Radio 1:n erikoislähetykset

Ruotsalaisia joululauluja

 • 8 min
 • ei kuunneltavissa

Widéen: På krubbans strå (Seimen oljilla) (Malmön kamarikuoro/Dan-Olof Stenlund).

Tegnér: Betlehems stjärna (Betlehemin tähti) (Tom Krause, baritoni, ja Pentti Savolainen, urut).

Nordqvist: Jul, jul, strålande jul (Erik Westberg -kuoro/Erik Westberg).

Lähetykset

 • su 25.12.2016 14.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • J. S. Bach: Erfreut euch, ihr Herzen 2. pääsiäispäivän kantaatti BWV66 altolle, tenorille, bassolle, kuorolle, orkesterille ja continuolle (Bernhard Landauer, kontratenori, Christoph Prégardien, tenori, Klaus Mertens, basso, Amsterdamin barokkikuoro ja Amsterdamin barokkiorkesteri/Ton Koopman).

 • Miten armo soi? Miten se kuuluu lauluissa? Ja mistä tunnistaa popmusiikin pyhät laulut? Keskustelijoina ovat muusikot Samuli Putro ja Mikko Joensuu, esseisti Antti Nylén ja vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard.

  Illan toimittavat Susanna Vainiola ja Tuuli Saksala.

  Ohjelmassa kuultava musiikki:

  Bob Dylan: Knockin' on heaven's door
  Samuli Putro: Matkamuistot
  The Beatles - All you need is love
  Aretha Franklin: (You make me feel) like a natural woman
  Duffy: Mercy
  Edu Kettunen: Autioilla rannoilla
  Patti Smith: Gloria
  Nico: Mütterlein
  Mikko Joensuu: Closer my God
  Scott Walker: Farmer in the city
  J. Karjalainen: Mennyt mies
  Madonna - Papa don't preach
  Marvin Gaye: Mercy mercy me
  Cyndi Lauper: Girls just want to have fun
  Anna Puu: Mestaripiirros
  John Lennon: Imagine
  Toimittajina Tuuli Saksala ja Susanna Vainiola.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä. Toimittajana on Krista Taubert.

 • O.Y Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio -nimisen yhtiön ensimmäinen lähetys oli torstaina 9.9.1926. Vastaperustetun yhtiön ensimmäissä lähetyksessä vastaperustetun laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L. M. Viherjuuri piti puheen.

  Puheen lukee kuuluttaja Jari Aula.

 • Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

  Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

  Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

 • Maria Andersson oli tiettävästi vanhin koskaan elänyt suomalainen. Mitä hän kertoi elämästään 110-vuotishaastattelussa vuonna 1939?

 • Nuorisokuoro Vox Aurea esiintyy lähetettävässä Laulun voima -yhteislaulukonsertissa maanantaina 11.5. klo 19.03. Kuoroharrastuksesta kertovat laulajat Eerika Malkamäki ja Konsta Litmanen sekä kuoronjohtaja Sanna Salminen. Toimittajana Salla Matusiak.

 • Marraskuussa 1978 presidentti Urho Kekkosen nekrologi tallennetaan Yleisradion kassakaappiin. Muutamia viikkoja aiemmin Neuvostoliiton matkan yhteydessä presidentti Kekkosen terveydentilaan on kiinnitetty huomiota. Suomalainen media vaikenee tapahtuneesta. Nekrologin tekijä on presidentin sisäpiiriläinen. Oliko joillakin erityistä syytä olettaa, että presidentti olisi pian kuollut? Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Keijo Korhosen marraskuussa 1978 kirjoittama ja lukema UKK in memoriam- nauha Yleisradion arkistosta. Alivaltiosihteeri Keijo Korhosen muistopuhetta presidentti Kekkosesta ei koskaan lähetetty. Liittyy Jukka Kuosmasen toimittamaan ohjelmaan Presidentti Kekkonen Ylen luurankokaapissa.

 • Yleisradion entiset radiokuuluttajat Maija-Kaarina Saloranta, Pentti Fagerholm ja Lauri Paavola tapaavat toisensa pitkästä aikaa Ylen tiloissa Helsingin Pasilassa. Millaista oli kuuluttajan työ heidän aikanaan?

  Kuuluttajakonkareita jututtaa toimittaja Timo Asikainen, joka hänkin on entinen kuuluttaja.

  Tekninen toteutus: Pentti Männikkö.
  Tuottaja: Jari Aula.

  Ohjelman työryhmässä ovat olleet mukana myös Yle Radio 1:n nykyiset kuuluttajat ja kanavan vastaava tuottaja Anna Simojoki.

 • Geenilöydösten perusteella biologinen pohja neurologisten, psykiatristen ja kehitysvammadiagnoosien luokittelussa hämärtyy.
  Professori Aarno Palotie Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM) pitää tätä historiallisena asiana. Häntä haastattelee seuraavassa Leena Mattila.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä