Pyöreä pöytä

Pyöreä pöytä 10 vuotta

 • 16 min
 • toistaiseksi

Miten kaikki alkoi: ensimmäienn lähetys 3.1.2007.
Kuuntelijoiden aiheet Pyöreässä pöydässä. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Sirkka Hämäläinen, Anu Koivunen, Mika Pantzar, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 4.1.2017 18.03 • Yle Radio Suomi Oulu

Jaksot

 • Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Ruben Stiller.

  Tarkkanäköistä keskustelua sanan- ja lehdistönvapaudesta Suomessa, Suomi100- juhlarahan häiritsevistä kuvista ja Perussuomalaisen puolueen kulttuurilinjauksista.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Ssuoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä. Keskustelijoina ovat Taru Tujunen, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen.

  Kirjailija Juha Itkonen on lukenut uusinta Pisa-uutista: suomalaisnuoret ovat selvityksen maista viidenneksi tyytyväisimpiä. Hän on kuitenkin perisuomalaisesti huolissaan, koska hän epäilee, että stressittömyys tarkoittaa huonoa koulumenestystä.
  Muut näkevät uutisen hyvänä uutisena, ja perustelevat kantansa niin hyvin, että lopulta Itkosen pää saadaan käännettyä.

  Yrittäjä Pekka Seppänen sanoo, että tulevan tiedustelulain perustelu "kansallisella turvallisuudella" tuo hänelle turvattoman olon. "Kansallista turvallisuutta" vaalitaan hänen mielestään "vähän ikävämmissä maissa".
  Muut yrittävät hälventää hänen pelkojaan, mutta Seppänen ei anna helpolla periksi vaan löytää uusia epäilyksen aiheita.

  Viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen ihmettelee Ranskan presidentinvaalien kampanjoinnissa esitettyjä vaalilupauksia. Vasemmiston Jean-Luc Mélenchon on näet ehdottanut, että yli 360 000 euroa vuodessa ansaitsevien veroaste nostettaisiin 100%:iin. Tujusesta ehdotus on älytön, sillä hänestä politiikka on vakava asia ja lupauksista pitää ottaa vastuu.
  Itkonen komppaa häntä, mutta Seppänen on aivan eri linjoilla.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Pekka Seppänen.

  Keskustelun aiheiksi he olivat valinneet kuntavaalien suuret tarinat, turvapaikanhakijoiden palautuslennot ja vaikea keskustelu kotimaisten uskonryhmien toimista.

  - Suomalaisen populismin joutsenlaulu. - Puolueiden kokoerot kutistuivat. - Feminismin nousu.
  - Käsissä on ihmisiä, joita on tosi vaikea palauttaa - ja meidän on tämä käsiteltävä.
  - Saako kristinuskon nimissä huseerata aivan vapaasti?

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Suoraa puhetta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Taru Tujunen ja Maija Vilkkumaa.

  Äänestämisen mielekkyys, koulujen tulevaisuus ja fantasiat suomalaisuudesta ovat keskustelijoiden valitsemia aiheita. Puheenjohtaja pahoitteli Kiinan presidentin aiheuttamaa liikenneruuhkaa Helsingissä ja kiitti pandoista.

  Xi Jinpingin tiedotustailaisuus herätti puolestaan Kaarina Hazardin ihmettelemään, miksi toimittajat eivät tottelemisen sijaan rikkoneet kieltoa kysyä kysymyksiä tai boikotoineet koko tiedotustilaisuutta.

  Muusikko Maija Vilkkumaalla on tämänkertaistenkin vaalien edellä kaksijakoinen olo siitä, miten äänestämisellä muka vaikutetaan. Hän pohtii, pitäisikö järjestelmä kriisiyttää siten, että kaikki jättäisivät äänestämättä.
  - Ota selvää, lue, kehottaa Kaarina Hazard. Hän uskoo, että siten voi selvittää, mitä mieltä itse kukin on ja siten voi valita, ketä äänestää.

  Viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen kysyy Sitran tavoin, tarvitaanko tulevaisuudessa koulua.
  - Vuorovaikutus ei ole enää opettaja-oppilas-vuorovaikutusta vaan vuorovaikusta muiden opiskelijoiden kanssa, vertaisyhteiskunnassa olemassa, Tujunen kuvaa ja komppaa Hazardin ajatusta siitä, että oppiminen on dialogia.

  Vapaa kirjoittaja Kaari Hazard on ilahtunut, sillä hän on saanut uuden syyn puhututtaa Pyöreää pöytää fantasiasta yhtenäisestä suomalaisuudesta. Historiantutkija Miika Tervonen on nimittäin saanut VuodenTiedekynä -palkinnon artikkelistaan, jossa hän analysoi sitä, miten käsitys yhtenäisestä suomalaisesta kansasta on rakennettu.

  Yhtenäistä Suomea ei Hazardin mielestä ole koskaan ollut olemassa.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista asioista Ruben Stillerin johdolla.
  Keskustelijoina ovat Taru Tujunen, Mika Pantzar ja Pekka Seppänen.

  Taru Tujunen vihaa kesäaikaan siirtymistä. Hän onkin pannut merkille, ettei ole ainoa, joka suunnattomasti ihmettelee, miksi kelloja pitää siirrellä. Hän on yksi monista, joka on käynyt allekirjoittamassa kansalaisaloitteen kesäajasta luopumisesta.

  Tujusen mielestä tarve kesäajalle on poistunut, koska ihmiset elävät nykyään muutenkin omissa, muusta maailmasta riippumattomissa aikatauluissaan.

  Pekka Seppäsen mielestä kesäaikaa suurempi ongelma on, että meillä on ajan mittaamiseen käytössä täysin mielivaltainen mittayksikkö, tunti, joka ei perustu mihinkään luonnonilmiöön.

  "Babylonialaisten muinaiseen keksintöön perustuu yhä kaikki meidän tekeminen, esimerkiksi tennistunti. Se kestää tunnin, vaikka jokin muu kesto voisi olla ihmiselle parempi."

  "Se on todennäköisesti kaikkein vaarallisinta", toteaa Seppänen.

  Mika Pantzarin mielestä kansakunnalle olisi turvallisempaa siirtyä esimerkiksi 50 minuutin tuntiin, koska sählyvuoroillakin pahimmat loukkaantumiset tapahtuvat aina tuntien loppupuolella.

  Seppänen innovoi kesäajasta luopumista teemaksi kuntavaaleihin.

  "Jossain kunnassa joku ryhmittymä voisi kiireesti ryhtyä ajamaan sitä, että siellä olisi vain yksi aika, ja se nousisi koko Euroopan mittaiseksi esimerkiksi."

  Mika Pantzar tuo pöytään terveisiä sosiologipäiviltä.

  "Mihin on hävinnyt tietoyhteiskunta, kun siitä ei enää missään puhuta?", hän kysyy.

  Myös Seppänen muistaa nostalgisesti hienot tietoyhteiskuntastrategiat, joilla visioitiin tulevaisuutta. Hän aprikoi, olisiko asia edelleen olemssa, mutta sana tietoyhteiskunta on korvattu digitalisaatiolla. On toitotettu, että esimerkiksi koululaisten pitäisi Suomessa tehdä digiloikka.

  "Se tarkoittaa, että kaikille tuodaan repullinen tietoteknisiä laitteita ja romppeita, jotka välittömästi vievät Suomen koulutlaiset harppauksittain kaikkien muiden koululaisten edelle tässä maailmassa."

  Tujunen muistuttaa, että tietoyhteiskunta on jo toteutunut.

  "Kuljemme kaikki jatkuvasti mobiililaitteet taskuissamme, lähetämme viestejä suoraan päättäjille ja lastemme opettajille, eikö tässä ole käynyt juuri niin, että tietoyhteiskunta on täällä?"

  "Pitäisikö tätä juhlia, tietoyhteiskunta on valmis, meillä on laajakaistat taskuissamme", ehdottaa Mika Pantzar.

  Pekka Seppästä askarruttaa, toteutuuko sukupuolten välinen tasa-arvo Suomessa. Autoalan toimitusjohtaja Mia Miettinen esitti Helsingin Sanomissa rohkeita ajatuksia menneenä viikonloppuna. Miettisen mielestä Suomi on tasa-arvoinen maa "siinä mittakaavassa kuin sen pitääkin olla".

  Taru Tujusta Miettisen ajatukset ovat vähän käyneet kiristelemään.

  "Erikoista että yksilökokemuksen kautta halutaan legitimoida, että nyt tasa-arvo on riittävän korkealla tasolla."

  Tujusen mielestä emme ole aivan valmiita tasa-arvoasioissa, jos ottaa huomioon esimerkiksi naisten miehiä alemmat ansiot tai sen, että parisuhdeväkivallassa uhri on useimmiten nainen.

  Mika Pantzar pitää Miettisen puheenvuoroa rohkeana.

  "Mies ei voisi näin sanoa."

  Pantzar muistuttaa esimerkiksi naisten ajankäytön paineista tai naisten asemasta työelämässä. Yliopistomaailmasta hän nostaa esiin erityisen sovinistisen kulttuurin. Siellä naisten on edelleen vaikeampi edetä, ja esimerkiksi lapsen saanti vaikuttaa moneen asiaan.

  "Toisaalta olen kyllä huomannut, että kun väitöskirjan tekijä saa lapsen, hän tulee takaisin parempana tutkijana. Lapsi tuo mukanaan suhteellisuudentajua"

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Taru Tujunen. Puhetta johtaa tällä kertaa Pekka Seppänen.

  Aluksi arvaillaan Perussuomalaisten tulevaa puheenjohtaja, eikä yksinkertaista vastausta löydykään.

  Käsikirjoittaja Kaarina Hazardia pohdituttaa ritareita kuntavaaleista ja vähän lannistavista vaalitenteistä. Hän ihmettelee, mistä kuntavaaleissa pitäisi puhua.

  Kirjailija Juha Itkonen haluaa löytää Euroopan Unioniin yhteistunnetta ja on löytänyt yhden keinon mielipidekirjoituksesta.
  Helsingin Sanomissa Aale Roos haluaa puolustaa EU:ta urheilulla ja hän kirjoittaa: "... EU esiintyisi joukkueena muita suuria maita vastaan. Jättiläisten kisoihin voitaisiin kutsua Yhdysvallat, Kiina ja ehkä jokin vaihtuva suurvalta."
  Tästä sukeutuu keskustelu, jossa mainitaan mm. Norjan hiihtäjät, Yhdysvallat ja sota.

  Viestintätoimiston toimitusjohtaja Taru Tujunen kertoo, että globaalin luottamusta mittavaan Edelman barometrin mukaan mediaan ja hallintoon luottaa alle puolet ihmisistä.
  - Elämmekö maailmassa, jossa kukaan ei luota ei enää mihinkään?
  Juha mielestä siltä näyttää, mutta Kaarina näkee luottamuskaipuun:
  - Luotetaan toisin kuin ennen, hän tulkitsee.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.

  Iivo Niskasen MM-kultamitalin juhlinnan jälkeen puhutaan muusikko Maija Vilkkumaan toiveesta
  laista, joka sallii samaa sukupuolta olevien parien avioliitot.

  - Normaali länsimainen oikeus, kuvaa lakonisesti tutkimusprofessori Mika Pantzar uutta avioliittolakia.
  - Kyllä mun sydän on tänään täynnä hartautta ja kiitollisuutta, sanoo mediatutkija Anu Koivunen kuvatessaan tasa-arvoista avioliittolakia eteenpäin ajaneita poliitikkoja ja Seta-veteraaneja.

  Toisena keskustelunaiheena pohdittiin, uutisoidaanko Venäjästä tarpeeksi. Taustalla on Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin kirjoitus Helsingin Sanomissa edellisviikolla (24.2.2017). Puheenjohtaja (reservin majuri), uskoo, että Venäjä on vaarallisempi kuin ennen.

  Hjallis Harkimon työryhmän mediaselvitys taas täystyrmäyksen Pyöreän pöydän mediatutkijalta sekä myös puheenjohtajalta, joka on työskennellyt monessa mediatalossa ja on nykyisin kustannusyhtiö Allerin toimitusjohtaja.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina Kaarina Hazard, Juha Itkonen ja Pekka Seppänen.

  Aiheet ovat viattoman kuuloisia: hiihto, totuus ja etunimet, mutta keskustelussa tunteet kuohuvat monessa kohtaa.

  Jos pitäisi valita klikkiotsikko, niin tähän sopisi se, jota keskustelijat itse ehdottivat, kun suora lähetys oli ohi: Ilmiriita - kirjailija Juha Itkonen raivostui Kaarina Hazardille suorassa radiokeskustelussa.

  Puheenjohtaja oli väittelystä riemuissaan, koska etunimistä "Pyöreä pöytä löysi kuumimman aiheen ikinä".

  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Suoraa puhetta ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.
  Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Taru Tujunen ja Olavi Uusivirta.

  Puheenjohtaja ja Olavi ovat käyneet Tom of Finland -elokuvan ensi-illassa ja pohtivat sen aiheuttamaa innostusta. Taru Tujunen arvioi ilmiötä ja kysyy, onko Tom of Finland uusi muumit.

  Muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirran mielestä presidentinvaalit ovat parasta, mitä voi tehdä vaatteet päällä.
  Pyöreä pöytä veikkaa vielä nimeämättömiä ehdokkaita. Varmana pidetään, että Jutta Urpilainen on SDP:n ehdokas. Sen sijaan Perussuomalaisten ehdokkaaksi veikkaukset jakautuvat: Jussi Niinistö, Jussi Halla-aho tai Sampo Terho. Istuvan presidentin aikeita ei haluta arvailla.

  Yrittäjä Pekka Seppänen ällistelee, että hallitus on luopunut pitkään valmistelluista vene- ja moottoripyöräverosta.
  - Mitä voi ajatella hallituksesta, joka poukkoilee tällä tavalla?
  - Mahtavaa, että osaa korjata virheensä!

  Toimitusjohtaja Taru Tujunen miettii, pitäisikö kaikki kansalaisaloitteet päästää eduskunnan suureen saliin, eikä vai niitä, jotka lakivaliokunta valitsee. Ritarit päätyvät ehdottamaan erilaisia muutoksia koko järjestelmään.

  Suorassa lähetyksessä vilkkaan väittelyn kuuntelua säesti hiljainen, korkeataajuinen vinkuna. Vikaa ei saatu korjattua lähetyksen aikana, ja ääni kuuluu tietysti myös tässä Areena-tallenteessa. Pahoittelut :(

  Kommentoi Twitterissä #pyöreäpöytä
  Palautetta saa lähettää myös tuottajalle: inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi, @InkeriK

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Kaarina Hazard ja Taru Tujunen.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Suurten teemojensa vuoksi ritarit päätyvät suorassa lähetyksessä nimeämään keskustelunsa valtio-opin aabeeceeksi.

  Puheenjohtaja mainostaa kuntavaaleja (9.4.) ja sanoo huomanneensa, että yhä enemmän valta keskittyy suurten kaupunkien johtajille. Tujunen komppaa, sillä hänen mielestään juuri kaupungeissa politiikka ei olekaan rikki.

  Pyöreän pöydän uusi keskustelija Tujunen on viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja. Aiemmin hän toimi mm. Kokoomuksen puoluesihteerinä.

  Taru Tujunen on valinnut aiheekseen yritysten mielipideilmaukset. Hän kertoo, että esim. Yhdysvalloissa yhä useampi yritys kertoo tai joutuu kertomaan mielipiteensä. - Onko firmoista tulossa puolueita?

  Vapaa kirjoittaja Kaarina Hazardin mukaan nyt on yhteiskunnassa menossa "tosiasioista viis, tunnelmat jyrää" -meininki. Hän kysyy, onko tärkeämpää, miten puhutaan eikä enää se, mitä puhutaan.

  Mediatutkija Anu Koivunen etsii vastausta kysymykseen, onko demokratia huutoäänestys, mielipidemittausten tulos. Taustalla on brittiläisen ajatuspajan Euroopassa tekemä internet-kysely.

  Vastaukset saat helposti kuuntelemalla lähetyksen.

  #pyöreäpöytä
  Palautetta saa antaa @InkeriK, inkeri.kuisma-tarpila(at)yle.fi

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Anu Koivunen ja Maija Vilkkumaa.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Keskustelu on puheenjohtajan mukaan aina vapaa ja riippumaton, ja vähän hyrisee, kun näitä 10-vuotta täyttäneitä suoria lähetyksiä on kuvattu tämän keskiviikon Helsingin Sanomissa mm. sanoin erimielinen mutta sovinnollinen.

  Muusikko Maija Vilkkumaa keskusteluttaa ritareita sankaruudesta ja sankarikuvien särkymisestä.
  - Onko Teemu Selänne satiirin yläpuolella? Vilkkumaa ihmettelee ja kertoo jääkiekkoilijaa paridioivasta You Tube -videosta, joka sittemmin poistettiin Selänteen vaatimuksesta,

  Mediatutkija Anu Koivusen mielestä ylegate ei vain ota loppuakseen. Hän viittaa Seura-lehden blogiin Ylen hallintoneuvoston kokouksesta ja kysyy, pitääkö Ylen journalismissaan ottaa huomioon poliittinen tilanne.
  - Tietenkään ei, hänelle vastataan.

  Kirjailija Juha Itkonen on ryhtynyt epäilemään kaikkien presidenttien tarpeellisuutta.
  - Olisiko puhdas pääministerijärjestelmä vakautta vaaliva?

  #pyöreäpöytä

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa.
  Pyöreässä pöydässä väitellään ajankohtaisista aiheista Pauli Aalto-Setälän johdolla.

  Kirjailija Juha Itkonen vieraili Donald Trumpin esivaalitilaisuudessa Iowassa vuoden 2016 alussa. Silloin Itkosta vielä nauratti, mutta kun hän oli viime viikolla Washingtonissa seuraamassa, kun presidentti Trump astui virkaansa, niin hymy hyytyi. Itkosen mukaan viihdyttävä jutustelu, holtiton liioittelu oli muuttunut pelottavaksi kivikasvoiseksi, nyrkki pystyssä puhumiseksi.

  Vilkkumaa pitää Trumpin reaktiota arvosteluun ei-presidentillisenä, lapsen reaktiona.
  - On tragikoomista tai vain traagista, että kritiikille näin herkkä ihminen, luonnottoman herkkä, on hakeutunut asemaan, jossa hänen ei kuulu olla muuta kuin kritisoitavana, sanoo Itkonen.
  Stillerin mielestä herkkänahkaisuuden takia Trumpilta menevät tärkeät ja merkityksettömät asiat sekaisin

  Muusikko Maija Vilkkumaan mielestä feminismi pelastaa maailman. Keskustelu meinaa tyssätä jo Maijan määritelmään feminismistä...

  Toimittaja Ruben Stiller neuvoo liikenneministeri Anne Berneriä: Kannattaa miettiä, milloin lähtee politiikasta pois. Jos lähtee oikeaan aikaan, niin voi sanoa edustavansa uutta poliittista kulttuuria. Stiller myös miettii, onko naispoliitikko helpompi uhrata kuin mies.

  Twitterissä #pyöreäpöytä

Klipit

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä