Radio Suomi Kotka

Haminassa hyviä kokemuksia vanhusten turhien lääkkeiden karsimisesta

 • 6 min
 • toistaiseksi

Puolet Suomen kaikkien hoivakotien asukeista syö vähintään yhdeksää lääkettä päivässä. Haminassa lääkkeiden lukumäärä on onnistuttu pudottamaan jopa kuuteen. Petri Niemi haastattelee Saviniemen hoivakodin sairaanhoitajaa Karoliina Karjalaista.

Lähetykset

 • to 1.12.2016 16.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Moni äänestäjä kaipaa tulevilta valtuutetuilta uutta päätöksentekokulttuuria. Esimerkiksi kouvolalaisten mielestä poliitikkojen välistä riitelyä pitäisi ainakin vähentää nykyisestä. Kuntavaalien ennakkoäänestyksen alkamispäivänä Petri Niemi kävi kysymässä, tarvitaanko valtuustoissa keskustelevia verkostovelhoja vai änkyräpoliitikkoja. Kouvolalaiset Matti Aulén, Sirpa Kivikanta, Marita Rinne ja Tapio Pekkola vastaavat.

 • Kotkalainen, 17-vuotias Lempi Kokk aloitti taitoluisteluharrastuksen 11-vuotiaana. Nyt hän pitää harjoittelusta taukoa lukion takia, mutta jäitä hän ei ole jättänyt. Hän valmentaa muita Kotkan Taitoluistelu -seurassa.
  Lempi antaa vinkkejä siihen, mihin asioihin taitoluistelun MM-kisoissa kannattaa kiinnittää huomiota, että saisimme kisasuorituksista enemmän irti.
  Lempiä jututtaa Maija Tuunila.

 • Kouvolassa syksyllä aloittava päiväkotibussi on herättänyt keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa puolesta ja vastaan. Yle Kotkan kuntavaalitentissä ehdokkailta kysyttiin, mitä mieltä he ovat ideasta. Vastaajina ovat Ville Kaunisto (kok.), Topi Seppälä (kesk.), Paula Werning (sd.), Matti Norppa (Kouvolan Sitoutumattomat), Kristian Sheikki Laakso (Suur-Kouvolan Sitoutumattomat), Juha Huhtala (vihr.), Jorma Liukkonen (vas.), Jari Käki (ps.), Vesa Vainio (kd.) ja Antti Simola (piraattipuolue). Toimittaja Petri Niemi kysyy.

 • Yle Kotkan kuntavaalitentissä kouvolalaisilta ehdokkailta kysyttiin muun muassa, miten paljon kaupungin rahaa voi laittaa matkakeskushankkeen tapahtuma-areenaan. Puhetta on myös tonttien kaavoituksesta sekä Kouvolan päiväkotibussista. Vaalistudiossa ovat paikalla Ville Kaunisto (kok.), Topi Seppälä (kesk.), Paula Werning (sd.), Matti Norppa (Kouvolan Sitoutumattomat), Kristian Sheikki Laakso (Suur-Kouvolan Sitoutumattomat), Juha Huhtala (vihr.), Jorma Liukkonen (vas.), Jari Käki (ps.), Vesa Vainio (kd.) ja Antti Simola (piraattipuolue). Toimittajat Petri Niemi ja Vesa Grekula johdattelevat aiheisiin.

 • Tämän vuoden Euroviisut kisataan toukokuussa Kiovassa, Ukrainassa. Suomea edustaa kouvolalaisen Leena Tirrosen ja kouvolalaislähtöisen Lasse Piiraisen duo Norma John. Leena Tirronen oli radion aamuvieraana ja kertoi miten kovasti kisa jännittää ja mitä sitä varten on tehty.
  Tirrosen kanssa juttelevat Maija Tuunila ja Kirsi Lönnblad.

 • Kotkan nostaminen kymmenien miljoonien alijäämäkuopasta puhutti kuntavaaliehdokkaita Yle Kotkan vaalitentissä. Vaalistudiossa Vesa Levonen (kesk.), Antti Hyyryläinen (vas.), Olli Kekkonen (ps.), Jari Elomaa (kok.), Juha Attenberg (vihr.), Arto Hirvonen (Puolesta Sananvapauden), Johan Bardy (r.), Maaret Lommi (kd.) ja Sami Virtanen (sd.) kertovat, miten nousu tapahtuu. Petri Niemi jakaa puheenvuorot.

 • Kotkalaiskirjailija Jari Järvelä on juuri julkaissut kirjan, josta löytyy Radio Suomestakin tutun, Reima Johanssonin, edesottamuksia. Lisäksi Järvelä on tehnyt nyrkkeilijä Eva Wahlströmistä musikaalin ja parhaillaan työn alla on jännäri.
  Jari Järvelä oli Maija Tuunilan ja Kirsi Lönnbladin aamuvieraana Radio Suomessa.

 • Punainen talo Kotkan keskustassa oli 1990-luvun loppupuoliskolla Suomen tunnetuin bordelli. Rikollisuus on menneisyyttä, 1920-luvulta peräisin oleva arvokas talo on nykyään tavallisessa asuinkäytössä.
  Toimittaja Ville Pisto pääsi kyläilemään yhdessä yksityiskodissa, jossa ollaan hyvin tietoisia talon historiasta.

 • Koulut ja niiden kunto puhuttivat haminalaisia kuntavaaliehdokkaita Yle Kotkan kuntavaalitentissä. Näkemyksistään kertovat Kalervo Tulokas (kesk.), Veli-Matti Hartikainen (kok.), Nina Peltonen (sd.), Pirkko Parjanen (kd.), Peter Muurman (ps.), Sakari Kainulainen (virh., sit.) ja Pertti Ikonen (Kommunistinen Työväenpuolue). Petri Niemi haastattelee.

 • Muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuus sote-uudistuksessa sekä uusien asukkaiden houkutteleminen kuntaan nousivat esiin Iitin kuntavaalitentissä. Yle Kotkan vaalistudiossa olivat paikalla iittiläisehdokkaista Anniina Peltola (kesk.), Markku Saarelma (sd.), Terhi Kare (kok.), Maiju Kytösaho (sit.), Leena Viitala (kd.) ja Hannu Suhonen (Iitin Vasen Ryhmä). Petri Niemi haastattelee.

 • Opettajista, sairaanhoitajista ja kotiäideistä valmennettiin seksityöläisiä 1990-luvun puolivälin jälkeen Kotkassa. Satu Krautsukin haastattelussa tuolloinen tutkinnanjohtaja, nykyinen apulaispoliisipäällikkö Keijo Kolsi kertoo aikansa kuuluisimman bordellin eli Punaisen talon toimintaan liittyneestä rikollisuudesta ja siitä miten tutkintaan päästiin kiinni.

 • Pyhtään kuntavaaliehdokkaat ovat valmiita harkitsemaan jopa uusien koulujen rakentamista seuraavalla valtuustokaudella. Yle Kotkan kuntavaalitentissä olivat mukana Sari Tjeder (kok.), Ole Tjeder (kesk.), Kari Huovila (sd.), Raul Lehto (peruss.), Jukka Söderholm (vihr.), Kim Rosqvist (r.), Juha Reinikainen (vas) sekä Kari Kasurinen (kd.). Vesa Grekula esitti ehdokkaille väitteen Pyhtään nykyisistä kouluista.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kotkan Metsolan päiväkodin lasten annettiin itse valita, mitä leikkiä kukin tahtoo leikkiä.

  Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla Harri Helminen(sd.) laatii parhaillaan virkamiesten kanssa valtuutetuille pelisääntöjä, joiden toivotaan ohjaavan nykyistä asiallisempaan toimintaan luottamustehtävässä.

  Ylen toimittaja testasi puheenjohtajan sietokykyä ja reaktioita, kun toimittaja ei käyttäydykään niin kuin haastattelijan odotetaan käyttäytyvän.

  Toimittaja: Petri Niemi
  Kuvaaja: Pyry Sarkiola

 • Liikuntaesteisen asemaan asettuminen voi edistää esteetöntä rakentamista. Eläytyminen siihen, miten esimerkiksi vanhus kokee ympäristönsä, tuo esiin paikkoja, jotka tuottavat ikäihmisille vaikeuksia. Sini Ojanperä kävi testaamassa pukua, jonka avulla tällaista eläytymistä voi tehdä ihan käytännössä. Kuvaus ja editointi: Pyry Sarkiola

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä