Vega kultur

Kulturens julbokvaka

 • 34 min
 • ei kuunneltavissa

Årets julbokvaka bjuder på redaktörernas lustläsning: melankoliska avsked, längtan och potatisar som drömmer! Barnböcker, diktsamlingar, berättelser, romaner, biografier. Bland författarnamnen hittar vi Linn Ullman, Lina Wolff, Jukka Viikilä, Peter Sandström, Ann-Luise Bertell, Annika Sandelin, J.K Rowling, Jennifer Clement, Kiki Dimoula, Han Kang och många fler. Den sjungna poesin och böcker om musik får en hedersplats i bokvakan, det blir diskussion om bland andra nobelpristagaren Bob Dylan, sångpoeterna Leonard Cohen, Nick Cave och Patti Smith. Nya böcker om black metal och punk finns med bland julklappstipsen. Programledare: Gungerd Wikholm och Petter Sandelin.

Lähetykset

 • ke 14.12.2016 19.21 • Yle Vega

Jaksot

 • Modersmålsläraren och författaren Katarina von Numers-Ekman har rest kors och tvärs genom Svenskfinland för att i egenskap av läsambassadör inspirera såväl lärare och elever till läsning.
  A United Kingdom är en fiktiv film baserad på verkliga personer och händelser om hur kungasonen från Bechuanaland förälskar och gifter sig med en vit kvinna och det hela blir världspolitik.
  Med Bulevarden och andra texter har Förlaget samlat Tove Janssons noveller allt från 1934 till 1997.
  Otto Sandqvists Celeste på Teaterhögskolan är mingel i begärets drömfabrik.

 • I veckans kultursvep pratar vi om serieberättelsen "Spleenish" av Ulla Donner som beskriver ångest kryddad med humor och ironi, om den nyskrivna pjäsen "Mammas flicka" som handlar om familjevåld, om Susan Faludis bok "Mörkrummet" som skildrar en far som en på äldre dagar beslutar sig för att bli kvinna, den tyske konstnären Joseph Beuys som presenteras på konstmuseet Emma i Esbo och veckans filmpremiärer bjuder bl.a. på en uytlykt till Hackebackeskogen och på "Frantz", en film om hemligheter i skuggan av första världskriget.

 • Varför får journalisten och översättaren Koko Hubara alltid frågan varifrån hon kommer? I hennes essäsamling Ruskeat Tytöt ger hon svar. Ordkonstverkstad med elever i Drumsö förskola. Ett symbiotiskt och problematiskt förhållande mellan mor och vuxen son i pjäsen Äidin rakkaus. Och filmmusikalen Skönheten och odjuret som är både överdådig och oerhört vacker.

 • För att lyckas på Instagram måste du nischa dig, och ha ett intressant liv att visa upp. Simon Nygård lämnade Vasa för ett internationellt modeliv och har samlat på sig många följare på Instagram. Redaktör: Helena von Alfthan

 • Svenska Yles Oscarsteam diskuterar genom nattens gala och det dramatiska slutet då fel film utlystes till vinnare. Det och mycket mer tillsammans med Kia Svaetichin, Silja Sahlgren-Fodstad, Johanna Grönqvist, Malena Holmström och Nicke Aldén. #oscarit

 • Affischjägaren Magnus Londen presenterar Nationalmuseets utställning med reseaffischer och startar där den finska reseaffischkonsten fick sin början. Redaktör: Ralf Sandell

 • Fotografen Stefan Bremer berättar om sin karriär i skivomslagsbranschen på 1980-talet.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä