kirjan Living Dolls, Elävät nuket - seksismin paluu.

  Oma elämä neljässä ruudussa. Turvapaikanhakijat kuvaavat työpajoissa syntyneissä pienissä sarjakuvissa kotimaataan, pakomatkaansa Eurooppaan, nykyistä arkeaan Suomessa ja tulevaisuuden haaveitaan.

  Pariskunta taisteli postikorteilla Hitleriä vastaan. Teatteri Avoimissa ovissa näytellään Mikko Roihan ohjaama tarina lähes turhasta kapinasta.

  Ranskan viimeinen kuningas Lapissa. Rovaniemen taidemuseo Korundissa on esillä ennen näkemättömiä Lappi-aiheisia hovimaalauksia 1800-luvulta.

 • Matkailujulisteet olivat menneiden vuosikymmenien internet. Niillä välitettiin viestiä kaikkialle maailmaan. Itsenäisyyden ensimmäisillä vuosikymmenillä matkailu oli varakkaiden huvia. Kultakuumeen vieraana on julistemetsästäjä Magnus Londen. Tämän päivän matkailumielikuvista kertoo Raija Lehtonen Visit Finlandista.

  Hampurin konserttitalo häikäisee ja huikaisee. Elbphilharmonie on Hampurin uusi maamerkki: kaunis ja kallis sekä akustiikaltaan ylistetty.

  Suomenkielinen Wikipedia käynnistyi 15 vuotta sitten. Tutkija Arto Lanamäki perehtyi suomenkieliseen Wikipediaan ja tutki anonyymien vapaaehtoisten kirjoittajien yhteistyötä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Radiossa oli viihdettä kauan ennen televisiota. Sunnuntaina tuli kuluneeksi sata vuotta radioviihteen uranuurtajan Antero Alpolan syntymästä. Radioviihteen historiaa valottaa Alpolasta kirjan tehnyt Yleisradion pitkäaikainen viihdetoimittaja Tauno Vainio. Nykypäivästä puhuu näyttelijä ja Radioteatterin tuottaja Erja Manto.

  Taksikuski, elokuvaohjaaja ja kulttuuriministeri - tätä kaikkea on Raoul Peck. Haitilainen Peck on maansa tunnetuin ohjaaja. Uusin dokumenttielokuva I am Not Your Negro kilpailee tänä viikonloppuna Oscar-palkinnosta.

  Taide kulkee ilmajousituksilla. Kultakuume on perehtynyt Suomea kiertävän Helene Schjerfbeckin Toipilaan matkaa. Kansallisgallerian johtava konservaattori Kirsi Hiltunen kertoo, millainen riski teokselle tällainen matka on.

  Matkan päämäärä ei ole enää tärkeintä. Palvelumuotoilu ja elämyksellinen suunnittelu houkuttelee jättämään maissa käynnin väliin.

  Kultakuumeen juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Itsenäistynyt Suomi luotti miehiseen uhoon ja naistaitelijat työnnettiin syrjään. Tampereen taidemuseon "Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa" -näyttely nostaa esille 1900-luvun alun tuntemattomaksi jääneet naiset.

  Onko tulevaisuuden Suomessa vain yhteen taiteenalaan keskittyneitä kaupunkeja? Museoiden, teatterien ja orkesterien valtionrahoitus halutaan uudistaa. Rahoitusmallin vaikutuksista kulttuurin käyttäjien elämään ovat keskustelemassa VOS-työryhmän puheenjohtaja muusikko Jaakko Kuusisto, työryhmän jäsen, Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi ja sekä teatteriohjaaja ja kirjailija Aino Kivi.

  Aikuisella iällä voi rakentaa itselleen uuden, taiteilijan identiteetin. 54-vuotias konsultti Vesa Purokuro teki sirkusesityksen siitä, millaista on uskaltaa muuttua taiteilijaksi.

  Säveltäjä Erik Lindströmin flyygeli sai uuden kodin Hietsun paviljongista. Sunnuntaina Hietaniemen puupaviljongissa Helsingissä käynnistyy kahvikonserttisarja, jossa pianisti Emil Holmström ja viulisti Eriikka Maalismaa soittavat Mozartia ja Schumannia.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Anna Tulusto.

 • Iikka Vehkalahti jäi pari vuotta sitten eläkkeelle Ylen Dokumenttiprojektin tuottajan tehtävästä ja perusti oman tuotantoyhtiön. Hän on yksi Machines-dokumenttielokuvan tuottajista. Rahul Jainin ohjaama Machines sai Suomen ensi-esityksensä tammikuussa Helsingin Docpoint-festivaaleilla. Dokumentti kertoo intialaisesta kangastehtaasta, niistä epäinhimillisistä oloista, jossa valmistuvat Zaran ja muiden länsimäisten suurten vaatemerkkien kankaat. Kultakuumeen haastattelussa Vehkalahti pohtii dokumenttielokuvien suosion kasvua ja internetin vaikutusta dokumenttien leviämiseen. Toimittaja on Mari Lukkari.

 • Kokkolan talviharmonikassa kantaesitetään Kalevi Ahon harmonikkakonsertto.

  Netta Skog siirtyi klassisesta haitarinsoitosta digiharmonikalla soitettavaan heviin ja populaarimusiikkiin. Suomalaisen haitarimusiikin historiaa avaa harmonikkataiteilija, professori Matti Rantanen.

  Markku Pirin uudet sisustuskankaat ja uniikkilasikokoelma lähtevät maaliskuussa pitkälle kiertueelle Italiaan.

  Jean-Louis Sauvat’n hevoset laukkaavat Ranskan suurlähetystöön. Ranskalaistaiteilija on maalannut ja veistänyt 60 vuotta – ja ratsastanut 35 vuotta. Hänen tavaramerkikseen muodostunut hevosaiheinen taide valloittaa Ranskan suurlähetystön Kaivopuistossa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Meneillään on vahva dokumenttielokuvabuumi. Dokumenttien levitys menee enemmän ja enemmän verkkoon. Kultakuumeen haastattelussa Iikka Vehkalahti, yksi Machines-dokumenttielokuvan tuottajista.

  Raadollinen ja brutaali kuva ihmisestä. KOM-teatterin Kokki, varas, vaimo ja rakastaja perustuu Peter Greenawayn kulttielokuvaan. Makaaberi tarina antaa näyttämön pimeydestä tähän aikaan pulpahtaneelle mölylle. Onko fiktio siirtynyt näyttämöltä sen ulkopuolelle, kysyy ohjaaja Riiko Saatsi.

  Kolumnisti Otso Kantokorpi puhuu keskeneräisyyden arvosta ja kaipuusta Sansibariin.

  Radion sinfoniaorkesteri on konserttikiertueella Venäjällä. Eilen orkesteri piti ainutlaatuisen konsertin Viipurissa, jossa RSO on viimeksi esiintynyt sota-aikana.
  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Mari Lukkari.

 • Suomen kulttuurirahaston kulttuurijournalismin mestarikurssilaiset kirjoittivat antologian, joka on jaettiin ilmaiseksi kirjastoihin ja kahviloihin. Kulttuurijournalismin haasteita ja vastuuta miettivät toimittajat Sonja Saarikoski ja Anton Vanha-Majamaa.

  Rakkaus valtaa museot helmikuussa. Kultakuume tutkii, millaista rakkautta on tarjolla neljän pääkaupunkiseudun museon yhteisnäyttelyssä.

  Etelä-Karjalan keskussairaala Lappeenrannassa saa oman taidelainaamon. Kaakon taideyhdistys on toteuttamassa syksyllä kokeilun, jossa sairaalan potilaat voisivat lainata taidetta omiin potilashuoneisiinsa.

  Kuvaitaiteilijoiden ystävyys synnytti poikkeuksellisen taiteellisen yhteistyön. Melek Mazisi ja Anna-Maija Aarras ovat vanhoja ystäviä 30 vuoden ajalta. Tänään ystävykset julkistavat yli kaksi vuotta yhdessä työstämänsä teoksen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Kai Ristola.

 • Maahanmuuttajat oppivat suomenkieltä vauhdilla - kuukauden opiskelun jälkeen sujuu jo radiohaastattelu suomeksi. Suomen kielen oppimisen ja opettamisen haasteista kertovat S2-opettaja Anna Nylund ja Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuurikoordinaattori Nina Thurin.

  Helsingin taidemuseo HAMissa Tove Janssonin freskot heräävät henkiin tekniikan avulla. Museokävijä voi käynnistää mobiilisovelluksen, jonka kautta freskojen kuvien keskelle putkahtavat puhumaan muotitoimittaja Sami Sykkö ja luontotoimittaja Minna Pyykkö.

  Teatteriohjaaja Juha Luukkoselle luettiin lapsena iltasaduksi Tuntematonta sotilasta. Linnalla on osansa siinä, että Luukkosesta tuli taiteilija. Viime torstaina tuli ensi-iltaan Luukkosen kolmas Linna-ohjaus, kun Täällä Pohjantähden alla esitettiin Seinäjoen kaupunginteatterissa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Palkittu elokuva Kuun Metsän Kaisa Berliinissä. Kaisa Gauriloffin kolttasaamelaisesta sadunkertojasta kertova elokuva avaa tänään alkuperäiskansoista kertovan esityssarjan Berliinin elokuvajuhlilla.

  Tanskalainen käsitetaiteilija Olafur Eliasson tuo taidemuseoon valoa, optiikkaa ja maisemaa. Kuvataiteilija Tuula Närhinen ja nykytaiteen tutkimuksen professori Hanna Johansson pohtivat, millaista taidetta taiteilijan ja luonnon välinen vuoropuhelu luo.

  Lintujen taidemaalari on käki. Helsingin yliopiston luonnontieteellisessä museossa voi katsella linnunmunia, jotka ovat kuin taideteoksia.

  Jarmo Mäkilä käsittelee yhteiskuntaa, maalaustaiteen historiaa, populaarikulttuuria, erotiikkaa ja miestä. Nyt Mäkilän tuotanto on esillä Sara Hildénin taidemuseossa.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Runous on uusi rukous. Kymmenen runoilijaa ja satakunta ihmistä kokoontuivat runousaamiaiselle, jossa runoilivat mm. idean isä rap-artisti Tommy Lindgren ja runoilija Anja Erämaja.

  Miten parannetaan haava, jonka kiusaaminen lapseen jättää? Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen pohtivat esimerkiksi tätä tehdessään lastenkirjaa Näkymätön.

  Kiusaamisesta ja sen normalisoitumisesta aikuisten maailmassa puhuvat kirjan "Jo riittää – irti kiusaamisesta ja kiusaajista" toimittaneet psykologit Satu Kaski ja Vesa Nevalainen.

  Madetojan Pohjalaisia juhlistaa 70-vuotiasta Tampereen oopperaa. Samaisella oopperalla aloitti Tampereen oopperayhdistys toimintansa Jatkosodan jälkeen vuonna 1947.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

  Kuva: Ville Tietäväisen kuvitusta Elina Hirvosen lastenkirjaan Näkymätön / Kuva: Lasten Keskus

 • Hyväkuntoinen Toipilas kiertää ympäri Suomen. Kultakuume pääsi seuraamaan, kun Helen Schjerfbeckin taulua valmisteltiin kiertueelle osana Ateneumin juhlavuoden ohjelmaa.

  Sanat ovat tekoja, sanoo kielifilosofi. Filosofi Risto Koskensilta suomensi kielifilosofi J. L. Austin puhetekoteorian klassikon ja kertoo, miten painavia valtaapitävien puheteot ovat.

  Naisklovneriaa vai vain klovneriaa? Naisklovneria Punainen helmi käynnistyy tänään.

  Kultakuumeen kolumnisti kirjailija Riina Katajavuori puhuu mm. siitä, miksi Paperi T:n runoteos on hyvä runouden lukemisen aloituskirja.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

Klipit

 • Ranskalainen kuvataiteilija, kansainvälisesti tunnettu Jean-Louis Sauvat (s. 1947) esittäytyy Ranskan suurlähetystössä, jossa hänen vaikuttavia hevostaulujaan on nähtävänä 16 - 17.2 sekä 20 - 24.2.2017 klo 14 - 17.00. Haastateltavina taiteilijan lisäksi Ranskan suurlähettiläs Serge Mostura ja kulttuurineuvos Jeannette Bougrab. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Kultakuumeen Sari Möttönen seurasi, miten Helen Schjerfbeckin taulua valmisteltiin kiertueelle osana Ateneumin juhlavuoden ohjelmaa.

 • Näyttelijä Antti Holman mielestä teatteri ei enää tavoita ihmisiä. Lontoossa asuva Holma kertoo Kultakuumeen haastattelussa suhteestaan teatteriin ja miten svengaavan suurkaupungin ilmapiiri on muuttunut. MTV3:n Putous- ja Kingi- viihdeohjelmien myötä kuuluisuuteen noussut näyttelijä puhuu kirjoittamisesta sekä julkisuudesta unohtamatta Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä Donald Trumpia.

 • Uudenajan elokuvateattereissa on jotain samaa kuin vanhan ajan, mutta ei kuitenkaan. Helsingin Kallioon on perustettu vanha elokuvateatterin tiloihin uusi teatteri Riviera, joka vastaa nykyihmisen vaatimuksiin. Rivieran yksi perustajista, vähän alle nelikymppinen Atte Laurila ehti monta asiaa elokuva-alalla ennen Rivieraa, ennen kuin unelmasta tuli totta.

  Atte Laurilan lisäksi jututetaan teatteripäällikkö Hannele Pellistä Kino Tapiolasta, joka on vuoden 2013 alusta kuulunut arvostettuun Europa Cinemas -verkostoon. Verkoston tavoitteena on tukea eurooppalaista elokuvakulttuuria ja eurooppalaisen elokuvan näkyvyyttä.

  Pohjoismaiden ja Baltian suurimpaan elokuvateatteriketjuun Nordic Cinema Groupiin kuuluvan Finnkinon teattereissa panostetaan karkkiin, pop corniin ja limonadeihin osana elokuvakokemusta. Suunnitteilla on elokuvasalin ja baarin yhdistelmä ikärajoineen. Miksi pelkkä elokuvakokemus ei enää riitä? Haastattelussa on Finnkinon markkinointi- ja myyntijohtaja sekä herkkumyyntiliiketoiminnan vetäjä Kalle Peltola.

  Lopussa puhetta Helsingin vanhimmasta elokuvateatterista, jonka toiminta uhkaa loppua. Vuodesta 1984 Orionissa elokuviaan esittänyt elokuva-arkisto aikoo siirtää toimintansa Helsinkiin nousevaan keskustakirjastoon. Loppuuko 90-vuotiaan elokuvateatterin tarina tähän? Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja Kavin apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta kohtaavat Orionissa.

 • Tapani Bagge on tuottelias kirjailija, joka kouluttaa dekkaristin uraa suunnittelevia ja on kirjoittanut aiheesta myös perusteellisen oppaan "Se murhaa joka osaa". Muista: dekkareita kirjoitetaan rakkaudesta lajityyppiin. Toimittaja Kai Ristolakin haluaisi alalle.

 • Toimittaja Jenni Pääskysaari ja muusikko Mikko Kuustonen kirjoittivat keskustelukirjan isänä ja tyttärenä olemisesta, vaikka eivät ole sukulaisia. Neljän tyttären isä Otso Kautto kirjoitti muutama vuosi sitten isistä ja tyttäristä näytelmän, jonka paikkana oli auto. Kuva: Martial Trezzini/EPA

 • Eläinten tunteet ovat hyvin samanlaisia kuin ihmisellä. Ainoastaan julmuus on ihmisen ominaisuus. Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla ja Tietokirjailijapalkinnolla tänä syksynä palkittu tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo, millaista on olla eläin. Toimittaja on Kai Ristola.

 • Karhu on ollut toimittaja Kimmo Ohtosen mielikuvitusystävä lapsuudesta saakka. Ohtoselle karhun voima on ennenkaikkea henkistä ja taitoa liikkua metsässä kuin aave. Ohtosen kirja "Karhu – voimaeläin" on vuoden 2016 Tieto-Finlandia-ehdokas. Kimmo Ohtosta haastattelee Jakke Holvas.

 • Ylessä esiteltiin toissapäivänä sitä, miten museot joutuvat mukautumaan nykyhetken vaatimuksiin. Opin muun muassa Helsingin kaupunginmuseon johtaja Tiina Merisalolta sen häkellyttävän seikan, että ”Helsingin kaupunginmuseo lähtee siitä, että museo ei ole vain paikka, jonne mennään katsomaan näyttelyitä.” Tai sen, miten Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levän mukaan ”ihmiset odottavat museolta samaa kuin miltä muulta kohteelta tahansa, missä he viettävät vapaa-aikaansa”.

 • Ilkivaltaa, kiusaamista ja kännejä. Mannerheimin polku kohti kunnian päiviä oli ohdakkeinen. Historioitsija Teemu Keskisarja paneutuu uutuusteoksessaan Mannerheimin nuoruuteen. Renttuileva nuorukainen ryhdistäytyi saatuaan potkut Haminan kadettikoulusta. Sen jälkeen tiellä auttoivat oma tahto, suku ja uskomattoman hyvä onni. Toimittaja on Kai Ristola.

 • Näyttelijät Antti Holma ja Riku Nieminen puhaltavat villin hengen Tatuun ja Patuun kotimaisen kuvakirjaklassikon elokuvaversiossa. Näyttelijät saivat laittaa paljon paukkuja ilmaisuun, mutta korostavat myös elokuvan lukuisten sivuosaroolien merkitystä kokonaisuuden onnistumisessa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä